Wednesday, 13 February 2013

PULAU AMAN I Part 2




Assallamualaikum....

Kali ni kami pi jalan-jalan ke Pulau Aman. Ntah apala nasib kali ni, mama ngan abah aku kasi pi ke Pulau Aman... Yabedabeduuuu..... Rasanya memang dah lama giler aku xpi ke Pulau Aman, seingat aku  last sekali pergi  waktu Form 5 ngan kawan-kawan sekolah dulu termasuk la Nanie kawan aku yang dok dan berasal dari kat Pulau Aman tu. So senangla sikit berjalan sebab ada pemandu pelancong yang cukup ilmu didada.hehehehe

So untuk trip kali ni aku bawak hero2 dan adik aku, Nadia. Untuk pengetahuan , Pulau Aman ini mempunyai keluasan 288 ekar. Sebuah Perkampungan Nelayan yang terdapat banyak pokok sukun . Serta cukup aman dan damai sekali. Dan yang paling best sekali hanya motosikal dan basikal sahaja yang terdapat di Pulau ini. So tiada la pencemaran udara kan.

Untuk pergi ke Pulau Aman ni  haruslah menaiki bot-bot nelayan (speed bot da) dan feri-feri kecil dari Jeti Bukit Tambun . Tiket lebih kurang RM 4 untuk dewasa  dan RM 2.50 untuk kanak-kanak.Perjalanan hanya mengambil masa dalam 15 min ke 20 min sahaja. So dekatkan...

Apa yang best kat sini?? opkos la Mee Udang dia ... satu kat Restoran Terapung ( Paling Femes) dan satu lagi kat sebelah Masjid... tak kurang juga tempat untuk bermandi manda, berkelah  serta tempat-tempat bersejarah seperti Telaga Mas, Batu Payung dan lain-lain lagi.  Dulu air kat sini jernih sangat sampai bole nampak la ikan-ikan yang berenang didalam laut tu.. tapi sekarang kejernihan tu dah makin kurang sebab kemasukkan pelancong luar yang semakin banyak... Tapi hero-hero aku enjoy jerr bila dah jumpa laut sampai tak nak balik lah...

ouchhh cekcinyer anak mummy...

Muka-muka hepi bila dapat berjalan... mummy pun hepi jugak..kekekeke

Lompat mak usu ..lompat!

I believe I can fly...

Tudia ...ni namanya posing lompat Gangnam style..

Ni la kawan lama aku waktu sekolah dulu...Nanie..Kitaorg satu asrama tapi kelas lain-lain. (Ye la dia orang Pulau..susah jugak kalo nak ulang alik kan...



Hasil dari lensa kameraku.... Tak banyak sangat gambar yang dapat diambil sebab cuaca xberapa nak baik.. ni pun dah nak hujan..

Budak debab..kih kih kih

Hujan...Ni waktu kat Jeti tengah tunggu bot ngan mama dan abah,... Mama ngan Abah pun turut serta jugak sebab tarikan Mee Udang lerrr..hehehehee Tapi sayang..mee udang kat Restoran Terapung dah habis  so dorang makan kat kedai tepi Masjid jerr... takpe la nanti kita pi lagi yer...

Kami dah basah kuyup bila masuk dalam bot... tp dorang ni syok jerr.. waktu ni la dapat excuse main hujan..haipppp...

Selamat tinggal Pulau Aman..nanti kami mai lagi na... Mee Udang..Mee Udang...hehehehe

No comments:

Post a Comment