Thursday, 30 May 2013

My Heritage Learning Curve l Villa Sentosa

Pada 25 Mei yang lepas , Persatuan Sahabat Muzium Melaka telah mengadakan satu programyang dinamakan Heritage Learning Curve ... Salah satu program yang menyingkap sejarah pada sesuatu lokasi bersejarah.
















Saturday, 25 May 2013

DEMAM

Assallamualaikum.....

Demam oh demam... waktu cuti2 ni la nak demam... ciankan aku.. xpe tu peringatan tuhan yang xpernah lupakan aku kan.. so bersangka baiklah yerr....

Normally kalo demam sikit2, memang la aku tahankan ajer... tapi bila petang menjelma semalam lepas kemas2 rumah.. aku rasa badan aku dah muka panas, kepala membayang.... tiba2 aku tercelepuk di sofa rumahku.. xsemena2 Adam pun datang , sambil meletakkan tangannya atas dahi ku.. Dengan lagak/gaya seorang doktor.

Adam     : Mummy badan mummy panas ni..
Mummy  : aku hanya mendiamkan diri... ( sbb aku rasa memang dah xlarat sangat)

Tiba2 Adam menghilangkan diri dalam sekelip mata dan muncul semula dengan tangan memegang kain basah dan meletakkan kain itu keatas dahiku... oh my! so aku secara automatik mengucapkan terima kasih kpd Adam....

Mummy    : TQ Adik.... then u know what he said ???
Adam      : La mummy xyah la cakap terima kasih kat adam pun... mummy kan mummy adam .. adam kena la jaga.. ( sambil gaya dan lagak seperti aku bila menjaga dorang demam...)

Hampir berlinang airmata... Syukur Alhamdullilah moga2 tingkah laku anak2 begini kekal sehingga dewasa kelak... Insyallah amin....

Wednesday, 22 May 2013

LAWATAN KL : Trick Art Museum iCity Shah Alam

Actually lawatan seterusnya adalah ke Petrosains tetapi memandangkan gambar masih dalam proses editing lagi  , jadi  kita layankan dulu gambar lawatan ke Trick Art  Museum di iCity Shah Alam Selangor ni yer. Bayaran masuk ke Trick Art  Museum ni hanyalah RM 5.00 sahaja per person.  Bagi mereka yang giler bergambar mcm aku ni ... Amat sesuai la sgt! Hahahhahahaa.  

Sebenarnya lukisan -lukisan yang terdapat di sini telah lukis oleh pelukis- pelukis yang diimport dari Korea . Sebenarnya kami semua nyaris-nyaris xpergi ke sini disebabkan oleh faktor kepenatan dan stuck dalam traffic jam ...... Almaklum la kitaorg bertolak dari pukul 7.30 pagi sampai la ke malam.... dari Pameran Topeng di Jabatan Museum Negara, pas tu ke KLCC melawat Pameran Sultane of Science pas tu Pameran Petrosains lagi hingga la ke Pameran Trick Art  Museum ni ... Huh masamkan kitaorg ni. Syhhhhhh jgn bagitau orang wokey... Kikikiki Tapi bila sampai sini jer... Berdesap desup kitaorg berposing , lupa seketika tentang kepenatan tu... Wahhh hebatkan penangan Trick Art of Museum ni kan....Apalagi pi la cepat....! So hopefullly korang enjoy dengan gambar-gambar posing kitaorg ni ea...

no..no..no....

nak sikit bole?

penjaga pintu... tapi xcukup tinggi..hehehehe

operasi imbangan badan...

ops..

yeaahhaaaaaaaaaaaaa....

jeng jeng jeng...

posing jangan xposing...

macam real gitu...

sama tapi xserupa...

please don't eat me... ;(

Berposing dihadapan Trick Art Museum dengan Mr Yong, Supervisor Trick Art  Museum ni...


LAWATAN KL : Pameran Topeng Muzium Negara


Assallamualakum....

Hurmmm.. Hampir terlupa nak wat entry pasal pi KL aritu... Xpela yang penting upload pic kan...Lawatan ke Kuala Lumpur ini ada lah merujuk kepada pencarian idea bagi kerja-kerja hiasan dalaman Muzium Sejarah dan Ethnography yang sedang dalam kerja-kerja baik pulih sekarang. So diantara lawatan yang kami pergi diantaranya adalah Pameran Topeng Sedunia  (Mask Of The World ) Anjuran Jabatan Muzium Negara atau lebih dikenali sebagai Muzium Negara Malaysia. Ianya bermula dari 20 Disember 2012- 19 Mei 2013 dari jam  9.00 pagi hingga 6.00 petang. Actually pameran ni dah tamat  19 Mei 2013 baru-baru ni so soriii lambat update , kalo x bole korang pergi kan....


Lawatan Pameran berpandu kami kali ini dipandu oleh Cik Rozana dari Unit Komunikasi Korporat Jabatan Muzium Negara . Kami  diterangkan serba sedikit tentang asal usul semua topeng yang terdapat didalam pameran itu sendiri. Terdapat juga sebuah topeng yang berusia lebih dari 150 tahun.. Huh lamakan! ... Tapi keadaan topeng tu masih dalam kelihatan cukup baik , mungkin dikonserve dan  kualiti bahan  itu sendiri . So ni la serba sedikit mengenai lawatan yang telah kami pergi . So enjoy the pic and the caption  yang ingat -ingat lupa dari saya... Hehehhehe


Topeng Kenyah dari Sarawak 

Semua kakitangan sedang khusyuk mendengar penerangan dari Cik Rozana kecuali saya yang sibuk mengambil gambar.. Hahahhahahaaha

Wajah topeng disebalik pokok dan sinaran cahaya merah. ( bukan cahaya ultraman wokey)

Kak Sham dan Kak aryati sedang sibuk mengkaji, membaca , menilai  topeng-topeng yang dipamerkan.

Alalalalalalala comey la topeng dari Sarawak ni.. 

Cara display yg menarik.

Ni la photografer yang sibuk bercamwhore... Sapa la yang nak amik pic aku kan .. Kalo bukan aku sendiri... Hehehehe

Berposing di sebalik pameran intractive yang terdapat di Pameran Topeng. Jika muka anda diletakkan di topeng yang berwarna putih tu akan terkeluarlah rupa anda dlm versi topeng yg pelik2.Nasib baik xde yang pengsan .. ;)

Topeng Melayu

Cantikkan kan susun aturnya.

posing lagi... Aduaiiiiii

Senyum jgn xsenyum ea

Topeng Oh! Topeng

Disalah satu laluan / terowong gelap untuk ke ruang pameran 

Diantara topeng-topeng yang telah dikomersialkan yang terdapat diluar negara

Qiyomi dan topeng...

posing dan posing lagi..

Bergambar kenangan dengan kakitangan yang terlibat bersama Cik Rozana dari Muzium Negara. Tq Cik ..

Sekian untuk entry kali ini..Wassallam...

Tuesday, 21 May 2013

WAJAH AZIMAT



Moga wajah2 ini sentiasa menjadi azimat yang paling berharga yang tiada tolok tandingnya...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Muka budak debab yang kuat merajuk dan suka camwhore.


Debab no.2 yang rajin teramat dan paling suka posing. Suka nak jadi mummy...kemas rumah dan membebel..hahaha

Mummy dan Adam... Mentor dan protege....