Tuesday, 25 June 2013

XPDC GUNUNG LEDANG JOHOR

Assallamualaikum.....

Senyum simpul aku kali ni untuk berentry untuk kali ni. Hurmmmm sampai gak kakiku ke Gunung Ledang. Xsangka.. Muka minah yang acap kali sakit ni berjaya mengharungi Gunung Ledang dan Gunung Angsi Negeri Sembilan sebelum ni. Hahahahhahaha pasankan aku ni.

Bertolak seawal jam 6 pagi aku dah terpacak di Muzium Demokrasi (excited la konon.. ketaq kaki hampa jgn xtau) Dari Banda Hilir ke Asahan Jasin tapi singgah sebentar ke Merlimau untuk mengambil bekalan makanan untuk semua pendaki dari PERZIM dan Lembaga Muzium Negeri Sembilan.  Seramai 27 orang dari PERZIM dan 12 orang dari Negeri Sembilan.  Semuanya muka excited! Syukur alhamdullilah sambutan kali ni amat memberangsangkan. Hehhehee dengan harapan semua berjaya sampai ke check point ke enam la. Insyallah .

Tepat jam 9.00 pagi kami sampai di kawasan Gunung Ledang... Mendengar taklimat, membaca doa dan mengisi borang pendakian bagi mengelakkan terjadi aktiviti pembuangan sampah merata-rata. 


Kiri : Bermula lah pendakian pertama buat kasut pinkku dengan harapan xterkopak lagi la..huhuhu
Kanan :Semua peserta bersiap sedia mengisi perut dan mengisi borang yang perlu diisi.


Posing jangan xpoisng... warm up la katakan..kih kih kih

Taklimat serba ringkas wakil dari Muzium Melaka dan Muzium Negeri Sembilan 

Posing sebelum medaki mak oiii ramainyer... hehehheehe ..Wakil Muzium Melaka 27 Orang dan Wakil Negeri Sembilan 12 orang. Semua muka excited... sampai atau tidak itu belakang kira..posing tetap posing..hehehe

Chakkkk... sempat lagi tu....hehehhee Posing sewaktu dalam perjalanan ke check point yang seterusnya... aku rasa waktu ni masih dalam check point yang pertama kot..

OPssss...ni lah borang yang harus diisi sebelum pendakian. Semua barang-barang yang dibawa naik keatas haruslah ditulis expecially... makanan yang dibungkus menggunakan plastik, botol  dan lain-lain. Ini bertujuan untuk memudahkan pihak Taman Negara Gunung Ledang mengawal aktiviti pembuangan sampah  di atas Gunung Ledang.  So jangan dok gatai-gatai nak buang sampah na... Nanti kena denda tau, beribu-ribu dendanya tau...! 

Kiri : XPDC pun bermula.... 
Kanan : Berehat sebentar mengambil nafas  untuk 541 meter yang pertama ( check point pertama)


Si kasut pink sibuk gak nak amik gambaq... yelahhh xde sapa yang nak tolong amikkan ..muka sorang-sorang semua mcm mintak nyawa..hehehee oopppssss... ;)


Diantara gambaq trek yang sempat aku ambil sebelum kepenatan menjelang tiba..kih kih kih

Diantara jumpaan yang dijumpai... ( eh betui ka ayat aku ni) ni.... xpa la blog aku kan.. ;) 
opsss hampir terlupa waktu aku mendaki diantara trek 5 dan 6 , aku terserempak dengan satu kawasan yang penuh rama-rama..nak teguq takut..so aku ignore jerr la.... tapi dalam hati ketaq pun ada, teruja pun ada.... yelahh dalam hutan, cantik dia ..xyah nak habaq..kalah rama-rama yang ada kat Taman Rama-rama Melaka ka..KL ka... heheheehe

Diantara dan diantara yang nyata mengikuti xpdc....hehehheehe

Kali ni yang panjat gunung semua bercouple...  wife+ husband ..so senang la untuk menjaga each other... hehehe..xgitu Pn Farah dan Pn Fida....

Pemandangan di check point yang ke 6... tapi keadaannya xjelas sgt sebab kerana Ledang masih dicemari dengan jerebu yang agak tebal.. 

Yeaaaa... aku di berada dicheck point yang ke 6... actually semuanya ada 8 check point... tapi kami semua hanya dibenarkan berada sehingga di check point yang ke enam sahaja  diatas sebab-sebab yang tertentu... so Syukur Alhamdullilah.... ni pun dah 1200 meter ... haishhhhh nyaris pengsan !

Muka kepenatan....  Tahniah la!

Goodbye Gunung ledang... Ehhh macam xpercaya jer kan, tadi aku ada kat atas sana...

Sekadar selingan dan cuti mata2... Tiada maksud tersirat wokey!

Disebalik kesedihan ada gelak tawa

Dialog Hari ini...

Staff : Hello, bole bercakap dengan Puan Julia

Aku : yer saya bercakap...

Staff : Puan terima kasih banyak2... saya baru lihat design banner tu, cantik sangat... saya cukup terharu.. sgt terharu.. sgt cantik.. Terima kasih banyak  Puan....

Aku : Sama2... nanti jangan lupa check wording dan logo yang saya masukkan. kalau ada tambahan logo u emailkan dekat i ... okay.

Staff : Okay terima kasih puan.. terima kasih puan... saya sangat terharu, design banner tu sgt cantikk... terima kasih puan.






Aku : Sama-sama dalam hati cakap...cantikk ker? hahaha

Syukur alhamdullilah ada gak yang menghargai hasil seni aku.. padahal insan ni pun tahu jugak membuat design seperti aku... xseperti insan-insan lain dah la xtahu buat design .. mengutuk lagi... bukan pujian yang aku pinta.. sekadar terima kasih sudah mencukupi... kalo xcantik cakap baik2, xperlu la kutuk2 kat belakang.. lagipun semua designer ni mengerti la... keje dateline, kerja last minute, info xcomplete dan macam2 lagi la... so bertoleransilah kita bersama-sama dalam menjalankan tugas masing-masing... tiada istilah bodoh sombong dalam menjalankan tugas kita ni... sama-samalah  cari rexeki yang halal k... insyallah...  Peace No War!

Wednesday, 19 June 2013

KidZania Kuala Lumpur

Assallamualaikum...

Kali ni aku berentry di KidZania Kuala Lumpur... Perjalanan  yg tidak dirancang... ni gara2 simcard broadbandku hilang waktu balik Penang aritu la ... so terpaksa suh Angah (adik aku) yang uruskan... balik dr keje terus aku bertolak ke KL......Memandang adik aku ada Badminton tournament  keesokkan harinya, so aku planning nak bawa hero2ku ke KidZania.... Hanya berpandukan 'Waze' , akhirnya sampai la aku....

Kidzania  Kuala Lumpur dibuka jam 10.00 pagi tapi disyorkan dtg awal sbb sblm kul 9.00pg dh ramai yg beratur untuk membeli tiket, aku lak xsempat nak  beli online.. sbb tiket haruslah  dibeli awal sehari.. Terdapat 2 sesi bagi kemasukkan pada hujung minggu iaitu Sesi pertama 10.00 pagi hingga 3 petang dan sesi kedua 4 petang hingga 9.00 malam . Sesi hari biasa dari jam 10.00 pagi hingga 5.00 petang . Harga tiket bagi dewasa RM 35 dan RM  60 untuk kanak-kanak beserta yang disertakan dengan MyCard. Selepas diberi tiket.. anak2 anda akan dibekalkan dengan cek berjumlah Z50 di cimb bank dan gelang tangan (berwarna hijau- setiap gelang yang diberi berlainan-berlainan warna  mungkin ikut tiket promosi, tunai, online dan sebagainya) manakala  ibubapa akan dibekalkan dgn boarding pas dan gelang untuk discan waktu kat Imigresen di tingkat 5. Bagi mereka yang menggalas backpack atau beg yang bersaiz besar akan discan , jika didapati ada yang membawa makanan dari luar kat situ jugak korang kena tinggalkan makanan tersebut. Cuma aku rasa kalo setakat air mineral tu lepas kot. Pandai-pandai la korang sorokkan yer.. 

 
Kiri : Hero2 berposing dihapadapan kaunter yg ala2 kaunter tiket beli tiket flight... Hhehhehe
Kanan : Yeaaa Adam dan Mukhriz dibekalkan dengan cek yang bernilai Z50 yang perlu ditukarkan kepada  wang dikaunter CIMB Bank di KidZania.
   
Kanan : Air Asia Boarding Pas di tingkat 5.
Kiri : Gelang yang perlu discan setiap kali ke Ingin melakukan sebarang pekerjaan. Gelang ini juga yang akan mengesan setiap gambar yang telah diambil oleh photografer di setiap bahagian bagi memudahkan para ibu bapa melihat sendiri gambar2 anak2 mereka di Kedai Sony nanti.

Kanan : Peta KidZania yang boleh didapati di kaunter pertanyaan KidZania.

Kemudian barulah aku and the hero  masuk ke alam kidzania. Sebelum memulakan perjalanan pastikan dapatkan anda dapatkan map dikaunter pertanyaan ye. Mana tau nanti korang bole sesat ker , nampak kecik tapi untuk mencari lubang pekerjaan bukan senang ye... Hhahahahaha bole pening tgk kidzania ni, dunia penuh kanak2.... kanak2 bekerja untuk mendapatkan gaji, setiap pekerjaan yang dilakukan akan diberi gaji (jumlah gaji hanya perlu disemak dipintu setiap bangunan/tempat (lambang +Z (gaji))  dan lambang -Z (kena bayar menggunakan gaji) hhehee ..... hanya wang KidZania dibenarkan  kecuali souveniar shop serta cafe/gerai makanan dan minuman  yang ada didalam KidZania.

 
Bermulanya dunia KidZania setelah show pembukaan bermula diruang dihadapan Cimb Bank.

Adam dan Mukhriz berposing ngan Maskot KidZania.

Untuk makluman sewaktu aku  menulis entry ini aku tgh dok melangut menunggu double adam untuk menjadi bomba.. dah xtahu aku nak pusing mana.. riuh rendah yg amat2... yelah  dah nama pun kanak2, cuma sebagai ibu bapa galakkanlah anak2 memilih kerja mengikut minat mereka, jangan dok paksa2 naa...Macam Adam dan Mukhriz pekerjaan pertama yang ingin dicuba adalah Ahli Bomba. Walaupun terpaksa menunggu hampir satu jam lebih ( sebab ramai nau yang nak jadi ahli bomba sebab bole naik kereta bomba) mereka tetap sabar menanti , sempatlah jugak mereka beramah-tamah ...tambah lagilah bilangan kenalan dorang. Untuk makluman setiap pekerjaan yang ditawarkan hanya boleh melibatkan 6 hingga 8 orang  sahaja kecuali pilot melibatkan 10 orang ( agaknyalah terlupa nak kira , tapi nampak ramai la lebih dari 6 orang). Contoh Ahli bomba 8orang sahaja sebab satu kereta bomba tu bole memuatkan 8 orang xbole ramai maybe senang bagi mereka memberi penerangan dan mengawal kanak-kanak tersebut.

Xde sapa yg  nak tlg  amik pic photographer xbertauliah ni... So posing ler sensorang kat Valley Shop ni . Ni ruang habiskan duit ... Ruang melukis muka. Hehehehehehe nak jugak try tapi hanya kanak2 yang dibenarkan. So simpan jer la angan2 tu yer julia.


Menanti dengan penuh sabar . Ni Ruang menunggu untuk menjadi bomba. Setiap sesi hanya melibatkan 8 orang  untuk 20 minit. So Adam dan Mukhriz dah menunggu hampir satu jam lebih untuk menjadi Ahli bomba. 



Akhirnya kesabaran membuahkan hasil. Dapat gak sarung baju bomba tu. Mukhriz pulak xnak jadi apa2 pun selagi dia xdapat jadi Ahli Bomba. Muka masam jer, bila dah jadi ahli bomba baru la nampak keceriaan. Hehehhehe macam2 perangai anak2 ni.. Sabor jer la.....

Posing dengan wang gaji pertama sebagai ahli bomba.

  
Next job ... The policeman... Menunggu lagi... Hadoi cian mummy, dah la xbanyak ruang menunggu tuk ibu bapa. Lenguh gak la kaki....

 
 Amik gambar pun curi2 jer sebab ibubapa tidak dibenarkan masuk ke alam pekerjaan diorang

 First task sebagai polis.. Siasat jangan xsiasat ye syg... Apa la yang anak mummy sedang gorengkan tu yer... Hehhehhehhehehe ( Dalam kepala tengah dok bayangkan macamana Mukhriz  goreng ketua atasan dia tu, adakah macam selalu dia goreng mummy waktu kat rumah..? Hahahhaha)

"Abang bole bagi no telefon x? Nanti saya dah habis belajar saya bole contact abg tuk jadi polis nanti"  Mungkinkah itu yang Adam tanya kan.....???? Ting tong!

Budak ini cukup lincah menari ... Ingatkan salah seorang penari KidZania, rupa-rupanya dia jugak seperti Adam dan Mukhriz...   U have the gud talent dik..! ... Terpegun seketika Auntie tadi... Hehehheehe




Adam dan Mukhriz sebagai pembaca berita TV3 . Acapkan  kali tengok pic ni... Aku mesti nak tergelak... Ada ke patut adik siap betuikan lagi ayat abang dia waktu on air... Kuat  dan garang lak tu...  Sebijik macam mummy... Hhhahahaha


Pekerja Petrol Pam... Sebenarnya dorang nak naik kereta yang disi minyak tu, bukannya tukang isi minyak kat kereta yang lalu. Ni la jadinya kalo beratur dilaluan yang salah... Nasib la badan.. Kih kih  xpe kesalahan yang menguntungkan... ;) 

Ni la contoh signage/papan tanda penerangan . Dibelah bawah tu ada tanda -Z yang membawa maksud kena la bayar... Tapi kitaorg xcuba la, xpasti lak mcmana prosedurnya. Almaklum la kitaorg cari yang mendatangkan hasil bukan mengeluarkan hasil..;)

 Cuci ... Jgn xcuci yerrr.... 

Penjelajahan pekerjaan hero2 diakhiri dengan kerja sebagai pilot/ Juruterbang. Mak oiii ramai nau yang nak menjadi pilot... naik lotih mak menunggu..!. dah la kekurangan tempat duduk untuk ibu bapa,  ciankan aku.... Aktiviti ibu bapa hanya guide pekerjaan anak2, tunjuk arah dan lepak di cafe .. xpun macam aku ni tukang amik gambaq...hahahaha.. xpe yang penting anak-anak aku enjoy.  Cakap pasal gambar setiap pekerjaan yang dilakukan akan diambil gambar meraka dan discan di gelang tangan dan bole ditebus di Kedai sony di tingkat 1. Bagi yang xde kamera, dalam KidZania semua ada...  hanya bekalkan duit sahaja yer... sekeping gambar beserta frame KidZania RM 20 dan 3 keping RM 50. Terdapat jugak print didalam bentuk canvas A4 size RM 200 dan puzzle. Terdapat juga souveniar shop... bole la membeli belah di 1/2 jam terakhir. 1/2 jam terakhir akan kelihatan semua berpusu-pusu di Shop Valley bagi menebus hadiah/souveniar hasil dari penat lelah berkerja seharian.  kebanyakan berharga Z50  keatas.  Adam dan Mukhriz macam xpuas hati jer bila sesi tebus hadiah.. Semua xmenarik minat mereka , setelah dipaksa beli meraka ambil la jugak skateboard kecik dan unggas kecil. Bole la tampal-tampal kat dinding dari xde kan....

Ni jer souveniar yang dapat diambil gambarnya ... Yang lain2 semua dah selamat ( jadi mainanla)  Nak cari fridge magnet ngan keychain KidZania, out of stock la pulak....

So secara keseluruhan cukup susah nak membuat semua pekerjaan dalam masa yang singkat tu. Walaupun Adam dan Mukhriz cukup excited nak buat semua kerja. Yang sempat hanya menjadi  Ahli Bomba, Policeman, Pilot, Kontraktor, Pekerja Petrol Pam dan Pembaca Berita.  Gaji yang terkumpul berjumlah Z59 dan setelah dicampur dengan Wang yang telah dicashkan di CIMB Bank semuanya berjumlah Z109. So yang penting dorang dapat menggambarkan serba sedikit alam pekerjaan tu. Walaupun Mukhriz cakap : Ala mummy senang jer nak jadi pilot tu .. duduk kat tempat juruterbang tu, lepas tu main games jer Mummy... hahahhahahaha.... Tersenyum sumbing aku seketika.. senang yer syggg.. xpe abang belajar rajin2 yer , nanti dah besar bole jadi Pilot. Pilot kan senang ..main game jerrr...kih kih kih....Okay sekian serba banyak  untuk entry kali ini..Adios and astagalabesta...

Selamat tinggal alam KidZania. Ada rezeki kami mai lagi na...

Wassallam