Tuesday, 24 September 2013

Expo Art Malaysia 2013

Assallamualaikum...

Tiba-tiba rasa... hadoii penatnya. Dah tak tau mana satu design aku nak buat.. Rasanya tiba-tiba je event jadi begitu banyak.. Naik kelam kabut jugak la aku... hehehehehehe Tapi aku bukan nak merungut ea.. cuma salahkan diri sendiri yang tak tahu nak uruskan design, idea dan masa dengan bijak. Dengan harapan lepas ni bole menguruskan masa membuat design dan aktiviti luar dengan lebih teratur lagi. Insyallah...

Ok. Kali ni aku nak berkongsi sedikit mengenai lawatan aku ke MATRADE pada hari rabu yang lepas bersamaan dengan 18 September 2012. Best jugak sekali sekala pergi invitation yang melibatkan collector-colector lukisan ni. Huh bukan calang-calang orang yang hadir. Semuanya berpangkat.. Almaklum la nak membeli lukisan yang berharga puluhan ribu. 

Aku pergi ni pun diatas jemputan dari pihak kedutaan Cuban kerana salah seorang artisnya iaitu Mr. Enrique Wong Diaz turut serta dalam pameran ini, beliau juga akan terlibat dalam mengadakan pameran solonya di Balai Seni Lukis Melaka yang bermula pada 25 sehingga 27 September 2013 ni . Aku dan Pn. Syahidah sebagai wakil dari jabatan kami. Malam tu lebih sebenarnya adalah malam VIP REVIEW NIGHT yang telah dirasmikan oleh Raja Muda Perlis , DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis , DYTM Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah khalil.

Art Expo Malaysia 2013 ini  berlangsung pada 19-22 September 2013, ianya dibuka pada jam 10.30 pagi- 7.30 petang kecuali pada 22 September tu dibuka sehingga pukul 6.00 ptg. Expo Art Malaysia ini sebenarnya merupakan sebuah pameran yang mengumpulkan  60 buah galeri seluruh dunia dan mengumpulkan lebih 2000 keping lukisan dan hasil seni termasuk arca. 

Ni adalah lukisan pertama yang aku ambil gambarnya dari Booth pertama. Tapi lupa la lukisan ni dari negara mana...

Ni pula lukisan dari negara China tak silap aku la. 

Waktu ni kami berposing di Booth Cuban.. So Sook Fun yanng tolong ambilkan gambar. ( Sook Fun merupakan salah seorang wakil dari Kedutaan Cuba yang cukup fasih berbahasa Cuba, China , Melayu dan juga Inggeris.

Bergambar bersama arca.. Boleh main cak a cak a lagi..kikiki

Ni pulak lukisan dari Vietnam... Suka aku tengok lukisan-lukisan dia . Menarik! Especially sebab dia warna pink..Wakakakahhhh

Lukisan ni lah yang paling aku suka.. Sebab bila letak aku ditengah... Ia seolah-olahnya aku.. Adakala bekelakuan seperti anak kecil dan adakalanya seperti singa sedang mengaum... Hahahahaha ... Almaklumla anak-anak aku selalu cakap ngan Tok dan Wan dia mummy ni garang macam singa.  Tapi adakalanya manja seperti anak kecil ...kejapan terus jadi miaw... kikiki gatai merela!

Lukisan ni dari negara mana aku dah lupa ..rasanya macam dari korea... Actually lukisan ni seperti teknik colage dan segi susunannya seperti teknik sandwich. Cermin dihadapan , rambut wing yang diperbuat dari fiber  dan cermin dan akhir sekali gambar wanita-wanita ini yang kesemuanya merupakan muka yang sama. Bezanya hanyalah  background , warna rambut dan aksesori wanita tu. Menarik bukan?!

kengkonon nak buat muka sama macam arca ni... Lupa lak muka i ni kembang..Hahahahaha.. hish malu sy!

Bila tengok lukisan ni ... tiba-tiba jadi teringin nak mengabadi potret aku berkebaya didalam sebuah lukisan. nanti dah tua bole tunjuk kat cucu-cucu... " Cu.. nenek dulu muda-muda suka pakai kebaya...Kebaya ni adalah pakaian tradisi kita selain baju kurung " kikiki Berangan sudahhhh..lalalalaala

Comey sungguh lukisan ni. Siapa kah pemilik wajah ni. Lukisan ini tak silap dari Malaysia 

Eh..Eh.. Galeri Demang Penghulu Ghani pun ada.. Wah popular jugakkan.

Tajuk Arca ni adalah " Reason to live"... Mother and Son... Meaningfull!

Hi..Ni la pak we eden...Hahahahah pasan sungguh.... Actually ni la pelukis dari Cuban tu... Mr Enrique Wong. Bila Sook Fun tanya kat aku hensem tak? aku pun cakap..bole laaaaaa... hahahhaha... Korang nilai la sendiri ea...



Ok la sampai disini saja aku nak mengomel pasal Art Expo ni... kalo korang nak tau pasal Enrique dan lukisan ni..Jom la ke Pameran Kontemporari Cuban pada 25-27 September 2013 ni di Balai Seni Lukis Melaka ya.... Okey bye... Wasallam...

Monday, 23 September 2013

XPDC :Gunung Datok , Rembau Negeri Sembilan

Assallamualaikum...

Huhuhuhu rasa macam dah lama nau blog ni  tak berupdate... bussy nau gamaknya.... Kali ni aku nak berkongsi cabaran-cabaran yang aku lalui sewaktu menaiki Gunung Datok kali ni...Actually ni merupakan antara training yang dilakukan bagi peserta-peserta yang terpilih untuk menaiki Gunung Kinabalu Sabah pada bulan disember ni...Setiap muzium akan diwakilkan dengan seramai 6 orang peserta ( termasuk seorang pegawai yang menguruskan segala keperluan dan jadual bagi setiap peserta). 

Gunung Datuk merupakan sebuah gunung yang terletak di Rembau Negeri Sembilan dengan ketinggaan 885 meter. Bila melihat pada angka ketinggian gunung ni, semua mesti ingat .. ala senang la nak daki bukan tinggi sangat pun kan... huh! jangan tak tau ni la gunung yang bagi aku amat mencabar stamina aku... Dia punyer trekkk... ?! makk aiiii punyer la susah.. curam giler! no landai landai macam Gunung Angsi dan Gunung Ledang sebelum ni... huh.. nasib baik dah siapkan serba sedikit stamina.. kalo tak confirm aku pancit! Oklah mesti korang sabaq tengok gambar kitaorang berposingkan.... meh meh jom layan gambar kami berposing sakan sampai lupa nak turun hhahhahaha.. over kan?! kikikiki

Hehehe ni la wakil -wakil dari Muzium Melaka.. Tarmee, Ghaz, Abg Sham, Aku dan Mazlina.. Ni aksi sebelum panjat... Dah panjat muka sorang-sorang dah tak rupa orang dah.. Semua kuyup dengan peluh... kikiki

Berposing lak dengan geng-geng dari Muzium Negeri Sembilan.. hebat-hebat dorang ni... Aktiviti regangan dilakukan bersama memandangkan kitaorang ni tau panjat gunung ja.. kikiki. Pendakian ini bermula jam 9.00 pagi.

Ni la bakal-bakal hero kami bila ada emergency kat atas nanti... Tapi itu belum pasti lagi.. tak tau sapa hero dan sapa heroin na...tungguuuuuuuuu.....

Jeng jeng .. ni la posing dari mak-mak budak yang penuh bersemangat dari sehi luaran.. dari segi dalaman tak yah habaq la.. semuanya ketaq... kikiki

Ni la gambaq pertama setelah suku mendaki gunung...Syukur alhamdullilah masih mampu tersenyum... walaupun trek dia  cukup mencabar... huh! bole pengsan makkk kalo takde stamina....huhuhu

Sesuatu telah terjadi... Tapi kami terpaksa meneruskan perjalanan jugakkk .. huhuhuhu...

Mula mendaki semula setelah perbincangan dijalankan... Hopefully tiada lagi accident yang berlaku di depan sana nanti.. Hanya memohon agar dipermudahkan segala... Amin

Rehat lagi.. penat wooooo




Nilah di antara trek-trek tu.. ni masih bole hadap lagi.. yang kritikal tak sempat aku nak amik gambaq... sebab terlalu fokus mendaki .. Yelahhh disebabkan satu kecuaian macam-macam boleh terjadi.

Aku posing lagi.. hahhahaha saborr je la.. Terpaksa senteng menyenteng, rasa macam kekurangan oksigen pulak... kasi angin sikit...kikiki almaklum la perjalanan masih jauh.

Team pink! hahhaha itulah yang digelarkan pada kami berdua memandangkan semua pink.. Ada jugak yang panggil kitaorang Team Puteri UMNO.. Saboo jela dorang ni.. pink pink kitaorang sampai puncak jugak ea... yela nak panggil nama tak tau...


Yeahhh kitaorang dah hampir kepuncak... Tapi ? trekkknya huaaaa






ha?! amik ko... Tangga yang curam , berkarat, tinggi... menanti anda. Maz macam dah surrender bila tengok tangga-tangga ni... Ko tak nak naik? Jangan harap la kalo ko hiking ngan kak Ju tak nak naik.. Confirm kena paksa.. hahhahaahhaha

Cer tengok nak amik gambaq kat puncak ni , space posing pun tak dak.. Ramai nau pencinta alam dan hiking ni., huh! tak puas hati ni.. port posing harus dicari ni.. kikiki  



Minah ni takut nau nak naik atas batu besaq ni.. Aku?! seperti biasa.. Dogil! Nak panjat jugakkk.. aku tak kira.. aku tak kira.. Nak jugak ( Ni la ciri-ciri orang degil macam aku) kikiki Yang penting aku nak mengabadikan segala kepenatan aku dengan pencapaian aku dengan tahap maksima.. huh! overkan aku...

hehehehe.. Orang lain lepak kat bawah .. aku sibuk nak naik atas.. Nasib baik ada abg-abg mana tah,  yang sudi amik gambaq aku yang giler posing ni.. Terima kasih ye bang...  ehhh ehh ehhh tak cukup lagi ni .. Upload lagi gambaq posing lagi sat...

Yeahhhh.. Syukur alhamdullilahhh..  

Kitaorang sampai ke kemuncak gunung dalam pukul 1.00 tengahari dan sampai ke bawah dalam pukul 1.30 tengahari. Jangka masa yang diambil adalah  4jam setengah.. Masa yang paling lama diambil adalah dipuncak. Masa tuk posing.. Kecian hero-hero Malaya yang menanti dibawah tu.. Ingat jadi apa-apa kat kitaorang kat atas.. Rupa-rupanya posing... kikiki welll kitaorang gegurl wokey.. ;)

Anw perjalanan turun kebawah adalah amat bahaya jika tidak berhati-hati sehingga menyebabkan aku dan Maz jatuh.. Aku luka dikaki sebab terjatuh.. Luka sedikit je.. Tapi aku okey ... Maz lebam diketing je.. Tapi super mama tu kuat..hehhe.So pada uols yang nak panjat gunung  Datok atau apa-apa gunung apa sekalipun... MORE CAREFULL... Banyak bahaya menanti dihadapan anda yang kita sendiri pun tak dijangkakan.. Trek dia amat curam! Tak perlu berlari atau sibuk mengejar orang lain dihadapan..ikut kemampuan masing-masing. Biar lambat asal selamat..Insyallah sampai.

Okaylah sampai disini saja... Sampai juga lagi di next entry k... Wassalam...

Thursday, 5 September 2013

Petua Lama


Assallamualaikum...

Kali ni aku nak berkongsi petua lak... Petua khas untuk ibu-ibu yang mempunyai anak-anak kecil. Sekurang-kurangnya ia dapat mengurangkan suhu badan sebelum dibawa ke hospital atau ke klinik. Actually bagus jugak bila kita membaca petua-petua lama yang hakikatnya masih ada antara kita mengamalkannya sehingga ke hari ini... So hope korang enjoy membacanya dan dapat mempraktikkan mengikut kesesuaian.. Tapi janganlah terlalu percaya sangat sampai tak nak bawak anak-anak korang ke klinik/hospital lak ... Tak pasal-pasal lain lak jadinya... huhuhu

Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.

•Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali anak ada selsema, alhamdulillah maksimum kene pun 3 hari.

•Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak yuu yee dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. (Tips dari Doktor Fairuz: bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak everytime die batuk takpe die muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu keluar)

•Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.

•Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun-ubun anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.

Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi. Even doktor turut pesan, jika anak demam ...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap ....

Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru....jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.

Haiii seronok tengok gambar lama hero-heroku... la ni semua dah besaq..besaq sungguh la habaq hang... (ehh tetiba lak.. tak de  kena mengena dengan petua pun...? hahahaha layan je la ea... )

Sekian......Thank sebab sudi membaca...Bye

Wednesday, 4 September 2013

Majlis Perasmian Art Geng

Assallamualaikum...

9 September 2013 , Ahad ( wah macam tulis berita lak..) hehehee... merupakan  Majlis Pameran dan Karnival Art Geng seperti mana yang telah aku maklum isinya pada entry yang lepas, merupakan koleksi lukisan yang mengumpulkan hasil seni dan arca peminat, penggiat, murid, pelajar, guru, pensyarah, pengurus, pentadbir balai/galeri persatuan-persatuan, kumpulan-kumpulan kecil, surirumah dan sebagainya. Bertujuan untuk menarik minat generasi muda untuk melibatkan diri dalam seni visual yang kian mendapat tempat sebagai peluang kerjaya disamping mengeratakan hubungan pelukis-pelukis ini kepada masyarakat luar khususnya. Ianya telah dirasmikan oleh Y.Bhg Datuk Wira Haji Hamdin bin Abdollah,  Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan Muzium Melaka .

Oklah cukuplah formal-formal penat aku nak susun ayat...huhuhuhu.... Actually disekitar majlis perasmian tu dapatlah kita lihat masih lagi ramai anak muda kita ni yang minat dengan bidang seni lukis ni , bukan hanya sekadar bidang photografi, multimedia yang seolah-olah menjadi trend masa kini. Masih ada yang reti menghayati dan berseni! so layan gambar je la ea sebab aku rasa macam dah banyak membebel pada entry yang lepas pasal artgeng ni... hehhee..meh sini meh layan gambaq lak na... ;)

Diantara mereka yang turut hadir dan menghayati hasil seni di Pameran & Karnival Artgeng ni.

Turut serta dalam majlis perasmian ini adalah Y.Bhg Datuk Haji Khamis , Pengurus Besar PERZIM dan juga Y.Bhg En.Jeffri , Pengarah Tourism Malaysia.

Diantara kakitangan Perbadanan Muzium Melaka yang turut hadir dalam menjayakan majlis perasmian ini. Aku hanya menyelit dibahagian belakang agar nampak kecik dan comeyyy..wakakakah..sila muntah!.. hahaha

Big-big bos bergambar bersama pelukis potret Siti Nurhaliza ( pelukis tu yang memakai Kemeja kotak-kotak, nama nya aku lupa daaa)

Ni anak kawan aku... namanya Qaseh Junior sebab kakak dia pun nama Qaseh tapi Qaseh senior .. so nak bagi senang aku panggil macam tu.Sonang! hahahhaa.. Geram tengok bila dia bertopi merah ni..apalagi menjadi hala tuju lensa aku jela... alololo sweet gitu..

Ni pulak diantara peserta bagi pertandingan melukis yang juga merupakan aktiviti /acara selingan bagi menjaya Majlis Perasmian ini.

Kusyuk adik ni menghayati potret Siti ni.. haiii tengan feel jadi retis ker dik... muahahamuahhh

Ni pula diantara aksi-aksi bersahaja yang sempat dirakamkan oleh lensa aku bagi mengakhiri entry aku tuk kali ni.. So hope korang enjoy membaca yer... adiosss dan wassallam....