Tuesday, 22 October 2013

Raya Haji 2013

Assallamualaikum...

Hehehheehhe... Entry raya haji ..jeng jeng jeng..Baru nak update?!..Welll i busy okay..menguruskan rumah tangga dan hal ehwal kemasyarakatan..kih kih kih..sabo je la..

Well seperti biasa kalo raya aku mesti nak balik kampung..ntah la sejak terjadinya peningkatan usia ni..aku makin suka nak balik kampung ..beristirehat dari memasak ( almaklum la makan freee...) , tak payah hadap komputer,  drive jauh-jauh then sekali sekala tekan minyak dan testing power main potong-potong di highway... (hah! statement tak sayang mulut!..hammik ko!)... kih kih kih



Jeng jeng.. ni menu wajib setiap kali balik kampung.. kegemaran aku dan anak-anak 'Ikan Keli Bakaq"... menu wajib.. tapi bagi anak-anak aku ni menu wajib harian sepanjang berada di kampung... Adam dan Mukhriz bole habiskan 5 ekor ikan keli sehari dan sekali hadap... tanpa nasi la.. Meratah bak kata orang. Bila aku mengadu ngan mama dan abah aku pasal ni.. dorang kata tak pelah benda makan.. so aku layan kan je la.. jangan sampai orang datang kedai mak aku terpampang signage " Ikan keli tak dapat dijual hari ini, cucu makan sampai licin" kih kih kih. Tu la ke fanatikkan kami anak beranak bila balik kampung.... hehehehe

Keesokan harinya aku planning nak jumpa BFF aku waktu zaman kolej dulu... Imah dan Awien (Angah). Actually semua ada lima orang . Tapi Moon dan Jiha tak dapat ikut serta. Masing-masing dah membawa haluan masing-masing. Mungkinkah mereka merajuk membawa diri..hanya mereka je yang tahu...

Kononnya hanya aku dan Imah yang dapat turut serta ( planning asal nak g karoks ngan Imah kat Aman Jaya Sungai Petani) tapi hati nak jugak juga jumpa si Awien ni..rindu bangat! yelahhh Awien ni room mate aku waktu zaman kolej dulu.. sama intake dan yang paling penting sama secret admirer.. (ahhahaah Gediks gitu!) So kitaorang pun meredah la hujan lebat turun ke Pendang Kedah.. Ingat dekat..jauh rupanya. Hamik hang..! Cian Imah kena drive tapi tak pe aku di sebelah setia menjadi peneman sepanjang perjalanan. Apalagi bila sampai je di depan kedai Runcit family Awien ni... hah?! riuh rendah mula bergema.... seronok u...!(Awien ni mengusahakan bussiness keluarga) Habis chit chat kitaorang pun bergerak ke rumah Awien untuk mintak permision untuk bawak Awien pergi jalan-jalan round Aloq Setaq...So Imah la jadi Tour guide kami....(Almalum la kitaorg berdua ni (Aku dan Awien ) nama je orang Kedah dan Penang , round kampung pun pakai GPS..hahahaha 

Sewaktu kat rumah Awien kitaorang dihidangkan dengan Kuah Kacang Daging dan biskut samprit...  Sedap ooooo... Kuah kacangnya manis dan sedap sgt! (first time rasa tau) .. manakala Biskut Samprit nya enak... yang pastinya cayaq kat dalam mulut! itu aku pasti...hehheehhe . Tahun depan kalo korang nak raya kesedapan Biskut semprit tu..order laju2 ngan Awien k.. Sebab semprit dia laku giler!.. and LIMITED. 


Cer tengok..makannya dua orang tapi menu penuh meja..habis lak tu.. memang pelahap sungguh Imah dan Julia ni ea...kihkih kih..sabo jela...


Ni sesi berkaroks Imah ngan dua budak yang tak pandai nyanyi... asal pegang microphone je hujan...asal hujan je kitaorang pegang microphone.. hahahahaha.. Sabo je la!

Bila dah penat berkaroks..perut pulak berbunyi minta di isi.. So kitaorang makan la laksa Teluk Kechai... Aku ni memang penggemar tegar laksa..especially laksa beras. hadoiii meleleh ayaq liuq la dibuatnya....
Kelihatan Imah sedang menuang toyu didalam laksanya. Laksa Teluk Kechai ni lain sikit... sebab kuah dia macam kuah Laksam.. tapi cayaq sikit! tapi rasa perghhhhh....!!

Ni la Laksa Teluk Kechai.... Yang kuning-kuning tu kelapa... Aku ingat telur ikan..habis kena regah gelak ngan depa... Hampehhh hampa na.. dok pedajai aku..takpa takpa.... 


Lepas mengisi perut dengan penuhnya, tour guide kitaorang bawak pergi jalan-jalan sekitar tepi pantai Kuala Kedah.. Konon nya nak pi bawak g muzium..sayangnya..muzium sudah tutup da.. kempunan! Actually kawan-kawan aku ni pun macam dah paham lak perangai aku ni yang suka pergi muzium ..hehehehe Thanks hampa....

Bila Malam menjelma.....

Sesampai je dirumah aku disuprisekan oleh hero-heroku setelah seharian ditinggalkan oleh aku. Adam mula  menerkam aku sewaktu aku bukak pagar rumah lagi.... sambil tersenyum-senyum simpul... dituruti pula oleh Mukhriz...

Hero2 : Mummy kitaorng ada suprise tuk mummy tau... ( Sambil menghulurkan sebuah kotak kecil pada aku , sambil mengucapkan Happy Birthday Mummy...)

Aku : ( Terharu oiiii.... belum birthday lagi dan dapat kek..) wahhhhh Tq sayang..tapi birthday Mummy lambat lagi la....

Hero2 : Sama-sama... ( seperti biasa peluk-peluk, kiss-kiss..kikiki)

Wah terharu sungguh ..ni baru tinggal sehari belum sebulan lagi. Hasil risikan aku pada mama... Mama pun cerita la yang tadi dia bawak hero-hero ni pergi kedai kek... Apalagi pulun la dorang  pilih tapi tak makan,  simpan!  Mama mintak sikit pun dorang tak kasi. Tapi bila aku balik barulah mama paham dorang nak buat suprise tuk aku. hahahahahaha... macam-macam hero-hero ni.. penuh dengan kejutan... Mummy hargai sangat... Sayang korang... Sanggup tak makan kek semata-mata nak makan ngan mummy... wahhh sob sob sob... Malam tu tido ada senyum la.... :D

Pagi Raya Aidil Adha....

Seperti biasa kitaorang satu family akan sembahyang raya di Masjid Simpang Ampat. Raya Aidil Adha tak de semeriah Aidilfitri... Berbaju sedondon, rendang 2 , 3 jenis... biskut raya penuh meja kopi..tapi cukuplah sekadar beraya bersama keluarga disisi, anak-anak wajib ada, ketupat palas pun hidangan wajib... itu sudah memadai.... Itu raya bagi aku... 


Ni mama dan abah..Kekuatan aku untuk terus tersenyum... Syukur Alhamdullilah..

Kegemaran sepanjang raya..hehehheehhe ketupat palas...

Ni posing sewaktu jalan raya... Aidiladha dah macam raya puasa lak.. bersusun je open house.. Aku dan hero-hero dok dalam kete je..sampai masa kitaorang ngap.. hahahahaha... ni la namanya anak bertuah...hahahahha


Aku dan mama... Mama pun dh reti camwhore....hahahahaha I like!...

Ni gambar kucing yang kitaorang jumpa waktu family dinner kat Puncak Mutiara... Aku rasa ni owner Puncak Mutiara punya kucing..  Kitaorang ni memang pantang jumpa kucing... Mula-mula mama akan jerit dulu..pas tu Nadia..tukang melaksana dan menangkapnya hero-hero aku la... Semua geram tengok! Mama selalu cakap Nadia , adik aku la... Antara orang yang paling terror jinakkan kucing ... even kucing liar ..Semua bole tangkap lentok..hahahahahaha.... Tu la penangan manusia yang selalu berdamping dan membesar ngan kucing...

Raya Aidil Adha tahun ni seronok sebab semua berkumpul. Angah yang saat akhir kata tak dapat cuti akhirnya tiba-tiba muncul di malam raya.... Syiokk oooo... Oklah tu je entry pasal raya haji tahun ni..tahun depan aku update lagi ea... hehehehe ..

Thanks and wassallam....












Thursday, 10 October 2013

XPDC Gunung Tampin , Negeri Sembilan

Assallamualaikum....

Sejak dua menjak ni asyik nak citer pasal panjat gunung je ea... Actually tu lah diantara aktiviti aku lately ni... Selagi tak jejak bulan disember , selagi tu la training memanjat ni tak habis-habis... Almaklum la nak kuatkan stamina kununnyer.. kih kih kih

Okay kali ni nak citer pasal Aktiviti memanjat di Gunung Tampin lak.. Seperti biasa kitaorang akan bertolak dari Banda Hilir dalam pukul 7.00 pagi memandangkan Banda hilir dan Tampin tak de la jauh sangat kan....  heheehhe Dengan berbekalkan istilah tak jauh sangat tu sempatlah kitaorg singgah makan mee hoon sup kat Bandar Tampin.. padahal sebelum-sebelum ni mana la sempat nak singgah menyinggah kat mana-mana kedai makan.. kitaorang hanya makan kat rumah atau dibekalkan dengan makanan yang disediakan sahaja oleh pihak urusetia ataupun makan roti je sewaktu aktiviti pendakian.... Setelah selesai makan apalagi kitaorang mula la mencari lokasi dimana terletaknya Gunung Tampin ni.. ingatkan drebar tau.. rupa-rupanya drebar pun tak tau... nyaris-nyaris ke Gemencheh la kitaorang ni. Setelah urusan pusing memusing mencari hala tuju selesai , kitaorang pun sampai la ke kaki gunung Tampin... Akhirnyaaaaa... 

Tapi..... ?! Maz pulak sakit perut... memulas -mulas sangat katanya.. Apalagi pusing balik la kitaorang untuk mencari tempat untuk melepaskan hajat besar Si Maz ni... Hadoii! Niat dihati nak mencari surau atau masjid yang berhampiran almaklumla Sang Mentari semakin meninggi... Pusing punya pusing kitaorang ternampak lah satu kubah yang berbentuk ala-ala masjid... Tarme lak dengan self confidence yang begitu tinggi mengiyakan kata-katanya bahawa tu memang betui-betui surau....  Tapi tergerak lak hati ni berkata " awatla kubah ni macam tembok rumah Juliet kat Itali tu ea.. entah-entah rumah orang! " Hahaha ... Hamik ko , benar sungguh tekaan ku... Itu adalah salah satu bentuk senibina kawasan perumahan yang terdapat disitu... apalagi gelak besar la kitaorang... Hasilnya Tarme menjadi bahan usikan kitaorang aritu... Yelah confident level tinggi nau.. So terpaksala kitaorang keluar balik ke jalan besar mencari petrol pam...

Sampai je... Berdesup la Maz melepaskan hajat besarnya! Tapi hampehhh.. Maz cakap ... " orang tak buang hajat pun , maybe perut dah masuk angin la..! hahaha Sebegitu banyak halangan itulah hasilnya... Macam-macam!! 

Oklah citer pasal pendakian lak... almaklum la dah jauh nau aku melalut ni.. kikkiki...  Sampai dikaki gunung kitaorang mula la mencari parking,tanya punya tanya kat penduduk/ pendaki disitu... kat atas ada parking .. apalagi kitaorang redahla.. almaklum la jalannya bertar... sangkaan kami akan berjumpa dengan kaki gunung seperti gunung- gunung yang  lain . Tapi rupanya...... Itulah trek Gunung Tampin... Jalan berTAR... hamik ko kitaorang dah sampai di tiang letrik yang ke 51 dari 91 tiang elektrik kesemuanya... Haiiii senangnya keje aku kan... Mendaki menaiki van?! Cayalah buat semua... hahaha

Actually kelihatan budak-budak sekolah turut ikut serta mendaki Gunung Tampin.. so bermacam-macam aksilah yang dapat dilihat...   Aku lak catat sejarah kali ni sebab tak bukak botol air aku langsung, tak terusik la habaq hang... Penat tu memang la penat tapi tak de la rasa macam mintak nyawa seperti pendakian yang lepas-lepas. Kitaorang sampai dipuncak lebih kurang jam 10.30 pagi setelah bertolak pada 9.30 pagi. Sesampainya dipuncak sempat la kami bergambar tapi yang musykilnya awat kat  Puncak tu tulis Bukit Tampin sedangkan diperingkat awal terpampang signage "Hutan Lipur Gunung Tampin".. hah sapa nak jawab?!



Hero-hero malaya yang bakal mendaki ke puncak... Kacak dan bergaya ...hahahahahahah chewah chewahhhh kacak la sgttttt...!

Ni lak heroin-heroin yang gila posing.. setiap kali naik bukannya nak sampai awal..asyik ada pit stop posing je kejanya...hahahahaha nasib la korang dapat geng teambuilding mcm kitaorang.. :P

Trek di tiang yang ke 51 ... Actually ketinggian Gunung Tampin ni bergantung pada tiang-tiang lampu di sepanjang jalan bagi memudahkan pendakian. Senang kalo call.. 
u kat mana ..?
I kat tiang 51..
u tunggu i ea jap lagi i sampai tiang 51.. 
hehehe 

Waktu kitaorang naik banyak pelajar-pelajar sekolah yang turut serta.... kelakar pun ada... Macam-macam patern pelajar kitaorang jumpa... yang nak pengsan ada..yang relax pun ada..hehhehe Cer tengak Abg Sham... macam budak sekolah  pun ada jugak kan..kikikiki... 

Tiang 82... kesemua tiang ada 91 kesemuanya.. jeng jeng jeng ..dah tak jauh dah...

Teknik reverse...

Posing time!




Peluh membasahi muka... Ni kategori penat ala-ala manja..kikiki


yeaaaa dah sampai... Kononnya nak posing di signage Gunung Tampin.. Sekali Bukit Tampin da.....Sabo je la...

Masa untuk turun....

Oklah ... Sampai disini saja. Jumpa lagi pada entry yang lain k... Wassallam