Wednesday, 29 January 2014

Cobaann...

Assallamualaikum....

ACCIDENT 


Arini aku accident kat sebelah Restoran Madras . Walaupun kete aku takde teruk sangat . Aku? masih mantain comey seperti biasa..kih kih kih ..Sabo je la ea... Syukur Alhamdullilah aku tak mengalami apa-apa kecederaan yang parah.. Jangan jadi macam agent insurans aku.. semua dia tanya...julia okay....? keta okay... ?? risau nau dia kat aku. Bukan aku cakap ea..nada suara dia tu dah dapat ku duga....hehehe ... Yelah orang yang tahu aku punyer onak ranjau ni lain sikit dia punya susah hati...Thanks Kak..Sayang jugak akak ngan Julia ea..hehehehe

Kalo call abah aku lagi best... " Assallamualaikum Abah... Abah : Pukul berapa nak bertolak? Aku : Apa ni abah, along tak balik kampung la bulan ni, budget lari.. kete accident... Abah : oooo bla bla bla...( yg lain tak bole citer..hehhehe).... Tengok abah aku ni.. Asal telefon je suh balik kampung..... Abah tak bosan ker tengok anak abah ni..kejap kejap balik..kejap kejap balik... Nanti along balik ea.. Duit dah habislah abah...sampai nak beli kek bulan pun tak cukup ni..Macamana nak balik celebrate CNY ? hahahahahaha...

Langgar apa? langgar kete je.. bukan lori bukan bus bukan moto bukan basikal bukan orang ... Ni kategori kete langgar aku ker, kete himpit aku ker? aku makan laluan ker? kete tu jelojoh ker...? ntahlah biarlah pihak berkuasa yang menentukannya ye..Aku dah pusing  ..hehheehe

Cuma kena standby poket je la...! Haiii kempis gilosss poket aku bulan ni..Sabar ye ...sabar ye Julia ! Please put smile and laugh on your face..Hehehehe.. Susah betuilah orang macam aku, terlampau bersangka baik sampai accident pun bole gelak..hadoiii... apaaraaaa.. Yang dok sebelah pulak yang dok panik semacam sampai tak bole bercakap. kikiki . Dah adios nak pergi cari tukang cat dan ketuk kete.. Cuti darurat la aku jawabnya..kete takde..patah kaki... So bersangka baiklah dengan setiap perkara yang terjadi. Sob sob sob... Bye..

"Rabbi yassir wala tu'assir, rabbi tham-min bil hairi "
Ya Allah kau permudahkan... jangan kau susahkan..Ya Allah kau akhirkan dengan kebaikan





Tuesday, 28 January 2014

3D Art Interactive Murals

Assallamualaikum...

21 Januari aritu aku pergi ke 3D Interactive Murals kat The Asmosphere Seri Kembangan, Selangor.

 Alamat ??

The Atmosphere Sdn Bhd,
No.1-3 , Jalan Prima Tropika Barat 2,
Taman Prima Tropika,
43300 Seri kembangan, Selangor
( Bersebelahan ngan Giant)

Terdapat 80 murals daripada 10 orang pelukis berbakat bermotifkan lukisan jalanan. 3D Art Interactive Murals ni telah dirasmikan dan dibuka   kepada orang ramai pada  22 Disember 2013. Tiada bayaran dikenakan untuk bergambar dengan mural-mural ni, hanya idea  dan kamera diperlukan sebagai bekalan untuk berposing . Kasi nampak real ok ! Masa ..//?? dibuka 24 jam ... So dunt wori.. tapi jangan la pulak korang pergi tengah malam pulak... bukannya ada lighting/spot light kat situ.. habis malap gambaq korang ... hehehe

Lawatan kitaorang kali ni melibatkan  7 orang semuanya...Aku, Kak Syidah , Kasim, Zam, Yunus , Pijan dan Solihin. Lawatan ni bukan tuk suka-suka sebenarnya, sebab kitaorang dalam proses mencari idea untuk diadaptasikan kat muzium lak lepas ni. Lepas ni korang bole la posing gak kat Melaka pulak heheheheh. Berangan lagi! hadoiii.. Nanti korang bolelah berposing ngan mural orang lidi aku.. hahahahaha..Pengsan! Tula sebab utama aku angkut team aku. Senang dorang paham apa yang aku maksudkan. hehheheehe  La ni tengah dok pulun cari idea la..  Okay jom tengok kitaorang posing..aichewahhhh Kalo tak lawa korang diam2-diam udah ler ye..kikiki

" Yeahhh dady dah beli kete baru!.. ehh muat ker" 
Ni la gaya nya pak budak dan mak budak lupa daratan..melompat tak hinggat dunia.. hhhehehe Maaf diatas ke"over"an aku..kikiki

Anak-anak tangga yang very colorfull..Tomey tak?? tangga la bukan aku..hehhehe

" Awak nak belon...? jap ea saya amikkan..Apa? nak warna pink ea..takde la ...Kita amik color kuning , biru dan merah je la ye..." hhehehe

Posing kat logo Artsphere 2080.. Kat bahagian belakang wall ni ada disediakan peta lokasi mural-mural yang terdapat kat sini.. So senangla korang berposing. Tapi kitaorang takdelah ikut sangat sebab semua dah berpecah.. alaa macam itik pulang petang tu..berterabur... hahahahaha.Masing-masing dah tak sabar nak mengeluarkan idea-idea bernas .. Terutamakan Bos Selfie aku tu..kikiki Ampun ya bos.. 

Ada sesetengah mural tu disertakan signage ni.. so ianya memudahkan korang untuk mengambil gambar dari angle yang mana. Tapi tak semua ada la.. Ala yang macam kat Made In Penang Interactive Museum tu la.. nanti korang bole preview balik entry aku yang lepas tu ea..

"Bye-bye..Kitaorang nak bawak keluar wespa ni pergi Muzium Pengangkutan..bye bye.."

Kat wespa ni lagi..hehehee

Korang layan la gambaq pulak na.. ponat aku nak wat caption... hehehe














Rumah terbakar panggil bomba.. eh salah rumah panggil kami..kami nak posing..hehhehe
Ala macam tak kelakar je.. lantak la... hahhaha

"yeahhh kamilah raksasa.. kami datang nak menyerang.."
Cer tengok..Ultraman pun takut ngan kitaorang siap menyorok lagi..hahhahaa

Kiri : ala tomey-tomey nyer posing ngan rabbit..hehhehe
Kanan : Opssss LRT ni berhantu tak..Macam seram je..macam tak je..hehehe


Kak Syidah : (Dalam Hati ) apalah kasim ni.. nak amik barang pun macam dah nak terbalik meja..hadoiii..

" Hadoii minah ni ... cepatla !..Aku nak call aweks aku ni... "

" Ayam : berjudi tu haram.. bak sini kat tu.. Patuk tangan tu baru tau! "

"Ala tomey tomeynya kak syidah..Main zero point ye kak syidah...hehehehe"
Sekali je aku snap... kalo korang amik gambaq aku adalah 20 keping .. baru nampak aku lompat..nasib la badan..hahahha 

Abg Kasim ni melompat ker..menari ha? apa-apa pun bole la... hahhaha

Akhirnya aku pun main gak zero point ni..hehehehehe



" oooooo awak curang ngan saya ye..siap awak..! saya racik halus-halus masak sambal tumis  kang..."

"Ampun pakkk.. saya janji tak wat lagi... ampunnnn..."

Tu je la gambar yang sempat aku amik.. takde la sampai 80 keping... sampai tengahari semua dah kaku tuk berposing..yelahhh matahari dah atas kepala.. Aku dah berpinar mata..Almaklum la Puteri Lilin tak original.. hahahhaaha  . Apalagi korang..pi la cepat..aku dah bagi hint.. Anw sekarang ada contest posing .. cer tgk kat facebook ni,  detail kat.https://www.facebook.com/artsphere208ty. Mana la tau korang la yang bakal mendapat RM 15 000 tu... Nanti jangan lupa share ngan aku tau..hehehhe Tarikh tutup 16 Februari 2014 ni.. Selamat Mencuba.. Wassallam..

Thursday, 16 January 2014

Last Training : Gunung Angsi

Assallamualaikum...

Hehehhhhe.. Baru aku pasan aku takde tulis pasal last training ke Gunung Angsi aritu... Actually kitaorang naik pada 8 Disember 2013.. Mula mendaki pada pukul 9.30 pagi dan sampai di puncak dalam pukul 11.30 pagi... 

Waktu kitaorang sampai , cuaca dah mulai mendung , so kitaorang decide kalo hujan je takyahlah naik. Tu palnning awal sewaktu dalam perjalanan ke Angsi ,  lagipun waktu tu kitaorang nak pi ke  kinabalu dah . so tak naklah terjadi benda-benda yang tak diingini... Tapi bila sampai je sana.. hujan dah mula turun renyai-renyai.. Aku dah 50-50 samada nak naik atau tak... setelah berbincang bagai,  kata sepakat telah kami capai.. so kitaorang naik la.. lagipun hujan takde lebat sangat...Buat penat je bincang .. haiyoooo ! korang ni penat tau aku dok pekiaq nak naik ke tau...haishhhhh..! Nasib baik aku bawak baju hujan...

Tomey tomey tak kitaorang berbaju hujan.. hehhhe.. ni 1st time mendaki pakai baju hujan.. Kesimpulannya agak merimaskanlah pakai baju ni . Dah terasa macam pakai skirt labuh sambil mendaki la .. hahahaha Korang jangan gelak lebih lebih ea.. Senyum bole :p

Posing dengan jejaka separa hensem.. ehhh hensem ker? kah kah kah .. 






Hah! Sekarang dah ada pondok tiket... so sila baca dan bayaq na..hehehe

Sekarang kalo naik naik Gunung Angsi kena bayar RM 5 per person..Mendaki sebelum pukul 9.00 pagi hokay!... Maybe kalau terlalu lewat akan melambatkan perjalanan dan mungkin juga akan menyusahkan. Yelah kalo dah terlalu lambat , kemudian nak turun balik dah gelap kan susah.. Ye idokk!? aku rasalah...Sebab dan musabab yang lain aku tak pasti. Diawal pendakian dulu takde tangga sekarang dah ada tangga tu yang kena bayaq RM5 tu kot.. Hehehehehehe 








Trek kali ni agak lecak dan penuh dengan sisa-sisa air hujan..  So kena more carefull la. Kali ni pendakian agak relax sebab kitaorang sentiasa mengawasi langkah-langkah agar takde yang tersadong... opss lupa  lak , pendakian kali ni seperti biasa la ahlinya aku, Mazlina, Tarme , Shamsul dan Ghaz. Ni adalah perdakian kali kedua buat aku dan Abg Sham dan pendakian pertama buat Tarme, Mazlina dan Ghaz.. tapi bagi aku confirm pendakian ni di kategori kacang oleh Ghaz , Maz dan Tarme sebab gunung-gunung yang agak susah dorang dah daki. Dulu kali pertama aku dan abg Sham mendaki gunung ni.. Huh separuh nyawa dibuatnya.. Mendaki Gunung Angsi ni membuatkan aku termengimbau memori dedulu yang ohsem dan superb... Alaa kalo ada readers lain yang baca confirm cakap ala setakat Gunung Angsi pun lorat nak mengimbau bagai.. Yelaaa setiap orang staminanya lain-lain... So just respect orang-orang yang first time mendaki... No lobak lobak merah ka putih dalam blog aku na.. ( lobak- kereks- berlagak) hahahhaa .. Nak berlobak bagai pi kat blog sendiri wokay....

Gunung Angsi ni treknya agak landai jika nak dibandingkan Gunung Datuk .... So kitaorang mendaki pun ala-ala santai.. Dak Maz sepanjang jalan makan.. Patutla aku tengok waktu memula tu awat beg dia macam padat semacam rupa-rupanya penuh makanan.. Hahahahahhaha Maz Maz...

Kat Gunung Angsi ni jugaklah aku dapat melihat dengan jelasnya aksi-aksi Ghaz dan Tarme yang gilosss camera .. Tapi paling dasat Ghaz la.. Semua check point nak kena amik gambaq dia... Kitaorang lak yang terpaksa rotate amik gambaq, dia tak nak.. Nak posing je kejenya... huh! stress makk. Actually pendakian kali ni tak ramai yang mendaki.. Aku rasa lebih 20 orang je yang mendaki start pengiraan aku dari mula mendaki di kaki gunung. Tak ramai sebab cuaca kot... Mendung dan adakalanya hujan renyai-renyai... Waktu mendaki syukur alhamdullilah takdelah kitaorang jumpa apa-apa yang pelik macam tapak kaki pak belang atau lain-lain lagi tapak haiwan yang merbahaya. Syukur Alhamdullilah...

Tomey tak Kak Ton berbaju merah... Pakai baju peberet.. mestilah tomeyyy... hahahaha pasan sudah..! sila amik besen .. Muntah pink plzz!

Kalo aku pusing cap macam ni.. maksudnya penat la tu.. hehhehehe poyos sungguh dalam hutan pun nak selfie..hahaha 

Mamat mana la dok posing-posing ni....kikiki

Keropok dari tangan Mas telah beralih arah..Maybe sesi menambahkan berat kot..Ahahahaha.. larikkk

Posing lagi...
Ko amik gambar aku dulu, pas tu aku amik gambar ko ea...
Aksi-aksi mereka yang dok gilosss posing..Arghhh tak boleh blah!..eeeee



Gambaq semua blur... Tak berapa nak clear... hadoii.. Tapi view kat pertengahan gunung memang ohsem!




Yeahhh dah sampai.. So seperti biasa posing lerrr... 

Group Photo di puncak Gunung Angsi... 

Pemandangan di atas puncak Gunung Angsi..

Sekarang masa untuk turun... Semua pakat dok jalan sekali ..tak berpecah langsung... hehehe Almaklum la trekk licin..kalo tak aku ngan Maz je kat belakang.. lambat bukan sebab penat ke apa.. Lambat sebab makan, posing, lepak, ngomel.. pas tu baru sambung balik..hahahahaha. Sabo je la...

Tarme tergelincir.. Trekk licin sangat.. Nasib baik tak jadi apa-apa.Syukur Alhamdullillah...

Seee..kitaorang jalan sekali kan.. Aku paling depan la.. giler nombor bak hang..hahahahah... Siapa potong aku, aku ketuk pakai kayu..kejam tak? muamuamauahhahahamuaa

Trek waktu turun... Kelihatan Maz dan Tarme disitu... 

Vandalisme dalam hutan..Hapa la korang ni...eh bukan korang..korang korang yang lain tu la.. korang yang ni baik -baik.. Cintailah keindahan alam semulajadi kita ye..Kalo korang nak conteng-conteng kat badan korang sudahhh... Hishh geram sungguh aku..Maaaf teremosi sikit!

Hadiah tuk pendakian kali ni.. yeahhh balik cuci kasut..hehehehehe belemoih!

Wassallam...