Sunday, 12 July 2015

Sindrom anak lelaki kah?

Assallamualaikum...

Lately ni aku rasa susah sangat nak bawak hero-hero ni pi jalan-jalan especially Adamlah.. Dia pulak memang jenis suka lepak kat umah. Tak sia sia aku kemas umah pagi petang siang malam.. Tapi bila dah acap kali lepak kat umah je , aku pulak yang naik bosan+ muak!. Dia lebih suka hadap games, do homework, buat craft, main lego, tido dan suka sangat baca komik.  Yup memang bagus, tapi kalau dah acap kali dok umah memang benaklah jiwa aku ni.

So la ni aku amik beberapa inisiatif agar dia suka berjalan-jalan. Takpelahh poket kering sikit asalkan dia bole tengok dunia luar dari memerap kat umah. Diantara yang aku buat adalah ;-

  • Main games kat Mall. Selalunya kat Tesco ngan Jaya Jusco la. La ni ada gak request nak pi karaoke kotak tu.. Eee nanti hujan lebat la + aku pun tak berapa nak reti karaoke -karaoke ni, kalau pi ngan kawan-kawan pun aku lebih suka makan dari nyanyi. kenyang pewott aku. Hehehehehe. Nak suh nyanyi memang taklahhh.. Bukan jiwa aku.... ;D
  • Masukkan dia dalam trolly sambil aku beli barang, especially barang dapur. Sambil-sambil tu aku belikanlah komik supaya dia bole baca ngan aman. Duduklah dia diam-diam. Turun pun bila aku kat kaunter bayaran je. 

Bila buat macam ni , barulah aman. Kalau tak asyik tanya mummy bila nak balik ... Huaaaa

  • Lepak kat POPULAR atau MPH. baca buku sampai lebam. Normally dia yang melebamkan aku.. Beli buku komik banyak-banyak, pastu sampai umah je komik  dah habis baca .Huaaa sadis sungguh nasib aku ni.

  • Bila nak raya ni aku try gak bawak dia pilih  baju raya dia sendiri tapi ermmm memang tak berkesan langsung. Kunun nak bagi happy la. Citt! Tak jalan langsung. Bila pi shopping, baju yang aku pilih dia letak balik. Bila dia lak pilih aku lak yang letak balik. In the end dia cakap.. Eee penin arrr beli baju ni, kita tak suka la. Jom balik! Ataupun memang sindrom anak  lelaki ni macam ni???... Serius cara ni memang tak berkesan tuk anak lelaki .. Maybe tuk gegurl menjadi kot.. Ikut nasib la..hehehe!

Tulah sekarang aku masih mencuba pelbagai cara agar adakalanya dia akan cuba berjalan-jalan keluar menemani aku, bukan sekadar terperuk di rumah. Tapi bukan hari-hari ye.

Thanks for reading! Wassallam...

13 comments:

  1. Dah dapat kad raya! Comelnyaaaa... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehee macehhh na.. Sori lmbt reply demam. Anw Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin

      Delete
  2. Lelaki memang tak bleh dok diam bila masuk tempat beli-beli ni. Rasa nak balik je kot. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org lelaki ni memang mcm tu baik yg kecik atau yg besaq.. Menci tau.. Hehhehee :p

      Delete
  3. mummy julia yg vogue tu...macih...JM dah terima kad raya tu

    ReplyDelete
  4. mmg betul lah tu mummy..anak lelaki mmg mcm tu..JM lak ada pengalaman kuar ngna adik lelaki ni..jln sikit je dh nak balik...z suka keluar..maybe x semua rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan .. Anak lelaki ni memang peelnya gitu kot.. Hehhe

      Delete
  5. my son belum besar lagi ... so tak tahu dia macam mana :)

    ReplyDelete
  6. agaknya budak lelaki same aje kot ... tengok my anak buah asyik game game aje. ni kira ok la suka membaca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteri wanita.. Insya Allah masanya akan tiba nanti.. xsemua budak sama perangai..yang abg suka main games, yang adik suka baca buku dan tgk tv ..just enjoy sikap dorang kalo ada yang salah kita guide, yg penting bila nak beli buku kena tlg mummy buat keje umah , so dpt upah baru beli buku... yg abg pastikan semua keje dah siap baru bole bukak password phone atau ipad, baru bole main games... hhehehe :D

      Delete
  7. Mummy ooo mummy... Tak de entry baru kaaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy so busy la .. Nanti mummy update entry2 yg sudah lama diperam ye.. Hehehe

      Delete