Thursday, 10 September 2015

Bila UPSR menjelma..

Assallamualaikum...

Debaran yang kian terasa akhirnya  muncul jua. Eh ! macam aku lak yang nak amik exam . Ada tak mummy yang sama sindrom macam aku ni. Sindrom ketaq lutut bila anak nak exam. ker aku sorang je yang rasa..hadoiii parah!weiii aku sampai stop business online semata-mata sebab UPSR ni.Ikat pewott wooo... 

Sehari sebelum exam aku dah macam murai memesankan itu ini pada Mukhriz.. Pesan itu..pesan ini.. remind dia pasal formula itu , formula ini... Mykids dah bawak ke belum (Mykids sebab Mukhriz belum 12 tahun lagi) , pensil, pemadam , ruler walaupun benda-benda ni cikgu dah sediakan, aku still suh dia bawa untuk standby  sampai Mukhriz cakap.."ye mummy kita ingat" hangin la tu tengok mummy dia lebih kelam kabut dari dia....hahahhaha :p

Aku tau! aku bukan macam mak pak yang lain, yang jauh lebih bijak dan baik  dari aku. Sekurang-kurang aku cuba jadi yang terbaik tuk anak-anak aku. Lagipun Mukhriz bukan anak yang bijak pandai.. tapi aku yakin kalau dia berusaha ngan gigih ( walaupun  kadang-kadang baloq liat macam mummy dia jugak...)  naluri mak kata Insya Allah dia bole.

1st day hari peperiksaan..

Aku macam biasalah, bila ada hari-hari penting macam ni, kejap pukul 1pg terjaga, pukul 2 pg terjaga., pukul 4 pg terjaga, pastu kul 4.30 pg terjaga terus tak nak tido balik dah. So aku siapkan apa yang patut tuk hero-hero aku ni. Siapkan bekal tuk Adam.. kalo sempat aku siapkan minum pagi.. cuma pagi ni dorang makan cococrunch je , risau gak kalo makan pedas-pedas macam nasi goreng , takut perut wat hal pulak.. tak ker jenuh tu.

Mukhriz kena ada kat sekolah sebelum pukul 7.00 pagi   so ini bermakna Adam kena ada kat sekolah kul 6.30 pagi la..  ( Mukhriz dan Adam sekolah asing-asing) hahhahahha nasib la adik. Takpe Adam amik peluang ke kelas tambahan matemetik lebih awal la jawabnya, walaupun cikgu matemetik mai kul 7.00 pagi. Takpe macam biasa , Adam cool je... ikut mummy katakan ehhhh... :P

Perjalanan ke sekolah Mukhriz takdelah jauh sangat dalam 10 min dah sampai. Dekat je ngan umah. Tapi dalam perjalanan  tiba-tiba ..

Mukhriz : 

Mummy kasut kita mana?


Mummy : 

Kasut??  tut.. tut... tut.. aku mula membebel.. 

nasib baik waktu dia cakap tu , simpang belah kiri aku tu, memang betul-betul simpang pusing balik ke rumah aku. Nasib baik perjalanan pagi tu  smooth lagi,

 tak jem. hah macam orang giler la bawak kete kejap

( Bayangkan kalo aku dok KL nak pusing balik....mati makkk!!) 

waktu tu jam baru menunjukkan 6.38  pagi.


Lepas tu aku takde nak bebel lagi dah, takut dia lak yang stress padahal dah terlepas sikit-sikit tadi. Kang dia yang relax.. aku yang pegi keje stress.. huh!

Tapi takpelahh aku dah kasi duit belanja aritu lebih tuk cover bebelan aku pagi tu. No heart feeling gitu! dia pun pegi school dengan senyuman . Drama kiss-kiss, love love masih seperti biasa. seperti pagi-pagi setiap hari ke sekolah dari tadika lagi. hehehhee Aku hantar sampai depan pintu kelas. Kadang-kadang Mukhriz malu gak kalo kawan-kawan dia nampak mummy kis-kiss dia, almaklum la anak bujang. Tak mancho katanya! hahahhaa Ada aku kisah..!  Dan yang pastinya mummy sampai school Mukhriz beberapa minit sebelum kul 7.00 pagi..hahahahaha terror tak?!

Mummy dan Mukhriz.. Dua-dua cengeng. Dua-dua kuat merajuk.hehehhe


Apa-apa pun mummy nak abang jawab dengan penuh etika dan penuh keyakinan. Gud Luck Abang. Mummy dan adik doakan abang berjaya  menjawab semua soalan. Dan mummy yakin Daddy, Tok Wan, Tok, Pak Ngah, Uncle Joy, Mak Usu, Auntie Iena doakan yang sama jugak. Betul ker , salah ker ,belakang kira yang penting abang dah usaha. Lagipun dulu mummy pun bukan pandai mana pun..lagi-lagi mummy ni anak manja tok wan. Asal kena usik , mula lah nak  report ngan tok wan. hahahahhaa...

Tapi aku ingat sindrom kelam kabut aku berakhir pada 1st day exam.. tapi

Ko dah kenapa?!

ehhhh...... pasai apa aku yang bawak buku rujukkan UPSR ni ke dalam bilik tido aku.. aku yang exam ker?  Mukhriz.. ?? hadoii parah..... #tepukdahi

Thanks for reading! Wassallam..

30 comments:

  1. kak ana rasa semua ibu yang pertama kali anaknya menduduki peperiksaan awam sebegini punya reaksi yang sama mommy.. all the best ya, dah selesai dah kan.kak ana jenjalan malam sini sambil follow mommy kay :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh risau bebenor mummynya.. Hehehe aaa dah habis. Siap amik cuti sendiri lg arini.. Hehehe Thanks Kak..

      Anw thanks sudi blog mummy & slm perkenalan..

      Delete
  2. alolo..sweetnye mummy ngn anak bujang..anak kite gurl2 tak tahu lah nnti mcm mana..huhuh..slaam perkenalan.. singgah bw sini,tq sbb sudi singgah blog saya..done follow sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ummul Azkee... Takpe sabarlahh menanti ye.. Masanya akan tiba jua.. Keh keh keh..

      Anw Tq ye.. Selamat Berkenalan jugak.. :D

      Delete
  3. Mummy memang over! Ha ha ha... Anak nak periksa mummy yg mcacam nak pitam eh... Hi hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi hamboiii SS.. Gelakkan mummy ye.. Babab kang!

      Kita tggu.. Kita tggu.. SS dah ada anak , mummy nak tgk sapa yg lagi kelam kabut.. Hahahhaha :P

      Delete
  4. wehh saperlar tak sayang anak mak kann., tapi ada kannns ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheehehe.. Ada ehh..? Mummy xtau pun.. :D

      Delete
  5. heheheh...kelakar...mak dia yg gemuruh bila anak amik exam...biasala kan....mak2 mmg mcm tuh...mcm leh tau anak rasa mcm mn kan...hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deana Morni : kannn memang pangai mak mak sungguh kan mummy ni.... Keh keh keh

      Delete
  6. kih kih kih mukhriz mukhriz..sib baik mami ni penyabar kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM: Penyabaq la sgt.. Kadang2 kena bebel tahap maksima gak.. Hehhehee

      Delete
  7. Boleh nampaklah kelam kabut Mummy tu.. Hehe.. Dah habis exam pun kan.. So Mummy dah chill-lax ke belum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaahaha xyah tggu exam pun mummy ni memang jenis kelam kabut.. Exam dh settle so rasa aman seketika dunia ni.. Dlm istilah lain dah over chill lax dah ni.. Kikiki

      Delete
  8. Syndrom mak2 je kena ni.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qaseh Abadi : ni sindrom special. Insan2 terpilih je yg kena.. Hahahaha :P

      Delete
  9. mummy dia yang cuak yer ... belum lagi merasa ni sebab anak baru darjah 1 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie... Tgguuuuu... Masanya akan tiba jua.. Jeng jeng jeng..

      Delete
  10. si abang pun cuak juga kot ... sampai tertinggal kasut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha Tak tau la cuak ke idak..? Dia penat dengaq mummy dia membebel tu ni tu ni , tu yg dia yg dok mamai ja kot.. Sampai kasut pun lupa. Heheh

      Delete
  11. exam biasa pun SOp dah risau anak2 takut x leh jawab
    kalau UPSR lagi la berdebar2 nanti.. huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn.... Mak Pak yg lagi kalot dari anak.. Ehhehee

      Anw Thanks sudi singgah blog mummy...

      Delete
  12. hihi.. ibu slalu telbih nebes terutama ank sulung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Sbb mummy anak sulong tu yg feel over dia lebih sikit.. Nak nak buat anak sulong kpd anak sulong.. Hhehe

      Delete
  13. Haha.... sindrom para ibu...

    So sweet to hv such feeling...

    Jeles titew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhehee sindrom ibu-ibu yg tak bertepian.. Keh keh keh :p

      Delete
  14. Sindrom para ibu... or i call it "hobi mak mak"...

    Ialah risau sepanjang hayat....

    Bila anak skolah - mak riso tiap kali anak exam.
    Bila anak dah nk abis skolah - mak riso dpt x masuk university.
    Bila dpt masuk U - mak riso dpt scholarship ke tak.
    Bila anak dh nk grad - mak riso anak dpt kerja ke tak.
    Bila dh dpt kerja - mak riso anak kawen ke x.
    Bila dh kawen riso bab "anak kepada anak" pulak...

    Ya Allah.... bnyk nya kerisauan mak... kesusahan mak....

    Dan kita sbg anak mcm cool gile slalu buat mak tersinggung....

    Allahuakbar....

    Sob sob sob....

    #emoJap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak aiii hobi risau sepanjang hayat gituuu.... 1st time mummy dengaq... Tp tu lah hakikat buat insan2 yg bergelar ibu....

      Demi anak...
      Anak lak lex lex lex je sbb dia tau ada yg nak tlg jagakan semuanya tuk diri dia...

      Ish ish ish xmo emo2 na .. Chill sudahhh.. Asalkan kita harga insan yg bergelar ibu.. Insya Allah..

      Delete