Monday, 21 September 2015

Imaginasi kanak-kanak

Assallamualaikum..

Arini tengah dok belek-belek gambaq ternampak lak lukisan hero kecik. Hero kecik ni hobinya suka melukis selain daripada bermain lego, baca komik dan tengok tv. Perkara paling dia tak suka teman mummy dia pegi shopping..ala-ala fobia gitu.. huaaaa cian mummy tau..

Apalagi jom cari cerita-cerita misteri di sebalik lukisan ni :-

hahhahha bila dok belek lukisan ni, aku tanyalah hero kecik, adik lukis apa ni?
Meh citer kat mummy satu persatu. Waktu ni hero kecik baru 7 tahun. Almaklum la sel-sel otak tengah sibuk redah jem tuk bergabung. tu yang jadi kebaboom tu...

  1. Ada gambaq Tok Wan tengah bagi kucing makan.. tu  memang aktiviti wajib Tok Wan sebelum  kluaq umah setiap pagi. So Hero Kecik ni kira pemerhati lah. Family kitaorang ni memang suka kucing. Especially mummy, Mak Usu hero-hero dan Hero Besaq.
  2. Kelihatan juga Tok Mama sedang jirus pokok bunga.. ni la hasilnya bila balik kampung selalu tengok Tok Mama jirus pokok, sampai dalam lukisan dia lukis. hehehe
  3. Yang comel  dan yang kecik tu.. Mak Usu sedang kasi ikan makan sebab depan umah Tok Wan ada kolam ikan..kecik je. Tapi bila hero besaq dan kecik balik semua ikan dok pakat nyorok..Maybe dia nampak dinasour dah balik kampung . Mana taknya waktu tu lah dia nak basuh kolam , nak mandi kolam... mana la ikan tak lari.. #tepukdahi... mummy pun penat layan korang tau..
  4. Hah... Ada En.Matahari yang bermisai macam Wak Doyok gitu! 
  5. Ada piring Astro yang sedang ditiup angin..keh keh keh.. perghh hebat..!
  6. Ada Uncle Joy yang sedang sibuk dengaq lagu dalam rumah.
  7. Pak Ngah lakk tak tau ngorok mana..dok pulun cari tak jumpa. Maybe dah jadi Polis kot..hehehe
  8. Ada mummy yang dok pulok sidai kain... tapi yang kat belakang mummy tu mesti perompak yang nak rompak kita kan adik... sebab tu banyak polis kepung umah kita . Haiii mana datang idea lukis benda-benda macam ni.. penangan tengok citer " Gerak-Gerak Khas " Jumaat di TV 2 , 9 malam la tu.. ni memang citer peberet dorang..kalo tak sempat tengok , depa siap rakam lagi. 
  9. Dan yang paling pasti memang banyak polis yang kepung umah kita, atas pokok rambut kerinting tu mesti perisik kan, ada kereta polis, ada machine gun, ada meriam lagi tu, ada bom...
Tapi dalam banyak-banyak lukisan ni yang paling mummy tak puas hati adalah.. ada ker patut semua orang dia lukis orang lidi... tang muka dia, lukis pipi kembung, encem! siap ada nama penuh lagi. Sentap tau mummy..hehehhe. 

Ni lah rasanya bila anak makin meningkat dewasa.. dorang sibuk nak explore kehidupan depan mata..tapi kita ni , makin suka mengimbau memori waktu dorang kecik. Kannnnn :D Biasalah sindrom mak-mak!..:p

Thanks for reading ! Wassallam... 

39 comments:

  1. haiii....yayac singgah sini blogwalking dari BW UZU.... NO.5 - www.yayacendana.com ^_^ done follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Yaya.. Nanti mummy singgah blog yaya na.. 😊

      Delete
  2. Masa kecik2 SS lambat membaca dan mengira... Tapi... SS abiskan masa menconteng macam anak Mummy ni... He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo sama patern mcm hero kecik ea.. Kuat menconteng jugak rupanya SS ni... Hehehehee

      Delete
  3. hahahah.. kretipnye

    Salam kenal dari blog uzu, kisah emas putih
    Jom singgah blog : Nurfuzie.com

    ReplyDelete
  4. sungguh kreatif anak lanang bocah cilik mak nih, moga2 membesar sebagai johan melukis., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Anak lanang bocah cilik mak " tu apa wak? Mummy tak uptodate lerrr...

      Moga2! Amin... maceh wakk

      Delete
    2. anak lelaki yg kecik la, sorila mak guna bahsa german

      Delete
    3. Patut lerrr.. Mummy dok kat hulu kampung, xponah jejak jerman tu, apatah lg bahasanya... Keh keh keh :P

      Delete
  5. saya ingat-ingat lupa masa anak saya kecik dulu, anak saya dam membesar semakin remaja sekarang ni. Memantau gerak geri depa dah menjadi rutin dan tanggung jawab saya dan isteri.. Untung ada social media , boleh write up apa yg berlaku sbg memory indah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mummy waktu dorang kecik pun ada yg ingat ada yg lupa...sebab tulah tercetus idea nak wat blog ni..sekurang-kurang bila dorang dh besaq .. bole gak baca feel dorang waktu kecik2 dulu. Mana lah tau umuq tak panjang... takdan nak mummy nak jadi pencerita... :D

      Delete
  6. hahahaha...kelakar bila bca imaginasi dia yg dizahirkan dlm bentuk lukisan....dulu masa sy kecik pun suka buat cenggini....lukis org wajib lukis org lidi..coz xreti nk lukis cantik2...sampai skg pun xreti...hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... Ada satu lg lukisan waktu mummy masuk hospital... Dia lukis doktor pegang gergaji lagi... Motif?? Hahhaaa

      Kannn semua mesti bermula ngan org lidi termasuklah mummy.. Wahh kalo sampai skrg lukis org lidi jugak itu memang win lahh.. Hahahhaha takpe bole asah lagi bakat tu.. Hehehe

      Delete
    2. mslhnye mmg xberbakat lgsung...hahhaahha

      Delete
  7. Hebat imaginasi anak-anak yer... Zumal dedulu tau cakar2 ja ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la budak2 zaman skrg Zumal.... Ada je idea dia. Oklah tu cakar2 , bole jadi lukisan abstrak.. Mahai tu harganya.. Hehehhee

      Delete
  8. hahahahaha...klakar la mummy julia ni....tpi kn ank2 ua pun suka melukis hari2 mesti melukis..lukisan mesti ada ibu babah atu k nenek semualah...tpi comelkn..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh anak Ummul mcm tu jugak ker, bestkann ... ! Mummy ni kalo tgk lukisan dorang ni, memang rasa terhibur sungguh..., hilanglah segala duka nestapa.

      Delete
  9. kita boleh baca hati dgn fikiran anak kita melalui lukisan dorg....heheh..baca mommy bàca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn... Tu la untungnya jadi mummy.... Hehehehehee

      Delete
  10. Salam..jln2 blogwalking untuk hri ni kejap ;) dr blog emas putih....selamat Hari Raya Haji...sy follower ke27 di sini ..

    http://ilovebunga89.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sudi singgah teratak mummy! Selamat Hari Raya Haji jugak.... Habis raya nanti mummy singgah na...

      Delete
  11. Bukan main lagi drawing hero kecil Mummy ni Penceritaan dia lengkap tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Tulahh syoknya jadi kanak2 , melukis dan bercerita... Oh! Indahnya dunia... Hehehhe

      Delete
  12. bukan setakat kreatif ni ... pemerhati juga, habis semua orang dilukis dengan hobi masing-masing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.... Tapi budak2 la ni memang lagu tu pangai dia... Memerhati dan mengikut... Tapi hero kecik pemerhati dan melukis... Hehehheeh

      Delete
  13. mummy pun cerita sedetailsnya ... siap explain matahari gaya wak doyok lagi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhehehe mummy dia memang suka la... Sbb tu details apa yg tersurat... Nanti korang pahami apa yg tersirat... Tak gitu! Tapi matahari wak doyok tu memang cute gitu! Keh keh keh ... Ikhlas dr mummynya yg poyo... :P

      Delete
  14. unlce pantang tengok lukisan macam ni... mesti gatal nak kaler!

    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pulak dahh... Hehhheheheheh takpe nanti mummy suh adam terbitkan buku lak.. Nanti uncle leh beli dan color2.. :)

      Delete
  15. hahaha comel je. macam anak buah Alja. apatah yang dilukis kita tak tau. hanya dorg je tau. kekdg kepala rimau, badan rusa. hahaha

    Blogwalking dari Blog Kak Uzu (EmasPutih) :D

    Alja no 28 (www.cahayapermata.my)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn comey je lukisan budak2.. Lurus dan expressi dari hati...

      Terima kasih Alya.. :)

      Delete
  16. imaginasi kanak-kanak memang menarik

    ReplyDelete