Saturday, 24 October 2015

Travelog : Makassar (PART 2)

Assallamualaikum...

hahahhahaa... dekat setahun baru update entry Makassar ni.. sori aku lupa da. kan aku dah kata aku dah makin sebaya ngan anak -anak aku..keh keh keh Pasan! dan dan ... 1st entry klik sini Travelog : Makassar (Part 1)

Seawal 8.00 pagi semua sudah berkumpul dilobi hotel . Apa aktiviti arini..? heheheh Kitaorang akan bertolak ke Bulukumba. Sebenarnya Bulukumba terletak dihujung paling selatan semenanjung Sulawesi Selatan. mengambil masa lebih kurang 6 hingga 7 jam perjalanan yang merangkumi jarak perjalanan 153 kilometer. Apa yang bestnya? Pantai dan juga lautnya lah. Ianya juga merupakan sebuah tempat dimana perindustrian perkapalan dijalankan. Terutamanya kapal-kapal mewah yang memang gah dari segi saiznya yang cukup besaq dan terkenal diserata dunia. Walaupun penempatan penduduk disini kelihatan daif tapi ianya merupakan salah satu kebanggaan orang bugis. Dimana kapal-kapal mewah yang dihasilkan itu nilainya berbilion-bilion dan kebanyakan penghasilan kapal-kapal itu terletak di Tanah Beru yang 23 kilometer dari Ibukota Bulukumba . Apa yang membuatnya lebih menarik ? ianya diperbuat dari hasil tangan penduduk itu sendiri yang adakalanya mengambil masa bertahun-tahun untuk disiapkan. Ditambah lagi dengan kekemasan dan   hasil seninya  yang cukup unik .

Apa-apa pun  sebelum bertolak kenalah makan dulu kan.... nanti ada lak yang pengsan..hehehheehe. 

Breakfast kat hotel yang ala kadar sungguh... harap-harap bukan ikan lagi..hahahaha . Ala takat alas pewottt okah tu. ..hehheheh yang penting coco crunch  dan susu mesti ada hokay. Errkkkk ..:P

hah? amik hang licin...kikiki

Kitaorang bertolak ke Bulukumba lebih kurang jam 8.45 pagi dan tiba di Bulukumba lebih kurang jam 4.00 petang....hah masak ranum kitaorang dalam bus.. nasib baik sepanjang perjalanan, pemandangannya best-best belaka. Tapi bila melalui jalan-jalan kampung yang hadoiii sempit mempit ni, sekali sekala tekak loya jugak dibuatnya. Nasib baik segala stok minyak angin, ubat, bantal busuk dan lain-lain telah ku mampatkan dalam backpack ku..hahaha . So Insya Allah takde yang parah hendaknya. 

Tembikai-tembikai lonjong  menghiasi gerai-gerai sepanjang awal perjalanan kitaorang. Apalagi masa untuk menikmati keenakkannya. Serius manis bangat.. Sesi pertama ini telah dibelanja oleh guide kitaorang..ala yang baju kotak2 tu la.

Setelah selesai mengisi perut , perjalanan pun diteruskan semula . Baru je nak lelap mata, mata aku dihidangkan dengan petak-petak bendang... Bukan hijau atau kuning seperti padi yang  telah masak , tapi ini petak putih. Itu adalah petak-petak garam . Serius ini memang  menarik. Buat aku yang pertama kali melihat bagaimana garam dihasilkan, so berhentilah sekejap untuk mengambil gambar.

Nampak macam air laut tapi bukan ..tu garam la..

 Kelihatan garam-garam yang telah siap dipacking dan  dijual  di kiri dan kanan jalan.

 Ni lah rupa garamnya.eelehhh garam punya rupa pun tak tau... :P

Lupa lak nak cakap sebelum sampai ke kawasan perindustrian garam ni, kitaorang sempat stop kat salah satu gerai tepi jalan yang menjual lemang pulut hitam. Macamana rupanya.. rasa kat sini pun ada jugak kan tapi jarang jumpa.

Gerai Lemang.

Lemang pulut hitam.. sedap gak.. Kitaorang meratah je, lagipun kat sini bukannya ada rendang, kalo ada confirm tak cukup 2, 3 batang lemang. Arghh dasar perut lantak!

Taraaa.. siap untuk dimakan.. ok PART 3 nanti aku update... Jangan mara na.. keh keh keh


Thanks for reading! Wassallam



43 comments:

  1. Sama jugak dgn kaknoor Mummy malas nk menulis sebenarnya kalau buat entry travel ni kan, tk mcm diaorang yg sngt suka menulis panjang2 contoh SS dan JM adoiii tabik spring 100x kat depa berdua tu, itulah kaknoor punya entry masakk ja tulis resepi mudah kan haha

    bekenan tang lemang tu lah
    mcm pulut hitam ja sedap ooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak Noor.. Kita leh geng la, mummy kalo nak tulis entry pasal travel ni sekurang-kurangnya kita kena lah tulis pasal sejarah dia, baru leh tulis.. So barulah bole berkongsi ilmu dan pengalaman... Chewahhh :p

      Oklah tu kak Noor ada tulis pasal entry resepi , kalo mummy entry makan2 bole la.. Hahhhaha makan je tau! Hahhaha :p

      Delete
    2. hahaha..serupa lah kita.bab masak-masak tak reti, bab makan memang suka citer..

      Delete
    3. Kann Sal.. So kita review pasal makan ja.. Kak Noor buat resepi.. Cantekk sgt! Hehehehe :D

      Delete
  2. hahaha lawak la mummy ni ... entry part 2 dengan part 1 jarak masa setahun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terrorkan mummy... HAHAHAHAHA :p

      Delete
    2. Part 3... confirm next year.
      After budget 2017 d bentangkan...

      Hahaha

      Delete
    3. Haip haip haipp... Tapi berkemungkinan jugak tu.. Hahhaha :P

      Delete
  3. seronok dapat tengok tempat buat garam ... chop part 3 setahun lagi ke? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... Asyik makan garam je, sekali sekala dapat tgk tempat wat garam baru syokkk...

      Jeng jeng jeng.. Nantikan part 3 pulak ye.. Rasa-rasanya lagi setahun kot.. Hhahahaha jenuh!

      Delete
    2. Tengok camna dia buat kang kot x lalu pulak nk buh garam dlm masakan dah... hihihi

      Delete
    3. Mummy tak dan nak tgk proses pembuatannya dan cara packing.. Rasa takde apa2 kot.. . Hehehe

      Delete
  4. sedapnya lemang pulut hitam ... tembikai pun nampak sedap walaupun belum potong :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa memang sedap pun .. Yum yum yum! Tembikai tu pulak memang sedap pun... Takdak biji tau.. Manis bangat lagi! Yummy!

      Delete
  5. Mummy... mmg dia lambak kn garam mcm tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu baru lepas angkat dari bendang garam rasanya .. pastu ada lagi 2,3 proses lagi kot sebelum packing dan dijual. :D mummy tikam ja la... hehhehee

      Delete
  6. Jauh perjalanan luas pemandangan... Rindu lemang la pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... memang luas sangat..cuma lens kamera je yang tak berapa nak luas...hehhee :P Rindu lemang tggu raya posa tahun depan na.. tapi mummy rindu ketupat palas..huaaaa

      Delete
  7. Uish...tak sangka kat Makassar (Bulukumba)tempat perindustrian perkapalan dijalankan. baru cheq tauu... huhu...
    seronok menjelajah negara org ni... banyak pengalaman di kutip... ntah bila nak sampai ... haha
    makan pun sodap kan? lemang pulut itam pun ado... pergh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa Atie.. Dah pi Bulukumba tu baru tau ada perusahaan perkapalan oleh org bugis.. Kalo tak mummy pun tak tau.. Best gak sekali sekala g tempat orang ni.. Bole timba pengalaman.. :D xpe ada rezeki nanti sampai la..


      Sedappp lemang pulut hitam tu.. Yum yum!

      Delete
  8. Makkasar?,di mana kah itu..kesian btul ummul ni..xtahu..heehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. UA .. Makassar tu kat Indonesia... Mummy pi nak kat area Sulawesi selatan.. Dekat ngan laut .. :D

      Delete
  9. Wah...dah setahun terperap yer...nasib tak lupa lagi kan...
    Lemang pulut itam...belom pernah tengok lagi...macam teringin pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa Bunda.. Sebulan punya peram.. Ingat sbb ada buat note.. Hehehe

      Aaa mummy 1st time raya.. Sedap! Apalagi Bunda jom pi Makassar.. :)

      Delete
  10. ingtkan mummy gi makasar nk cari berasak(burasak?) yg popular dgn org bugis mcm kat kampong wak nih., hikhik2

    153km dlmasa 6/7 jam? mesti drebar bas bawak slow giler, ke byk tempat berenti? kalo kat sini mcm melaka gi jb je mak, 2/3 jam dah smpi., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Burasak yg macam songkok tu ea.. Tu insan2 terpilih je wak yg pakai.. Hehheehe

      Hahahahah tu maksudnya banyak station + jalan macam ulaq kena palu.... turun naik bukit lagi..masuk hutan lagi. Macam nak pengsan.. Sib baik makan best! Heheh

      Delete
  11. Teringin rasa tembikai lonjong..ermm mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahai ka.. Ntah la. Pakai makan ja., tak pernah amik tau harganya.. Hehehee lagipun ni org belanja.. Munmy sental je.. Hahahhaaa :P

      Delete
  12. makassar ke mengkasar? sungguh ku tak tahu walaupun ada darah bugis..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makassar tu nama nak order tiket Air Asia.. Mengkasar tu nama sejarah.. Apa2 pun tempat dia sama.. Hehehe

      Ooo Orang Bugis.. Baik Sal pi Bulukumba... Betapa berseninya Orang Bugis buat seni perkayuan ni... Hebat sungguh .. Kagum mummy!

      Delete
  13. Salam singgah pagi mummy..... wahh...bestnya mummy dah sampai makassar...Diana tak pernah sampai lagi...teringin nak pergi jalan sebab nak bergambar kat pantai losari...hihi....ada nampak pekan bone tak...kampung mak ayah diana kat bone...hihi...pernah pergi sekali jak tu pun dah lama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Diana. Aaa kebetulan ikut opis punya trip.. Hehehe

      Wahh hbs tak balik Makassar ke raya? Aaa best gak kat Losari tu... Happening!
      Mummy pi gak Bone tu.. Tapi sekali lalu je.. Jenuh gak nak round Makassar tu.. Hehe

      Takpe nanti leh pi lagi k.. :D

      Delete
  14. Kat tempat diana kerja ni mummy ramai orang asal bulukumba juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti terror bab seni ukuran kan.. Sbb kat situ , punca rezeki dorang ngan pembuatan kapal dan pertukangan.. :)

      Delete
  15. almost setahun? patutlah belum pernah baca entri makassar sblm ni...part 1 pun belum terjah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahah sila baca.. Tapi part 3 next year k.. Hahaa :p

      Delete
  16. 6-7 jam? kematu bontot ehh...kalau JM layan tdo je lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6,7 jam tapi banyak stop.. Test semua gerai2 yg ada kat tepi jalan tu.,, ada jual jagung, lemang, tembikai .. Macam2 la .. Syokk tak terasa sgt jauh tu.. Ala jauh macam dr Melaka pi Penang je pun.. Dah lali.. Hehhee lepas makan tido tu dah biasa mummy praktikkan.. Heheehe ;)

      Delete
  17. rupanya ada tempat penghalisan garam? setahu JM ambil garam dari laut..eh ye ke..tak tanya guide tu..mcm mana proses penghasilan garam tu berminat gak nk tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa mummy pun tak pasti macamana dia buat.. Mummy dok belakang sekali.. Layan mata, layan kamera je, layan pewottt.. Yg kusyuk dengaq pasal garam ni yg dok depan je.. Takpa next time mummy pi mummy tanya k.. :D

      Delete
  18. kiranya part 3 tunggu next year lah eh kkih kih kih esok dah nov heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahah ikut kerajinan.... Tapi kemungkinan part 3 ni next year kot.. Hahaha :p

      Delete