Monday, 19 October 2015

Adam dan lego berpisah tiada

Assallamualaikum...

Ha.. Ni entry special.. Entry request dari Adam.. Heheehhe . Almaklum la sejak dah pandai baca blog mummy ni.. Kejap kejap suh amik gambaq letak kat blog.. Hehehehe

Hujung minggu kali ni , takdelahh pi jenjalan kemana -mana ... dok melepak je kat umah.. Cuma aritu je pi Mydin sat beli durian crepe, ada budak ngidam.. Kempunan katanya sebab aritu tengok ada orang makan pastu tak kasi sikit kat dia . Waktu citer pun dah sedih sangat.. Aku tak sampai hati start enjin terus pi beli.. Tapi Adam tak panggil durian crepe, tapi dia panggil ice cream durian.. Hentam saja jelah labu. Asal hilang kempunan sudahh.. 

Tapi ni bukan nak citer pasal durian crepe.. Sebenarnya lepas beli durian crepe Adam telah mencukaikan mummynya dengan 3 kotak lego.. Adehhh! Ingat tol je naik.. Cukai pun kena gak.. Hhaahhaaha :P 

Tapi .. bukannya beli kat Toy r Us tu.. Beli yang murah-murah je.. Mummy pun tak mampu nak beli yang mahai-mahai. Asal ada pun dah mencukupi.. Adam pun dah paham.. Hehehe syg Adam! Sentiasa paham akan situasi mummy.. 

Hobi dia ni bukan sehari dua, tapi dah bertahun rasanya, ada kot dari darjah satu ker dua.. Gigih mengumpul, kadang-kadang dia guna duit sendiri tak pun  request sempena birthday. Kununnya present dari mummynya lahh.. Takpe setahun sekali je pun .. Tapi yang bapak bosar punyalah dia request. Kopak kopak.. Sib baik mummy menabung sehari  5 kupang . Cukup gak akhirnya. Hehehehe :p

Bila dah start berjerubu ni , aktiviti luar dia pun stop. Hanya hadap dan pasang lego jelah kat umah. Penuh satu rumah sampai nak jalan pun terpijak-pijak. Icha dan Jerry , si anak mummy yang berekor pun turut serta main.. Tapi main buat bola sepak la bukan tukang pasang, tak pun jadi gergasi hempap itu lego.. Hahaha.. Kadang-kadang kelakor tengok Adam dok kepung lego dia, takmo bagi anak-anak berekor tu kacau.

Aktiviti lego kali ni temanya "Polis dan Zombie" . Inspirasikan dari Filem Polis Evo dan Zombie Kampung Pisang.. Keh keh leh :p

Hah! Jom serang!

Zombie sedang melapah orang.. Yang terbaring tu lahh.. Tak dak kepala! Mana kapla.. Mana kapla?

Helikopter datang membantu..

Tertanya-tanya  mana kepala orang tadi tu pi.. Hah?! Tuuuuuuu kat tangan bos dia..ngeri ngeri ngeri!  Hahahaha.. Adehhh ada je idea dia ni tau.

Weiii bila mau serang daaa... 

Ni gergasi yang sedang gigih bermain ngan lego-legonya... Semua lego-lego ni dia sambung ikut suka hati dia je.. Sebab kertas panduan ntah mana-mana dia campak. Cuma sekali sekala je dia refer dengan Teacher Google. Heheehe :)

Dah tu je nak citer.. Ending dia?! Malas betui mummy nak nunggu ending citer ni...Ngantuk! Esok dia cuti sebab jerebu.. Mummy keje, almaklum la mummy kan bernafas pakai insang.. Hahahhaaha :P Lain kali kita story mory lagi k..muah ciked.. Hehehe

Thanks for reading! Wassalam..

81 comments:

  1. hehe..macam dalam citer Toy Story..bagus gak main lego ni, boleh melatih imaginasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju ngan Sal. Tapi saya tak suka main lego. Nampak sangat tak pandai berimaginasi :)

      Delete
    2. Sal... Toy Story lagi hebat.. ni ala2 filem superhero lego je keh keh keh... Dorang melatih imaginasi, mummylak berlatih mengemas.. hahhaha :P

      Delete
    3. Farah... best wooo main lego. Mummy pun kadang2 join gak.. jadi raksasa.. keh keh keh..

      Delete
    4. paling xbest klu si rabun cam I ni terpijak.. sakit oo kaki

      Delete
  2. i suka lego.. tapi anak nina cam x minat sgt je lego ni.. kecik lg kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la ... budak kecik tak minat lego ... bila dah 6 tahun ke atas baru minat, kalau yang perempuan suka lego cantum buat rumah :)

      Delete
    2. Nina.. ala dadam tu kecik lagi.. waktu usia ni , takyah lagi dah besaq sikit baru train...

      Delete
    3. Zie.. betui2! aaa ada lego besaq2 tuk pompuan..bole buat rumah...syokkk tu

      Delete
  3. Macam panjang lagi je jalan citer Adam. Polis Evo + Zombie Kampung Pisang,..banyak nak cover tu :)

    ReplyDelete
  4. seronok adam yer ... kat rumah ni boboy lom besar lagi, banyak mainan gegirl ajer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe masanya akan tiba..tungguuuuuuuuuuuuuu :D

      Delete
    2. tak sanggup rasanya nak tunggu ... habis lintang pukang rumah dua kali ganda dari sekarang ni kot :P

      Delete
    3. Hahahaha.. Tau xpe... Pengsan!

      Delete
  5. ni kalau bawa pergi legolanad ... ni tak menang tangan nak layan pagi ke petang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. *legoland ... [typo tu bunyi dah macam legolaknat :p]

      Delete
    2. itu sudah semestinya.... jenuh la mummy! salah hari bulan mummy pun ikut serta jadi budak2..

      legolaknat..? adehhh sib baik typo jerr..

      Delete
  6. Kite bernafas pakai GAJI laa Mummy... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye tak ye jugak kann... camtu gaji kena letak kat hidung la nak bernafas..hahahaha :P

      Delete
    2. Tak yah letak kat hidung mummy... Bila gaji abis kompom kita tak bernafas... Keh Keh Keh...

      Delete
    3. cthi I, xkuaq lunch.. bajet nak elak jerebulah.. HAHA.. hadap kejap masa dtg ngan balik keja.. keh..keh

      Delete
  7. Kalu SS dapat lego2 tu... SS lekatkan magnet... Jadi Fridge Magnet.. keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy dah cuba-cuba nak buat tapi jenuh la... sekali dia jerit.."mummy lego kita mana?"tudiiaaaa jenuh nak jawab. hahahaha :P

      Delete
    2. eh eh eh...mesti nak cukupkan sampai 365 FM ler tu..:P

      Delete
    3. souveniar shop byk... Ahahaha :p tak pun tggu abam posmen.. Posto! posto! Hehehe

      Delete
    4. SS ngan FM berpsah tiada..haha

      Delete
  8. Ice cream durian eh??hehehe

    Byk lego2 adam tu...boleh ajak acik ruby main sekali x???hahaahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha...

      Tak bole la acik ruby.. Adam kedekut.. Hehehehe :p

      Delete
  9. Zumal pun ada beli stok lego untuk jual pagi tadi... Suka lego akhirnya berniaga lego...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh ni pun dah kira kreatif ni Zumal..Kreatif berniaga.

      Delete
    2. Tudiaaaa... Nampak simbol $$$ ja na.. Hahahaha

      Delete
  10. Assalamualaikum.
    Balas ziarah..
    - Adam boleh geng ngan Arif la.. K.Sham selalu terjerit kat rumah ni bila terpijak lego dia yang kecik-kecik tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussallam Kak Sham...

      wahhh anak kak Sham pun sama gak pangai cam Adam ye.. finally.hehehe Sama la tu ngan mummy , jenuh nak suruh susun elok2..dia kat situ jalan raya mummy takleh alih..hahhaa

      Thanks sudi singgah blog mummy..:D

      Delete
  11. Owh! adam suka main lego yer...orang kata boleh menambah daya kreatifiti anak2 ni...bagus... tapi lepas main kemas balik tak?... kemas tau...jangan sepah2kan pulak yer..

    Salam ukhuwah dari BUNDA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa Bunda... Dia memang hantu lego.. Harap2 macam tu la . Insya Allah. Kadang2 kemas kadang2 tak.. Ikut mood.. Katanya esk nak main lg xyah la kemas.. Hehhee

      Terimana Kasih Bunda..

      Delete
  12. wow...banyak lego Adam... kreatif cara susun nya tu... pandai adam!
    anak sy belum reti sgt nak main lego yg complicated.. yg senang2 tu boleh lah dia buat....musim jerebu ni..anak dok cuti, kita koje... mmg bernafas guna insang... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa memang banyak.. Ni baru suku kotak je.. Tak termasuk lg super heroes.. Hehehe takpe pelan2, Adam ni teliti sikit.. Dia bole Adam lego ni berjam-jam sambil mengomel sendiri.

      Kannn...jenuh ni nak bernafas pakai insang kan.. Hehehee :p

      Delete
  13. terus datang sini nak tengok widget top komen ... yeay! no. 1 hehe ;)

    ReplyDelete
  14. bole tahan gak harga lego mak kanns., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa wakk nangis tgk harganya... Tp tuk main yg hari2 ni cari yg murah-murah je sudahh... Legonya sama je pun.. :D

      Delete
  15. bole tahan gak harga lego mak kanns., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawapan sama seperti diatas.. Hehehe :p

      Delete
    2. Wak komen sampai dua kali... Hakss...

      Delete
  16. Hai Adam!!! Auntie JM dah kenal Adam yang mana satu..heeee...glemer tau Adam dlm blog skrang semua org kenal..kalau nk kenal auntie JM yang mana satu tanya mummy eh ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha... hi Auntie.. mummy tolong jawabkan sbb dia dok kalot ngan lego dia lagi... Baeklahh nanti mummy kenalkan k..hehhee

      Delete
  17. pandai ye Adam mencukaikan mummy dia tu...alahh....itulah kan hati seorang ibu..dengar anak nk makan je terus gi beli..siapa x sayang anak kan..semoga Adam membesar dengan baik , dapat keje yang baik boleh bantu mummy bila besar nanti..Adam dgr tau ckp mummy dan naishat dari auntie JM ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah anak-anak zaman sekarang..hehehhe Mestilah sygg anak yang paling banyak akai ni.. jenuh mummy nak cari akai pusing balik..:P Macehh Auntie JM

      Delete
  18. ye betul cakap mummy....kita nafas pakai insang itu sbb x perlu cuti...kita x mudah sakit! sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn ...sob sob sob.. Insang pun insanglahh.. :D

      Delete
    2. Nafas pakai GAJI laaa... Kah Kah Kah...

      Delete
    3. patutlah JM x sesak nafas hari ni :p

      Delete
  19. seronoknya adam bermain lego

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn budak-budak. Main apa pun seronok.hehehe

      Delete
  20. Klau laki mmg gini mainya..hihihi..klau perempuan?buat lauk main msk2 la jwbnya.huhuhu..ank Ua yg no.dua pun leka klau main lego ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa UA... budak2 laki mainanya lego, kete2, lori2, jentolak, baca komik..kalo pompuan tak habis main masak2 , kawin2..hahahaha :p

      Wahh bole geng ngan Adam tu.. :D

      Delete
  21. bagus betul terus refer dengan teacher google.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. " Budak2 zaman sekarang mummy.." Bak kata Adam.. Hehehe

      Delete
  22. Haha...
    Comel lah adam...

    Adam main zoob x mummy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala Adam je ker yg comel..mummy? keh keh keh :P

      Zoob tu apa? sori mummy tak update mainaan-mainan ni..hehehehe anak2 je update..hehehe ;))

      Delete
  23. assalamualaikum mummy julia
    datang sini membalas kunjungan =)

    berapa umur dak adam ni? baguih minat main lego
    kalau anak bujang saya plak dinosaur...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh saya suka lah header blog ni...cantik =)
      lupa nak cakap tadi =)

      Delete
    2. Waalaikummussallam...Thanks YY..

      Adam 10 thn. Tp start main lego ni umuq 7,8 tahun mcm tu la.

      Tu la minta budak2 ni lain2... Dulu try gak minat dinasour, cars hot wheel semua tp tak lama, tp bila ngan lego lama lak, sbb bole ubah2 sendiri ikut citarasa.. Hehehe

      Delete
    3. Hehhehhee macehh YY.. Ala header biasa2 je .. :)

      Delete
  24. wah..meriah lego adam..macam anak2 saya juga nie. kaki lego.. tak boring2 main tiap2 hari. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh boleh geng ngan Adam lagu ni... Hari2 main kadang2 tu sampai naik pening sbb tak tau nak jalan katmana.. Sana sini sinun sunun penuh lego! Hahhhaa ;) tu la tgk tak boring pun sebab bole ubah2 ikut kreativiti..

      Delete
  25. teringat plak zaman kecik dulu.

    dok kumpul lego dengan askar patung hijau tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Mummy pun wat lagu tu jugak waktu kecik2.., askar hijau dan lego yg seinci lebih tu.., asyik2 wat rumah ngan kete kotak.. Hehhhee

      Delete
  26. Budak-budak main lego ini imaginasinya tinggi sebab sambil bermain sambil reka-reka plot menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... sbb tu mummy suka beli tuk hero-hero..:)

      Delete