Tuesday, 6 October 2015

Art Street I Penang Murals

Assallammualaikum...

Hah... kalo mai Penang memang tak cool ler kalo tak jenjalan kat area George Town naik basikal.. Tak cool beb...! So mummy cool la kununnya cehhh... Dok berpuloh tahun kat Penang , ni pun baru ada can nak try.. hahahaha Almaklum la dulu hero-hero kecik-kecik.. la ni dapat besaq panjang so senanglah nak usung ke hulu ke hilir...hehehee

Ibu Kota Pulau Pinang , George Town ni sebenarnya memang terkenal dengan jalan-jalan dan bangunan usang yang penuh dengan lukisan mural ni atau lebih dikenali sebagai Art Street.  Suasana dia  pun lebih kurang je macam kat Jonker Street Melaka, tapi kat Penang lagi happening kot sebab Pihak Tourism dia ada menyediakan laluan khas untuk pelancong yang menaiki basikal. Meriah gitu! Especially kat Armenian Street ni.

Idea melukis  mural ni sebenranya datang secara kreatifnya oleh Ernest Zacharevic (International Artist) . Mula melukis pada 30 Jun 2012 dan turut disertai oleh beberapa pelukis yang lain. Nak tahu lebih lanjut pasal Ernest ni..meh klik kat facebook dia...Ernestzachas

Sebenarnya mummy tak berapa nak meneruskan planning asal berbasikal ni memandang hujan mula turun secara berhemah  perlahan-lahan. Tapi kerana ke"excited" kan hero-hero dan mak usunya, so mummy hanya menurut perintah.. Padahal dalam terujalah jugak..arghhh macam budak-budak!


Mula-mula kitaorang mulalah mencari basikal yang perlu disewa untuk round-round kat Street Art ni.  Senang je...kat Armenian Street tu ...perghh bersepah!  hanya sediakan ongkosnya je.

Basikal 2 seater pink tu harganya : RM 20 ( lepas dis% dapatlah RM 18)
Basikal hero kecik dan hero kecik : RM 8 (setiap satu)

Tempoh sewaan sehingga jam 8.00 malam
(kayuhlah hampa sampai lebam!)

Ada jugak basikal berbumbung untuk 2 dan empat orang
RM 30 satu jam

( Mula-mula nak naik yang ni tapi tak jadi. sebab kejap nau... 
walaupun hujan,  kami sanggup redah asalkan puas meround)

Settle sewa basikal , kitaorang terus dapatkan map Street Art ni dari Tauke Sewa Basikal, kalo dia tak kasi paksa..! hahahaha kejam tak...:P


Yeahhh sesi menjelajah pun bermula.... Mula-mula muka happy je memasing... nanti korang tengoklah muka saat-saat akhir. Rasa macam nak cekik-cekik je sorang-sorang... Aduiiihh awat entry aku tulis macam kejam je arini ..hahahahahah :P

Hampa jangan tak tau mummy pun ganaih jugak tau..:P

" Little Children on a bicycle " Armenian Street

" Boy's on Bike" Ah Quee Street

 Ni aksi jerit-jerit ala-ala gedik! hahahaha sambil buat muka whatever. Hhhahahha :P

 Hero Besaq ngan Mak Usunya..  Tak lama lagi sama tinggilah ngan mak usunya tu..hehehe

Tengah jalan-jalan ..eh terjumpa lak ngan Van Kombi ni..Van idaman mummy kununnya . Sonang nak pi travel. Bahagian hadapan ni dihiasi ngan kain yang telah dikait dan mempunyai warna-warna hip hip horay gitu. Excited hero-hero. 

Kalo orang lain tengok eeeellleeehhh ngan van ni pun nak ambik gambaq... :P sambil wat muka ada aku kesahh.. 

 Mak Usu yang sabar dok melayan kakaknya yang sorang ni..hehehe apa-apapun basikal mesti pink!

 Mak Usu pun dah tak larat nak posing dan turun dari basikal.. hahahaha layan kan aje.

jeng jeng jeng.. mummy dok belakang tau. Bole aci ngelat tak  kayuh basikal.hahahahaha Syhhh jangan bgtau mak usu hokay ! Ini rahsiaaaaa kita berdua...hahaha :P 

Sebenarnya aku ni takut ala-ala suam-suam kuku bila bawak basikal kat tempat sesak macam Street Art ni. So aku pass the botton to Mak Usu la. Sonang dok belakang ni.. Bole amik gambaq tanpa pegang handle.. Bijakkan mummy? hahahaha jenuh puji diri sendiri.

Posing ngan hero besaq dan kecik. Waktu ni hero kecik dah wat perangai. Almaklum la dah penat. Kejap ok kejap tak ok..hish macam-macam. Ada mummy kisah mummy nak posing jugak :P

 "Skippy" Armenian Street

"Brother and sister on swing" 

Laju-laju buai ku laju .... ehhh kayu tu kena gam kat dinding da..patutlah tak laju pun.. 



Ni mural terakhir ... waktu ni hero kecik baru nak ada mood bergambaq... hero besaq la dah ponat dan lapaq. Almaklum la orang yang makan sejam sekali ni memang penat dia lain sikit.. :p

Sebenarnya kitaorang banyak kali sesat gak , walaupun ada map ditangan. Almaklum la mana nak pegang camera , nak pegang beg, nak jeritkan anak-anak jangan wat laju-laju..last last aku pakai waze.. hahahahah :P Sampai Padang Kota lah  aku and the geng meround. Apa-apa pun memang terbaek Street Art ni buat mereka yang suka berjalan macam mencari harta karun . Sebab ada sesetangah mural tu agak tersorok lokasinya dan ada pulak sesetengah tu telah dikelilingi dengan berbagai jenis gerai . Tutup habis mural tu. Apa pun tak nampak. Apa-apa pun hero-hero dan Mak Usu enjoy.. mummy pun ikut enjoylah jugakkk..hehehehe Next lokasi...?? jeng jeng jeng

Thanks for reading..! Wassallam..

22 comments:

  1. street art ni dah banyak wujud sekarang kan mummy, kalau yang disini pastinya laman seni shah alam, menarik dengan aide kreatif mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa tapi normally lokasi dia dokat2 ja.. Ni mak aihhh kena menjelajah...

      Aaa kat Laman Seni ada, kat Melaka ada, kat Ipoh ada, kat Seri Kembangan ada.. Hehhehehee makin melukis seni mural ni..:D

      Delete
    2. * makin meluas seni melukis mural ni

      Delete
  2. Wah, mummy bergambar kat Street Art pula yer... Cantik tempatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhehee.. Kannn tempat je cantik ker.. Basikal pink? Tak cantekk ker ponat mummy pilih tau.. Hahahahaha :P

      Delete
  3. next plan memang nak ke sini.
    singgah dan follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila2! Best bole round2 ngan basikal ni. Syokkk ooo...

      Thanks Zie.. :D

      Delete
  4. hmmm.. i yg dok penang ni pun sampai sudah x jumpak kucing besar tu.. hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Nina...

      Kucing Besaq ni mummy jumpa waktu serah basikal balik kat Armenian Street .. betui2 kat sebelah dia.. terlindung sikit ngan kete yang park kat situ.. Tu la kalo tak jumpa kempunan mummy..hehehhe :D

      Delete
  5. kreatif pelukis yang menghasilkan lukisan di street art penang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Cara terbaekk menangani bangunan-bangunan usang agar lebih meriah dan pemes... :))

      Delete
  6. cantik2 gambar Mummy.. gigih tau dulu CT naik basikal.. kayuh sampai padang kota k dari tempat sewa ni.. lepas tu malam jalan kengkang sbb seat tu sakit gilaaa.. serik daaa tamau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahha mummy memang cantek pun.. Kah kah kah statement nak kena penampaq..

      Aaa best kayuh basikal ni sekali sekala... Tu la lain kali ikut mummy jogging na... Hhehehee ala cakap je serik tapi hati confirm nak lagi.. Hihihi

      Delete
    2. apa dia ? jogging ? ohhohoh.. hohooh.. hohoohoh..

      Delete
    3. Iyeee jogging... Knp tak percaya ker? Hahahaa :p

      Delete
  7. hamoii! basikha PINK tu mummy..kalau kita berda kayuh basikal tu mesti ayu kan ahaksss

    ReplyDelete