Wednesday, 28 October 2015

Jom cari cucu dimana ada...

Assallamualaikum....

Aku rasa mesti ramai yang pernah bermain permainan tradisional ni. Permainan Cari Cucu..ala macam dalam citer Musang Berjanggut tu la... Dimana  bermula kisah cintanya Musang Berjanggut.. Tu kisah dulu-dulu la. Ada lagi ker zaman sekarang orang jatuh cinta dengan permainan Cari Cucu ni.. Alahaiii bertuahh la kalo jumpa.. hehehe :P


Sedutan permainan cari cucu dalam Filem Musang Berjanggut..


 Alamak.. tertangkap musang berjanggut la pulak.. hehhehee Ouchh!

Nak tengok full movie kat sini na : FILEM MUSANG BERJANGGUT

Permainan Cari Cucu merupakan permainan tradisional yang dimainkan oleh kanak-kanak di kawasan luar rumah. Ianya dimainkan oleh beberapa orang dengan jumlah yang ramai. Halaman rumah atau tempat lapang merupakan kawasan yang selalunya dibuat gelanggang.

Di dalam permainan ini terdapat dua buah lagu khas yang akan didendangkan. Sehelai sapu tangan atau kain untuk menutup mata dan sebatang kayu tongkat diperlukan sebagai alat.

Kesemua pemain membuat satu bulatan mengelilingi nenek dengan berpegangan tangan diantara satu sama lain. Sebuah dendangan dinyanyikan oleh cucu secara beramai-ramai.


Part Cucu:

Nenek, nenek si bongkok tiga
Siang mengantuk malam berjaga
Mencari cucu di mana berada.
Nenekku kahwin dengan anak raja.


yang baju pink tu kunun-kununnya macam mummylahh..hahahhaha :P
Macam comey je..macam cute je.. ! Adehh mampuih dok pasan sowang2! kikiki :p

// Photo by Encik Google

Ketika cucu bernyanyi berpusing-pusing mengelilingi nenek, maka perlakonan nenek seperti orang buta terbongkok-bongkok dengan menggunakan tongkat mencari jalan. Setelah cucu tamat mendendangkan nyanyian, maka nenek pula mengambil giliran mendendangkan nyanyiannya.

Part Nenek:

Cucu, cucu tak dapat lari
Nenek tua hai banyak sakti
Sekarang nenek nak cari ganti.
Siapa yang kena dia yang jadi

Setelah selesai dendangan nenek, masing-masing cucu duduk mencangkung dan mendiamkan diri dengan harapan nenek tidak mengetahui kedudukan mereka. Dengan menggunakan tongkat nenek mencari-cari cucu yang mendiamkan diri disekelilingnya. Setelah berjaya menangkap seorang cucu nenek perlu meneka nama pemain tersebut dengan betul. hah! so yang kena tangkap tu la yang kena. So kenalah jadi nenek ...kikiki :p

Seronokkan  permainan dulu-dulu ni. Dapat mengeratkan silaturrahim. Bukan macam la ni, dok hadap gadget , main games berjam-jam... tup tup gelak sorang-sorang sbb kat games tu ada bole chatting. Adehh jenuh nak paham games la ni. Sib baik mummy tak bole hadap gadget lama-lama nanti pening kepala. :D Ada waktu , lain kali mummy tulis lagi pasal permainan tradisional yang lain okay. Supaya generasi la ni tau betapa indahnya games dulu-dulu yang lebih happening dari games la ni yang bole mendatangkan stress bila phone hang.. hahahaha padan muka hampa!

Thanks for reading ..! Wassallam..

Note : Autopublish 28/10/2015  I 13.30 PM

48 comments:

  1. Terkenang semasa dulu..
    Zaman sekarang bebudak dah tak main macam ni... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..mummy pun terkenang-kenang..huhuhu

      Budak2 la ni main games pakai gadget je.. :(

      Delete
  2. The 3 Week Diet Review




    http://nomorefakereviews.ning.com/articles/the-3-week-diet-plan-review



    Why aren't more surgeons performing the thermal fusion (tissue welding) tonsillectomy? This is a question that I get a lot because I am the only surgeon in the area performing this low-pain technique for tonsillectomy. I can only make an informed guess. I think that it comes down to several factors.

    ReplyDelete
  3. hahha...dok terngiang-ngiang lagu ni..nyanyi dengan anak kat rumah... terimbas kenangan zaman muda2...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..mummy dulu selalu main ngan geng budak2 kuaters askar , takpun ngan cousin2..adehhh rindu!

      terimbas kenangan zaman muda2...ehhh kita dah tua ke Atie...kikiki :P

      Delete
  4. Suka movie ni..sultan angau..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan ... Hahahahaa :D ngan menantu sendiri pun nak sebat.. Cehh..

      Delete
  5. mummy, dulu-dulu anak-anak tanpa gajet pasti main permainan tradisional camni kan dengan kawan-kawan, pastu tak puas ati boleh gaduh tuu hihi, nostalgia sangat mummy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa Kak Ana.. Gaduh2 , pastu bila nak main cari kawan tu jugak.. Best!

      Memang nostalgia pun kak Ana.. Tergimbau-gimbau gitu.. Hehehe

      Delete
  6. movie musang berjanggut yg klasik tuuu., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Tp filem hitam putih apa2pun memang klasik.. Antaranya Musang Berjanggut ni la.. Pakai payung dlm hutan.. Hehhe :)

      Delete
  7. teringat dulu selalu main ngn cousin..seronok..skrg budak2 tak main dah sbb kita tak bercerita dan ajar cara main permaianan ni..kalau tak ada je kot yg nak main.hehehe..anak2 ua dok nyanyi kd2 sbb layan cite ni dgn suami..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa mummy pun selalu main mgan cousin dan anak2 jiran., syokkk sgt!

      Sebenarnya budak2 ni suka tapi kurang pendedahan je.. Asyik dihadapkan ngan gadget tu yg jadi macam tu..
      #cakap tuk diri sendiri jugak.. Hehehe

      Delete
  8. laguuu ni nostalgia lah
    nak kena cari lah nk dengaq Mummy
    besttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaka Noor bukak je filem musang berjanggut tu.. Link pun ada mummy sediakan sekali.. Klik je dan tengok.. Hehehe

      Apa2 selamat mengimbau memori kak Nor.

      Delete
  9. Replies
    1. Pakai senapang kayu.. Pastu boh buah letup2,,, , adoii sakitla! Hahahaha :P

      Delete
    2. Bang bang bang.. Sambil pakai baju cowboy... Hehehee

      Delete
  10. Bayangkan watak tun nila utama dipegang oleh ahmad nisfu... Adeiii... Nenek sanggup x nak peluk? He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan cakap SS.. Mummy pun tak nak , baik peluk tiang letrik.. Hehehe :))

      Delete
    2. harhar2 tipikal nak yang hensem ganteng mcm pramlee je, abes yang tak hensem tak ganteng mcm ahmad nisfu saper yg nak uools.s, huhu2

      Delete
    3. Itu sudah semestinya wak... Tu kalo tutup mata pun bole tau.. Instinct2!

      Welll biasalah pompuan! Habis laki pun sama gak.. Cakap byk takmo.. Kikiki :p

      Delete
  11. Masa bunda kecik2 dulu rasanyer masih lagi ada yang main permainan ni... sekarang ntahlah....tak pernah nmpak pun...bunda tengok anak2 saudara bunda dok main game gadget jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan bunda.. Syokk main games ni.. Sekarang dah xde pun bunda.. Semua pegang gadget je... Sedih! Bila permainan tradisional ni makin dilupakan...

      Delete
  12. Kalau nenek banyak sakti cucu mana komen kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha ni cucu Zumal.. Perlis mari.. Kikiko :p

      Delete
  13. Hihihi dulu masa kecil, main cari cucu ni dah kira hebat dah! Saya suka citer musang berjanggut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa.. Main lak ramai2 lg best...mummy pun suka citer ni.. Best!

      Delete
  14. teringat zamal kecil dulu kan :) ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann... Zaman kanak2 yg semakin dilupakan.. Sob sob sob

      Delete
  15. kalau musang berjanggut tu hensem and sado...peluk lama pun x pe kalau cam ahmad nisfu tu hurrmm hihih memilih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn sado sado sado... Ermm hurmmm ermmmm .. Hish hish hish JM JM.. Hahaaha.. Tapi mummy pun tak nak kalo macam Ahmad nisfu.. Potong! Hahahaha :p

      Delete
  16. x pernah main cari cucu ni masa kecik..JM suka main masak2 dan kawin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugilahh cam tu... Baik g kumpul anak buah la ni, main cari cucu... Best! Tang nyanyi ramai2 tu best! Mummy pun main gak masak2 ngan kawin2 ni.. Habis pokok2 bunga jadi bahan memasak.. Hehehe :)

      Delete
  17. zaman saya kanak2 , permainan ini masih ada ... memang best .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik sempat merasa permainan ni..kalo tak rugi..hehehhe :P

      Delete
  18. permainan ini semakin hilang dan tak dikenali kanak-kanak hari ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa kanak-kanak sekarang memang dah tak kenal langsung permainan ni.. hanya tahu pegang gadget je.. huhuhu

      Delete
  19. hahahha...ini permainan zaman kanak2 dulu.....asal petang2 jer main ni....smpai leh leka dh masuk maghrib.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe mummy pun tergolong jugak dalam kategori tu.. main tak reti nak balik umah sampailah azan maghrib, pastu standby jela kena rotan ngan guard depan pintu rumah..hhehehe

      Delete
    2. hahhahh...berbirat wooooo....

      Delete
  20. teringat kembali zaman kecil dahulu.. seronoknya bermain bersama kawan-kawan.. mungkin kanak- kanak zaman sekarang kena didedahkan juga dengan permainan sebegini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa zaman kanak-kanak kita dulu memang syokk..meriah semua jenis permainannya.. kejar2, nyanyi2, nyorok2...! best kannn... tu la sepatutnya memang patut diketengahkan permainan macam ni bagi acara sukan di sekolah.. barulah permainan ni tak lapok dek hujan, tak lekang dek zaman... :D

      Delete
  21. Salam singgah sini mummy...seronok main ni..teringat zaman kanak² diana...sekarang ni kanak² lebih sukakan main game jer...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macehh Diana.. Kannn zaman kanak2 dulu lg best jika nak dibandingkan ngn skrg.. Dulu lagi meriahkan.. :)

      Delete
  22. Musang berjangut ni best tak bosan tengok lah mummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa memang tak pernah bosan.. Tgklah byk kali sekalipun.. Bukan Musang berjanggut je pun.. Semua lahh file P. Ramlee tu..

      Delete