Wednesday, 7 October 2015

Mi Hoon Sup Tengkera

Assallamualaikum...

Dah lama gilos tak ke sini.. Rasanya ada 2,3 tahun yang lepas kot aku makan kat sini. Jarak dari rumah ke kedai ni takdelah jauh nau.. Setakat 2,3 kilometer je kot. Hehehe

Tapi arini tetiba , ringan je tangan call Adam suh standby kita pi makan luar..dia pulak tengah mood baik, sekali agak terus on... Selalunya asal ajak makan luar hangin je, suh aku masak itu bagai.. Hehhee. So arini mood baik la tuk makan luarlah gamaknya.

Mi Hoon Sup Tengkera ni sebenarnya tak asing lagi bagi penduduk di Negeri Melaka, tak terkecuali akulah.. 

Apa yang best kat sini? 

Opcoz la Mi Hoon Sup Tengkera tu sendiri..

Nilah rupanya Mi Hoon Sup Tengkera tu.. Nampak biasa-biasa je kan. Tapi ntahla asyik penuh je kedai ni. Kadang-kadang sampai takde tempat duduk. Cuma nasib aku arini agak baik sebab waktu aku sampai hujan lebat . So takde masalahlah cari tempat duduk. Sonang!

Tak lupa jugak ngan Air Mata Kucing dia.. Perghh terbaekk! Buah mata kucing dia cukup banyak... So puaslah tekak..

Hero kecik siap cakap "nanti hari-hari kita makan kat sinilah mummy.. Kita baru duduk order dah sampai! " Pantas servis dia.. Almaklum la hero kecik ni particular sikit ngan waktu.. Semua nak cepat je.. Tak suka lambat-lambat. 

Satu lagi menu famous dia adalah Popia basah.. Aku suka yang basah dan tak berapa suka yang goreng.. Termasuklah hero-hero.. So popia ni licin tanpa meninggalkan kesan.. Hahaahaha
Biasalah masing-masing baru balik keje ngan school.. Lahap la! Hahahaha :P

Kalo mai Melaka , jangan lupa singgah makan kat sini.. Waze je Mi Hoon Sup Tengkera.. Gerenti jumpa...

Thanks for reading! Wassallam..

37 comments:

  1. Sedap yer..xpnh mkn mee tengkera tu..kt tengkera eh kedainya..popiah bsh buat ua terliur..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa sodap! Yup...Kedai dia kat Tengkera . Popia tu menang sedap sgt.. Peberet mummy and the heroes.. :D

      Delete
  2. asalamualaikum..singgah malam jenguk tuan rumah dah tido belum...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussallam Kak Yan...

      Hahaha mummy dh tido start dari pukul 9 mlm semalam ...ponat sangat. Hehehhe :D

      Delete
  3. nampak macam sedap. kalau makan waktu hujan lagi best kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Memang sedap pun makan tang hujan2 ni .. Yummy!

      Delete
  4. mummy ni dok mana? penang ka melaka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy dok Melaka.. Kampung kat Penang.. Hehehee

      Delete
    2. Ohhh mummy dok area Tengkera lah ni :)

      Delete
  5. nampak sedap la ... belum pernah cuba lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap! Nanti mai Melaka bole la try makan kat sini tau Zie... Yummy!

      Delete
  6. mihun sup nampak sedap, popia basah pun nampak sedap ... terliur tengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...memang sodap pun Zie... Haipppp dah menitik tu..lap sikit..keh keh keh :P

      Delete
  7. alahai... sedapnya Mi Hoon Sup Tengkera tu..belum pernah makan...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehehe xpe nanti mai Melaka bole la try.. Sedap makan panas2 + waktu hujan.. Yummy!

      Delete
  8. area mana tu mummy? yg biasa tu biasanya lagi syiok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Tengkera Syida.. Adik beradik ngan Mee Bodoh.. Yg biasa tu yg mana?

      Delete
    2. Konfius gak dgn statement Syida ni,..yg biasa macam mana lagi? :)

      Delete
    3. Kannn mummy pun tertanya-tanya.. Hehehe

      Delete
  9. Nampak cam biasa je mi hoon tu..tapi ramai orang mesti sedap..datang Melaka boleh try nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn memang simple giler.. Tapi sodap! Yang tu mummy pon heran.. Tak pa mai Melaka jangan lupa singgah na..

      Delete
  10. Tengok bihun sup mummy teringat SS makan soto semalam... Kekenyangan sampai tak boleh bangun... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huishhh sampai taklehh bangun.. Hebat betui penangan soto JB ni.. ! Ehhh tetiba teringin lak ...huaaaa

      Delete
  11. kalo sampai Tengkera CT call ehehe Mummy banje k ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok apa ada hal.. Roger mummy k..

      Delete
    2. okay set.. walaupun tatau bila nak sampai..
      pinky promis dulu ehehe..

      Delete
    3. Yeahh.. Takpe mummy tunggu sampai tahun 2020 ye.. Pastu offer tutup.. Hahhhaa :p

      Delete
  12. Mummy, boleh pos mai Perlis dak??? Suka popia basah tu ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adehhh... Jauh tu. Sampai sana.. Dan dan basi.. Baik suh mummy tolong makankan dulu.. Keh keh keh :P

      Delete
  13. Air mata kucing!!! Lama bebenor tak minum! Bihun sup tu mummy serve dgn cili kicap dak, Mummy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapppp air mata kucing dia... Hehehe takde la, tu style johor.. Melaka takdak.. Hehehehe kira lain dr yg lain la.. :)

      Delete
  14. alamak...nyesal lak tgk gbr...terus lapar...adehhhh....teringin nak mkn popis tuhhhhh....sedapnyerrrrrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. popis lak jadinyee...popia laaaa....adehhhhhh.....hahahah

      Delete
    2. Lain kali baca sambil pejam.. Ehh bole ker.. Keh keh keh :p

      Apalagi mai la sini.. Yum yum yum

      Delete
  15. 2,3 km je dari rumah mummy? cantik!!! pas mkn bihun sup tengkera tu terus serang rumah mummy plak..boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyeee... Mai la. Jgn sesat sudah.. Hahaha :p

      Delete