Tuesday, 27 October 2015

Petua Tentang Pakaian

Assallamualaikum..

Rasanya macam dah lama mummy  tak share petua kat sini. Kali ni meh mummy share sikit petua tentang pakaian okay.Nak nak baju sekolah hero-hero tu macam-macam corak kalau dorang balik dari sekolah. Dengan dakwat pen, dengan colour water, kesan samballah.. aduhh macam-macam la.Kadang-kadang mummy pakai sabun mandi je..tu kadang-kadang tanggal kadang-kadang idak. Lepas baca satu buku ni.. mummy try lahh... Antara petuanya :-


 1. Menanggalkan kesan kopi, teh dan darah.

Kesan-kesan teh, kopi atau koko yang terkena pada pakaian boleh dihilangkan dengan menyiramkan air yang mendidih ke tempat yang terkena kesan-kesan itu. Sekiranya masih ada kesannnya, letaklah serbuk pencuci yang basah pada kesan tu. Biarkan begitu selama satu jam sebelum dicuci.

Bagi meninggalkan kesan darah pada pakaian , rendamlah pakaian didalam air yang berisi garam. Rendamlah hingga kesan itu tanggal. (1 susu makan garam-1 pain air)


Sekiranya baju korang terkena dakwat pen, ambil sedikit kapur sireh, sedikit garam halus serta cuka. Lecekkan pada tempat kesan dakwat. Beruskan perlahan-lahandan bilas dengan air bersih, buat beberapa kali sehingga kesan dakwat tersebut hilang , ia menjadikan proses pembersihan lebih mudah.

//Photo by Mr.Google

2. Mencuci kotoran pakaian. 


Pakaian yang kotor terkena dakwat hendaklah dicuci dengan cuka atau air asam limau. Jika terkena minyak tanah pula kain itu diwap terlebih dulu sebelum dicuci. Pakaian yang terkena minyak pula perlu disapukan dengan bedak dan biarkan bedak disitu selama beberapa minit sebelum dibasuh. Jika pakaian terkena darah , pakaian itu perlu itu perlu dibilas terlebih dahulu dengan air suam sebelum dibasuh.

//Photo by Mr.Google



3. Menghilangkan kesan kunyit pada pakaian.






Kesan kunyit pada pakain memang sukar untuk dibersihkan . Petua untuk menanggalkan kesan itu adalah dengan mengambil sedikit sabun cuci pinggan mangkuk. Sapukan pada tempat yang terdapat kesan kunyit itu. Biarkan selama lebih kurang 15-20 minit. Selepas itu cucilah seperti biasa. Kesan kunyit akan hilang.

//Photo by Mr.Google





4. Menghilangkan kesan karat.


Cara 1 Bilas pakaian dalam campuran air cuka dan garam, kemudian jemur sehingga kering.

Cara 2Ambil limau nipis , kemudian dibelah dua. Keluarkan biji-bijinya. Selepas itu, gosok limau tersebut pada tanda karat. Rendamkan pakaian didalam air yang bercampur sedikit garam serbuk. Setelah tanda karat itu hilang , basuh, bilas dan keringkan.

Cara 3 Ambil sedikit garam , perahan air limau nipis dan larutkan bersama air rendaman pakaian dan biarkan semalaman. Keesokkannya, cucilah seperti biasa.


//Photo by Mr.Google


5. Mengelakkan kain batik luntur.


Ambil beberapa helai daun betik dan rebus bersama air. Ketika air rebusan masih panas, masukkan kain batik dan rendam semalaman . Setelah itu bolehlah dicuci seperti biasa , kain itu tidak akan luntur lagi.


// Photo by Mr.Google


6. Menghilangkan kesan minyak.






Kesan tompokkan minyak yang terkena pada pakaian berwarna putih memang sukar untuk dihilangkan. Jika digunakan  bahan peluntur kadang-kadang memudaratkan warna pakaian tetapi kesan tompokan minyak tidak juga hilang. Cara mudah untuk mengatasinya, sapukan sedikit marjerin pada pakaian yang terkena tompokan minyak, biarkan seketika barulah dicuci seperti biasa.

// Photo by Mr.Google





Thanks for reading! Wassallam..

Sumber :// Buku Petua didapur oleh A.Azizan


Note : Autopublish 27/10/2015  I 13.30 PM


57 comments:

  1. Asalamualaikum mummy...sangat berguna petua ni... :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Yan... Moga manfaat untuk kita bersama.>Insya Allah :D

      Delete
  2. cayalah mummy..thanks share petua ye.almaklumlah, kita yang dah tua ni kekadang comot cam bebudak jugak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehe :P Sama2..!
      ni mesti rajin makan ice cream ngan sambal ea.. sampai tertumpah-tumpah kat baju.. ish ish ish comotnya! anak sapolah ni .. hehehehe. :p

      Delete
    2. Betul tu, Sal. Akak ni kalau makan, mulut macam tak de gigi! Comot sana-sini!

      Delete
    3. Ni confirm makan kalah budak2.. Hehehe

      Delete
  3. Mummy ada petua natural yg mummy dh try dn terbukti berjaya untuk halau semut tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Selalunya mummy bancuh clorox pastu mop je kat tempat banyak semut, (un-natural)
      2. kalau gula dalam bekas gula mummy letak cili kering (5,6 tangkai),
      3. Satu lagi mummy spray lipas kat kaki -kaki meja atau tempat dia selalu memanjat (un-natural)
      4. Mummy bancuh serbuk kulit kayu manis pastu tuang kat tempat yg banyak semut..

      tu je petua..

      P/S : Yang penting jgn guna serbuk2 yang dijual kat pasar malam * RM1.00 satu peket sbb semut-semut tu akan makan kawan-kawannya yg lain..kejam! walaupun cara tu paling berkesan nak halau/hapuskan semut.
      nanti Allah tarik rezeki kita. :D

      Delete
    2. Owh, semut akan makan kawan dia yer. Dulu pernah guna sekarang dah tak guna sebab kucing zumal suka jilat serbuk tu...

      Delete
    3. semut makan kawan dia? ke dia makan dengan kawan2 dia?

      Delete
    4. Zumal & syida.. Ok tu memang ok tapi macam kejam sgt.. Mula2 dia makan serbuk tu... Lepas makan , dia kan mula makan kawan2 . Hbs kalo 10 ekor.. Dah macam geng zombie dtg menyerang.. Hehehe kejam2!

      Delete
    5. Semut tu canibal ke apa? Ngeri pulak saya dengar. Selalu saya tabur garam kasar je dekat laluan semut. Diorang tak suka. Kadang2 saya cakap2 ngan semut tu suruh pindah keluar hihihi

      Delete
    6. Takla.. Effect ubat tu.. Ngeri! Aaa sama gak ngan lalat dan serangga kecil yg lain.. Kena cakap baru depa pi.. Tapi tgk nasib gak.. Hehehee :)

      Delete
  4. Wah banyak petua Mummy... Baju zumal selalu kena kunyit dan kopi je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa adalah sikit-sikit, almaklum la dah mak mak ni..hehehehe :D

      Apalagi Zumal baju dah kena kunyit ngan kopi tu..try lerrr :D

      Delete
    2. Hehe, thanks atas petuanya...

      Delete
  5. Bagus petua2 ni.. geram ja tgk tudung kena pen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehee... Kan kenalak yang dakwat basah kat baju putihh...adehh sakit hati sungguh :D

      Delete
  6. Good info ni Mummy..Baju Alya hari-hari macam belacan bila balik dari sekolah..sob sob sob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhehe. Macehh Wa. Aaaa samalah ngan hero2 mummy , memanjang macam belacan. Tu lom lagi tang balik dr main bola sepak.. Mau nangis mummy tengok baru dorang..:D

      Delete
  7. hai, mummy bnyk tips yg mummy share membantu. hat memcuci kotoran pakaian tu.. bj budak2 mmg la kotar sgt kdg2 comot tang dada mkn mcm2 kan. boleh try tips mummy ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkongsi apa yg mampu je Zie... aaa samalah yg kat sini..comot memanjang..:D

      Delete
  8. Bagus petua yang mummy kongsikan ni...diana tak larat nak sental pakaian yang sangat kotor...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehheehe... kongsikan je apa yg termampu.. aaa mummy pun sama dah tak larat menyental.. kadang2 pakai clorox, habis reput! ada petua ni senang la sikit..

      Delete
  9. Banyak petua dan tips yang boleh kita shars disini...bahan2nyer pula mudah didapati...

    terima kasih berkongsi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa pakai je apa yang ada kat dapur ...Senangkan...

      Sama-sama bunda..

      Delete
  10. yang ni memang nak cuba terutama yg buang karat d baju tu...tq dgn info ni mummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboii Kak Gojes sampai berkarat bagai.. buat apa lerr tu...?

      Selamat Mencuba ye.. Sama2..:D

      Delete
  11. wahhh... sukalah petua2 ni Ju... TQ sharing erk..nak copy dan simpan....byk yg belum pernah try.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Atiey.. Silalah mencuba . Moga bermanfaat untuk kita semua yg dah jadi mak mak ni..hehehe :D

      Delete
  12. Baru tau ni Mummy..
    Memang ada masalah problem kalau basuh kain batik nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa tu yang mummy kongsikan moga bermanfaat kita semua..

      kan batik kalo baru beli ,normally memang luntuq color dia.. nanti Fidah cuba ye..Gud Luck!

      Delete
  13. Kalu air panas x renyuk teruk ke nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy buat takde pulak..Ikut material kain jugak kot.. Ala kalo renyuk iron la SS hehehe

      Delete
  14. Nak wap kain cemana? Tetiba teringat Sofea Jane mengangkang dengan kain batik sambil mengipas dlm citer isteri, pompuan, dot dot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai periuk kukus ler.. Hahaha . Hamboiiii simbolik ea wap ngan isteri, pompuan dan dot dot dot .. Adehhh!

      Delete
  15. Aduss boleh tahan leceh... Beli baru je laa... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Tu kena nyanyi lagu " kalo aku kaya" hahaha :p

      Delete
  16. Bagusnya! Banyak tips berguna utk handle stain dan kotoran :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la hasil pembacaan jumpalah petua ni.. Just sharing.. Sharing is caring hokay.. :))

      Delete
  17. bagus petua ni mummy ... tq sbb share :)

    ReplyDelete
  18. nah...bagus petua ni...x perlu lah JM teruk menyental baju sekolah adik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaannn... Selamat Menyental ye JM..:)

      Delete
  19. baju terkena minyak letak marjerin..pastikan jgn d goreng lak ehehe...tangan JM ni penuh parut sbb kena minyak anas, hari tu kena kuali panas...tinggal kesan hitam..x nk hilang...jari kena pisau itu biasa huhuh...mummy ada petua x jika kena minyak panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha jangan buat JM.. Kikiki takpe tangan penuh minyak panas tu, tanda anak dara yg rajin., no worries k.. Kalo kena minyak panas mummy boh colgate je.. Nanti dia menggelembung, air bisa tu kluaq tinggai parut mummy buh cocoa butter je.. Cepat hilang.. ;)) Selamat mencuba ye..

      Delete
  20. banyak antara petua tu memang saya amalkan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amalkan yang menggunakan alam semulajadi ni memang baguskan.. Selamat Alam sekitar.. :D

      Delete
  21. huihhh....byk tol petuanyerr....leh laa diamalkan nih....semuanyer guna brg2 yg kt dapur jerrrr....senang kan hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa tulahh .. bagus ni diamalkan sbb mesra alam ! kan senang je cari.. bahan masakkan hari2 je ni..:D

      Delete
  22. bagus perkongsian petua ini.. ada di antaranya aiza pernah cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe macehh Aiza... baguskan kan :D

      Delete
  23. wah banyaknya petua. boleh bookmark ni >,<

    ReplyDelete