Monday, 26 October 2015

Pucuk pauh delima batu, selamat sudah cerita hujung minggu

Assallamualaikum...

Yeahhh! Hujung minggu datang lagi... Sebenarnya memang takde plan pun nak kluaq pi mana-mana hujung minggu  ni... Sekali-sekala dok lepak la kat umah best jugak, kununnya lahh... Tapi bila siang menjelma.. Adusss !  kalo dok lama-lama kat umah ni, bole pitam dibuatnya. Hero kecik bukak mata ja, dia dah start buat hal.. Menyakat je kejenya... Penin makk! Hero besaq hanya mintak password ipad je tuk main games..lain-lain tak dak. Tu ja la keje dia bila tibanya hujung minggu. Hujung minggu selalunya dorang akan dapat free install satu games tu pun kalo berperangai baik.. Heheeehe

Pukul 6.30 pagi elok je ketuk pintu bilik mummy.. Ni la jadinya kalo dah biasa ajaq bangun awai.. Jenuhh gak!  memang tak rasa pun makna hujung minggu macam orang lain.. Guling-guling ataih katil. Hehehehe Tapi baguih jugak, jadi morning person ni, dah besaq nanti moga-moga murah rezeki. Hehehehe Amin. :D

Settle breakfast .. Hahahaha hero kecik dah wat hal lagi?! Hari lego sedunia katanya. Kenalahh tu... timing elok je lepas mummy settle keje umah.. Eee..kecik besaq ja mummy tengok dia.

Tudiaaa satu bakul lego dia longgok tengah umah.. Pitam! Tapi dia dok elok sengih! Oh! Bahagianya donia dia..  Terkebil-kebil je mummy nengokkannya..tapi dia buat muka toya ja.. Cehh! Sib baik hujung minggu.. Kalau tak hujung minggu mau kluaq speaker mummy yang merdu ni ..hehehe

Tengah dok syokkk hero kecik pulon pasang lego, ntah kenapa ringan je tangan mummy nak tolong asingkan  lego ikut bangunan, kenderaan dan juga orang lego tu. Buang tebiatkan kah aku?! Ok tidakkkkkk...  ! Yelahhh sekali sekala nak gak amik feel jadi budak-budak. Hehehe apalagi senyum simpul la hero kecik... Ada yang jadi tukang asing lego. Bahagia!

Bila pewott mula keroncong, semua dah mula membebel, apalagi siap-siap terus ke Tesco, tu je lah yang paling dekat.. Dekat-dekat pun kat setengah jam gak la sampai, padahal jaraknya lebih kurang seploh minit, ni semua salah jemlahh.. Bukannya kaya atau peanut butter.. ! 


Makanan pertama yang harus masuk ke mulut adalah.. Pulut mangga. Peberet mummy dan hero besaq. Walaupun rupanya tak seberapa tapi kelakzatannya jelas terasa ditekak mummy. Hhehehe. 

Pas makan hero-hero masuk lak kat Tesco dok survey lego.. Tapi tak beli pun, almaklum la aritukan baru beli. Manyak cantik nak beli lagi. Kitai mau! 

Round-round lagi.. Hero kecik mintak nak makan keropok lekor dan Hero besaq cukai ice cream je. Almaklum la tangki pewott dorang ni memang selalu licking. Dah settle beli apa yang patut, dorang request lagi nak Ayam masak merah rice wrap kat KFC, beli ala cart je sebab bukannya minum sangat air gas dan fries tu.., membazir je kalau beli. Hehehehe .. Ehhh sebelum tu singgah dulu beli donat.. Ni tuk mummy! Yum yum.. Big Apple Alien., gambaq tak dak , selamat hadam.. Hehehehe

Kemudian ke port peberet Adam.. Apalagi POPULAR book store la.. Bukan dia aje, mummy pun suka pi sini.. Tapi kali ni mummy tahan je nafsu nak beli buku sebab aritu kan dah beli 2 buah buku kat MPH Mahkota Parade so terkawallah sikit nafsu tu... Hehehehe kalo tak mau mummy sambar dua, tiga buah buku lagi.. 

Dapat buku apalagi dok dalam trolly sambil baca la. Sampai rumah je, buku dah habis baca, pastu mintak lagii... Eeeeee

Otw nak ke kereta hero besaq request nak beli Durian Crepe.. Dia kata sedap so belilah lagi... Jalan-jalan depan sikit nampak lak kedai kek.. Hero kecik request nak bluberry kek, mummy pun nak gakk.. Belilah black forest! Yum yum.. 


Ni lahh citer hujung minggu kitaorang . Makan.. Makan.. dan makan.. Hhhehehehe.... Kali ni ajak main  kat Play Ground pun dorang tak nak masuk , hanya tengok orang main games je kali ni. Adehh baik gak hero-hero mummy ni sekali sekala.. "Sekali sekala ya!" Kalau tak bole gak mummy tumpang seploh kaki main games, almaklum la nak main games dalam phone tu bukan jiwa mummy... Takdak feel! padahal tak reti main, tu ayat cover line ja. :P  Hehhehee

Thanks for reading! Wassallam :D

50 comments:

  1. Tergelak baca kisah hujung minggu mummy nie... Fuh, askar lego ramai nak makan sama kek tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe... ni la hujung minggu kami..dok pulon makan ja..hehehee Tau takpa..semua askaq dok lahap ja, bila nak suap ja terbabas masuk mulut mummy...ehhh :P

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. minat sungguh na adam dgn lego dia, gigih la nk pasang satu2 hihi
    sy tak reti makan pulut mangga, tp nmpk sedap dgt mangga tu..terliuq cheq tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa Zie hero kecik ni memang hantu lego.. jangan lintas ja kat tempat lego, mampuih dia dok jeling kat mummy..ngeri!

      Mummy dulu pun tak reti sangat, tapi bila rasa ingin tahu menguasai diri, mummy rasalahh sodap! yum yum yum

      Delete
  3. haahaaha...citenya makan je 24jam kalau cuti kn..hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... makan ja..kena lak dapat hero2 yang pewott dia bocoq 24 jam.. mampuih! :p

      Delete
  4. hahaha..comeyy sungguh dok tengok hero kecik tu baring atas rimbunan mainan... weekend main sampai puas lah anak..hihi
    pulut mangga tak boleh tahann.....uwaaaa kan dah teringiinnnn... mana nak carik kat Sabah ni... sabor je lah...haha..
    seronok hujung minggu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki comeylahh sgt.. Akai banyak tu.. Hehehehe memang dah terlebih puas pun.. Hehehe


      Takpe Atiey nanti cari buah mangga pastu masak pulut.. Pastu tabur santan .. Dap dap dap.. :)

      Delete
  5. banyaknya koleksi lego dia kan ... memang pitam tengok kalau dia tak reti kemas sendiri hehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koleksi lego umuq 7,8 tahun.. Memang la byk.. Tu pun byk yg dah dia sedekah kan kawan2 dia.. Geram dibuatnya.

      Memang pitam la kalo dia xmo kemas.. Siap dia!

      Delete
  6. sedapnya kek tu ... pulut mangga pun nampak sedap ... terus lapo daaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sekali sekala takpa.. Jgn selalu .. Jenuh mengembang mummy.. Heheheh

      Delete
  7. hujung minggu mak..mak.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboii hamboii hamboii Cik Kak Syida ni... Best ooo jadi mak mak ni, jgn tak tau, nanti test lerrr .. Hehehhee :D

      Delete
  8. Banyaknye lego siap boleh baring lagi... Perrghhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa memang banyak.. dah minat layankan aje.. Hehehe

      Delete
  9. Adussss... Pulut mangga... Adusss... Nakkkkkkkk!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh sini mehh.. Sodap pulut mangga ni.. Hehehee

      Delete
  10. SS pon suke masuk kedai buku... Terapi minda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn memang terapi minda... Mummy hantu buku dulu, la ni kurang sikit sbb busy.. Tu yg menurun kat hero kecik.. Hehehe

      Delete
  11. End up... Lego hanya mampu jamu mata nengok kek... Kih kih kih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahah cian En. Lego-lego sekelian.. Jenuh mummy suap.. Tup tup.. Ehh ke mulut mummy jugak akhirnya.. Hehehhe

      Delete
  12. tu dia..makan lego,tido lego,mandi lego...nasib baik pi sekolah x main lego....agak2 ada terlepas dak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhahhaha.. Anak2 zaman sekarang.. Hehehe...

      Kadang2 ada gak yg terlepaih.. Buat bussiness lego lak.. :p jenuh!!

      Delete
  13. pulut mangga macam best je..bekecur juga air liur dibuatnya

    ReplyDelete
  14. smart je gmbr yg last tuuu., nnti wak nk pinjam lego lego bolee mummy.,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. macehh Wak.. Tang pinjam tu kena tanya tuan punya badan... hehehehe Xpa nanti mumy suh dia hantaq quotation dulu na..hehhee

      Delete
  15. Betul2 peminat tegar lego ni :-))

    ReplyDelete
  16. Lego ni kalau terpijak memang hazabedah!

    ReplyDelete
  17. Hahaha... gelak picit2 idung tahan gelak ...

    Terhibur...

    Curi2 baca blog smtnra tgu turn.
    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki.. sib baik tahan hidung, kalo tahan "bom asap" mau pengsan dibuatkan.. hahaha :P

      turn apa tu Huda.. ?

      Delete
  18. kalau JM, hujung minggu lepak kat umah..mmg heaven! x keluar rumah seminggu pun no hal hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa memang heaven dok umah.. Tp ada budak2 ni sekali sekala kena tolak tepi sikit perasaan tu., kita keje kluaq hari2.. Budak2 dah bosan dok umah.. So kenalah kluaq gak.. :)

      Delete
  19. mak aih..LEGO selori!!! auntie JM nak siki boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheee mummy pun tak dapat padahal mummy la penyumbang.. Inikan lagi JM.. Hahahaa :p

      Delete
  20. pulut mangga! my feveret too..tgk pun dah tahu sedap..kalau santan tu lemak plus mangga manis dan pulut tu masak sedang elok..perghh..bakal suami lalu pun x perasan hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhh statement.., bakal suami lalu pun tak pasan.. Parah2! Hahaha :p

      Delete
  21. budak sedang membesar mmg kuat mkn mummy! tapi yg pasti hero 2 org ni mmg sado lah bila dah besar nanti mummy x perlu risau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu keding je.. Risau mummy.. La ni siap bersado2 lagi.. Tapi mummy suka.. Hehehe tapi jgn over sado sudah.. :))

      Delete
  22. amboiii...lego pun makan kek ka??? hahaahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi tu la suap2 masuk mulut mummy..cian Encik Lego..hehhehe :P

      Delete
  23. banyaknya askar renung kek tu.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mampu merenung je la Aiza.. kenyangnya mummy..kikikiki :D

      Delete