Wednesday, 21 October 2015

Reinkarnasi

Assallamualaikum...Tak jawab dosa, jawab muahhh ciked!

Review yang tak berbayar.. Hehhehe (Sesi kongsi ilmu) 
Dah seminggu aku khatam membaca buku "Reinkarnasi" hasil perahan minda Faiz Ibrahim... Seminggu je dah buat aku ter-rindu-rindu akan setiap baris ayat yang ditulis dalam buku ni.. 

Beli kat mana?

MPH Mahkota Parade Melaka 
( Semua cawangan MPH & rasanya kat Kinokuya  ada dijual kot) 

Harga ?

RM19.00 je

Tujuan buku ini ditulis?


Bak kata Faiz Ibrahim.. " Warkah ini aku persembahkan buat mereka, Yang sedang jatuh, yang tidak tahu mana ingin dituju. Moga ia bantu dan buat kau nampak , sayangnya Tuhan sentiasa ada"


Ada yang tanya aku.. Best ker? 


Sebenarnya ianya lebih kepada cacatan peribadi Faiz tentang zaman mudanya yang sedang bergelut dengan dirinya sendiri. Ianya memfokuskan kepada kehidupan , cinta , impian dan pencarian makna kehidupan daripada tuhan.. 

Buku ni dibahagikan kepada dua bahagian puisi dan juga cacatan peribadi. Buat aku suka bermonolog sendirian.. Serius aku lebih suka puisi... Tapi cacatan peribadi Faiz ni memang tak dapat disangkal lagi akan hebatnya. 

Antara puisi dan cacatannya yang aku suka.. Padahal semuanya aku suka .. Ahh?! Tamakkan aku.. Kikiki :p




Sebenarnya banyak lagi puisi dan cacatannya yang aku suka. Banyakk sangat... 

Orang kata aku jiwang.. Hahahaaha memang aku jiwang pun walaupun luarannya nampak brutal.. Keh keh keh 

Yelahh sebab tu aku suka membaca buku -buku puisi, buku-buku motivasi dsb... Bukannnya apa kalau aku baca novel.. Hati aku sakit! Melayan perasaan yang tak sudah.. Akhirnya semua keje rumah tak siap, dapur tak berasap..kejarkan apa endingnya sebuah novel.  Aduhhh " Sakitnya ku disini... Didalam hatiku.. Lallalala " 

"Cinta itu apa? Kau cakap kau suka dia? Lepas tu terus bersama? 
Salah.


Cinta itu bila kau lihat dia, kau tersenyum tanpa sebab dan jawapan.
Cinta itu , bila kau dengar suaranya , kau rasa tenang walaupun isinya  menjengkelkan.

Cinta itu, bila kau tidak lihat kelibatnya, kau tertanya, kau tercari-cari, seakan separuh hidup kau hilang , dan dunia bagai dirompak hingga hilang serinya.


Itu cinta.


_________________________________________________________________________________

" Jadi baca , hayati dan rasa. Jangan baca mengkhinzir buta , kerana itu kosong, Dan segala perkataan muka kelihatan bohong"



Thanks for reading! Wassallam..

71 comments:

  1. woww..macam menarik ja buku ni..tajuk pun nampak gah... nak carik jugak lah sis.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat cari.. buku ni cepat sold out... hehehe

      Delete
  2. Ada satu , anak punya di rumah.tapi tak terbaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahahhaa... busy bebenau nampak gayanya sampai tak terbaca.hehehe :D

      Delete
  3. suka baca buku puisi, ringkas jeer ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann... ringkas je tak payah nak pening2 kepala memikirkan endingnya apa.. ;)

      Delete
    2. ok baru tahu jenis macam ni buku puisi ... nampak sangat kan tak minat membaca :p

      Delete
    3. Buku puisi ni simple je tapi padat dengan makna. Senang tuk mak2 mcm mummy membaca..hehehe :D

      Delete
  4. salam perkenalan : )
    best jugak buku nie : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Miesha... best nanti try la baca.. Insya Allah best!

      Thanks singgah blog mummy na..

      Delete
  5. walaupun puisi ni ayatnya kiasan, senang nak paham.. best juga nampaknya buku ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syida.. Skrg puisi dah lain sikit ikut gaya budak muda.. Tiada lagi kata puitis, tapi simple , padat dan penuh makna.

      Delete
    2. Betul2. Puisi budak2 skrg dah tak ada dah bahasa bunga2, hiperbola, metafora bagai. Skrg straight to the point, terus mkn dlm :)

      Delete
    3. Kannn Farah.. Tajam terus menusuk ke kalbu.. Hebat anak muda la ni kan.. Hehehe :) tak yah susah2 belajaq sastera.. Hehehe

      Delete
    4. peredaran zaman.. mana dah nak ada hatta, tatkala bulan mengambang..

      Delete
    5. ... Tapi tulah yg nak memperindahkan sesebuah puisi... Wat penat je belajaq sastera tapi ayat straight to the point kann.. Hehehe

      Delete
  6. Ooooo... ini yang si Nina Garcia tepek kat IG ari tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ada tempek kat ig ea.. Ala mummy tak pasan.. So bole geng ngan Nina la ni kan.. Hehehe

      Delete
    2. Saya pun tak perasan. Skrg ni dok suka like gambar food & travel sis nina je :)

      Delete
    3. Kannn.. Nina pun kaki travel gak.. Hehehehe.. Syok tgk depa pi negara org, bila pulak turn mummy na.. ;)

      Delete
  7. Definisi SS tentang cinta lain... Cinta itu apabila setiap ruang hati terisi... Fikiran melayang ingat dia... Cewahhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboii amboii amboiii.. Cinta ye.. Sakan sakan.. Tu namanya dah gila bayang.. Hahaha :p

      Delete
    2. ssssssssss...apakah kak yan salah baca...hehe...kak nam yang macho ada bunga dalam taman..

      Delete
    3. hahahaha... habislahh SS..kikiki :P

      Delete
    4. Amvoiiiiiii ss! Amvoiiiii! Setiap ruang hati terisi!

      Delete
    5. Apa yg diharapkan cinta, sekali hilang merana.. hihi

      Delete
    6. Tudiiiaaa mcam berpengalaman je syida.. Kikiki :P

      Delete
    7. Perrrhhhh ...

      Kipidap sss

      Delete
  8. Wah wah jiwang gak Mummy nie. Suka la puisi dia, hebat ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. Jangan tak tau.. :p kannn best puisi dia simple tapi penuh makna.. I Like!

      Delete
  9. suka ayat, jika dia selalu kata buruk mengenai orang lain, dia bukanlah orang yang baik-baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.. tu ayat memang paling peberet mummy! Hehehe :D

      Delete
  10. 079: Sebar ... memang deep. biasa orang jenis ni dia rasa tak bersalah pun sebar buruk orang sana sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah manusia bila rasa diri dia baik macam tu la jadinya..heheehe

      Delete
  11. Replies
    1. Kadang2 je bila ada masa free.. hehehe :D

      Delete
  12. Uiihhhh dalam betui bahasa dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann... hehehehe Padat dengan maksud yang tersirat..hehehe :D

      Delete
  13. My dear mummy... mmmmuaaahhh bnyk...

    Sowy lama x parking sini... bizis skit...

    Best lh mummy buku ni... kna g cari ni....

    Betul2... suka puisi tu jugak...
    Deep... very deep...

    Tengs mummy for sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh intro dah macam surat Chenta ni..ehhehehee...
      Takpe mummy memahami..:P Cari jgn tak cari tau...
      Yeay kita genng..! *givefive

      sama2.. :D

      Delete
  14. Suka ayat tu...mendalam makna nyer...
    Salam singgah, terima kasih sudi follow blog bunda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Bunda... mendalam sgt..!

      Thanks bunda sudi singgah balas.. :D

      Delete
  15. salam mummy
    kaknoor tngok mmg jiwang jugak ya mummy ni
    oklah tu berpuisi mcm ni layan jiwa biar terisi sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Kak Noor..

      Hahhaha sekali sekala layan perasaan..hehhehe :D

      Delete
  16. waalaikumussalam mummy julie...so meh muah sini c kit

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe..opsss cop lipstik pink da.. :P

      Delete
  17. Reinkarnasi? Engkar tak nak makan nasi ke? saje carik pasal ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai2 na.. nanti penulis buku ni nampak, habislah kena piat telinga..kikiki :P

      Delete
  18. sebar!!! yes! senang sekarang guna wak sek je (whatsapp)

    ReplyDelete
  19. Cintabat? setuju 100% jika kelakuan kerap menjaga, hati sekeras batu pun akan mula terasa inikan hati sekeras kerak nasi...rendam air terus lembut ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam JM ler tu...kann kannn kannn baik habaq?!

      Delete
  20. brutal ke mummy tu...bila pakai baju kurung pink dan berpayung pink...ayu yakmat

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakkk pecah rahsia.. #mummy tersipu-sipu malu..ouchhh !

      Delete
  21. perghhh! baru tahu itu maksudnya CINTA...mcm JM pernah rasai je perasaan tu heheheh..opssss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. apolagi jang..copat aihhh! mummy lapo nasi minyak ni..kikiki :D :D :D :D

      Delete
  22. sorry mummy...JM byk main kat sini...baca setiap perenggan huhuh...mmmg ko main je JM ehhh ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe mummy no hal la.. baguih gak baca semua , berbaloi-baloi mummy menaip kannnn.. hhehehe :)

      Delete
  23. falsafah cinta yg last tu mmg betul ... itulah cinta

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... tu lah cinta sebenar...ewahh ewahhh belajaq dari pengalaman la tu..kikiki :P

      Delete
  24. mummy julia choppp! catatan ke cacatan? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaaa spelling error... Keh keh keh aduss kantoii!

      Delete
  25. apa maksud Reinkarnasi ye

    saya bab gini baca boleh...paham tu lambat sikit...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani.. Kalau ikut kamus bahasa maksud penjelmaan kembali makhluk yg telah mati / penghidupan semula la kot...

      Hehhehe

      Delete
    2. Serius ke itu maksud dia? Ayyakk seram lak

      Delete
    3. Haahahahha rebranding je la Huda.. Hehehehe... :p

      Delete