Sunday, 4 October 2015

Ghost Museum Penang

Assallamualaikum...Tak jawab dosa, jawab muahciked!

Takutkan hantu..? Jom ke Muzium Hantu di Lebuh Melayu, Pulau Pinang ni. Sumpah Best!

Hantu merupakan kepercayaan bagi sesebuah masyarakat seluruh dunia  mengenai wujudnya makhluk halus yang wujud di alam lain. Dalam masyarakat melayu, selain istilah hantu , semangat, jembalang atau penunggu cukup sinonim dengan masyarakat kita sejak dahulu kala lagi. Malahan ketika itu semua benda besar seperti rumah banglo tinggal, pokok besar, batu besar dianggap mempunyai "penunggu" yang perlu dijaga dengan baik agar penunggu tersebut tidak mengamuk dan membahayakan penduduk sekitar. 

Apa yang best sangat kat Muzium Hantu ni?

Actually Muzium Hantu ni lain daripada tempat-tempat yang lain yang lebih menpunyai unsur-unsur menakutkan  tapi kat sini tidak ! Ianya lebih kepada unsur-unsur pembelajaran dan mengenali jenis-jenis hantu. Ianya dapat mengubah persepsi korang tentang hantu selain dapat mengenal pasti akan asal usul hantu tu sendiri. Seriously  Muzium Hantu adalah muzium hantu yang pertama terdapat di Malaysia , so jgn buat-buat tak tau ye, mummy dah habaq...

Kat muzium ni korang tak perlu takut nak berposing ngan hantu.. baik pontianak, pocong, hantu cina yang lompat-lompat tu ke, vampire ker baik pun hantu mumia... mumia okay bukan mummy! Semua bole macam kengkawan je bakhang keh keh keh :P

Buat korang yang ada anak kecil tu tak perlu risau... cukup selamat untuk dibawa bersama. Siap bole posing lagi tau. Khidmat guide juga disediakan bersama lampu suluh kecik.hehehehe

Muzium hantu ni terbahagi kepada lima bahagian iaitu Hantu Malaysia , Hantu Cina, Hantu Egypt, Hantu Jepun dan juga Hantu Europian / Hantu Amerika. Class tak ?  Hantu siap ketegori lagi u... Tapi paling banyak kat dalam ni Hantu Malaysia la..dah nama pun dok kat Malaysia kan...

Ni la Muzium Hantu aka Ghost Museum...Ianya telah dibuka pada 13 Julai 2015.. so kira baru lagi lah kan..Baru 3 bulan gitu...so costume dan props tu masih fresh lagi la kan ..termasuk hantu-hantu kat dalam tu. hehehhehee

LOKASI

57, Lebuh Melayu, George Town , Pulau Pinang


HARGA TIKET 

Dewasa : 
RM 18  

Kanak-kanak / Warga Emas :
 RM 8 

Student : 
RM 10

WAKTU OPERASI :

Dibuka setiap hari ( 10 pagi- 7 malam)
Hujung Minggu & Cuti Umum ( 10 pagi-9 malam)

WEBSITE :



Setelah membeli tiket kami terpaksa menunggu untuk beberapa orang lagi untuk memenuhi kuota guide.  So barulah bole masuk.  Guide kitaorang namanya Hisyamuddin. Yang pakai spec kat belakang tu. Yang depan ni namanya Rizal. Actually aku nak amik gambaq hero-hero depan kaunter je tapi ada lak yang nak ikut sama posing. hehhehee Takpelahhh ..kitaorang ok jerr...

Ketika mula melangkah , hati ini penuh dengan debaran. Dup dap dup dap ... Gelap gelita! Mula-mula seriau jugak.. buat hantu jerkah aku... Mana la aku mau lari, tak pasal2 aku marathon balik Melaka kang.. Tapi memandangkan dalam 4 orang gambaq diatas, Akulah yang paling penakut , so aku redho je la...kang tak mancho lak pulakk...Dah la datang sini kena paksa ..cisss anak-anak lak yang  buli mummynya..! Korang  nampak tak aku yang pegang hero kecik , bukan hero kecik pegang aku ..keh keh keh :P hadoiii kantoiii!

Yang kat atas tu namanya Orang Minyak.. kenal tak orang minyak..?  Tak kenal sila tanya Mr.Google sendiri. ..hehehhee... Cuma dari segi write-up tu, aku tak  berapa nak berkenan.. kecik nau! Buatlah besaq sikit. Dah la gelap. Kelam! Sekurang-kurangnya aku bole snap gambaq dan baca bila sampai umah. cisss....Buat orang yang suka membaca  ni..ianya agak mengecewakan sedikit.... Almaklum la bila bawak anak, aksi kejar mengejar anak lebih memerlukan komitment yang tinggi dari membaca dan memdengaq penerangan dari guide. Tak gitu?

Ni Pontianak, orang yang mati waktu nak bersalin.. Tengok Adam siap bole peluk ngan Pontianak lagi tau.. So over!

Ni Hantu Cermin yang muncul selepas pukul 12 tengah malam. Muka tak dak ok.. So lepas ni jangan dok gatai-gatai tengok cermin atas 12 tengah malam. Tak pasai-pasai dia mucul kat belakang.hehehe

Pochong! Hantu lompat-lompat..guling-guling.....Guide kitaorang pun ikut posing sekali. Diorama kat sini memang best sangat... Macam dok kat kampung.. ngan rumah kayu, ngan atap zink..tingkap sana..  tingkap sini... sekali sekali terdetik rasa kecut dalam hati.. buat dia jengui muka kat tingkap tu,  kat manalah aku nak lari. Dengan laluan yang sempit dan acapkali  ditinggalkan sepi oleh hero-hero mummy ke belakang ..hadoiii  Mati makkk!

Langsuir.. Kat bawah tu hantu tengah push nak bersalin..hehhehehe Muka -muka hantu kat sini standard je.. tempek darah sikit-sikit ngan rambut panjang mengurai.....perghhh cakap eksyen je mummy ni kannn.. tapi jeng jeng jeng :p

Hantu Penanggal

Lex..lex je hero-hero aku ni.. aku lak yang naik seram..

Hantu Pokok Pisang.. Sampai la ni aku still takut jumpa pokok pisang malam-malam.. Ni semua angkara mamalahh tak nak bagi aku merayau lepas balik ngaji waktu kecik-kecik dulu. Dahla belakang rumah jiran aku  ada tanam pokok pisang... Huh! Tetiba termengimbau memori..

Ni Hantu Jamban..eeeeeyeeekkkk.. tetiba teringat Hantu Kak Limah dalam jamban..

Ni Hantu Cina. Statik je dia dok situ.. Apa ko ingat dia bole jalan-jalan ke mummy?! Dia lompat kang baru hang tau..

Ni kat zaman firaun... Siap disediakan props untuk korang posing..

Kepala hero-hero sedia untuk disantap..Zaman Vampire, Hantu kaya!

Alamakk anak mummy nak makan tangan hantu..Oh! tidak..

Hidangan lidah manusia.. Vampire ko berani ker nak tokak..

Vampire kecik dan Vampire pink..Agak-agak korang takut tak? hehhee... Kat ruang Vampire ni disediakan kostum untuk dipakai dan masa yang diberi untuk posing selama 10 minit. Lobam la!  Ruangan hantu yang paling tak menakutkan..hehehhee 

Mak aiii bulu kaki sapo la ni.. Bole sesat tau! ni hantu kat Jepun ala-ala macam Hantu Raya. Tak silap aku nama dia Kappa. Tumit dia je dah tinggi aku...lagu mana nak buat tu... ok itu tipu :p



Hantu Ju-On.. Sebenarnya ada nama khas tuk dia tapi aku dah lupa. Baju kimono yang aku pakai tu dah sama taraf macam Rope tido aku..keh keh keh.. jumpa  hantu,  muka masing-masing ceria je..ciss ciss ciss!



Tamat sudah perjalanan menjelajah Muzium Hantu di Penang ni.. Sebenarnya banyak lagi hantu kat dalam tu yang aku tak tempek kat blog ni.. macam toyol, hantu anak cina yang comey ni, hantu jepun yang leher panjang yang suka mencuri tu, hantu dalam perigi, hantu jepun yang mati kena rogol.. ish macam-macam jenis hantu la bak hang.. Kang aku tempek semua banyak lak siri entry lak korang perlu baca... berjela-jela. So cukuplah takat ni . Nak tau lebih sila explore sendiri  . Apa-apa pun muzium ni amat sesuai lah untuk seisi keluarga. Rugi tak pi.. 

Thanks for reading! Wassallam

59 comments:

  1. Salaam...
    ada terfikir nak g bila g penang nanti tapi tulaa planning jer berani.. tak taulaa kalau dah sampai nanti... huhu...
    *penakut gak nie...* hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Hi Aliey..

      xpe bawaklah geng, kurang sikit rasa takut tu..hehehehe
      Penakut gak eh..Yeaa kita geng!

      Delete
  2. boleh ambil gambar yer?
    mcm best utk melawat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa bole amik gambaq.. Guide akan offer diri tuk amikkan gambaq kita. hhehee Best! sila lah pegi.. :D

      Delete
  3. Salam Kak Julia,

    Best pula ghost museum ni. Menyesal tak pergi masa dekat Penang haritu.
    Anyway, hantu-hantu nampak agak real juga la. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassallam Pojie...

      xpe Penang tu dekat je.. Nanti leh pegi lagi.hehhehee

      aaa ada yg nampak real.. ada yg nampok kelakor...:D

      Delete
  4. wahh... best nya muzium ni sis... masa duk Penang dulu2 belum ada muzium ni..dok sibuk pi Bukit Bendera ja...hehe..
    salam kenal ya... follow sni #30 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa best! Baru je bukak ni. Bukit Bendera la ni pun best gak.. Kalo pegi Bukit Bendera jgn lupa singgah Owl Museum. Owl Museum ni muzium pertama di Asia tau.. hehehehe Promot sakan..keh keh keh :P

      Thanks ye.. Nanti mummy g knocking blog awak k.. :D

      Delete
  5. Scroll laju3 ke bawah..tau dah gambar hantu...yan ni penakut tahap gaban..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha kita geng Kak Yan.. macam mummy, tengah2 taip blog ni, dah ler memalam menaip..ish rasa seram lak pulok, terus scroll laju2...hahahaha :P

      Delete
  6. Replies
    1. muah muah muah... ciked je! keh keh keh :P

      Delete
  7. happy je semuanya selfie sana sini ... dah macam bukan rumah hantu lak yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn... dapat hero2 dan adik yg tak takut hantu ni memang masalah sungguh... Dah macam g sarkas lak rasanya..Mummy sorang feel ketaq lutut. keh keh keh :P

      Delete
    2. haha ketaq lutut pun selfie sana sini juga tu :)

      Delete
  8. waalaikumsalam..mummy.bg muah banyak lah..kihkih..cm xleh jer gi sini..pasal UA ni cuak sikit bab hantu jembalang walaupun xpernah jumpa yg real..anak2 ni klau bwk mau nangis.2 anak tino katenkn.hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahahaha muah muah muah muah muah..ciked je..! keh keh keh Mummy pun penakut gak, tapi hontam je la, asal dapat explore.... rugi kalo tak pi. Bukan senang nak jumpa Muzium Hantu, normally semua yg ada keje menakutkan kita tp yg ni tak.. lebih kepada menambah ilmu pengetahuan am. Takpo anak tino kena agaq jiwa kental sikit..hehehehe :P

      Delete
  9. muzeum hantu pun ada eh.. macam2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adaa Syida.. Best! alang dah kat Penang tu silalah pi explore.. Best tau!

      Delete
  10. hu!! boleh tahna ya hantu2 sana..jadui kawan pula kan dek..hehehe teruja lah nampak...best ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. best! apalag sila la menjelajah muzium hantu ni..syokk ooo..

      Delete
  11. Etuza follow awak yg ke 31..follow back my blog ya..please..nak sangat tengok ke 309 dan 310..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oraitt..Thanks ye.. nanti mummy ketuk pintu umah awak ye...

      Delete
  12. hantu jamban kampung pon ade ye cik kak ;p

    ReplyDelete
  13. mummy hantu jamban tu seram sungguh kak ana tengok :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ana seram ker hantu jamban tu.. macam tak je...hero kecik siap usung takut mummynya.. lex je dia... hehehhehe

      Delete
  14. Hi mummmyyyyy...

    Sowy.... i dh singgah sini sblm ni...

    Tp mcm jejak yg i tinggal kn tu x de je...

    Hmmmm ada antu kak limah ni ambik ni... haoshhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi nhhas..

      Alamak hantu kak limah dah skodeng blog mummy.. Hehhee

      Macehh nak sudi jenguk blog mummy...

      Delete
  15. Kol 230pg.... nhhas masuk sini jumpa hantu....

    Mmg x dok kojo den....

    Kang takut sengsorang...

    Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaha 2.30 pagi, memang berani sungguh...

      Mummy punya entry pun dok ketaq tgk mlm2.. Hihihi

      Delete
  16. banyak-banyak tu, hantu ju-on kot yang seram, sebab cerita dia seram ... kalau hantu cina dgn hantu jamban kak limah memang tak seram :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Tp tgk gambaq macam seram tp hakikatnya xdok la soram nau.. Hehehhe

      Hantu cina dan hantu jamban tu hantu kelakor.. Mcm hantu kak limah tu.. Lari bawak kasut. Keh keh keh :p

      Delete
  17. Wah mummy cari hantu sampai ke Penang yer ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kat Melaka hantu dok nyorok... Tu yg g sampai Penang tu.. Hahahaa :p

      Delete
    2. Zumal lebih rela hantu menyorok daripada yang menonjol. Seraaaam...

      Delete
  18. Tak mau...tak mau...sumpah x p ..SR penakut skit..bukan skit tp byk..

    Tgk gmbr hantu kt ats tu pn seram..siap gntung2 kain batik tu mmg xbleh blah...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahhaha sama je la ngan mummy.. Tapi sebab ada yg cover.. So jadi takut suam2 kuku la...hahahaha

      Kalo tak pi rugi... rugi... Macam hero kecik selalu cakap.. Ala tu lakonan semata-mata je mummy.. Hehehehe :P

      Delete
  19. Ai?

    yg bergambar ramai2 tu macam tak takot je...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Uncle...

      Tu main wayang je depan kamera..dlm hati dup dap dup dap jugak... hehehehehe

      Delete
  20. Balik rumah xmimpi bkn2 ke julia?hehehhe

    Macam best tempat ni ruby tgk...

    Teringat ruby p rumah hantu masa ngandung anak no 2..hahahhaha...xbleh lupa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... tak pun.. lepas balik asyik lapo lagi adalah..hahahaha :P

      Ruby pegilahh best!

      Tapi mummy kalo rumah hantu ada seram sikit,... tapi disebabkan ni muzium oklahh sikit.. takut pun ala suam2 kuku..heheheh :D

      Delete
  21. Hai mumy.
    kalau sy memang takkan masuk la ghost museum ni.. penakut sungguh, kasi pang kang hahaha
    http://jepunmari2.blogspot.my.. singgah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zie...

      Rugi tak pi... Mummy pun penakut gak.. Tahap gabahn lagi. Tapi kalo pi ramai2 ok je kot.. Dia masuk ikut grouping dan guide. So dont worii.. Hehhe :D

      Ok nanti mummy singgah ye.. thanks..

      Delete
  22. ehehe baru2 ni geng #BloggerUtara pegi.. tapi CT chow jejauh awal2 lagi tanak join.. ahahaha.. i is penakot la Mummy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaa aci ngelat ea.. Tips nak masuk jgn dok depan jgn dok blkg sekali.. Dok tengah2 solamat... Mummy penakut gak... Tak nampak ka kali dok ketaq tu.. Hehehehe

      Delete
    2. ahahaha okay.. kalo nampak memang lagi seram la Mummy..
      gambar2 Mummy interactive ka ahaha..

      Delete
    3. Seram ker... Macam tak je.. Hahhahaa ala mummy saja je bg effect lebih dlm editing, tu yg siti nampak "macam" seram.. Hehhehehehee( sora pontu ngilai) :p

      Delete
  23. mak aih!! seramnya mummy...x berani nak masuk ghost museum ni..risau balik rumah ada yg mengikut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy pun seram gak.. Tapi redha je la bila kena paksa ngan hero2.. Hero2 cakap dia bole protect mummy.. Hehehehe

      Syukur Alhamdullilah takdak apa tg ngikut.. Lgpun ramai dlm tu..

      Delete
  24. Seram ni memang tak boleh Diana masuk ni sebab takut lah Diana terbawa-bawa ke alam mimpi....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaa.. Kadang2 mummy pun macam tu jugak sampai termimpi2, tapi kalo pegi ramai2 kurang sikit rasa takut tu.,,

      Delete