Thursday, 29 October 2015

Utaqha jugak mai

Assallammualaikum...

Petang semalam mummy malas nak masak . Almaklum la esok mummy outstation, malaih aih nak kecahkan dapuq .Yeahh! Palagi menu utaqha la cheq cari.. Craving oii! Hahaha. Sib baik menu utaqha ada dimana-mana .. Hehhee palagi jom terjah!

Sebenarnya mummy suka makan kat warung-warung biasa ja.. Rasa dia lagi perghhh! Mantop kalah Che Ta. Kadang-kadang hotel 5 star pun tak mampu lawan depa. Sapa setuju angkat tangan separuh.. :p

So mummy pi la kat satu warung ni. Kat Taman Kesidang Sekysen 2, Lorong Pandan, Melaka ni.  Sebelah BHP... Kat situ macam-macam ada.. Bagi mummy semua sedap! Ada bubuq pulut hitam, bubuq kacang hijau, moi sup, laksa penang, char keaw teow, ayaq loncan... Ish macam-macam la ada! Tak tau nak habaq lagu mana. Tapi yang paling penting menu dan masakan dia memang marvellous bakhang. Nak cita menu utaqha kena la cakap utaqha na.. Amik feel gitu...


Ni menu peberet mummy. Beehoon Sup Utaqha. Beehooon dia kena warna kuning pastu makan ngan sambal merah.. Tapi mummy suka sambal hitam.. So kita mentedarah la yang tu na.
Boh banyak-banyak kasi kluaq asap.. Keh keh keh :P

Ni cheq nak habaq .. Ni char keaw teow Penang mai.. Kacau -kacau itu tauge kasi rata.. Makan krup krap krup krap..! Perghhhh... Meleleh ayaq liuaq.. Keh keh keh.. Mampuih mummy kena hambat sat gi.. 

Ni ayaq loncan. Sapa tak pernah rasa.. Rugiiii .......!! Kalo dapat pekana yang perisa soda tu.. Lagilahh.. Nangis! Tapi kat warung dia habaq ada pepsi, angguq ngan perisa oren ja. Huaaaaa.. Takpa nanti kita habaq kat tauke so tambah perisa lain na. Hamboii hamboii hang ! 

Muka kenyang! Amacam?! Ada bran.. Takpa ni pun mummy dok nunggu drebar balik penang.. Pasni kita terjah menu kat Penang pulak na.. Nasi kandaq ka, Mee goreng sotong ka, sotong kangkung ka, pasemboq ka.. Hahahaha :P Penang tunggu cheq na.. Cheq mai sat lagi... :D Ni entry selepas Cik Nina Gracia kita tag kat Fb, kata Penang mendapat tempat ke -4 yang wajib dilawati di donia oleh Lonely Planet.. Hah bangga sat .. Walaupun cheq ni Penang celup2! Keh keh keh :-)

Thanks for reading! Wassallam..

83 comments:

  1. sedap nampak mihun sup tu, melelh ayah liuq cek ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.., ish ish ish lap sikit ayaq liuq tu.. Hahahaha :P

      Delete
    2. kalau tengok lebih dari sekali ... memang meleleh air liur ;)

      Delete
  2. amboiiii mummy Ja.. dok tayang2 gambaq makanan buat kita laparrrr... nak buat lagu mana...nak pi makan jauh bebenor..kena plak naik belon... hahaha uii yg ayaq loncan tu tak pernah dengaq... teringinnnn nak cubaaa...... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki.. Ya ampun!

      Palagi atiey cuti sekolah dh dekat, bole mai sini naik belon. Jalan jalan cari makan bakhang.... :D ayaq loncan susah nak jumpa la no... Certain certain kedai ja ada juai.. Hehehe

      Delete
    2. hahhaha..nampaknya kena usaha nak pi Penang cuti sekolah ni... cheq dah terliur...
      last ke Penang tahun 2006 kot ( dok dating dengan en suami... hahaha)

      Delete
    3. sila-sila usahakan sampai berjaya.. Penang tu memang syurga makan..macam-macam ada. larat ngan tak larat makan ja..hehehe :D sambil2 tu bole gak mengimbau kenangan silam..hehehee :D

      Delete
    4. InsyaAllah.. moga dimurahkan rezeki ke Penang... nak pi jumpa mami tanjung... hahaha

      Delete
    5. TUdiaa jumpa mummy tanjung ja ka.. Mamu Penang tak mau jumpa ka..hehhee :P

      Delete
  3. mummy, pernah p masa dok sana sat dlu..

    ReplyDelete
  4. mummy balik bapa lama? tapi weekend ni nak lari balik kedah sat.. lau x leh kacau mummy.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy balik sat ja..2 hari 1 malam.. Ehh macam rancangan tv lak ea.. Kikiki ada meeting kat sini.

      Takpa nanti free free kita jumpa na.. Hehehe :)

      Delete
  5. Ayaq tu Zumal tak pernah jumpa lagi ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Melaka kot ja yg ada.. Apalagi la Zumal mai la Melaka.. Hehee :)

      Delete
    2. Saya pun tak pernah jumpa air tu,..perasa apa yg paling best, Mummy? Ni kira air gas lah ye,..

      Delete
    3. Farah.. Kalo kat Melaka byk, tp kat area lain xtau ada ka dak. Perisa paling best soda. Air gas yg tak berapa nak ada gas.. Sodap!

      Delete
  6. wah kita geng lah mummy...yan pun suka air bodoh ni..perasa soda..sedap giler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahh ada geng! Aaa memang sodap tp sekali sekala la.. Mampuih banyak minum ayaq manis nanti kombang.. Keh keh keh :p

      Delete
  7. Fuhhh, saya klu makan bihun sup utara memang suka letak sambal merah tu banyak2! Besttt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sedap..! Mummy suka boh sambal hitam, merah manis sikit. Takpa yg penting beehoon sup utara kan.. Hehehe :)

      Delete
  8. terliur tengok ... bihun sup dengan char kueh teow nampak sedap :)

    ReplyDelete
  9. samalah kita mummy ... suka sambal kicap juga, walaupun makan bihun sup utara :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa sambal yg pedas berdengung tu.. Perghhh meleleh ayaq liuq.. Yummy!

      Delete
    2. kalau pedas berdengung ... bukan meleleh ayaq liuq lagi dah, meleleh ayaq hidung time makan :p

      Delete
  10. samalah kita mummy ... suka sambal kicap juga, walaupun makan bihun sup utara :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawapan sama seperti diatas.. Hehehee :p

      Delete
    2. hahaha ... apasal ada repeated komen ni :p

      Delete
  11. bihun sup utara memang sedap tapi kena pilih betul2 sebab banyak yang suka boh ajinimoto..kena semangkauk pun pening kepala sampai tak boleh nak angkat ..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa tapi yg ni mummy makan sedop.. Tak pening kapla sib baik. Tu la pernah gak makan yg banyak pak aji ni.. Berpusing kapla. Hehehe :)

      Delete
  12. Great post dear! Have a nice weekend:)

    irenethayer.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear.. You too.. Have a nice weekend.. :)

      Delete
  13. Balik melaka nanti memang nak try..tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti try.. Sodap ni. Ur welcome.. :)

      Delete
  14. Balik melaka nanti memang nak try..tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen balas sama seperti diatas.. :p

      Delete
  15. owh itu namanya ar loncan . zmn sekolah , mmg air ni yg jadi feveret ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa tu la ayaq loncan. Less gas! Sodap! Memang ayaq zaman sekolah lagu ni. Lagend tu...

      Delete
  16. Hai Mummy! JM datang ni...ada hidang minumna tak..lama nk lepak kat sini hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi JM.. ! Wahh JM mai singgah sat nak bentang carpet pink.. Sat sat..nak masak ayaq sat.. Jemput naik umah na... Hehhee

      Delete
  17. ayaq loncan? x pernah minum...ni pertama kali tgk dlm blog mummy penang ni heee sambil geleng2 kepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah try.. Rugi rugi. Baik pi cari cepat.. Sodap ni, less gas.. Awat geleng kapla.. Angguk dah la .. Hhahhaa :p

      Delete
  18. pernah mkn mi sup utara ni tetapi pas mkn rasa sakit kepala berdenyut2 maybe sbb byk pak aji kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pandai pilih.. Kalo warna gelap, rasa pedas2 lada sulah banyak tu.. Confirm banyak pak aji.. Hehehee tp yg ni ok.. :)

      Delete
    2. carik hat yg jernih skit.....heheheh

      Delete
    3. aaa cari yang jernih sikit... kadang2 sapa yang terror amik bau pun bole tau banyak pak Aji atau tak.. hehhee

      Delete
  19. Bihun sup utara ni biasanya sup dia depa buat sup tulang lembu...selalu musim raya korban banyak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa pakai pakai tulang lembu. Tak yaj tggu musim qurban bunda.. Kat Penang pi ronda la mana2.. Confirm jumpa.. Yum yum.. :)

      Delete
  20. ayaq loncan tu org kampong wak dulu2 panggil oren bodo., harhar label pon dh berkulat je tuuu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. oren bodo ni la yang best tau...! label berkulat tu la yang rare wakkk.. legend gitu!.. hahahaa :p

      Delete
  21. Time2 hujan cam ni, lapar la pulak tengok beehoon tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... sedap bakhang..sila cari.. kikiki :P

      Delete
  22. mummy balik penang jangan lupa roger geng #bloggerutara mungkin kita leh jumpa-jumpa sembang-semabang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa mummy tak kenai sangat blogger utara, almaklum la pemalu..hehehehe :P nanti kenalkan lahh bole menambahkan silaturrahim bila balik kampung lagi..hehehehe :D kali tak dan..almaklum la pakej 2 hari satu malam je..hehehe :P

      Delete
  23. wow, nampak sedap dan menyelerakan.... singgah makan bihun sup ambil isi tabung kat sini jap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waweeee...! memang sedap pun..hehehehe sila-sila.. :D Macehh na mai blog mummy :D

      Delete
  24. alahai....xkena masa tol laa tgk bihun tuhh...terus lapaq.....adehhh.....terseksa mummy oiiiii....hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak tak tau..kikiki :P tulahh mummy yang dok scroll entry ni pun rasa lapaq gakk.. hehehehe :p

      Delete
  25. sedapnya bihun sup tu.. terliur pula aiza tengok.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaahah Yum yum.. Sedap Aiza.. Jemput jamu mata na.. nanti mai la Melaka.. sodap!

      Delete
    2. pergi melaka mesti cari punya.. ;)

      Delete
  26. dan dan teringin nk buat bihun sup utara lah Mummy kaknoor walaupun dh duduk di brunei tpi asal usul makanan kedah tk pernah dilupakan terutama bihun sup ni lagi pedas lagi sedappp oooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh hebat Kak Noor ni.. terror masak macam-macam..! hebat! hebat!... aaa kalo lagi pedas lagi sodap..meleleh ayaq liuq..kikikiki :D yummy!

      Delete
  27. tengok gambo pun dah rasa bergegar keimanan...haha

    ReplyDelete
  28. Subhanallah..
    Dah la kita jarang2 sempat parking kat sini.. sekali singgah.. ambik kau..
    - mana pulak nak mencari bihun sup utara ngan char kue tiaw goreng ujan2 nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki... tu namanya menduga iman..bawak bersabaq na... :D

      Delete
  29. Sedapnya beehun sup...fav gk tu...terliur..eheehehe

    ReplyDelete
  30. char keaw teow Penang mmg terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... Yummy! tu peberet mummy and the geng tau... hehehhe :D

      Delete
  31. Robot kat komen ni ngacau laaaa... Nak jalan2 cari pasal pon tak senang! Iskkss

    ReplyDelete
    Replies
    1. robot apakah itu...? tudia nak cari pasai rupanya.. hehhehehe :p

      Delete
    2. Nak buat onar kat umah mummy laaa... Ha Ha Ha..

      Delete
  32. amboiiiiii... char kuew teow diaaaaaa...!! krup krap krup krap ye.. hehehehehee..
    sedapnyaaaa nampak tu.. nak cari juga laaa... :)

    pandai buat terliuq orang naaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan tak tau penangan Char Kuew Teow ni... yum yum yum! saja ja nak promot masakan Penang.. Visit Malaysia, Dekat je... kikikiki :P

      Delete
  33. Jiran bunda dulu orang utara...selalu buat bagi kat bunda...sedappp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh untunglah Bunda... tapi masakan utara memang byk yg best2... hehhehehe yummy!

      Delete