Monday, 23 November 2015

Bergumbira bersama doodles di hujung minggu

Assallamualaikum... 

Hua cuti lamooo ooo no tak menghadap Teratak Chenta Mummy ni..Almaklum la bila cuti sekolah menjelma dok pikiaq macam-macam  la nak buat aktiviti apa tuk hero-hero ni. Ni pun tengah sibuk carikan kem cuti sekolah tuk hero-hero. Hero kecik nak yang masuk hutan je.. adehh macam la dia tu kuad nau.. Last-last mummy jugak yang susah hati nanti . Macam-macam.. kalo sesiapa idea meh la habaq okay.. 

Ahad.. semalam la, aku ada bawak hero kecik pergi library kat Bukit Baru tu..Almaklum la jiwa aku dah kusut tengok hero kecik hadap tv  dan jugak games.. So dapatlah idea bawak dia pi library ni. Tapi lain pulak jadinya. Dia tak bole concentrate dengan suasana sunyi sepi tu sebab kat area dewasa... kat area kanak-kanak dia rasa dia macam budak-budak.. ehhh! memang hero kecik tu bukan budak-budak kan.. ? so aku dapatlah idea  melukis ni... hah! dah lama gilos aku lupakan hobi aku yang satu ni.. sejak dah lali ngan gadget it zaman sekarang ni. So aku mulakan dengan doodles...

Apa itu doodles?
Doodles adalah coretan , contengan atau gambar yang dibuat oleh seseorang . Ianya boleh dibuat secara betul-betul fokus ataupun tidak fokus. Contohnya : Tengah meeting, bos dok berletiaq kat depan, kita melukis la. tuuu contohhhh je tau.. hampa jangan buat.
Doodles secara tidak langsung dapat mengungkapkan suasana hati maupun pikiran seseorang .Bagi kanak-kanak serta orang dewasa pada umumnya, terapi doodles dapat melatih meningkatkan kreativiti dan imaginasi serta membantu seseorang melihat suatu masalah dari sisi yang berbeza. Ggambar-gambar atau bentuk-bentuk tertentuseolah-olah dapat menenangkan dan menyenangkan perasaan ketika itu. Doodles juga sangat efektif sebagai alat komunikasi disamping kata-kata dan bahasa, itu sebabnya doodles bersifat terapeutik* karena berbagai hal termasuk permintaan tolong akan dapat terungkap meski sang pelukis tidak menyedarinya.
Bagi kanak-kanak, menambahkan suatu bahagian atau mengubah/ melukis sedikit garis pada gambaran atau doodles nya secara berkesinambungan dapat mengubah sikap kanak-kanak tersebut supaya bersikap lebih gembira dan menyeronokkan. 

Cubaan pertama mummy untuk melukis doodles.. almaklum la dah lama tak melukis.. tangan keras dah mengalahkan lesung batu...hehhehehe :P
Ni cubaan kedua... Si mata besaq...
Ni doodle dari hero kecik. Mummy lukis cat tu dia corakkan atau doodles dibahagian dalam lukisan ni. 
Lagii.. cubaan dari hero kecik.. mummy lukis lion hero kecik tambah doodle..

Ehh.. tercetus lak idea nak buat Mummy and the geng dalam bentuk cat... 

hehehehee... Taraaaa siap..! yang tengah mummy.. yang pakai spec tu , ala korang kenalkan.. hero kecik yang bercita-cita nak jadi Pegawai Atasan Polis..dan hero besaq yang bercita-cita nak jadi pomen.. hehheheheeh Comey tak kami dalam versi kucing..Meowwwwwww...!

Lepas ni korang bolelah mencuba lukisan dengan teknik doodle.. Serius fun habis!..

Thanks for reading! Wassalam...

78 comments:

  1. cantiknya mummy! saya sukalah! kreatif betul!
    wahh...saya pandai tengok je
    nak buat tak pandai! tapi memang cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Yan.. Ala mummy pun dah lama tak melukis .. Try try ja.. Heehehe..

      Takpe tgk pun dah kira seni jugak tu.. Hehehhee :)

      Delete
    2. memang thumbs up dua jari untuk mummy ... super cantik kay doodles tu :)

      Delete
    3. Hish malu mummy.. Kikiki macehh Zie..

      Delete
  2. Replies
    1. Mummy memang comell.. Hahhahhaa.. :p

      Delete
    2. hahaha ... laju jer mummy ngaku kan :p

      Delete
  3. woooo gitu rupanya.. Mummy pandai lukeh la kiranya ni.. clap clap..
    CT tau orang lidi jaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit-sikit bole la Siti.. Hehehhe macehh... Ala siti tu pun kira seni gak... Doodle ni macam conteng-conteng ja pun...

      Delete
    2. macam tu dikira conteng-conteng? ... agaknya bila mummy conteng sekali imbas sama dengan my lukisan yang dilukis selama sejam hahaha :)

      Delete
    3. Teknik Zie.. Teknik.. Kikiki :p ala melukis ni ada macam2 style.. Mana tau zie pun lukisan tu abstrak punya style.. Ntah2 lagi boom dari mummy..

      Delete
  4. Replies
    1. Ni bakat ikut mood.. Kadang berbakat.. Kadang2 tak.. Hehheher

      Delete
  5. kan bila dah start cuti sekolah semua parent akan cuba carik aktiviti yang berfaedah untuk anak2 but JM x de idea lah mummy sbb x de anak lagi..anak tekak adalah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la selalu pos balik Penang..tapi tahun ni takyah la.. Nanti munmy windu.. Biarlahh pi kem je kot.. Anak tekak pun kira ok gak.. Tu pun lagi berat nak kena jaga .. Hehehe

      Delete
  6. mak aihhh!! cubaan pertama Doodles mummy tu mmg berjaya lah..kalau JM mesti lebih kerang dari lesung batu tu..mampu lorek orang lidi je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah lebih kerang dari lesung batu... Jap nak memikior kan bagaimana rupanya.. Hehehehe :p

      Delete
  7. nah!!! cobaan kali ke dua makin mantop!! kalau hari2 buat doodles ni boleh jual lah hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru nak cakap ... laku ni kalau mummy jual doodles :)

      Delete
    2. Tulahh hero kecik dah book nak jual waktu naik sekolah nanti.. Susah betui ada anak otak bussiness ni...

      Delete
    3. Tapi best gak kan kalo buat bussiness kann.. Nanti mummy fikirkan nya ye anak2 sekalian..

      Delete
  8. hanya org kreatif cam mummy je leh buat Doodles cute mcm ni..tak lama lagi Hero kecik pun ada bakat mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy Jari Kreatif la JM :) ...

      Delete
    2. Ala semua orang kreatif sebenarnya cuma tgk subjek yang bakal dikreatifkan.. Hehehe hero kecik tu dah gifted kot.. Cuma kena train lebih sikit.. Hehehehe

      Delete
    3. Hahhahahaa... Jauh lagi tu zie.. Baru nak try cungkil je ni...

      Delete
  9. kan JM pernah dpt kad raya, birthday wish dan ole2 dari mummy tu..mmg boleh guess mummy ni kreatif sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hishhh malu mummy.. Macehh JM .. Muahhhss

      Delete
  10. Wah cantik doodles Mummy tu..ada bakat rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sib baik cakap doodles mummy yg cantik.. Kalo mummy yg cantekk jenuh koyak kain yg dipakai .. Hehehehe macehh mama gojes!

      Delete
  11. Memang pening cuti sekolah ni asik tgk anak ngadap games je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Ni lah budak2 zaman sekarang.. Tapi kalo tak bagi tak tau lak nak suh buat apa ... Kita lak sibuk nau ngan keje je...

      Delete
  12. Cantiknya lukisan. Untunglah tangan ada seni melukis ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehheheh macehh Fiza.. Ada kebetulan je ni pun.. :)

      Delete
  13. alahai cantiknya mummy... suka nengok..memang berbakat mummy melukis Doodles ni... klu che ni..tangan keras, tak reti langsung nak lukis... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaa macehh mummy memang cantekk pun.. Keh keh keh mampuih kena cepuk sbb pasan.. .

      Macehh Zie... Tangan keras tu teknik tu lukisan abstrak kot... Mana tau berbakat.. Hehehhee cer try..

      Delete
  14. Pandai mummy lukis doodles.. Cantik jadinya.. Aiza tak reti lukis doodles..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macehhh Aiza.. Ala conteng2 je pun.. Kebetulan tercomeylahh pulak .. Kikikiki nanti Aiza try la .. Mana tau berbakat..

      Delete
  15. Bagus mummy dapat idea lukis doodles untuk isi masa cuti sekolah anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idea ni je yang dapat didiamkan hero kecik.. Hhehee kalo tak jenuh ajak berjalan je kejenya.. Hehhee

      Delete
  16. Aiza suka tengok 3 kucing tu.. Comel je semuanya.. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kucing tu versi mummy and the geng Aiza.. Hehehe

      Delete
  17. nak doodle satu ... bulan depan bagi doodle sorang satu kay untuk pengomen tegar (budget macam tiap-tiap bulan masuk carta je kan :p)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la terlintas gak nak buat idea macam tu.. Tapi jenuh gak nak mendoodle setiap satu.. Ehhh macamana zie tau ni.. Alamak rahsia dah pecah da..

      Delete
  18. Hehe..comel je doodle kucing tu.jom kite doodle..Ua pun tengah nk cuba doodle ni..hehe..pattern doodle ada mcm2 kn..nk kumpul dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhhee Maceh UA... Ummul mesti lagi terrorkan.. nanti nak tgk jugak artwork UA... tu la mummy refer ngan pintrest je.. macam2 ada.. syok gak sekali sekala layan doodle ni.. takleh selalu ketagih..kikiki :D

      Delete
  19. Hehe..comel je doodle kucing tu.jom kite doodle..Ua pun tengah nk cuba doodle ni..hehe..pattern doodle ada mcm2 kn..nk kumpul dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhhee Maceh UA... Ummul mesti lagi terrorkan.. nanti nak tgk jugak artwork UA... tu la mummy refer ngan pintrest je.. macam2 ada.. syok gak sekali sekala layan doodle ni.. takleh selalu ketagih..kikiki :D

      Delete
  20. wow mummy kreatif sangat la ekin dah lama tinggal lukisan xtaw la tangan ni boleh tu ke tidak nk lukis ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelahh kreatif mana pun ekin.. cuba2 je ni.. tangan dah macam lesung batu ni ... hhhehehe ni pun pakai test je.. main hentam je pun.. nanti ekin try la..best tau..

      Delete
  21. mummy cantiknya!!! mummy pon kreatif tangan seni betul! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy memang cantekk pong!..kah kah kah pasan nak mampuih!.. :P ala cuba2 je.. dok ngisi masa lapang katanya..hehehe :D

      Delete
  22. Kreatif dan comel jer doodles mummy ni...hero² mummy pun berbakat macam mummy dia dan and the geng mummy varisi cat tu sangat comel lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala suka-suka je Mar.. Asah skill yang dah keras macam lesung batu ni..hehhee Macehh na..:D

      Delete
  23. Tangan mummy memang berbakat dan berseni...Diana kalau bab² melukis menang tak berbakat dan tak berseni mummy....hihi

    ReplyDelete
  24. aida ada beli buku tau.
    gini la dia ajar lukis.
    but baru ari ni tau nama nyer doodle. cute la plak.
    nanti balik nak korek balik almari buku anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mummy cari jugak buku cara nak melukis tuk hero2 tapi sampai la ni tak jumpa.. mana nak beli ea..? aaa nama dia doodle , nama sedap.. nama tak sedap conteng..hehehehe :D sila korek lemari na.. nanti habaq kat mummy apa nama buku tu ye.. :D

      Delete
  25. pandainnya
    ada bakat melukis rupanya
    sop x pandai melukis ni.. huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe Macehh sop... Tu la ingat tangan dah macam lesung batu tp ehhh bole lukis lagi da... Takpe takleh lukis tapi bole buat lukisan abstrak,,,main campak2 je..

      Delete
  26. arghhh lawanya.. buat lah tempahan boleh oder. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah.. Nanti mummy survey market dulu na.. :)

      Delete
  27. huihhh.....terernyeee mummy....sy lgsung xreti lukis....mummy...meh bg kat sy barang sehelai yg dilukis tuhhhh....hahahahha....muka xmalu mintak....kot2 leh dpt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala mummy conteng je pun.. Insya Allah nanti free free mummy lukiskan satu tuk Deana ea..

      Delete
  28. Ya Allah.... subhanallah.... hebat nya...
    Speechless

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelahh hebat..biasa2 aja Huda oiii.. :D

      Delete
  29. Tengah meeting, bos dok berletiaq kat depan, kita melukis la. tuuu contohhhh je tau.. hampa jangan buat.....



    Kita sering buat perbuatan ini bila kita stress dlm meeting... training...
    Tp gambar sama je...
    Teddy bear hodoh dan bunga basic...

    Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhhahaha... mummy tulis ja jgn buat tapi mummy pun kalot gak melukis dalam meeting.. sekali kena soal mampuih terkelip-kelip mata nak jawab.. hahahahaa :p

      Alaaaa mana ada istilahh hodoh dalam berkarya.. tu semua seni hokay..hehehehe :D

      Delete
  30. Akhirnya kita tau doodles tu hapa... haha...

    ReplyDelete
  31. Masa kita form 3... cikgu seni lukis kita pernah buang lukisan kita sebab dia ckp kita x pandai lukis. Kita conteng main2 kot pd pndgn dia.
    Dan dia ada sebut if x silap - lukisan budak tadika lg cantik dr tulisan kita ...

    Hwa hwa hwa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya lukisan ni banyak teknik.. ada collage, doodles, lukisan yang lukis balik seperti yang asli, abstrak. eh macam2 la.. tak baik tau cikgu wat lagu tu..patut bagi kata semangat bukan dicampak lukisan tu..

      Ataupun cikgu tu yang tak paham apa sebenarnya istilah seni.. huhuhu

      Delete
  32. ya Allah cantiknya hasil tangan mommy dn anak2..saya mau keras kejung tgn ni..bestnya tangan seni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhehe MAcehh Sue.. Ni ikut nasib je..kekandang lawoooo kekadang ntah apa2 jadinya..hehehehe :D

      Delete
  33. Part nak kaler tu kadang malas... ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas kaler sebab pandai lukis ... rajin kaler sebab tak pandai lukis hehe :p

      Delete