Monday, 9 November 2015

Saat pertama bergelar mummy!

Assallamualaikum...

12 tahun yang lepas , tepat jam 1.51 tengahari... Saat itu aku masih ingat, kali pertama  mendengar tangisan seorang bayi yang lahir dari rahimku ... yang masih merah, panjang , kurus kering, melidi je... hahahhaha itulah Adam Mukhriz. Saling tak tumpah seperti daddynya....! Letih bertarung melahirkan  hilang sekelip mata pabila melihat dia yang aku cinta. Tak tergambar rasanya! gembira , terharu semuanya bergabung menjadi satu..kebaboom!

Selamat deliver  aku di tahan kat labour room sekali lagi memandangkan aku mengalami darah tinggi yang keterlampauan tingginya.. ! Habis semua badan bengkak-bengkak. Hinggakan nak terkucil pun dah tak rasa apa. sob sob sob tapi rasa kelakor pun ada...  Waktu ngandung tak lekat lak sakit tu, lex lex ja semua normal.. Dah deliver barulah penyakit tu nak lekat. hamboiii badan ! nak bermanja lerr tu..:P 

Masih aku ingat....

Walaupun semuanya selamat , namun ianya tak mampu membuatkan aku lupa akan saat-saat mengandungnya hero aku yang sorang ni. Termasuklah bab morning sickness .. Asal makan je muntah, asal makan muntah.. Kering badan aku dibuatnya. Ngidam takyah la habaq.. Nak makan ice cream , coklat, air coke, nenas dan juga tapai menjadi kegemaran aku! ( tak mengandung harammmm nak sentuh ni semua!) Kalau bole hari-hari nak makan.. Kalo tak , moody seharian.. tak dapat lagi sambung moody berhari-harian (ehhh ada ker ayat tu, hentam saja ja la labu). Memang giler! Nasib baik hero besaq tak apa-apa...Syukur Alhamdullilah.. Syukur sangat!



Genap 4 bulan kandunganku.. Aku admit hospital. Sebab badan aku tak mampu menampung morning sickness yang keterlaluan sehingga aku tak berdaya untuk buat apa-apa keje sekalipun.. Sedih!! Tapi tanggunglah jugakk. Helllooo ingat senang ker nak jadi mummy!

Waktu baby.. 

Hero besaq ni memang banyak ragam...  Tido 15 minit, nak tidokan 5 jam.. Mampuih! Kena pulak waktu tu dok rumah flat, siap dodoi turun naik tangga lagi. Lenguh badan! Apalagi.... berat badanku turun dengan mendadak... Tambahan pula aku full breastfeed hero aku ni... Tapi aku seronok je...Untunglah aku tak yah pi jogging ker atau ke pusat pelangsingan  mana-mana ker. Save budget!



Bab makan .

Hero besaq ok je.. Semua aku makan, dia pun ikut  makan gak.. Memang takde masalah... Semua dia bedal, tolak batu dan kayu je.. Hahahaha bab makan memang sebijik macam mummy.. Tak kisah pun asal pewott kenyang..


Waktu tadika



Bila dah masuk umur 4,5, 6 tahun ...Arghhhh ragam abang makin menjadi-jadi.. Mummy hantaq abang ikut pintu depan.. Abang keluaq ikut pintu belakang . Arghhh memang anak daddy sungguh abang waktu ni... Yelahh daddy pun tak  berapa nak support langsung bab-bab belajaq tuk anak-anak. Abang ni memang anak daddy sungguh. Jangan dicuit! kalo tak parah...

Aku sedih tau.. Berhabis duit aku tuk sekolahkan abang .. Daddy apa tau....! Kadang-kadang bila naik kete aku kena child lock pintu kete siap-siap bila nak hantaq abang pi sekolah, ada ker patut waktu tengah drive abang nak terjun kluaq dari pintu.. hadoiii! Marohhh ni!marohhh !ehhh tak lehh marah-marah la nanti tak awet muda lagi ..hahahaha :p ok cancell maroh!

Abang semakin membesaq , so dugaan silih berganti... Macam-macam! Aku sabaq je... Nak nangis?! kering sudah airmata... Lagipun nangis bukan dapat selesaikan  masalah.. So mummy tekad ! Mummy nak terus tersenyum dan bergumbira walaupun dalam hati hanya DIA je yang tahu. Kuat dan tekad dalam diam.. Berusaha itu dan ini  sampai sorang pun sedar apa yang berlaku. Redho! Lex lex sudah. Apa barang jadi lemah! #belagaknakmampus... Hahahahaa


Hari ni , saat ini... Sedar tak sedar aku dah mengharungi segalanya selama 12 tahun . Kejap je kan.. kelip-kelip mata eh!  dah 12 tahun berlalu. Chewaahhh kelip mata gitu! cehhh...Aku masih disini tersenyum, bergelak ketawa dan tak lupa jugak makin kuat makan...! Dasar pewott lantak! Hahhahaa.. 

Abang membesaq dengan  debamnya.. Sukanya  hati dan  girang tak terkata... Dulu waktu kecik-kecik abang kering melidi, sekala-sekala  timbul rasa sedih  bila ada bunyi-bunyi yang cakap mummy tak bagi anak mummy makan dengan secukupnya.. Tapi hanya Allah yang tahu , betapa lasak dan kuatnya abang makan, walaupun sekadar ikan goreng dan sayur bayam.. tapi abang tak pernah merungut sebab mummykan masak dengan penuh kasih sayang gituuuuuuuu....Muahhhsss

Kadang-kadang bila perbelanjaan bulanan terlampau tinggi mummy sanggup ikat perut asalkan abang dapat makan...asal orang tanya, mummy jawablah puasa sunat tak pun puasa ganti, padahal gantinya dah lama habis.. Hahhhahaa :p Berkorban apa saja.... harta ataupun nyawa...lalalalalla.. ish over la pulok!

Hari ini genap 9 November 2015, abang genap 12 tahun.. Makin debam dan hampir sama besaq ngan mummynya yang sorang ni... Atau mummy yang makin mengecil.. Ehhh..! Hahahahhaa pasan tak habis-habis!!! eeee kalo loya sila muntah pelangi k.. bluekkk

Abang masih berperangai budak-budak, tak mature langsung seperti kanak-kanak lain  sebaya abang.. Yelahh dah hari-hari duduk ngan adik yang kaki buli mummy tu.. Memang gitulahh gayanya..  Tapi kalo bab repair-repair ni ... Abang memang bole diharapkan... Ada jugak bakat abang ni.. Ingat tau makan je.. Hahhaha :P .. Mak aii kejamnya statement mummy kan...


Dengan itu...! bunyi drum sikit... Mummy nak ucapkan selamat hari lahir buat hero mummy yang paling kacak, hensem, mancho, sado bak kata abang seperti biasa walaupun tekak mulai loya nak menaip...hahhahahaa :P mampuih kalo hero besaq aku baca entry ni.


Ucapan masih sama seperti tahun-tahun yang lepas, cuma mummy harapkan satu hari nanti abang akan jadi anak yang tak pernah malu untuk berada disisi mummy walaupun mummy dah kerepot, yang akan lap airmata mummy bila mummy sedih.. yang akan terus bergelak ketawa dengan mummy bila mummy dah tua, yang masih tak malu nak  usung mummy ke hulu ke hilir walaupun mummy dah tak vouge lagi saat itu , yang   masih sudi teman mummy bila mummy nak pi jogging..tu pun kalo mummy larat lagi lahhh.. hahhahaa tengok! ada hati lagi dah tua-tua nak vouge. Yang akan sentiasa memapah mummy bila mummy dah tak larat nak jalan, yang akan mandi dan kapankan mummy bila mummy dah takde, yang akan sentiasa doakan mummy setiap hari walaupun kita tak berada di alam yang sama. Amin





Wahai anak... Dewasalah sayang, 
harungilah takdir hidupmu dengan tenang , 
biar apa pun ujian yang datang, 
Hadapilah segala-galanya dengan matang.

Jangan takut anakku, 
Engkau masih ada doa seorang aku,
Engkau akan sentiasa mendapat restu seorang ibu,
Yang akan sentiasa mendoakan yang terbaik buatmu, 
Saban waktu tanpa jemu. 
Selamat Hari Lahir Sayang.. 
dari mummy mu yang penuh kasih sayang.. 

Thanks for reading! Wassallam

77 comments:

  1. Alhamdulillah beruntung Mummy diberi peluang melalui saat-saat indah begitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur Alhamdullilah.. Macehh na.. :)

      Delete
  2. nevess lak i ni nak besarkan anak.. hahahahahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha.. Nerves yang mengujakan kannn... Syokk ooo!

      Delete
    2. hahahah.. kan.. sama cam time nak beranak.. hari2 nevesss

      Delete
    3. Nerves nak beranak lain.. Nak besaqkan lain.. Aduhh jadi mak mak ni.. Nervesnya memang tak habis2.. Hahahaha

      Delete
    4. hahah.. tu lah kan.. hari2 pun neves.. macam2 fikir...

      Delete
    5. Takpe biarkan je nerves tu berlalu dengan indah... Sbb nanti bila dia dah besaq, dah ada family sendiri.. Kita dah tak mampu nak kutip memori indah tu lagi.. Hehehehe hanya mampu memandang dari jauh dan mendoakan dia ber bahagia selalu hendaknya.. 😊

      Delete
  3. sekejap jer masa berlalu kan.....12tahun dah....besar dh hero nyerrr...selamat hari lahir yer..moga jadi anak yg soleh...aminnnnn hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kejap je kan.. kelip kelip mata je..hehheheh...Thanks Deana.... Amin :D

      Delete
  4. mummy sama mcm kawan sy...kena admit sbb morning sickness yg teruk..berat bdn pun turun...sian tgk dia...pengorbanan kan...tp berbaloi bila tgk anak membersar depan mata.....hihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yang sulong je mummy teruk morning sickness.. yg Adam tak macam org ngandung lak..hehhehe tu la nasib jadi ibu ni...tapi semua memori tu memang best... Berbaloi -baloii! :D

      Delete
  5. bestnyer kalu sy pun dpt rasa pengalaman mcm tuh.....tp skg masih belum ada rezeki....kena usaha dan doa byk2....hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la satu hari nanti mesti Deana akan rasainya jugakk... Insya Allah ada rezeki tu nanti.. mummy doakan yang terbaik tu Deana and hubby k...:D

      Delete
  6. Happy birthday..moga panjang umur.
    Sebaya dengan hero sulung saya. Pengalaman menjadi ibu memang sesuatu yang paling indah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Fidah...Wahhh sebaya rupanya ngan anak mummy.Aaaa the best ever pengalam yang tak dapat dijual beli kann... :D

      Delete
  7. Happy birthday..moga panjang umur.
    Sebaya dengan hero sulung saya. Pengalaman menjadi ibu memang sesuatu yang paling indah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Fidah...Wahhh sebaya rupanya ngan anak mummy.Aaaa the best ever pengalam yang tak dapat dijual beli kann... :D

      Delete
  8. Happy Many Return Of The Day Abang! Semoga terus terusan jadi anak yg baik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe Macehhh SS.... Insya Allah doa-doakanlah ea... Amin..

      Delete
  9. Semoga Mummy terus tabah dan kuat membesarkan 2 hero...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macehh SS, mummy cool je... keh keh keh :P

      Delete
  10. Replies
    1. Terima kasih ya Mukhlis.... Insya Alah Amin

      Delete
  11. Selamat Hari lahir abang..cepat2 besar ye..nanti jaga mummy..besar pengorbanan mummy pada abang...sob sob....buat mummy...kena sabar sokmo2 heheeh


    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih Wa... Insya Allah Amin... Takpe mummy dia cool je ... Hehehee

      Delete
  12. InsyaAllah dikabulkan ya kak. Anak memang keberkahan yang tak ternilai ya kak, jadi ingat kisah nabi Zakaria AS, yang tak bosannya berdo'a menginginkan anak. Semoga aku juga kelak punya anak yang shaleh dan shaleha.

    Eh, kak nih ada tips belanja online murah gampang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah . Terima Kasih ya Aizeindra.... :D

      Delete
  13. amin ... hepi besday buat si hero :)

    ReplyDelete
  14. saat pertama jadi ibu ... memang kenangan yang paling terindah kalau nak compare bersalin anak yang lain yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa... pengalaman yang pertama yang tak ternilai harganyakan almaklumla semuanya 1st time..

      Delete
  15. 12 tahun dah berlalu, mummy masih voque ... eh nak masuk sekolah menengah dah si abang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa dah 12 thn... mana ada vouge, wrinkle dah bersepah dah ni..hehhehe tulahh kejap je nak masuk sekolah menengah... mummynya pulak yang susah hati..kikiki :P

      Delete
    2. vogue lagi tu mummy, slim gitew ... wrinkle orang tak nampak, nampak slim ajer ;)

      Delete
    3. ish tiba-tiba termalu-malu kucing.. ' ter' hokay..hahahaha :P

      Delete
  16. Happy birthday Adam Mukhriz..

    Semoga membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh.. jangan terjun kereta lagi naa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macehh na Siti..hehhehe.. Insya Allah. Tu la nasib baik takde perangai terjun kete lagi.. kalo tak jenuh gak mummy nak memikirkan solutionnya lagi..hahhaha :P

      Delete
  17. happy belated birthday Adam Mukhriz. Membesar dgn sihat dan jadi anak yg soleh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macehh Syida..... Insya Allah walaupun sekarang dah terlebih sihat gayanya.. kikiki :p

      Delete
  18. Be strong Mummy.. You can do it.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waweeee.. mummy takdelahh strong sgt tapi cuba try jadi yg terbaik walaupun byk kelaut..hehhehe :D

      Delete
  19. sebak pula aiza membaca entri ini.. banyak dugaan suka dan duga yang mummy harungi demi untuk membesarkan abang.. happy belated birthday untuk abang.. semoga diberkati Allah swt selalu dan membesar jadi anak yang sihat dan soleh.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa jgn la sebak-sebak Aiza.. hehhehee tu la mula2 ingat akan rebah tersungkur bila nak besarkan hero2 ni... tapi Syukur Alhamdullillah 12 tahun dah berlalu..

      Anw Thanks Aiza.. Amin

      Delete
  20. masing-masing ada kenangan tersendiri kan? semoga anak-anak mengingati segala penat lelah ibubapa paling tidak pun sentiasa mengirimkan doa tatkala kita semua kembali kepada yang Maha Kuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa... Insya Allah harap2 depa ingat la kita bila dah tua nanti... Tu la kita sbg mak pak tak minta pun harta benda, harap didoakan kita pun dah besaq rahmat.. :D

      Delete
  21. Happy belated birthday buat Adam Mukhriz yg hensem... hihi...moga terus membesar dgn sihat, pjg umur dan dimurahkan rezeki sllu... jadi anak soleh...amin..amin...Alhamdulillah dpt bergelar Ibu adalah saat2 yg tak mgkin di lupakan kan mummy...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Atie... hahhaha budak yang sentiasa perasan hensem tu :D Insya Allah..Amin Amin Amin... :D

      Delete
  22. Selamat menyambut hari kelahiran yg ke 12 buat Adam Mukriz : )
    Pejam celik dah 12 tahun, tahun depan dah masuk sekolah menenngah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Miesha.. tu la kejap ja dah nak masuk menengah... cepat sungguh masa berlalu.. huhuhu :(

      Delete
  23. isshh seram lak baca pengalaman bersalin ni kan tp bila tgk baby hilang semua rasa sakit kan mummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pengalaman setiap orang tu lain dari yang lain. Ada yang lagi teruk tau JM, jgn tak tau. Tapi tu la lahir ja depa melihat dunia hilang sungguh semua sakit. :D

      Delete
  24. dugaan betul nk besarkan hero sorang ni waktu baby..mummy mmg kuat..yes! bukan mudah jadi seorang ibu..itu sbb bila anak derhaka mesti kita akan rasa sgt sedih kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la macam tak caya ja.. itu yang mummy lalui.. ala ada org lagi susah.. mummy n baru sikit ja. Tu la mintak simpang banyak2 na... huuhu

      Delete
  25. ya Allah sedih lak baca pengorbanan mummy utk anak2 ni..semoga hero belajar dgn tekun, rajin hingga berjaya dan bila dh keje ingat jasa mummy eh..jadi nanak yg soleh ye Adam Mukhriz

    ReplyDelete
  26. Epy belated besday Adam Mukhriz..ingat eh pesan mummy tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macehhh na JM... Nnati mummy habaq kat dia na... :D

      Delete
  27. yes! mummy masih vogue dan takkan percaya rupanya ada anak berusia 12 tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahahah tu dalam gambaq, nampak la vouge. tgk depan2 dah kerepot banyak nni..keh keh keh :P

      Delete
  28. Mengalir air mata kita baca ni...

    mummy harapkan satu hari nanti abang akan jadi anak yang tak pernah malu untuk berada disisi mummy walaupun mummy dah kerepot, yang akan lap airmata mummy bila mummy sedih.. yang akan terus bergelak ketawa dengan mummy bila mummy dah tua, yang masih tak malu nak usung mummy ke hulu ke hilir walaupun mummy dah tak vouge lagi saat itu , yang masih sudi teman mummy bila mummy nak pi jogging..tu pun kalo mummy larat lagi lahhh.. hahhahaa tengok! ada hati lagi dah tua-tua nak vouge. Yang akan sentiasa memapah mummy bila mummy dah tak larat nak jalan, yang akan mandi dan kapankan mummy bila mummy dah takde, yang akan sentiasa doakan mummy setiap hari walaupun kita tak berada di alam yang sama. Amin"...


    Allahumma aameen....

    ReplyDelete
    Replies
    1. T_T.... ala takmo la sedih2 .. doakan yang baik2 tu mummy dan hero2 k.. Amin

      Delete
    2. mummy yang sedih ke huda yang sedih ni :) ...

      Delete
    3. tu la , huda amik feel dulu sebelum jadi mak. :D

      Delete
  29. Happy belated birthday adam mukhriz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hepi besday anak mummy tuu ., ;p mugo membesar sebagai johan

      Delete
  30. nice reading this entry.
    lovely... indah...
    one day bila si abg baca, a great reminder pada dia betapa syg nya mama kat dia.
    thorbaeekk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks aida... tu la memang tujuan utama buat blog ni , khas tuk hero2 to be reminder bila dorang besaq nanti. Hopefully begitulah harapan... :D

      Delete
  31. Rasa paling seronokmeli dan akan di ingati sampai bila² saat mengandung hingga melahirkan bagi seorang yang bergelar seorang ibu...itulah pengalaman yang terindah dah hidup seorang yang bergelar ibu...melihat anak² membesar di depan mata saat yang amat di nanti² kan mummy...Teringin juga diana merasainya...doakan diana yer mummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup memang seronok waluapun sakit nak bersalin tu bak separuh nyawa..hehehehe Insya Allah mummy doakan yang terbaik tuk Diana k.. Amin

      Delete
  32. Selamat hari jadi buat hero mummy...semoga membesar jadi anak yang soleh dan membanggakan ibubapa....amin..

    ReplyDelete
  33. sedihnya! sebaklah pula dok baca entry ni
    tulusnya kasih seorang mummy ye

    apapun, selamat hari lahir abang
    jadi anak yang soleh ye sayang
    ingat pesan mummy tu ye. tak ke mana hidup tanpa redha mummy tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala jgn la sedih2.. Happy2 sudah.. Hehehehehe

      Insya Allah.. Mudah -mudah termakbul apa yg dicita-citakan.. Amin

      Thanks Yani.. :)

      Delete