Friday, 30 January 2015

Kain Pelikat Adam

Assallamualaikum..

Adam Oh Adam! Ada je perbuatan-perbuatan dia yang membuatkan aku pening kepala dan dalam masa yang sama aku nak gelak ketawa terbahak-bahak (tp dlm hati je lahh ye)

Actually dorang ni baik Adam atau Mukhriz memang biasa je pakai kain pelikat kalo nak solat tp xde lah sampai keluaq umah, tp  kalo keluaq umah depa biasanya pakai jubah , xpun baju melayu.. 

Tapi kali ni keluar2 je bilik dah siap pakai kain pelikat dan baju melayu pink ... Siap ngan beg sekolah agama sekali.. Hah?! Confius jap aku...

Aku tanya ...Adik nak g ngaji pakai macam ni ker? ( dlm hati nak marah pun ada.. Yelahh aku dh kenal sgt perangai Adam ni.. Bukannya apa, aku takut londeh kang.. Xpasal2 balik citer kat aku berlinang-linang ayaq mata.. Xker haru! // gaya je brutal hati ada taman tau! )

Adam jawab : Mummy xyah la risau, adam dah standby...(  sambil londehkan kain pelikatnya dan tunjukkan kat mummy boxer Mua Thai yang Uncle Ejoy hadiahkan kat dia dulu.. ) Cakap dengan penuh confident ! tu yang aku  xtahan..

Nasib baik aku hantaq dia pergi mengaji arini.. Ntah la maybe dia nak manja2 ngan aku kot hari ni.. (mood anak maja dh mai)  maybe sebab abg Mukhriz dia xde kot.. So layan je lahhh... Sekali sekala je pun kann...

Keluar je umah dia dah standby kat  tepi kete.. Pastu aku cakap.. Awat dok tepi kete, kita jalan kaki je lahh, mummy nak excersice!  Pastu Adam senyum je dan terus jalan ( wahhh mesti dlm hati cakap.. nak test aku la tu)

Wahh dengan muka selamber.. Ni reaksi Adam.. Sambil jalan sambil ikat kain pelikat.. Hahhahhahaha.. (gelak dalam hati !) 

Lagi 2,3,4,5 langkah ke kelas.. muka  dah macam Pak Pandir pun ada gak.. Keh keh keh
Bye bye sygg... kita tggu habis kelas ye.. citer seterusnya.. Jeng jeng jeng..
.
.
.
.
.
.
.
.


Balik kelas.. 

Mummy , Ustaz amik pic Adam.. Ustaz cakap nak upload kat facebook..pastu Adam cakap,  jgnlahh ustaz.. Saya malu..

Hahahaha sib dia xtau.. Adik....! Mummy dh upload dulu! Keh keh keh

(Bertabahlah ye Adam.. Nanti dah besaq jgn lupa baca nota-nota chenta mummy tuk Adam tau.. Pasti adik akan tergelak besaq..hahahha)

Wassallam

Tuesday, 27 January 2015

Bunga Oh Bunga!

Assallamualaikum..

Ni nak citer ni.. Semalam aku pi la nursery kat Semabok tu.. Wahhh lama sungguh tak pergi nursery.. Semenjak aku tanam pokok tak kembang2 . Kalo 5 tahun aku tanam , lima tahun jugaklahhh saiznya masih sama.. oh! apalah malangnya nasib aku ni.. Hahahha mak aku cakap tangan aku ni panas.. Ehhh panas kerr... Hahahahaha macam2..!

So meround la aku kat nursey tu... Org lain survey pokok tu untuk hiasan 5S di opis.. Aku lak dok syokkk je pi amik gambar.. Almaklum jakun.. Hahaha sabo je la.. 

meh aku share gambaq2 yang aku maik na..

 Ni aku bagi nama Bunga Dating..Cer tgk macam burung tengah berdating kann.. Hahahha sabo je lah baca caption tu.. hati kena tabah tau! :P

ni namanya bunga rose kuncup.. Sebab dia belum kembang macam aku.. Eh!

ni dah bunga rose kembang.. macam aku.. kembang anak 2.. Keh keh keh tapi cantik kan.. Hahaha

ni bunga warna kuning.. Sebab apa? Sebab dia kuning la..

ni bunga banyak kelopak.. Berapa banyak kelopak aku tak kira.. Xdannn.. Almaklum la banyak lagi pic nak kena amik ni..

ni bunga warna putihh.. Suci je.. aku suka combination ni... Sejuk dan nyaman mata memandang..

tauke kedai ni cakap ini bunga hanya ada bila nak tibanya CNY je.. so aku bagilah nama Bunga CNY.. Hehehe Tapi color pink dia aku suka.. Kecik dan cute je.. Macam aku.. Hahhaha *pengsan!


Actually tu je nak citer.. kisah aku dan pokok bunga.. Hehehhe bye bye..

Wassallam.. 




Monday, 12 January 2015

Main Layang2 : Dataran Klebang

Assallamualaikum...


Ni la aktiviti hujung minggu aku sebelum cuti sekolah berakhir. Ni antara perkara yang paling diminati oleh Mukhriz jika nak dibandingkan ngan Adam yang lebih suka dok umah main bola sepak, main lego, tengak tv dan baca komik..arhhhhghh naik bosan aku...

Sebenarnya dah banyak kali dia ajak , tapi disebabkan aku ni memanglahhh banyak sangat aktiviti .. so aku hold la dulu., ingat ada yang lupatapi tidak rupanya. Hari-hari dia dok sebut naik bingit telinga aku. So kira nak puaskan hati aku bawaklahh.. Dengan berbekalkan layang-layang Batman yang aku beli di DIY kat Mahkota Parade  dengan harga RM 4.90 sebuah , so aku bawaklahh dorang. Muka teruja u..! Cian anak aku...



Wahhh gaya tak tahan.. aku tengak je berapa bole bertahan... Tapi seperti biasa Mukhriz je lah yang ok, Adam dah pas layang-layang kat aku sebab nak main pasir dan jalan-jalan tepi pantai. Hero sorang lagi tu  memang macam tu cepat bosan pada benda yang dia tak berapa nak suka sgt  tapi sebab aku dah bawak dia layan je la.  hehehe

Wahhh tinggi layang-layanng naikk.. Almaklum cuaca pun ok. takdelah  panas sangat 


Muka sebelum layang masing-masing tersangkut kat pokok.. Actuallay aku dah beli tali layang-layang tu tapi tak sangkalah pulak panjangnya hanya sejemput.. cehhh penat aku kena menarik layang-layang  yang tersangkut kat pokok tu.. hishh hilang vouge aku! ( hahahaha over sudah...kikiki )

Ni pulak gambaq -gambaq candid waktu nak bergerak ke kete tuk simpan layang-layang dan seterusnya misi mengisi perut yanng sedang kekosongan..


Dok usha baikkkk punyer pastu tu ngendeng kat mummy nak beli belon.. memang taklahhh.. budget hanya tuk layang-layang dan makan sahaja.. kalo nak sila kumpul duit sekolah sendiri..kbai!.. Kejamkan tapi sekali sekala kena buat macam tu jugak , kalo tak memang anakku sazali la..eh salahh anak ku  tut tut tut.. hahhhaa

Suka tengak budak bam-bam kejaq belon tu.. macam tomey je!..



Settle je terus je aku cari ni.. Hah?! sapa tau.. nni lahh Kacang Pool . Gerai dia kat Bus yang hujung sekali..penat  gak aku nak menapak.. Nasib baik sedap... sekali hadap je.. Harga RM 4.00 satu. Tapi aku kena share ngan Adam yang kuat makan tu sob sob sob..semua dia pau..!

Adam order chicken Chop, Mukhriz order Hot Dog.. sedap! tapi xdan aku nak amik gambaq..  sebab semua dah lapaq termasuk la aku. Pic Kacang Pool kat atas tu aku adopt dari Mr Google je tapi xpelahhh aku  pun bukan kisah sangat pun  yang pentinng hero2 kenyang. Nanti rasa macam kejam lak kalo tak bagi dorang makan semata-mata nak amik gambaq kannn..


Settle makan Mukhriz mintak Ice Cream Pasu.. Ni fenomena baru kat Melaka ni.. Tapi rasa ok ok jelahh.. takde yang intresting mana pun cuma creative la sebab ice cream dihidangkan dalam pasu bunga kecik dan comel. Ada 3 flavour, Ada coklat, strawberry dan Vanilla. So aku amik 3, 3 flavour ni so bole la tukaq2 rasa. Atas ice cream ditaburnya Oreo yang telah dihancurkan..memang banyak pun oreo yang diletak. Pastu Marshmellow diletakan simbol kepada bunga dan daun pudina sebagai daun.. Overoll okLAH dengan harga RM5 satu. Anak-anak puas hati aku pun ikutlah Ok.. Tu je cerita hujung minggu ok.. hehhehe 

Wassallam..



Tuesday, 6 January 2015

Panda di Stadhuys.. jom serang


Assallamualaikum...

Yeahhh panda in the house..! Wahh over gitu.. Act pagi ni tgk sorang kawan ni update kat FB panda dtg menyerang Melaka... Apalagi tanya semua budak2 opis nak g tgk tak.. Ermmm hampa, semua xnak pi.. Almaklum la aku sorang je yg kebudak -budakkan kat opis ni.. Apalagi aku pergi lahh aku meredahhh panas melihat panda yg teroverload cute macam aku tu! Ehhhh... Hahaha  maaf mak jemah terover... 😜😝😛

Sampai je , mak aiii punyer la ramai makhluk tuhan macam cacing kerawitt... Almaklum la panda tu didisplay tuk tatapan org ramai hanya 2 jam je.. Dari kul 10.00 pagi -12.00 tgh ( 6 Jan 2015) Pastu dia nak balik dah.. Meh mehhh kita tgk gambaq2 panda yg teroverload cute tu ye..

Tak kira nak gak posing walaupun dalam keadaan yang panas tu..
Gambaq ini disnap oleh kawan saya dr Tourism M'sia.. Terima kasih ye bos..

Serba sedikit info mengenai Tour "  1600 Pandas World Tour in Malaysia " .. Panda2 ini akan melawat 15 landmark sekitar Malaysia termasuklah Melaka yang dianjurkan oleh WWF( World Wide Fund for Nature-Malaysia. Bertemakan "Initiating the Culture of Creative Conversation" , ianya pertama kali diadakan di Malaysia bermula pada 21 dis 2014-25 jan 2015. 

Tour ini juga bertujuan untuk mencetuskan budaya pemuliharaan yang kreatif disamping memaparkan berbagai2 expresi Panda2 yg comel dan kelakar tuk tatapan umum . Kenapa 1600? sebab itulah jumlah panda yg ada di seluruh dunia..  cian panda dah makin pupuskan.. 


Oh Panda! Kenapa kamu comel bangat?!

Jadual panda... next National Monument.. So jgn lepaskan peluang ye..

Thanks sbb sudi membaca..
Wassallam..