Thursday, 21 January 2016

Masjid Selat Melaka

Assallamualaikum...

Lately ni makin susah lak mummy nak cari port jogging yang sesuai  memandangkan kat Taman Rekreasi Bukit Serindit tu pokok yang redup tu banyak telah ditarah kepala dan lehernya.. Aduhhh panas seyhhh... So makin berterabur la mummy jogging.. Pace pun kelaut memanjang padahal dah memang lembab lari tak mau mengaku. Hahaaha. So sekarang tengah cari port baru yang lebih redup la. Almaklumlaahh mummy ni tak putih sokmo.. Rentung memanjang adalahh. Jenuhh aihh mummy nak rendam dalam clorox bagi putih jelita.. Hehehehee

Kebetulan rumah mummy takdelah jauh sangat dari Masjid Selat ni, malahan  kawasannya agak reduplahh jugak jika nak dibandingkan dengan Bukit Serindit tu. So keperatusan nak rentung agak kuranglahhh.. Sib baik.. Hahaha :p 

Bahagian tepi Masjid Selat

Pandangan hadapan dari Pintu Masuk

Masjid Selat Melaka yang bercirikan seni bina Melayu dan Timur tengah ini dibina di Pulau Melaka dengan keluasan kawasan seluas 1.8 hektar . Ianya juga merupakan mercu tanda baru yang memperlihatkan kecermerlangan dan keanggunan seni bina Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong Tuanku Syed Surajuddin ibni Al-Marhum Tuanku Jamalullail pada 24 November 2006/5 Zulkaedah 1427 Hijrah. Selain berfungsi sebagai tempat ibadah , ianya juga merupakan salah satu daya tarikan pelancong ke Negeri Melaka. So kepada sesiapa yang nak datang ke Melaka jangan lupa singgah tau.. Malahan ianya merupakan satu-satunya Masjid Terapung yang terdapat di Melaka.

Thanks for reading! Wassallam..

45 comments:

  1. insya Allah kalau ke Melaka nanti saya singgah

    ReplyDelete
  2. mummy masa kak ana pii melaka ritu terkilan sungguh tak singgah sini :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala Takpe Kak Ana.. nanti mai la lagi.. Kak Ana pun selalu turun Melaka jugakkan..:D

      Delete
  3. Salam mummy, cantik sanagat!!!!! gambar masjid tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Yana.. Macehh na atas puji -pujian. Muahh

      Delete
  4. Replies
    1. Ehh takkan lahh satu je masjid kat Melaka.. Byk la. Ni masjid terapung yg satu-satunya ada kat Melaka la. Hehehe

      Delete
  5. Cantiknya mummy masjid selat melaka tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy cantik ker.. Masjid cantekk .. Hahahhaha :p

      Delete
  6. Memang kalau nak jogging tu best kan mummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestt.. Sbb masih tak ramai orang kat area Pulau Melaka ni.. Nyaman je.. Kalo tak kenyang makan asap.. Hehehe

      Delete
  7. apesal tak pernah nampak masjid ni ... padahal banyak kali ke melaka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie.. Masjid ni tersorok sikit dari area town tu.. Dia area Pulau Melaka.. Tepi pantai.

      Delete
  8. kalau panas sangat, pakailah sunblock mummy...jangan bagi rentung tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalkan mummy tak telan klorok sudah... he he he...

      Delete
    2. Sal.. dah pakai la.. tapi kalo kejap dah sapu peluh sekali ngan sapu sunblock.. effectnya akan rentung jugak gayanya..ahhahaa :P

      Delete
    3. Ala SS.. mummy telan clorox perisa strawberry la.. hahaha :P

      Delete
  9. cantik majlis ni...

    rentung tu la comel hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majlis.. Ekin oh Ekin.. Majlis sapa Ekin oiii.. hahahaha :P

      Comel ker? hahahaa :p

      Delete
  10. alhamdulillah , saya dah sampai masjid ni . dapat la tgk matahari terbenam ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukuran.. Mesti cantekk kan dpat tgk matahari terbenam kat sini.. :D

      Delete
  11. Rasanya Bunda dah tengok dah Masjid ni masa melawat Melaka tahun 2012 dulu...tapi tak singgah...dari kejauhan jer..

    ReplyDelete
  12. Rasanya Bunda dah tengok dah Masjid ni masa melawat Melaka tahun 2012 dulu...tapi tak singgah...dari kejauhan jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Bunda.. Nanti bole mai lagi singgah..

      Delete
  13. melaka banyak benda baru ek, kena pi melaka la ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa banyak sgt produk2 baru.. larat ngan tak larat nak explore je pun... hehhee

      Apalagi mai la sini..:D

      Delete
  14. wah...cantiknya masjid dan pemandangannya

    ReplyDelete
  15. rajin betul mummy joging... SS joging 3 km dah nk pitam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak sihat SS.. mummy dulu selalu check in hospital.. tu yg pulon jogging tu..heheheh :D

      Mula2 dulu mummy pun sama.. buat sikit2..lama2 okaylahh sbb badan dah serasi..:D

      Delete
  16. cer mummy joging kat dataran... he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. dataran mana..? kat Melaka ni memang byk sungguh datarannya..Dataran PAhlawan.. Dataran MBMB.. mana satu dataran da.. ? hehehe :)

      Delete
  17. Qu putih qu putih barulah putih...

    Hi hi hi...

    Bagus lah mummy sgt konsisten berjogging...
    Hu hu hu...

    Cer bg tips spy kita rajin exercise

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow Qu Putih .. mestilah Putih.. hahahaha :P hamboii dah berjangkit nampak... hahaha :P

      Ala ikut mana yang dan.. tapi sekali dua mummy akan cuba usahakan jogging tuk sihatkan badan walaupun busy tahap gaban.. Dapat 1km atau 2km pun dah okay

      Kena lawan perasaan malas tu.. Kena ada goal..

      " Mummy jogging sbb nak kuat dan sihat besarkan anak2.. kalau mummy sakit dan takde.. sapa lagi yang nak uruskan dorang " cth macam tu la..hahahaha :P

      Delete