Monday, 25 January 2016

Nasi Goreng Mummy!

Assallamualaikum...

Susah tak susah.. Senang tak senang.. Itulahh rentak kehidupan seorang mummy yang nak uruskan segala-galanya sendirian. Especially bila bab -bab memasak tuk anak-anak kesayangan ni. Kenapa mummy cakap macam ni.. Yelahh mummy diet bagai nak rak tapi anak-anak kuat makan. Terpaksalah ikut serta walau sekadar sesuap dua. Jenuh aihh...

Zaman GST aka zaman gawat ni.. Hari-hari haruslah  mummy masak sebagai bekal tuk hero-hero ke sekolah setiap hari. Tapi takdelahh hias bento color-color dengan kreatifnya. Masa tak cukup deknon oii.  Kadang-kadang memang terasa, adoii serius penat gilos..! Tapi kan tapi...

Kadang-kadang hero-hero ni cakap je, mummy takyah masak ... Nanti kita makan luar je mummy. Tapi bila ingat kos taraf hidup yang makin tinggi.. Hilang terus rasa penat , walaupun bunyinya agak terpaksa kan .. Tetiba je terasa macam kejutan elektrik , angkat punggung ,  ke dapur dan memasak. Kejapan je dapur terus berubah wajah dengan bunyi kelentang kelentung periuk belanga. Hahhahaa. So GST tu pemangkin semangat tuk rajin dan rajinlah... Eee gilos punya statement...!! 



Nasi Goreng Mummy.. Menu tuk arini. Tumis bawang merah, bubuh cili hijau dan ikan bilis yang dikisar halus..goreng bagi rata.. Bubuh nasi . Gaul rata lagi. Masukkan telur ( bagi ianya masak separuh barulah digaul) bubuh garam dan kacang panjang yang dipotong halus. Siap! 

Jangan tak tau nasi goreng mummy yang ala-ala bodoh ni bole membuatkan hero-hero makan bertambah-tambah tau. Katanya mummy masak sedap.. Waweeee!! Padahal orang lain kata tak sedap.. Hahaha ada aku kisah, aku jaga tekak-tekak mereka yang aku sayang je. Sapa yang dah merasa menjadi mak, mama ker, umi ker, bonda ker.. Itulah kata-kata azimat  sebagai pemangkin semangat ..  Untuk apa? Google resepi best la.. Ala tu pun tak tau! Babab kang..

So buat mak-mak kat luar sana.. Praktikkan la kehidupan ini dengan bau-bau masakan yang mekar didalam rumah.  Korang akan rasa bangga akan satu hari nanti bila ada yang tanya kat anak-anak? Masakan apa yang paling sedap bagi awak? Nanti dorang akan jawab masakan mummy sayalah... Tak ker korang akan rasa bangga hingga ke langit ke tujuh. Gitewww.. Hehehehe Selamat berasapkan dapur ye.. Muahhh..

Thanks for reading! Wassallam..


42 comments:

  1. Air tangan ibu penting tu...
    Best jugak statement kat atas tu.."GST pemangkin semangat utk rajin"...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann.. Kerana air tangan ibulah kita membesar bagaikan juara.. Hehehe

      Hahahaha .. Setiap perkara yg terjadi ni kan ada baik dan buruknya.. Hehehe

      Delete
  2. Air tangan ibu penting tu...
    Best jugak statement kat atas tu.."GST pemangkin semangat utk rajin"...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann.. Kerana air tangan ibulah kita membesar bagaikan juara.. Hehehe

      Hahahaha .. Setiap perkara yg terjadi ni kan ada baik dan buruknya.. Hehehe

      Delete
  3. betul tu mummy..kalau mak yang masak, gorengur taruk kicap pun sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. gorengur? nak taip goreng telur sebenarnya..haha.keyboard keras!

      Delete
    2. Gorengur pun bole.. Resepi baru tu.. Hahaha :p

      Delete
    3. Mummy kalau dulu kecik2 mesti nak mak mummy jugak yg goreng telur .. Sedap sbb mak masak separuh masak.. Kalau mummy masak siap hanggit lagi.. Hehehehe

      Apa2 pun mak masak .. Semua best! Tiada tandingannya. Heheh

      Delete
    4. Setuju. Mak masak apa pun sedap kan,..kacuk air apa pun manis je rasa bila minum :)

      Delete
    5. kannn... dah nama air tangan mak... Masakan mak memang terbaekk walaupun kacuk air sirap je pun.. hehehe

      Tak giteww Farah..:D

      Delete
  4. Masak sendiri lebih menjimatkan dan bole mengeratkan hubungan ibu bapa dgn anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.. Kerana memasaklahh tercipta pelbagai memori yg indah2... Syokk kann..

      Delete
  5. Mummy... Nak skit... Suap! He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. Ala ciannya org sakit ni.. Meh sini meh mummy suap.. aummm.. Dap tak? Hahaha :p

      Delete
    2. Mummy suap pakai sudu ke tangan? kuku tu potong tak? ha ha ha...

      Delete
    3. Hahahaha.. Mummy suap pakai senduk la.. :p

      Delete
  6. ptut slim melim mummy diet... sama la ekin ni nak diet tapi kita ni tukang masak kat rumah wap masak membangkitkan selera...hahhahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde makna nya slim ekin oiii.. kembung jugakk.. sama la cam mummy sedut bau masakkan je pun dah gemuks blm lagi makan.. ahhahaha :P

      Delete
  7. nmpk sedap tu... kite pun tgh merajin2kan diri sediakan bekal utk anak2 n bwk opis juga..hiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehheheh Macehh Dieyana... rajin memasak banyak manfaatnya dieyana.. Perut kenyang, hati pun girang..hehehe :D

      Delete
  8. mummy kak ana pun suka masak nasi goreng buh kacang panjang ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kita serupa la.. Buh kacang panjang ni sedap sbb bila makan ianya ranggup.. Krup krup krup.. Hehhee

      Delete
  9. gst jadikan kita lebih berjimat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaannnn.. Tak sangka gst ada baiknya .. Hahahha

      Delete
  10. Zumal pun sejak berkuatkuasanya gst tu, sentiasalah berada di dapur. Hehe ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiii rajinnya Zumal.. Sib baik mummy takde anak pompuan.. Kalo tak bole wat menantu..Hahhahaa

      Delete
  11. Sedap nampak nasi goreng tu..boh telur setengah masak..perghh meleleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhh teluq stgh masak tu.. Mau 2 pinggan jawabnya tu kang.. Hahahah

      Delete
  12. Masakan mak paling sodap walau setakat maggi je..boleh gitu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole bole.. Mak kita kalau masak manggi mcm2 dia bubuh sedap! Kalo mummy buh maggi rendam ayaq panas ja.. Hrheheehe

      Delete
  13. Lifestyle sekarang memang paksa kita berkira-kira. Belum campur keluar makan, bayar mahal2, by the time sampai rumah dah lapar balik hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju kata farrah...tu belum kira minyak kereta lagi.

      Delete
  14. air tangan ibu memng sedap....kalau tak.masak anak2 lapo
    .redha je masak sebab dah tanggungjawab
    ..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann Yan... Anak2 lapo tu nak tak nak memang kena masak jugak.. Redha tu lah yang membahawa bahagia..hehehe :)

      Delete
  15. mummy . yan nak nasi goreng letak udang..sotong....huhuhu demand

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa... Mummy allergic seafood.. ehh tetiba.. hahahaha :P

      Delete
  16. suka makan nasi goreng dengan kuah sup..sedap gile

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy pulak mcm dah simbolik kalau makan nasi goreng ayam kat luar mesti kena ada sup... kalo tak memang takde umphhh!...

      Tapi Nasi Goreng ngan Sup memang marvellous!

      Delete
  17. Betul... masakan paling sedap... masakan puan ibu... terbaek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. Ibu ibu engkaulahh ratu hatiku..

      Masakan emak jugak the best!!

      Delete
  18. New Diet Taps into Revolutionary Plan to Help Dieters LOSE 20 Pounds in Only 21 Days!

    ReplyDelete