Saturday, 30 January 2016

Ngerinya ke Pasar Borong!

Assallamualaikum.. Tak jawab dosa, jawab cayang.. Hehehehe

Yeahhh sabtu muncul kembali.. Memang nilahh hari-hari yang ditunggu-tunggu oleh mummy. Syok ooo takyah pakai baju lawo-lawo pi keje dan make -up ala-ala manja ke opis. Cukup sekadarlah seluar legging dan t-shirt lobos ke pasar borong tanpa secalit make-up.. Wow mummy suka weii! Tapi yang paling best bole main masak-masak sambil  gemuks kan hero-hero mummy....hahhahhaha :p

Pagi ni bukan seperti sabtu lepas.. Mummy tak sempat nak jogging sebab dalam kepala ni ligat nak masak apa tuk hero debam kesayangan mummy ni. Almaklumla mulut dia tu.. Asyik, mummy lapooo.. Mummy lapoo.. Ishh naik pitam mummy dengaq. Tulis entry ni pun sedap beradap dengan daun kesum, serai , siput sedut didapur. Hahaha bestkan jadi mummy...

Berbalik tajuk entry.. Kenapa mummy ngeri??  Mohh ler jenguk gambaq-gambaq dibawah.. Gambaq-gambaq dibawah tiada kaitan antara perut boroi mahupun perut 6 pack dan seangkatan dengannya ye..hehehehe

Ulam tenggek burung, serai , bunga kantan, daun limau purut dan juga daun kesom.. Total? RM 6.50.. Nak lagi murah tanam belakang rumah.. Free hokay tapi apakan daya duduk rumah taman.. Tanah pun takde.. Sob sob sob.. :(

Siput sedut... Sedop kalo masok lomak ni., RM 8.00 

Ketam.. Sekilo RM 15

Ikan Kembung 2kg RM 22 

Kupang.. Ishh goreng cili sodap ni.. Hahahaha RM sekilo 4 hengget!

Bawal comel RM 7.00 

Ikan pari tepi RM 7.00 

Total semua..??? Tambahlah sendiri ye.. Berbaloi baloi kann.. Mummy rasa kalau beli kat shopping pun tak kan dapat harga sebegini murah. Serius tau!

 So habis apa tang negerinya?! hahhahaha :p

Ngerinya larat ker mummy nak masak , makan tetapi tidak meninggalkan kolestrol didalam badan.. oh! tidakk... huaaaa.... Apa-apapun selamat berhujung minggu!

Thanks for reading! Wassallam

34 comments:

  1. Waalaikumsalam..
    Kalau saya lah....dah beli macam tu, mesti rasa bersemangat nak masak. Kalau dah masak, rugi pulak tak makan. Lepas makan...kadang2 rasa menyesal pulak. Kenapalah makan banyak sangat..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Fidah... semangat tu memang semangat tapi lepas makan.. dlm hati mesti terdetik hadoii banyaknya aku makan.. pastu camana tu, camana ni ... so kita samalahh kan..hehhehhe

      Delete
    2. hahaha...dah menyesal tu, kenalah pergi jogging..

      Delete
    3. Tu la pasal.. jenuh aihh nak kena jogging.. hehhehe :P

      Makan nyosal.. makan nyosal..! apalah nak jadi ngan mummy ni kan..hahaha :P

      Delete
  2. Waalaikumsalam..
    Kalau saya lah....dah beli macam tu, mesti rasa bersemangat nak masak. Kalau dah masak, rugi pulak tak makan. Lepas makan...kadang2 rasa menyesal pulak. Kenapalah makan banyak sangat..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Fidah... semangat tu memang semangat tapi lepas makan.. dlm hati mesti terdetik hadoii banyaknya aku makan.. pastu camana tu, camana ni ... so kita samalahh kan..hehhehhe

      Delete
  3. hahaha..tu ke kengeriaanya..hahha

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam. Happy weekend, Mummy! Syoknya beli barang basah meriah camtu! Selamat bersilat masak best2 di dapur ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe hi Farah!... Memang syokk oooo.. kikiki :P.. Selamat Bersilat sudah..hehhehe Siput Sedut Masak Lomak CIli Api.. jenuh dok pikiaq lagu mana nak burn pulak..hahhaa :P

      Delete
  5. Dah lama tak makan daun tenggek burung tu. Buat urap sedapppp, cicah budu pun dap dap dap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Daun Tenggek Burung ni memang sedap.. Pahit ala2 manja gitu. makan lak krup krap krup krap.. Perghh Marvellous...!

      Adoiii mummy tak reti makan budu da..huaaaaa... Farah kena ajaq mummy lagu ni..

      Delete
  6. sedapnya mummmy!selamat bersilat di hujung minggu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik belum masak dah kata sedap.. hebat sungguh firasat Cik Sal kita na..hahhahaha

      Selamat Berhujung minggu jugak Cik Sal!

      Delete
  7. salam mummy laaa , ingat ke hape yg ngeri td..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Yana.. Alamak tak ngeri ker ..? hahahaha :P

      Delete
  8. Replies
    1. Mudah -mudahan.. dikuatkan iman.. kuat diet dan kuat makan..ehhhh?!

      Delete
  9. Murahnya kupang tu...tp pasar sini susah nk jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa sini murah je.. Org yg jual tu mula2 cakap RM 5 sekilo.. tetiba RM 4 sekilo katanya , nak habis cepat ..untung mummy!heheh ;D

      Delete
  10. Gi pasar borong memang geram tgk sayur dan seafood..rs nk beli semua..sudahnya seminggu masak pun tak clear lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. sayur tu segar2...seafood pun murah jika nak dibandingkan dengan shopping Mall.. Seronok borong .. tau takpe. mummy pun kadang2 lagu tu jugak.. ni kenan habiskan stok sebelum CNY ni..nak balik kampung katanya..hehhe :D

      Delete
  11. ketam tu masak butter sedap...pari masak asam pedas...siput masak lemak batang keladi.....hihii .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. sedap tu masak butter . ish ish ish. Pari tu confirm la masak asam pedas..

      Ala mummy tak reti masak batang keladi, takut salah masak jenuh gatal tekak.. tekak mummy takpe, kalo tekak hero2 jenuh meraung.. hehhehe

      Delete
  12. sat lagi yan datang . tolong perabaih kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila-sila Yan.. ada satu periuk lagi Siput sedut masak lomak cili padi..mai la habiskan..heheh :D

      Delete
  13. kupang sambal..paatu buat nasi lemak...adoi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann mummy pun plan nak masak kupang sambal.. yum yum! perghh kena pulak ngan nasi lemak..hishhh menitik ayaq liuq ni..kikiki

      Delete
  14. Perhhh ... murah mummy weih... murah sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn murah sgt kan Huda.. Cuma standby tenaga untuk masak, mulut untuk ngap je..hahaha :p

      Delete
  15. Masak sedap2.. mummy ...

    Sedapnyeeee

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. Tuk seminggu je Zumal.. mggu depn nak balik kampung dah.. hehheee

      Moga2 sempatlah nak habis segala stok bahan basah ni.. Paling Penang pipi debab la jawabnya..hahahaha :P

      Delete