Tuesday, 2 February 2016

App best untuk edit gambar

Assallamualaikum...

Eh lately ni ramai pulak yang tanya mummy pakai app apa untuk edit gambar... Ish ish ish cantik ker..? Terima kasih la yang memuji na.. tersipu-sipu malulah pulak..hahahaha :P Buat yang mengutuk pun terima kasih jugak.. sebab koranglah sumber inspirasi mummy nak edit dan edit lagi supaya lebih cantik dan cantik lagi..hahahaha sungguh poyos bunyinya itu..:P

Sebenarnya banyak je app yang mummy pakai.. kalau tengok kat phone mummy... ummpphhh penuh app photo editing je.. Stress je hero-hero bila godek phone mummy. hahahahaha  Kalau tengok mummy asyik hadap phone je.. mengedit laa.. tak reti mummy nak main games-games ni.. Main batu seremban ker, congkak ker, ting ting ker ..hah! tu mummy retilah .. :D

Snapseed

App ni bole je korang download tak kiralah untuk pengguna Appstore atau Google Play. Senang je nak guna.  Mula-mula kena download lah kan.. Ni app free tak perlu fikir mahal ker murah. Mummy ni pilih app semua free je.. tak mampu nak beli app berbayar ni.hehhe


Mula-mula buka App Snapseed ni. Kemudian open photo


Setelah muncul gambar yang dipilih tu.. klik kat icon pencil kanan bawah.

Akan muncul lah  tool dan juga filter  seperti gambar-gambar diatas. 

Selalunya mummy akan "Tune Image " dulu kat tool tu.. bagi terang gelap.. dan sebagainya ikut kesesuaian. kemudian barulah mummy  memilih app " HDR" dibahagian filter. Bukannya apa mummy suka tengok gambar-gambar yang terang dan penuh warna-warni ni.. barulah hidup kita ceriakan. Tak giteww... kalau korang bukan peminat HDR banyak lagi filter yang korang bole pilih mengikut citarasa masing-masing. 


Bahagian Kiri : Gambar yang belum diedit
Bahagian Kanan : Gambar yang telah diedit.

Nampak tak perbezaannya. * Sorry gambar ni je yang ada kat Camera Photo yang lain semua dah transfer. Layannn....


Kemudian bila dah puas hati boleh lah "Save" atau "Save a copy". Bezanya save akan disimpan menggantikan gambar yang asal dan " Save a copy " akan save satu lagi tanpa menjejaskan gambar asal.


Successfully saved!.. Apalagi bolelah post kat Instagram ye..

dan juga lupa follow Mummy di Instagram  : julia___ali
untuk melihat hasil-hasil gambar -gambar yang telah mummy edit .

Thanks for reading! Wassallam..

36 comments:

  1. cantiknya..memang murni ada install snapseed tu..tapi tak sempat nak godek2 lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe Macehh Murni.. Sila sila godek.. Best!

      Delete
  2. SS tetap setia dgn PS... Ahaksss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy pakai jugak PS tu tapi waktu mula2 dia buat app, PS tu mcm tak friendly user sgt.. Skrg baru best sikit.. Hehehe

      Delete
  3. saya dah follow ke belum IG Ju yea?rasa macam belum je..nanti saya follow ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe.. Mai la follow meriahkan ig mummy yang sejemput je follower tu.. Hehheee :)

      Delete
  4. Hahaha... yessss dah bocor rahsia

    ReplyDelete
    Replies
    1. habislahh mummy takleh cari makan lagi.. rahsia dah pecah.. hahahhaha :P

      Delete
  5. Eden torai lepas ni... wajib

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhh... nanti leh ada geng ngedit.. :D

      Delete
  6. patut le cun melecuns foto2 mummy.. tq sharing me amore :) boleh lah cuba nanti .

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelahh cun mana pun..kadang2 kelaut jugak.. hehehehe..

      Sama2 kak Ana... :D

      Delete
  7. Entry ni baca je la..sb malasnya nk edit pic..tak rajin cam mummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha... tak try lagi, cuba dah try, mesti jatuh cinta.hahahaa hasut ni hasut.. :P

      Delete
  8. Untung ada orang puji..tambahkn semangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yg puji ada yg kutuk.. Yang puji pemangkin semangat, yg kutuk letak dlm bekas kedap udara.. ahhaha :P

      Delete
  9. Wah hasil editing yang sangat mengagumkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. edit by klik and klik je.. edit cara org malas..kikiki :p

      Delete
  10. ala, mengedit ni pakai apps ape pun ok yang penting rajin jadilah cantik. betul x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betui! tepat sekali.. yg penting rajin.. tapi mummy tak rajin sbb tu pakai app.. hohohoho..:P

      Delete
  11. Replies
    1. hahahhhaa... kadang skill mengambil gambo dah terror .. edit dah tak perlu lagi..hhehee :)

      Delete
  12. macam best ... tapi still setia dengan photoshop :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhehee.. mummy pun pakai gak kenkadang depend on situation tapi selalunya pakai snapseed je..sonang..hahahaa

      Delete
  13. nanti nak install lah mummy, walaupun takde instagram..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila Sal... nanti leh follow mummy..eh tetiba..kikiki :p

      Delete
  14. wah menarik...nak try install la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila sila... mudah mudahan gambo bertambah ceri giteww..

      Delete
  15. yeah sep sikit.. ehehe edit guna Snapseed jugak. senang.. tekan je gmbr lawa dah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh sep sep sep... mummy ada geng! patut la gambo lawo cam gambo mummy...hahhhaha pasan!

      Delete
  16. Memang berbakat. syabas admin.

    ReplyDelete
  17. kemahiran dan bakat menjadikan gambar semakin power

    ReplyDelete