Sunday, 13 March 2016

The Best Dentist in Melaka

Assallamualaikum... Tak jawab dosa, jawab muahh ciked! hehehhe :p

Hehheehe tajuk je omputih. Mummy masih melayu ..hehhehee sekali sekala je jadi omputih celup ni. Kasi canlaahhh.. hahahaha


" Someone could be falling in love 
with your smile"

Mengukir senyuman yang sangat indah  buat mereka yang  tersayang itu bunyinya macam mudah je kannn.... tapi korang kena ingat ye.. ! sekali je korang tersenyum menampakkan gigi yang berlubang sana sini,   ditambah pula gigi kuning bersilau-silau tu ....ehhh! , ditambah ronggak lagiiii ?!  hadoiii senyuman yang kononnya rasa manis tahap potong kaki tu tadi terus jadi mimpi ngeri buat insan kesayangan korang. So tolonglah jangan ambil mudah tentang perkara ini.  Itu adalah aset penting yang perlu kita jaga especially bila berhadapan dengan orang ramai. Penting sangat! Biar muka tak cantik , asal kan mempunyai senyuman yang manis giteww... hahhaha Ala macam senyuman mummy ni ..ehhhhh! pasan nak mampuih...hahahaha #muntahpink


Amacam ada manis tak..? hahahaa .. mampuih dok pasan ja...kikiki :p  Tengok gigi ja, jangan tengok orang.. nanti mummy malu...haihhh :p

Adakah mummy orang yang amat pentingkan kesihatan gigi ? jeng jeng jeng .. Sejak dari kecil memang mummy dah didik oleh mama mummy  untuk menjaga gigi dengan baik... sebab apa? sebab mummy hantu coklat!!! yeahhh Sapa geng mummy?! #giveme5 . Almaklum la tanpa coklat , gelap gulitalah donia! bak kata orang,  coklat kan pengubat segala duka lara dikala strees .. tak gitu ? So Mama mummy selalu je  bawak pergi dentist.. tampal sana, tampal sini, cabut sana, cabut sini.. so kacanglaahh bila jumpa dentist ni ....aicheheh eksenlah pulok! hahahaa :P

Sekarang sikap tu mummy praktikkan pada hero-hero. Nampaknya semangat menjaga gigi itu disambut baik oleh hero-hero malahan dorang pun cukup suka ke dentist tuk check gigi. Relax je..   Sampai hero besaq request nak pakai braces lagi , nak kacak katanya. hehehee well biasalah anak mummy kannn.. kikiki :p

So baru-baru ini mummy  berkesempatan check gigi di Mahkota Medikal Centre  bersama seorang Dentist ni... Tukar angin katanya. Selalu mummy pergi yang kat Melaka Raya , UTC dan Jalan Ong Kim Wee.. tapi kali kita tukar anginlah pulak ye... nak cari Dentist terbaek bukannya senang. Setiap orang ada cara dan gayanya yang tersendiri. Tapi bila cakap bab pengalaman .. serius memang banyak sangat pengalaman mummy dengan dentist ni.... 



Nilah dentist yang mummy jumpa tu.. jap lagi kita citer pasal Dr ni ea...
 sabooo sabooo... hahaha :p

Firstly pasal graham bawah mummy yang satu ni... Ada dua, tiga buah  klinik yang suggest gigi mummy dicabut sebab katanya takde harapan tuk diselamatkan.. pastu dorang kata bole buat jumper atfer that.. Hadoii sedih tau,  gigi tak sakit pun, just berlubang  cuma saiz lubang itu agak besar sedikit..Bak kata orang kalo terjunam jatuh tu, memang takde harapanlah nak hidup..hahaha :p  ermmm  so cari punya cari jumpalah klinik tu yang boleh buat half rawatan akar pastu tampal balik.  Syukur Alhamdullilah everything is fine. Kekallah sampai sekarang dan cukup sihat hokay! 

Makan pun sentiasa je rasa nikmat sebab tu makin gemoks..hahaha :P Nasib baik mummy ni berkeras tak nak cabut.. kalo tak, memang pink colorlah gigi mummy . hahaha :p  Tu belum lagi mummy citer pasal tampalan lubang di gigi pulak.. ada gak doc yang brutal sangat , habis simen-simen putih tu penuh satu muka.. hamik ko , brutal ker idak... macam-macam!


Ni contoh rawatan jumper yang disuggestkan pada mummy sebelum ni.. cabut dulu pastu tu buat gigi palsu dan simen balik.. takmo takmo...

Berbalik pada Dentist yang mummy jumpa di Mahkota Medical Centre ni , Dr Raymond ... mummy hanya membuat rawatan Scalling dan polishing je... Well biasalah nak buang karang-karang gigi ni kalau ada. Almaklum la karang-karang gigi ni wajib dibuang setiap 6 bulan sekali. Supaya ianya tidak merosakkan gigi kekal kita yang cantik molek tu. Firstly gigi kita akan di check sama ada pernah tampal ker idak, cabut ker dan apa-apa rawatan lain. Kemudian ia akan memasukkan gel pink ( wow pink ! teruja u.. I like..!) rasa strawberry lagi.. sebenarnya ianya merupakan  sejenis bius yang akan membuatkan kita akan merasa kebas dan tidak merasai sebarang kesakitan. especially rasa nyilu tu la.. barulah scalling akan dijalankan.. 

 Dr. Raymond sedang melakukan rawatan Scalling keatas gigi mummy yang cantek molek tu.. kikiki :P

Nganga jangan tak nganga..hahaha :P

Tak rasa apa sangat pun...tau tau dah siap..hhehehe... tapi bagi yang rasa tak selesa boleh  angkat tangan and get rest for a while. Servis pun okay.. tak kasar ! Lipstik ai pun maintain je hokay... masih comey giiteww...hahhaa  Pastu barulah polishing gigi dibuat.. Settle..! Senang, mudah dan selesa sangat.. Seriously fully recommanded kat Uols semua.. Harga pun sama je macam kat klinik-klinik luar sana.  So Thumbs Up! for the service... 


Terdapat pelbagai jenis rawatan yang terdapat disini especially 
oleh Dr. Raymond antaranya  


Scalling + Polishing ( RM 85- RM 125)
ada promotion sekarang RM 80 termasuk consultation) 

Tampal ( RM 70-RM 100) 

Implant (RM 7K) 

Root Canal (RM 420- RM 700)

Crown ( RM 750.00 keatas)

Bridge (RM 2250.00 keatas)

Whitening (RM 966 Tengah Promotion )
Entire Pakej RM 1400.00

(Doc Pesan : Sembang-sembang dengan doctor is FREE)
Maksudnya free consultation laa....

 dan pelbagai lagi jenis rawatan.

Inilah Implant atau lebih dikenali sebagai menanam gigi baru bagi menggantikan gigi yang telah dicabut.

 Ni pula adalah gambar rawatan akar... Macam masalah mummy yang mummy telah ceritakan kat atas tadi..

Ni apa ea.. mould untuk jumper tak silap mummy.. menggunakan steel mould.Tak silap la.. nanti mummy betulkan balik kalau salah.

Penerangan oleh Dr Raymond mengenai penjagaan gigi.

Klinik gigi doktor Raymond.. 

Sebarang pertanyaan dan apa juga permasalahan tentang penjagaan gigi bole menghubungi :-

Doktor RaymondPall Singh Kler 
Mahkota Medical Centre Sdn Bhd
No.3 Mahkota Melaka,
Jalan Merdeka ,
75000 Melaka

Dept : Dental Centre , Ground Floor
Tel : 06 - 285 2999 Ext 2919

Website : www.mahkotamedical.com

Thanks for Reading.. Wassallam..

71 comments:

  1. bestnya!kite suka jumpa doktor gigi dari sekolah lagi..hehehe..lg2 kalau doktor hensem..hehehe..nk buat juge scalling tu ,tpi nth bile la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan UA.. memang best g dentist.. selaga celah gigi yg tak pernah kita amik kisah dia akan check.. nak nak doc hensem.. lagi lagi doc hensem.. lagilah berkobar-kobar.. UA kalo nak pi.. meh sini mummy setkan appointment.. hehehe :)

      Delete
  2. Kita takut jumpa doktor gigi...hihi
    Especially bila dengar bunyi peralatan yg dia org guna utk tampal gigi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula-mula je Fidah.. bak kata org Alah bisa tegal biasa.. sama2 je macam hero2, mula2 takut .. lama2 dah ok.. hehehe ;)

      Delete
  3. Selagi boleh diselamatkan gigi tu..selamatkan lah. Sayang nak cabut..nanti tak cukup satu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... gigi asallah paling berharga sebab tu kena jaga baik2.. so rajin2 lah kita ke dentist.. hehehe ;)

      Delete
  4. anak sedara saya cakap "apa can can ... can malican oi oi can mali can oi oi" ...

    ha ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaa... Suh dia nyanyi sampai habis tau..hahahha Can mali can oi oi.. :P

      Delete
  5. saya lepas buat surgery gigi bongsu dah tak cuak dah dengan dentist, sebab dugaan paling besar dah ditempuhi..hehe

    p/s: hensem nau Dr.Raymond tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la dulu mummy baca entry pasal gigi Sal... pun dah ngeri. hehhehe Tapi sekarang dah ok kan..

      pstttt: Dr hensem bonus .. moga2 sakitnya tak terasa..kikiki :P

      Delete
  6. Replies
    1. haip haip.. sila check hokay.. takut ada yg beranak pinak.. kikiki.. :p

      Delete
    2. Kalau beranak pinak nak buat apa, Mummy? ;)

      Delete
    3. kita kasi buang itu anak2 la.. kasi kilat dan bersinar itu gigi..hehhe :D

      Delete
  7. ku fening ~ siapakah yang tolong snapkan gambar mummu dari atas itu... SN pun buat regular check up untuk gigi.. every 6 months.. sekali check up, sekali scalling.. sebab tu gigi SN se shining gigi mummy.. muhahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhhaa... mummy snap pakai CCTV.. keh keh keh :p .. wahh bagusnya... #tepuktanganciked.. alamak kena pakai spec ni... hhehehe :)

      Delete
  8. the best dentist in melaka? ce translate sikit ;p

    ReplyDelete
  9. "Someone could be falling in love with your smile" ...patutlah senyuman mummy menggoda

    ReplyDelete
  10. kalau nak cantik pakai gigi palsu pastu letak polident heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sanggup mummy.. mau terlekat kat kerongkong nanti kang..hehehe

      Delete
  11. amboiii...senyuman mummy..semanis baju pink iteww yak auw auwww!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish ish ish.. tersipu-sipu malu mummy.. hahaha :P

      Delete
  12. JM x minat sgt coklat..mkn giteww2 je

    ReplyDelete
  13. kalau dah cabut sana cabut sini berapa batang gigi je yg tggal tu mummy

    ReplyDelete
  14. hadoiiiii..dentist hensem patutlah mummy cakap the best dentist in melaka...tgk tu terus sakit gigi ilang ke mummy buat2 sakit gigi nk jumpa dr tu lagi nanti hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn.. tu la motifnya.. kikiki :P Mestilah buat-buat sakit... opsss terlepas cakaplahh pulokkk! :P

      Delete
  15. buat jumper..setahu JM...bateri weak je org jumper

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha.. Gigi pun pakai jumper la ni... jgn main2 hah! :p

      Delete
  16. sape yg tolong ambil pic mummy waktu rawatan tu..ehh jap..gangga tu ape

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahhaha pakai CCTV da.. :P alamak typing error.. *nganga da

      Delete
  17. JM pun dh lama x buat scailing dan polish ni....bukan 6 bulan dah bertahun2 rasanya...kalau g buat ntah 'daki' semangkuk agaknya eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudiaaaa.. bertahun2! Jenuh jenuhhh...

      Delete
  18. harga pun berbaloi yg tak berbaloinya kalau JM dari sini nk ke sana lah...baik cari kat area ni je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lorrr... ikut kesusuaian la... ehhehe :D

      Delete
  19. kalau mummy nk tahu...waktu sekolah rendah..JM menang pertandingan gigi cantik..dapat tempat ke dua...adik JM tempat pertama..ahakss..lawak...tp dulu lah..sbb ayah mmg larang kami minum ais, gigit ais batu..ahaks..tu pun nk bg tahu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow baguih2nya... Rangkul hadiah secara berjemaah la ni.. oooo Ais mummy pun jarang minum tapi kalo ice cream lajuuu..hehhe :D

      Delete
  20. ekin ada dulu gigi berlubang g klinik kerajaan dia kata kena cabut terus cabut la uwaaaa.. ni ada gigi geraham bongsu tumbuh xbetul dr suruh cabut ekin xmau dah... bab buang krak gigi kuning pernah buat sekali tahun 2012 ala lama dah tak buat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. normally Klink Gov akan suh cabut je kalo ada masalah.. Tu la kalo bab cabut ni memang nyilu je bunyinya, belum lagi cabut kan..hhehehehe.. Tudia last 2012 tu... baik pi check gigi na.. Mana tau Spiderman dah buat laluan..kikikik :P

      Delete
    2. Tu la duk sini nak ajak abg p tak sempat sokmo busy cuti hari ahad saja nak g mana xdpt lagi

      Delete
    3. alahai ciannya.. sabaq na. Tapi kalo dah sakit kena pi jugak tak kira la busy mana. Takut nanti melarat susah.. :D

      Delete
  21. part paling seram kan klu jumpa doktor.. doktor gg pun xsuka, xtau saipa.. HAHA... baru ja palam gg, tapi I all pergi klinik kerajaan ja.. servis not bad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha macam budak tecik!.. Tu la ikut nasib gak, kadang2 ok, kadang2 tak.. tp yg kadang2 tu la yang ngeri nak dengaq..hehehe :D

      Delete
  22. dulu takut nak jumpa doktor gigi..dah besar ni terpaksa juga jumpa doktor giginya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaa... tu la kan.... skrg kena la paksa diri , kalau tak ada je anak yg ikut pangai tak nak jumpa dentist tu kang..hehehhee :D

      Delete
  23. nyorok bawah meja..takut doktor gigi
    ..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha.. :P Macam budak tecik! :P

      Delete
  24. alamak.. kat Penang ni mana dentist hensem eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.. nanti mummy carikan ea.. hahahaha :p

      Delete
    2. jangan lupa tau Mummy.. nak plan ni kasi sakit gigi =P

      Delete
    3. hahahahahah ini macam pun ada ka.. kikiki :P

      Delete
  25. btw.. macam mana amek gambar Mummy tngh treatment ? Mummy suruh nurse snap ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... mestilah ada dentist encem sowang lagi tolong amikkan.. hahahaha :P

      Delete
    2. Kihkihkih ramai bebenor yg musykil bab ni :)

      Delete
    3. serious ke Mummy ?? ahahaha.. diorang sporting gila kalo cemtu..

      Delete
  26. Last Zumal jumpa dentist masa kat sekolah menengah ja. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tudiaa lamanya.. dh bole retirn balik g dentist la jawabn

      Delete
    2. Almaklum la gg Zumal belum pernah problem. Cuma rupa gg ja yg tak elok...

      Delete
    3. Sib baik.. mummy ni hantu coklat , tu yg macm2 masalah dan salah satu sebab kena rajin jumpa dentist. heheh :D

      Delete
  27. MD takut jumpa doktor gigi lah mummy....pernah sekali MD cabut gigi sbb selalu sakit....lepas tu dah tak nak dah....masa nak cabut gigi tu tak sakit yang kena suntik tu tak tahan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulak dahh.. takpe MD. Tak semua sama teknik. Ada yang ok, ada yg tidak. Takpe bole try cari doktor yang sesuai lagi. ehhehee

      Delete