Saturday, 30 April 2016

Kenapalah kita ni kuat berangan kan?

Assallamualaikum....

Apa sebab kita ni berangan ataupun lebih kepada suka bercakap seorang diri ?  Kegilaan atau satu bentuk kekurangan mentalkah? Hope korang takdelahh sampai ketahap itu okay....AMARAN KERAS : JANGAN !

Sapa yang tak pernah berangan kan..? cer citer cer citerr.... Pastu naik jerawat. Padan Muka !  macam mummy la tu... hahahaha :P tapi kalo berangan nak sampai ke bintang apa salahnya kan. Tapi kalo berangan nak kawin ngan anak raja.. ok tu memang patut naik jerawat.. :P

Tapi serius kali ni memang mummy berangan.. tapi bukan berangan yang itu, berangan yang itu kena rahsia , mana boleh habaq kat hampa.. Pecah rahsia! hahahhaha Syhhh gelak pelan-pelan sikit na... Yang mummy angankan kali ini adalahh Mummy berangan nak makan BUAH BERANGAN..!

Ada tak kat sini tak tau buah berangan ... Tak tau? hadoiii sedihnya. Hilang satu nikmat donia! Jom kaji sikit pasal buah berangan ni..

Ni lah pokok buah berangan

Buah berangan yang tajam dan keras

Hah.. tulah isinya  . Buah berangan dalam kulitnya yang tajam.

Ingat senang nak kopek buah berangan ni, kulitnya je dah la keras... tajam pulak tu. So no wonderlah buah berangan ni mahal harganya. Proses nak sampai ke mulut kita tu memang azab rupanya. Korang tu tau makan je, pastu komplen mahai.hahahah Eh! tercakap tuk diri sendirilah pulak.hahahhahaa :P


Bila buah berangan dah siap diproses ianya akan digoreng dan dikacau dengan menggunakan biji-biji yang berwarna hitam itu selama 45 minit..hadoiii lenguh tangan.. Sebenarnya tulah petua nak bagi buah berangan ni sedap dan manis. Goreng dengan tangan!

Nilah rupa buah berangan yang dah siap digoreng.


Apalagi ngap ler...! Sedap weiii... Mummy beli dalam satu bekas kecik ni , adalah dalam 15 biji yang kecil harganya  RM 9.00 .Memang mahai la kan.Tu la mummy dok google awatla mahai sangat. Kalo korang macam mummy ni.. jangan marah tuan kedai, sila kenal pasti puncanya kenapa ianya mahal. Ingat titik peluh petani yang menggambil buah ni, tangan yang tercucuk duri dan penukul yang diketuk untuk mengeluarkan isi buah berangan ni. Barulah bole makan dengan aman. hehheheehe..

Ok selamat makan & SELAMAT BERANGAN .. Yum yum ! 
Thanks for reading.. Wassallam

Note : Autopublish 30/4/2016  I 10.30 AM


34 comments:

  1. Replies
    1. Berangan tu memang free.. berangan ni kena bayaq... heheheh :)

      Delete
  2. Hahaha baru nk hashtag macam kak sham ...
    kusangkakan #beranganisfree ... rupanya tidak untu berangan yang ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaahha... ada 2 berangan. Satu free satu kena bayaq.. kikiki

      Delete
  3. Selalu nmpk buah berangan ni kat hgway genting sempah.. sebab kaler dia itam ... tak pernah beli .
    Nampak tu "judging fruits by its cover"... hihihi...

    Rasa dia camna mummy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kat Genting Sempah tu mummy pernah beli.. perghh memang sedap gilosss...

      Tu laaa ter "judging fruitd by its cover" la pulokk,, hehheehe

      rasa lemak-lemak manis.. dap!

      Delete
    2. selalu nak beli, tapi was was sebab peniaga bangsa lain..

      Delete
    3. Tu la.. kena yakin dan tak was was baru bole beli...

      Delete
  4. last mkn buah berangan masa kat JB rasanya . itu pun dah bertahun dulu . mmg sedap buah berangan ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. sama la cam mummy. Dah lama tak makan, aritu pulak bole tetiba teringin. heheheh :) aa sedap lemak-lemak manis, pastu makan lepas goreng panas2.. yum yum

      Delete
  5. teringat video klip 'patah seribu'..kalau penjual berangan hensem macam Sharnaz Ahmad mau dengan kuali saya beli..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patah seribu -Sheila Hamzah , Shaarnaz Ahmad ex dia.. hamboii memgimbau memori nampak... tapi ada kaitan ker Berangan ngan patah seribu....

      Kalo mummy lahh..mummy tak beli buah berangan, mummy beli penjual buah berangan tu je, angkut bawk balik.. hahahha :p

      Delete
    2. Kah kah kah... lawak ar korang duaorang ni...

      Delete
    3. apa la mummy, kan dalam video klip tu sharnaaz ahmad bawak watak penjual buah berangan.nampak sangat saya kaki layan video klip jiwang karat

      Delete
    4. ooo ye ker.. almaklum la selalu tv tgk mummy.. hahahaha :p

      Delete
  6. hahaha...seronok singgah sini..ceria je..

    ReplyDelete
  7. Ingatkan kes berangan mat jenin hehe

    ReplyDelete
  8. Memang kalo beli buah ni muka berkerut sb mahal! ciput je dapatnya..x puas mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... sama mcm mummy. Beli je, aik byk ni je, padahal harga mak aiii.. :D

      Delete
  9. mummy.. mai kaih bisik mummy berangan apa... heeee *kita dua ja...*

    ReplyDelete
  10. fuh ! nasib baik tak kenan sangat ngan buah berangan ni... heh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi rugi.. rasa dia sedap! lemak lemak manis.. hehehe :)

      Delete
  11. Saya suka dua2!
    Berangan pun suka,..buah berangan lagilah suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh! Kita bole geng la farah..

      Tapi berangan tu selalu kena kacau dek hero-hero.. So berangan terbantut sikit perkembangannya.. hahhhaa bole giteww??

      Delete
  12. aida jarang beli, mahal!!!
    jimat duit...
    beli sesekali aje.
    hadap anak beranak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa samalah ngan mummy. Jarang beli. mahai!

      Yelahh hadap ngan anak2 baru meriah.hehehe :D

      Delete