Sunday, 15 May 2016

Jom kita belajar English dengan Abam Sado

Assallamualaikum..

Dalam kereta waktu pulang dari sekolah...

Mummy : 
Adik minggu depan ada exam lagi kan.. 
adoii risau mummy dik, dah la tak baca buku... 
( Gusar dihati , aku lontarkan pada hero kecik lepas balik daripada transit school)

Hero kecik : 
Ala relax la mummy.. Adam hari -hari buat ulang kaji tau.. 
Terutama sekali bahasa inggeris.. 

Mummy : 
Ulangkajilah sangat! Asyik main games je tau.,

Hero Kecik : 
Ehh.. Adam belajar pakai handset la mummy.. Tu lah mummy tak paham

Mummy
Ulangkaji macamana ..? sebut B..I , B.. I, B..I.. 
( Sebenarnya aku dah standby kalau kena serang ngan hero kecik  ni, almaklum la, aku  takut kalah lagi berdebat dengan hero kecik sorang ni yang terror bagi syarahan kat sekolah ni ) 

Hero Kecik :
 Mana ada.. Adam belajar pakai COC la ( Clash Of Clan ) ...
 nanti bila dia sebut "attack"ker  .. " war " ker ... so Adam ikutlahh.. kan belajar jugak tu... 


Mummy : 
Adam!!!!

Hero Kecik : 
( Gelak mengekek-ngekek)

Mummy :
 ( Hantuk kepala kat dinding 10 kali) Adoii aku terkena lagi.. huaaaaa

Tulahh budak-budak zaman sekarang , otak dorang ni memang sentiasa berfikir di luar kotak. Serius penin makkk!! 

Kalau mummy berleter pasal nak exam, pasal ulang kaji, nak hantar kelas tuisyen.. dia akan cakap macam ni...  

" Mummy , kita ni dah tuisyen satu hari 5 jam okay ( Tuisyen sekolah + transit School)... Kita pun nak rehat jugak.. Ingat tak penat ke belajar sekarang ni mummy, cuba mummy duduk tempat Adam dan  pergi sekolah ,  baru mummy tau susah ker senang nak kena belajar tu .. nak belajar ni..hah! cuba mummy buat "

 hah! matikklaahh mummy nak jawab.. 

Cisss aku pulak yang kena berleter. Serius bila berdebat dengan hero kecik ni , aku memang buntu nak balas balik. baik punay cornar!  Confirm dia menang.. 

Apa-apa pun, buat Uols yang ada anak-anak bakal menghadapi exam ni.... Mummy and the geng wish dorang " Good Luck!" .. Mummy jarang paksa sangat dorang belajar pun, kadang-kadang paksa jugak, paksa manja-manja hempuk rotan kat dinding tu adalahh. Almaklumla dulu mummy kecik-kecik pun boleh tak tahan jugak peningkan kepala tok Mama dan Tok Wan tu .

Asyik sibuk je nak main masak-masak , main kawin-kawin, main batu seremban , main congkak bagai, main patung kertas tu , main guli lahhh dengan anak jiran tetangga! Let them enjoy dengan kehidupan dorang sebagai kanak-kanak. Macam kita dulu-dulu.. tapi jangan bagi lepas terus.. ..  guide la dorang . Takut nanti dah besar dorang akan rasa rugi sebab takde kenangan waktu zaman kanak-kanak. Belajar , exam, belajar, exam.. huaaa tak best langsung! 

Thanks for reading! Wassallam..

Note : Autopublish  15/5/2016  I 1.00 PM

31 comments:

  1. hahah kalau bercakap dgn dia mmg kalah punyaa

    ReplyDelete
  2. haha, oklah tu belajar English dari game.dari kartun pun boleh.good luck to your boys! dpat A nanti mintak mummy bagi permission main game sehari suntuk.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. fengsan la mummy :)
      sehari suntuk tu!

      Delete
    2. Sal... Insya Allah . Mudah -mudahan Amin. Hahahah matiklahh mak main games sehari suntuk...

      Delete
    3. Aida... hahaha tau takpe..:D

      Delete
  3. Kah kah kah... cayalah adam

    ReplyDelete
  4. jgn push sangat takut depa letih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh... kalo tak push memang tak nampak jalan pulang gayanya.. Ala mummy push push manja je...hehehehe :D

      Delete
  5. ehhehe ada orang belajar English dari lagu, kartun. asalkan dia memanfaatkan semuanya. sambil berhibur boleh tambah ilmu. ye tak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahhh lain orang lain cara... moga2 bertambah ilmu , jangan tambah level sudah.. jenuh mummy..!

      Delete
  6. Sama jer mcm yg di rumah ni..
    Tp mmg ada jenis anak2 yg study kat sekolah (focus) jer.. balik rumah mmg depa lepak abih la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahhh kak Sham..Kat sekolah memang fokus pun, selalu skodeng dari jauh. Yang lepak habis tu la yang risau sangat tu..:D

      Delete
  7. hahaha power betul dia bebel kan mummy dia pulak.!
    sambil main game sambil belajar kan adam.. ada jugak btul nya tu. hehehe. Goodluck buat anak mummy! biasa la kita dlu pun rasa liat jugak nk menelaah.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh pasal.Kita pulak yang dibebelkan. Hadoii terbalik sudahh...
      kannn dulu kita liat gakk..nasib baik jadi orang..hehheehe .

      Anw TQ Aina.. :)

      Delete
  8. Hope for the best for Adam exam..hehe good luck tau

    ReplyDelete
  9. anak2 aida pun exam minggu ni hingga minggu depan.
    hu hu hu mak ni yg stress lebih dari diorang.
    diorang releks aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la ngan hero kecik... Gud Luck tuk anak2 Aida...
      Kann..zaman sekarang memang peliks sikit.. mak streesss anak cool je..cisss!

      Delete
  10. Hahaha..! Tau la zaman COC sekarang ni kan..Sampai Mummy kena COC ngan Hero Kecik..Good Boy betul..Hihihi..

    Semoga anak mummy dapat jawab exam dengan baik ye dan urusan dipermudahkan sentiasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhhh terkena...! hahahhaa

      Insya Allah .Thanks Ain..:D

      Delete
  11. ahahha.. nampaknya Mummy asyik kalah jer lah jawap nya.. samalah dgn sy hah.. ada jer jawapan budak cinonet tu bila berdebat... tapi abg pae tak pandai lg main COC ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh pasal.. nangis guling2lah mummy jawabnya.. tulahh budak zaman sekarangkann.. dia jelahh yang menang.. hrhehe



      Atie tungguuuu... nanti abg Pae dah pandai.. turn Atie pulak pening kepala cam mummy.. heheehhe :p

      Delete
    2. nunggu bujang sorang tu besaq skit mummy..lah ni pun dok pening dgn segala soalan dia..haha

      Delete
  12. Hero kecik ada talent jadi Lawyer... Kecik2 dah loyar buruk.. ha ha ha..

    ReplyDelete
  13. Sampai sekarang SS tak berani main COC tu.. takut ketagih....

    ReplyDelete
  14. Sokong ! Kita kena guide diorang .Belajar 24/7 pun tak boleh juga .

    ReplyDelete
  15. Pendebat terbaik jatuh kepada hero kecik!!!!

    ReplyDelete
  16. Ni dah abih exam ke tengah exam ni, Mummy?

    ReplyDelete