Sunday, 22 May 2016

Mee Besen Oh! Mee Besen... Kenapa kau begitu rupa...?

Assallamualaikum...

Hero Kecik :

Mummy nak makan mee besen.. 
nak makan mee besen.. nak makan mee besen...

Mummy :

Yelah nanti kita pi lahh...


Hah?! tengok..tengok senyum sampai ke pipi

Tu la fenomena yang berlaku lately ni, seringkali hero kecik request nak makan mee besen apabila lalu kat area Banda Hilir ni.. Yelahh dah besaq panjang , confirmla dah pandai hafal jalan kan.. Sebenarnya aku yang naik stress bila pi Mee Besen ni .

Sebab apa? Walaweiii nak kena beratuq panjang tu, siap kena amik angka giliran lagi. Kegilaan apakah ini sehingga perlu mengambil nombor untuk mengisi perut. Serius memang tekanan perasaan antara kemahuan anak dan juga keselesaan diri sendiri.  Tetapi sebagai seorang mummy yang tak kejam ni.. kununnya la, padahal kejam jugak sekali sekala.. hahahaha.. aku dengan berat hati telah memenuhi permintaan hero kecik ini. Hero besaq apalagi tumpang berkaki-kakila jawabnya. :P

" Ok jom arini kita pi makan mee besen ea.. nanti nak puasa dah.. Ada pulak yang kempunan nanti.."  Gitewww....

Hah ! gitewwlahh gayanya aku memujuk hati ini dan mengikut kemahuan anak-anak..Baik tak? Baik kan mummy hero2 ni., hahahaha ( masuk bakul angkat sendiri) bluekkk..:P

Belum bukak lagi aku dah terpacak depan kedai Canddy Pillow ni.. Hah! korang jangan tak tau.. belum bukak lagi pun dah beratur panjang orang nak masuk makan.  Ni dah masuk kali kelima aku datang. 2 kali pi makan , 2 kali patah balik sebab fed up tengok orang ramai dan kena amik nombor. Balance satu tu, arini la. 

Firstly nak masuk kenalah amik angka  giliran ye.... perghh rasa macam pegi nak jumpa doktor kat klinik la pulok. Perghhh sentap jiwa makkk... ( tapi semua rasa itu ku tolak tepi... syhhhh syhhhh syhhh giteeeew) 

Aku dapat no 6.  So tepat pukul 3.40 petang kedai pun bukak. So keluarlah sorang budak lelaki ni cakap " No1-6 boleh masukk..... perghhhhh!!!!  Walawehhh nak makan je pong.. lagipun kitaorang antara yang terawal. Kedai pun kosong lagi.. apahal ko nak kasi nombor dan panggil bagai!

Menu pun sampai... dorang order je apa nak makan.. aku dah tak kisah dah dorang nak makan apa, asal lepas ni JANGAN HAMPA MINTAK MAI SINI LAGI...!! Ada paham?!  Tapi buat korang yang lex lex je bole bertur panjang, amik no..bolehlah datang selalu ye...

Air apatah.. Ada nestum dalamnya..yummy!

Air yang diorder oleh hero-hero aku , satu mug besaq ikut saiz jug..hhahaha
Minum pun kena berdiri sebab besaq sangat..huhhu

Topping air hero-hero.


Hero-hero order BIG BIG air apatah.. bapak besaq.. Satu gelas RM 10.90 , memang mengambil kesempatan sungguh hero-hero mummy ni bila dapat green light. So pejam mata je lahh... bukan selalu pun... 

Air still sedap macam dulu.. Air hero-hero ni memang bapak besaq saiz jug tu...so jawapnya memang tak habislahh., Tapau bawak balik umah. Sampai umah licin. Oklah tu tak membazir namanya... Air aku memang sedap..! Marvellous macam dulu... hehehe.. Sedap kata sedap.. Tak sedap kata tak sedap... 

Aku order air nestum apatah RM 6.00..
Air big big saiz tu RM 10.90 
Talam Western RM 35.00,
Mee Besen RM 6.00 saiz kecik...


Order pun sampai... meh la jamu mata. Rasa ok la.. jika nak dibandingkan dengan mula-mula Canddy Pillow ni dibuka rasa memang sedap bangat... mee tarik tu pun lembut je masuk ke tekak.. Ni ada tersekat-sekat  sikit disitu... Tapi masih oklahh takdelah sampai tak bole makan langsung.   Mungkin kitaorang antara yang terawal maybe tak nak bagi customer tunggu lama, tu yang meenya tak sempat kembang betui.


Talam Western pun sampai .. Isinya?? Ada Grill Chicken Chop 2 ketui, Spaghetti , Meat Ball dan juga fun fries... sos black paper pun cair je.. sos cili tak dak.. any sos lain pun takde.. Tapi hero kecik makan dengan cukup berselera sekali.. yelahh ngidam katanya.. hehhehe...Tapi takpelahh yang penting hero-hero puas hati. Muka ada happy jugakk! 

Sedang enak-enak menikmati hidangan , hero kecik yang sedang makan berhadapan dengan pintu masuk ... terus desak makan cepat-cepat dan balik. 

Mummy :

Awattt?? mummy belum makan habis lagi la...hurmmm... 

Hero kecik : 

Cuba mummy tengok tu , kesian orang tu berdiri nak makan , dengan pakai tongkat lagi.. Cepat la. Sian dia kena diri lama-lama tunggu kita makan...

Mummy : 

Yeahhh habis nak buat macam mana , mummy belum habis makan la. Oklah ... Oklah tapaau! (Geram betui aku, hero kecik ni cepat sungguh lembut hati... )

Ni dah masuk kali kedua makan kena cepat-cepat sebab nak kasi seat kat orang lain. Takpelah adik.. " Berkorban apa saja, harta atau pun nyawa... lalalaala

Apa-apa kalo nak makan Mee Besen ni hati kental, jiwa kena kuat.. Kalo hot temper macam aku ni. Tak yah la datang...  melainkan korang ada fridge bergerak macam aku. Penyejuk Jiwa.. ! hahahhaha Ayat propa je lebih..... keh keh keh :p 

Tu je nak citer., nanti ada sesi makan-makan lagi sehingga bulan posa tiba. Kitaorang nak makan puas-puas sebab puasa nanti, macam biasalah makan kat umah je... takdenya nak makan kat luar bagai. Melainkan ada orang belanja.. Kikiki :p

Pic akhir kata, aku belanja senyuman manis hero besaq berlatar belakangkan seat yang penuh kat belakang tu.. hhehehhee

Thanks for reading! Wassallam..

30 comments:

  1. Sedap nampak mee tu..walau dok dalam besen. Lapar pulak rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha... Kena cuba ni Fidah. Yummy!

      Delete
  2. pernah baca je kat fb..tapi duk melaka pun tak pernah try..bila julia kata macam ni punya hal kena beratur..bilalah ada rezeki akak nak try ni...setiap hr mcm ni or weekend je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena try jugak ni Ayu tuk dijadikan pengalaman.. heheeh Tapi kena sabaq la sbb kena beratur...

      Tak tentu... rasa mcm hari2 macam ni. Tapi kalau cuti tak payah langsung pi ... memang panjang giloss beratur...

      Delete
  3. salam , mummy , baca entry ni pun dah rasa mencabar nak makan mee besen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Yana.. Kalo tercabar mai la sini makan.. hehehehe :)

      Delete
  4. Yana pun pesen tak sabaq , memang tak la nak tunggu lama lama, rela pi kat lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn samalah mcm mummy.. tak saborr, especially bab bab makan ni.. hehheeh

      Delete
  5. Replies
    1. Tulah yg jadi idaman hero kecik., yum yum!

      Delete
  6. terpikat dengan air air dia. dah lah presentation cantik. murah pulak tu. kalau kat tempat lain air hispter gtew mesti rm15 above kan.

    bagusnya hero hero mummy tu. kecik kecik dah ada rasa kesian kat orang. sbb kekadang ada jenis orang, orang dah tunggu tepi meja dia dok kunyah ais la. main tenet la -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ye ker? mummy pun tak pernah pi hipster cafe..

      Tu la kadang-kadang lembut hati ni bagus.. tp mummy tak hbs makan, hero kecik takpelahh makan laju.. adoii...!

      Delete
  7. Presentation dah cun.. & for KSham yg jenis suka mkn benda2 berkuah ni.. mmg selera sgt dah tgk pic.
    Insya'Allah kita simpan dlm wishlist ketat2.
    - manis btul senyum anak bujang.. jenuh la Mummy nak scan bakal menantu nnt ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Kak Sham.. presentation dia memang meletops..! Silalah try tapi kena beratur dulu la na.. hehehee

      Hahhahaa.. ala mummy scan pakai scanner printer ni je.. senang.. keh keh keh :p

      Delete
  8. saya tak bolehla makan terkejar-kejar macam ni..walau sedap mana pun.hahaha, tak cukup kesabaran gamaknya..tapi siyes nampak menggoda selera la mummy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la ngan mummy.. tapi akan daya, ni dah operasi memenuhkan kehendak anak-anak .. layan kan aje..,

      Apalagi jom pi makan.. yummy!

      Delete
  9. alahaii mummy..nengok pun dah terliur...memang jiwa kena kental erk nak pi makan mee besen ni?? hhaha.. mcm2 dugaan juga kan.. demi hero tu mumy layan kan juga kan... hahaha..
    bila ntah nak try mee ni??? erm.. jika ku sampai ke sna :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehheehe... kan tu baru tengok, belum test lagi., hehehehe

      Tulah demi hero-hero dan bulan puasa yang bakal tiba.. datanglah datanglahh.. nanti bole try mer besen ni.. hehehee :)

      Delete
  10. wah!! bikin bergegar keimanan temgok menu!
    kejam sungguh mummy julia ni...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaamakkk... hahahaha

      Sekali sekala je kejam apa salahnya.. hahahha :p

      Delete
  11. mummy, sorry sebab lama juga tak singgah sini =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh takpe.. mummy pun sama. Busy memanjang, ni baru dan nak BW.. hehhee ;)

      Delete
  12. ambooii sampai kena beratur.. level kesedapan tahap berapa ni mummy..? =D
    Semua menarik! Air ala2 hipster gitu.. hehehe.
    Nak try la cenggini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula-mula rasa memang sedap sgt.. sbb 1st time try.. Makan pulak dlm besen.. memang bestlah! Tahap berapa ea nak kasi..? hehehhee

      Ooo ni air hipster ye.. ala mummy reti minum je.. herhhe

      Try jgn tak try...

      Delete
  13. Kalu tengok air tu jerk... mak aihhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. minum sambung kembung katanya..hehehe :D

      Delete
  14. Replies
    1. apalagi Ekin..mai la sini.hehhe :D

      Delete