Thursday, 26 May 2016

WhatsApp Penguna Iphone Bermasalah

Assallamualaikum.... Hi pengguna Iphone! 

WhatsApps untuk iphone problems...?! Huaaa sejak petang semalam aku memang agak busy.. tengok phone pun jeling-jeling je. So apa je update kat facebook, " Arghhh balik keje nantilah aku tengok.."  Desis hati aku...

Tetiba.. bila bukak je whatsApp ehh! awat white screen ni... ? Arghhh sudahhh!!  Banyak benda aku nak refer by whatsApp ni... So aku check App store... Ooo baru update WhatsApp ni.. " Bug fixed " je.. Ok hati aku masih positif lagi.. Tak silap aku dua kali semalam update " Bug Fixed " ni.. ok tunggu lagi... tapi still tak ok... Aku dah try adjust kat setting.. godek sana.. godek sini... Adoii tak jugak betui!  Aku dah mula hangin.. sebab notification still masuk.... beribu dah tu.. cisss! Jenuh la aku nak kena scroll apa yang terlepas.... 

Tunggu punya tunggu.. last last aku uninstall dan install balik..  Pastu try backup balik.. mak aiii lamo gilos.. so aku ignore. Bila bukak je.. huaaaaa Semua hilang... T_T #nangis tanpa lagu... Padan muka aku!  

So bila bukak Facebook dan update status , baru aku pasan masalah ni bukan masalah aku je... Semua pengguna Iphone terkena.  Tapi ada jugak yang terselamat  maybe  suku je yang terselamat. Untunglahh korang!

Baca punya baca post kengkawan dan ada jugak  yang sudi tolong dan  Private Message (PM) tepi  cara nak kembalikan whatsApp supaya ok.... Nah korang try ni.. mana tau ok.


Amaran kepada PENGGUNA IPHONE

Sementara ni jika system suruh update Whatsapp. 

TOLONG JANGAN UPDATE
TOLONG JANGAN UPDATE
TOLONG JANGAN UPDATE

Kepada PENIAGA ONLINE YANG PAKAI WHATSAPP
JANGAN UPDATE!!JIKA TIDAK RISIKO HILANG DATA KENA TANGGUNG

sejak smlm sudah ada sebahagian customer complain whatsapp lepas update jadi Force close /white screen. 

Sila share dan baigtahu kawan yg memakai Iphone. Whatsapp lama tetap boleh dipakai. Sementara ni jangan update whatsapp 

Jika anda telah hadapi msalah white screen boleh cuba langkah ini. 

UPDATE TERBARU, SELEPAS KAWAN-KAWAN CUBA CARA KEDUA, KEADAAN ADA LEBIH OKEY PADA SEBELUM INI TANPA HILANG DATA. KEPADA KAWAN-KAWAN, BOLEH MENCUBA OPTION KEDUA DAHULU. 

*SETTING>GENERAL>RESET>RESET ALL SETTING*
*SETING>UMUM>RESET>RESET SEMUA SETING*

WARNING!!
WARNING!!! JANGAN! JANGAN! JANGAN!!!
JANGAN PILIH (ERASE AND RESET ALL SETTING)!!! 
JANGAN PILIH (PADAM KANDUNGAN DAN SETING

1) delete whatsapp. Download yg baru.
(Sila amik perhatian,jika lepas delete , 
conversation dlm whatsapp akan hilang sekali,
 selain pada korang ada backup dlm icloud drive )

2) Reset setting phone ,setting>General>hujung bawah ada Reset>Reset all setting (Yang pertama) Reset setting tidak akan jejas 
maklumat anda, gambar ,video,contact etc tak kan hilang !

3)Jika dah cuba dua2 masih tak berkesan, anda dimohonkan pakai PC Itunes backup segala maklumat, lepas tu Restore Version terbaru ! (Sila amik perhatian, perlakuan restore segala  maklumat akan hilang, sila backup sebelum membuat restore. 

Sila bagitau kawan-kawan Pengguna Iphone


Selamat Mencuba.. Aku buat semalam ok sekejap.. Pastu jadi balik. Doa-doakan aku berjaya yang tegah try reset balik semua data ni ( Reset All Setting je bukan yang reset yang reset all content tu.. kalo tu matiklahh makkkk ) .

 Thanks for reading! Wassallam.. 


27 comments:

  1. Masa problem ni jadi... Mummy sempat tarik nafas tak? He he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sempat tarik.. tapi cunggap la! hahahaha :p

      Delete
  2. SS ada problem gak lepas update... Which is masa buat calling... Shortcut utk message hilang... Tapi jadi ok pada esoknya... May be wasap slowly2 setelkan sendiri tanpa perlu upgrade lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untunglahh... mummy ni tunggu seharian tapi still white screen... sob sob sob :((

      Delete
  3. Web wasap pon ada problem gak... Which is x boleh attach photo guna button yg ada... Terpaksa drag drop by manual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy jarang web punya.. sbb lembab sikit.. Kalo guna pun bila darurat.. hehehe :)

      Delete
  4. Kedua... Elak buat autobackup... Buat manual backup! Takut terbackup chat kosong tanpa
    Sengaja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah! betui gak tu.. nanti mummy tukaq setting.. Tq SS

      Delete
  5. Till now SS tak berapa percaya fungsi encryption pada wasap tu... Keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu baru SS.. mummy lagilah. Apa pun tak tau.., tau terima msg kat whatsApp je., hehhehhe..

      Delete
  6. Keempat... Jika x berkesan jugak... Pakai je public phone... Watdek jek... Keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah nyaris2 nak guna idea ni.. tapi kan tapi kann... tak jumpa pun public phone, yg jumpa mood republic.. keh keh keh :p

      Delete
    2. Wow mummy g mood republik ke... nak kirimmmmmm.... murah2 tak

      Delete
  7. Ramai kwan2 kat office yang kena Mummy...ada juga yg menangis tak berlagu...haha...
    mungkin nanti ok sendri kot..
    *sy bukan pengguna Iphone...coming soon...hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la iphone ni memang jarang buat hal.. tapi sekali dia buat hal memang terkesima sikit.. hehhehhe

      Nasib baik mummy ni bkn kaki borak sgt kat WhatsApp.. Berborak bila perlu je.. Cuma ralat tak sempat backup info dan detail tempahan customer mummy je.. yg lain tak kisah sgt.. hehehehe :)

      Delete
  8. fuhh nasib baik xdan update lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh Selamat.. nasib baik Farah tak update, kalo tak naya la... Customer menimbun tu..

      Lepas ni manual update la jawabnya.. huuhuhu

      Delete
  9. kalau whtsapp kite problem mmg nak nangih gamaknya. dah la mesej customer smua dlm ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. tau takpe.. Kalo Farah kena memang menangis la jawabnya.., kannnn

      Delete
  10. kadang2 lg update lg jahanam jadinya haha. ios update kdng2 xbest gak, lagi jadi lag fon tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la .. tapi kola kak jue , setakat bug fixed pejam mata je.. tapi ni lain pulak jadinya.. hampehh betui!

      Delete
  11. tak update lagi. ada baca jugak kecoh pasal ni semalam. kesian sapa yang kena tu T_T faham perasaan depa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh mommy ... Sib baik tak update.. Kannnn huaaaa mummy terkena...

      Delete
  12. mujur tak update lagi..kalau tak naya jer..segala details cust shaklee ada dlm wasapp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Murni.., Tu la whatsApp je yg jadi pilihan la ni untuk berkomunikasi..

      Delete
  13. tips yang baik....nasib guna xioami ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehee... Tu la untunglahh pengguna phone lain. :D

      Delete