Tuesday, 7 June 2016

Camping Time! Bila hero kecik over excited!

Assallamualaikum...

Seminggu sebelum munculnya cuti sekolah haritu , hero kecik ada hulurkan sekeping kertas waktu mummy ambil dia balik daripada transit school. Seperti biasalah, dia ni memang banyak story, cuma tak larat je nak cerita kat korang semua. Jenuh aihhh gelak guling-guling kang! ada je idea dia nak pekena mummynya yang sorang ni. hehhehee Ni namanya anak yang suka buli mummynya... Allah!  #bertabahjelah

Hah! Dihulurnya sekeping kertas. Kertas tu merupakan borang bagi penyertaan bagi " Kem Anak Ku Mantops Siri ke 2 " Sebenarnya aku tak bagi apa-apa keputusan pun, selalunya aku akan kaji dulu pro dan kontra walaupun sebenarnya aku ok je kalau hero kecik ni nak join kem-kem dan program-program yang boleh mengisi waktu cuti sekolahnya ni dengan aktivti yang bermanfaat... So aku "PAUSE" dulu nak bagi keputusan ditambah pula aku yang sibuk dua tiga hari ni. Banyak sungguh program yang perlu dikejar sebelum menjelmanya Ramadhan . Nyaris aku terlupa...


Tapi don't worry.. hero kecik lagi cekap dari aku. Lagipun dia memang dah agak aku akan bagi pergi cuma tak putuskan je. So dia fill up all the form dan send whatsApp kat ustazah yang handle program tu menggunakan phone aku. Seolah-olah akulah yang memberi kebenaran. cehhh..! Tapi aku ok je. 

Bila dah  settle semuanya,  dia bilang sama mummy.. 
" Mummy jangan lupa bayar yuran tau kem cuti sekolah Adam, Adam dah uruskan semua " 

... Aku pun buat-buat terperanjat la.. ala berlakon la sikit. hahahaha  
"Eiiii bila pulak mummy kata ok ni.. pandai-pandai je.. dah dah ! tak boleh.. duit tak cukup , nanti nak guna duit untuk raya lagi ..." 
hahahhaha. Padahal aku dah contact ustazah tu tanya detail itu ini.

" Ala mummy.. bole lahh... please.. " 
Drama pujuk rayu kini bermula

" Yelah ok ! Nanti mummy bayarkan "
sekali bila dia check WhatsApp mummy...  "mummy ni bohonglahh, kata je tak boleh , habis ni mummy tanya ustazah macam-macam.." ahhahahaha :P

hahhahahahahaha... Sejak itu semua dia buat sendiri, dia tanya ustazah nak bawak apa, tido kat mana, jadual , semualah dia urus sendiri. Sampai satu tahap,  semua baju dia lipat dan packing  sendiri. Tapi bila dia tidur aku punggah la balik. Bagi nampak kemas dan cantik sikit dan tambah-tambah yang mana perlu. 

Malahan aku topup jugak torchlight , sleeping bag, bangle penghalau nyamuk tu. Ala dia pun dah selalu tengok aku packing masuk hutan, dia pun dah tau dah. No hal lah...Semua smooth je...

Masa yang dinanti telah tiba, dia relax je. Padahal sewaktu dalam perjalanan dia nyaris tak nak pergi sebab dia pening tahap nak muntah sebab baca buku sambil baring dalam kereta ditambah pula baru lepas makan . Hah! memang mabuklah. Angin baran pun sampai macam mummy . Siap cakap Adam tak sihat la tak nak pergi.. Tapi selepas aku hulur minyak angin kat dia. Kepala miong tu ok sikit . Terus bersemangat balik.


Aku ada tanya jugak sapa kawan-kawan adik yang pergi.. Ntah la Sofea kot ngan adik dia. Tapi hero kecik? ada dia kisah .. Sorang pun jadi.. adoii nampak sangat perangai mummynya.. hahhaah :P Sebenarnya dia paling excited dengan program yang diaturkan  iaitu  "FLYING FOX dan juga WALL CLIMBING " siap bracket lagi dalam form ( BEST GILLER!!!) hahhahaha. So dia tak kisah la ada kawan ker tak? sebab dia nak apa yang dia suka.. Sekali bila sampai ada classmate dia yang turut serta iaitu Adam Haris . Nama pun Adam jugak .. sama! hehhee. Lagilah dia suka. Hilanglah terus sakit kepala . So aku tinggalkan dia dengan senang hati.. tak perlu risau bagai sebab hero kecik ni very independant dan pandai bawak diri bila takde mummy disisi. Cuma bila ada mummy, mengada-ngada dia lebih.

Lokasi Camping Hero Kecik. Hero kecik bercamping disini , Taman Botanikal Ayer Keroh Melaka selama 3 hari, 2 malam. Kem ni adalah anjuran Sekolah Agama Jaim tapi disebabkan oleh Ustazah sekolah Cina hero kecik ni ada hubungan yang baik dengan sekolah JAIM , merasalah hero kecik untuk join. Yuran pun takdelah mahal sangat RM 110 seorang. Oklah tu jika nak dibandingkan dengan pengisian yang bakal diterima nanti.

Dangau. Ni lah nama tempat tuk bermalam hero kecik. Dia cakap dalam ni ada kipas dan juga plug untuk charge telefon. hehhee . Muka tak heran langsung tinggal mummy. Cehh mummy pun tak heranlah.. ahhahaa :P Lepas tu mummy tinggalkan hero dengan apa jua aktiviti yang bakal dia terima. Gasak hang la dik, pandai-pandailah bawa diri. And please dont be notty! tu je pesan mummy.. anything tanya ustazah dan ustaz.

Tiga hari berlalu...

Pagi tu nampak hero kecik upload gambar kat facebook , aktiviti dia sepanjang berada dikem.. adoi, lepas sikit rindu mummy kat dia, ehh! tadi kata tak kisah.... hehhehe. Nampak sangat happynya bila tinggalkan mummy ye.. hehhehe. Tapi waktu subuh pagi tu, dia dah call mummy suh pick up dia tengahari tu, so no wonderlah kalau dia bole up pic kat FB ... last day katakan..

Adam dan peserta-peserta yang lain. Seronok membuli dinasour nampak gayanya.

Wall climbing aktiviti yang paling disukainya. Siap cakap " Adam rasa kalau mummy panjat ni tak taulah , mummy berani naik ker tidak.."  eeeee budak ni. Mummy beranilah!  Sebenaranya hero kecik cakap banyak lagi aktiviti yang dia buat seperti berkayak dan flying fox.. sukalah tu! Siap nak register untuk siri 3.. iye baik! Ada rezeki, ada masa.. Adik masuk kem lagi ok.

Hero kecik selfie tepi waterfall. Suka la tu!

Waktu ni mummy baru ambil  hero kecik tamat kem. Klik dia siap bawak anak patung lagi. Jenuh jadi bahan usikan hero kecik. hadoii lah anak aku n. Apa-apapun dia enjoy. Aman kejap rumah mummy takde budak yang suka menbahan dan membuli  mummy ni... kikiki :P Tapi la ni riuh rendah kembali. Oh no!!!

Tamat sudah  cerita camping dan siri 2 Kem Anakku Mantops. Sampai jumpa lagi next siri. Adioss..
Thanks for readinng! Wassallam

Autopublish 7 Jun 2016 / 12.00 PM

46 comments:

  1. Replies
    1. Wslm.. biasalah budak2 excited nak main games dlm kem.. hehehe :)

      Delete
  2. Kem mummy mantops ada tak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahhh mummy tunggu jugak.. tapi takdelah.. hehehe :)

      Delete
  3. seronoknya si hero. hamboi bestnya camping siap ada tempat charge tepon. dulu dulu bawak tepon sebab nak alarm clock je. ahhaha. skrg siap boleh upload ye. dulu nak upload kena cucuk kabel sini sana. modern dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah terlebih seronok mommy.. Kannn terkejut jugak bole charge phone. siap pinjam charger ustazah lagi. Bg phone for emergency jer.. tapi bole pulak dia upload gambar kat fb.. hahhaaa..

      Skrg semua teknologi dihujung jari tak perlu cucuk2 kable lagi kann.. hehehe

      Delete
  4. haha ni yg kak jue cite hritu tu kan. yang dia memandai isi form tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa citer yang ni.. semua dia memandai mandai.. hehhe :) Ingat jugak ea Farah.. Bila nak balik windu..

      Delete
  5. rndu lak zaman sekolah dulu, byk seminar and kem dalam hutan. rnduuuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah ngan kak jue .. suka je pi kem lasak lasak mcm
      ni..

      Delete
  6. Hero teruja ye kak p kem! hehehe..
    Eh mengimbau kenangan time sekolah pulak bila tgk suasana ni. =)
    Salam ramadhan mummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. seronok je dia pi kem.. mengimbau memori sungguh dibuatnya..

      Salam Ramadhan jugak Aina.. :)

      Delete
  7. Seronoknya tengok diorang pergi camp macam ni. Dah lama dah tinggalkan aktiviti macam ni. Best jugak tempat ni siap ada air terjun lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. mummy pun dah lama tak pi. hehehe.. Ala air terjun comel je.. tapi best la tempat ni bersih.. :)

      Delete
  8. bila baca cerita mummy ni,teringat ms camping ms sek dolu2..
    kenangan betol la..sambil sengeh2 depn pc..hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheehe.. Zie pun kes isi form sendiri ker..?

      Aaa bila flashback balik memori camping dulu2 memang best pun..

      Delete
  9. teserlah wajah gembira si hero dpt join camping mcm ni,suka la dia dapt gi..
    hahah..saje mummy buat suprise kat adam

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... memang suka sgt hero kecik bila dapat join..

      Saja ja usik dia, selalu dia je usik mummy.. hehehe :)

      Delete
  10. Terhibur membacanya...

    Adam oh adam...

    Kalo ada bikin mummy "bising"...
    kalo tak ada mummy jadi runsing...
    rindu kat adam... kan mummy kan...

    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaha... ada macam raja lawak tak.. kikiki :p

      hamboii dah hafal storyline nampak.. kiki. tau takpe tu la, bila ada bising, bila takde runsing sgt! rindu sgt.. hehehe betui la tu., :p

      Delete
  11. Errrr jom mummy g kem mummy mantop pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh .. ada ker? ala mummy nak body mantops je.. ops! hahahaha :p

      Delete
  12. Mummy ... kt putra yang berjaya ni ada wall climbing... jom mummy jom

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringin! Tapi tak tau bila la tu nak pi kan.. hehehe :)

      Delete
  13. Seronoknya aktiviti adam! Rindu aktiviti sekolah dulu. Lama sangat dah tak camping! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann tengok je dah best.. belum lagi join.. mummy pun rindu jugak.. :)

      Delete
  14. Ada wall climbing.. best nyer.. Auntie Sham suka tu..

    ReplyDelete
  15. Dah lama saya tak camping.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita.. takpe dah tua2 ni kita bagi can je yg muda2 bercamping.. heheh :)

      Delete
  16. Replies
    1. Thanks raihanah.. Selamat Berpuasa jugak.. :)

      Delete
  17. Berdikari sungguh hero kecik tu ya, no wonder la mummy pun tak risau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la senang sikit mummy.. boleh goyang kaki..hehehe :)

      Delete
  18. adik suka aktiviti lasak macam mummynya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. nasib baik ada pewaris.. kikiki

      Delete
  19. perghh hensem lah hero kecik ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan puji lebih2 kang koyak seluar nanti tu..

      Delete
  20. bagus sebenarny ahantar anak2 masuk kem mcm ni mummy..buat dorang lebih byk belajar dan berdikari..*skema tak komen JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa memang bagus pun.. bagi dorang berdikari sikit.. senang la mummy bole goyang kaki... hehehe :)

      Hahahaha skema sgt! :p

      Delete
  21. Replies
    1. dah terlebih seronok tu.. hhehhe :)

      Delete