Wednesday, 1 June 2016

Cendol Jam Besar Melaka

Assallamualaikum..

Kalau ke Melaka tak pekena Cendol Jam Besar ni memang tak sah la jawabnya trip korang.. Wajib weiii buat pelepas dahaga tekak. Especially buat korang yang datang jalan-jalan disekitar Banda Hilir ni.  Tapi kalau korang datag area Alor Gajah tu dimaafkan la. Yelahh nak redah 19 traffic light ke Banda Melaka ni..hehehe Nasib la korang!

Mummy ni kebetulan je lalu kat sini atas urusan kerja , dah alang-alang lalu tu apalagi singgah sebentarlah membasahkan tekak yang sedang kering dikala matahari dah tegak atas kepala. 


Cendol Jam Besar Melaka

Lokasi :

Jalan Laksamana, Bandar Hilir, 75000 Melaka
(Near to Dutch Square)

Masa :
10:00a.m - 6:00 p.m

Cendol Jam Besar ini memang dah cukup sinonim dengan Masyarakat Melaka sejak tahun 1952. Malahan ianya adalah perniagaan turun temurun keluarga. 

Sedap ker? Nak tau sedap tak sedap korang wajib rasa. Sebab tekak orang ni lain-lain. Ada kata sedap, ada kata tak. Tapi tekak mummy kata sedap. hehehehe


Singgahan mummy kali ni, mummy order Cendol Durian .. tapi yang datang cendol Special. Sob sob sob.... Kempunan mak nyahhh.. Malas nak tukar-tukar minum je la apa yang ada. Ala lagipun bukan jauh nau ngan office mummy. Jalan kaki je dah sampai. Ngada-ngada sangat tau!  So korang kalau nak order cakap kuat-kuat sikit sebab ni kali kedua dah mummy order , sampainya salah. " Macam orang cakap biar muka tak cantekk tapi jangan pekak..hahhahaha :P " bukan mummy cakap ea.. orang yang cakap..:P

Cendol durian yanng dah bertukar menjadi Cendol Special.. RM 4.50
Nasib hang la Julia oiiii..hahhaha :P

Pemandangan tepi sungai sambil menikmati cendol ni memang bestlah.  Tepi Sungai Melaka dan di hadapannya kelihatan megah mercu tanda Melaka iaitu Bangunan Merah yang lebih dikenali sebagai bangunan Stadhuys.  

Pemandangan tepi Sungai...Sekali sekala kelihatan juga boat-boat River Cruise yang lalu lalang..
Apalagi lambai-lambai la tangan gaya macam Miss Malaysia tau! hahahhaa :P

Hard Rock Cafe seberang Sungai je... 

Dah kenyang kenyang tu.. apalagi posing lahh gaya seorang pelancong gitewww... Bezanya tak naik beca je... Kalau takk..perghh nangislah korang mummy tempek gambar..hahahha  #pasan!

Bangunan Stadhuys.. Datang Melaka jangan lupa masuk Muzium Sejarah dan Ethnography ni. Macam-macam ada.. antaranya dimana Melaka bermula, Tinggalan-tinggalan penjajah, masyarakat-masyarat yang terdapat di Melaka dan macam-macam lagilah..  Rugi tak pi! 

Thanks For Reading! Wassallam

27 comments:

  1. Huhuhu memang Mummy! Kalau dari Alor Gajah, saya sampai tertidur-tidur nak lepaskan traffic light! Rasa cam nak tolong cabut dua tiga batang hihihi
    By the way, memang 19 eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.. hero2 mummy bole gaduh besar ngan mummy kalo pi mana2 kluar tol Alor Gajah tau

      aaa 19 traffic light. Kawan mummy dah kira. Stress katanya. hahahaha.. Apalagi Farah cepat cabut. Mummy sokong!

      Delete
  2. Hari ni rezeki saya blogwalking asyik jumpa cendol je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn rezeki mata namanya.. ahhahaha .. L

      Delete
  3. Cendol durian,...pastu upgrade dengan aiskrim..santai dengan view cantik begitu,...fuhhhhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn tak pasal2... huaaa

      aaa vieww best.. cuma kena sabar beratur nak minum je., hehehe :)

      Delete
  4. hahaha selalu balik Melaka mesti lalu sini tapi tak penah nampak langsung T_T agaknya sebab festive season, tutup kot. hahah bila orang update pasal cendol ni je mesti bengang sebab tak pernah jumpa. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.. nanti kalo balik lagi, lalu slow slow tau.. kadang2 leka tgk bahagian bangunan merah terlupa pulak nak tengok cendolnya.. hehehe :)

      Lepas ni confirm jumpalah! heheheh

      Delete
  5. pinjam baju kurung pink..nk pakai raya..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklehhh Mau pitam dibuatnyq.. 10 kali round bazaar Ramdhan Parit Buntar ni, pink punya pasal.. ahahhaa :p

      Delete
  6. kat KL ni nape la tk buat river cruise kat Sg. Klang tu..kalau tak boleh makan-makan kat CM fefeeling kejap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apalagi sila usulkan pada yang atas.. mana tau bole diperkenankan..

      Bole Sal jual cendol tepi sungai Klang, pastu mummy datang review.. hehhee

      Delete
    2. tak pandai buat cendol..bancuh sirap boleh?haha

      Delete
    3. Cik sal jual air kosong senang! Ha ha ha

      Delete
  7. saya kalau namanya cendol mesti suka..hahah..asalkan aisnya kisar..kalau kat penang ni ada banyak kedai yang jual cendol ais tak kisar..tak syok langsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah! Diana sapa ngan mummy.. kali tak kisar terkujat-kujat tertelan ais.. jenuh! hehehehe :)

      Delete
  8. sedap wesss tengok ais cendol

    ReplyDelete
  9. mummy belanja yan 6 mangkuk cendol tau :-p

    ReplyDelete
  10. Memang teringin nak ke Melaka..InshaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila mai Murni.. Kat Melaka mcm2 ada.. hehehe :)

      Delete
  11. Siap kira lampu trafik tu! Hebak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh bila stress hadap traffic light hari2, wajiblah kira. hehehe :)

      Delete
  12. Kalu SS minum cendol time matahari tegak confirm laa kena bebel dgn jay emm sbb sakit kepala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo la ye ker? Takpe mummy minum bagi pihak SS dah ler na.. kikikiki

      Delete