Sunday, 5 June 2016

My 1st Cook | Ikan Masak Pindang by Hero kecik

Assallamualaikum... Happy Sunday Uols!

Ha.. mummy dah ada chef baru.. jeng jeng jeng.. Sapa lagi.. hero keciklah yang asyik mintak makan je kejenya sejak malam tadi .. hehehe.. Padahal sejam yang lepas , dia baru je makan nasi satu pinggan.. erkkk stress mak nyahhh!!

Apalagi.. mummy suh hero kecik masaklah.. Simple simple je. Baru dia tau susah senang nak masak tu. Hahahah. Padan muka! Sekali sekala kejam pun bagus jugak.. kejam bagi mummy yang bagus tuk hero keciklah.. Apalagi Jom Buli dia...! #gelakjahat

Abam Sado masuk dapoooor... hahhaha 
" Mummy janganlah amik gambar kita " Argggh peduli apa mummy.... keh keh keh

Ok Resepi? 
Ikan Kembung Masak Pindang ataupun di sebelah Johor ianya dipanggil masak Singgang..

" Adik amik bawang dan amik halia buang kulit.. pastu tumbuk bagi lumat. ok ?? " 
Arah aku... persis mando giteww.. hahaha

Apalagi sukalah dia.. terkedek-kedek bukak peti ais dan cari bawang dan halia..Pastu mulut asyik mengomel  dan gelak-gelak. Hadoii matiklahh mak, sampai esok pagi pun tak siap masak.. hahahha ( Keseronokkan masak-masak jelas terasa walaupun jam sudah menunjukkan pukul 10.30 malam)


Sempat lagi dia usik bawang tu.. 
" Ko siap bawang  aku tumbuk ko sampai mati " Adoii la nakk oii ngan bawang pun hang dok cari pasal, apatah lagi mummy yanng duduk sebelah hang ni...heheheh

Ok turn tumis pulak..  " adik minyak bubuh sikit je.. " Ok! jawab hero kecik. Tapi setiap kali bahan tumisan hendak dimasukkan kedalam periuk ,  dia lari sebatu.. Memang hitam la bawang tu.. Lantak ko la nak.. try and error, kalau tak sampai bila nak pandai kannn. 


Pastu bubuh ikan , serbuk kunyit dan garam.. Ehh lupa tomato pun jangan dilupa.. " banyak diolag hero kecik ni bila masak.. Tengah-tengah masak dia membebel lagi...

" mummy lepas ni mummy jangan marah tau, kalau ikan mummy asyik hilang.. "

"Kenapa pulak ? tanya aku

Yelahh Adam dah pandai masak.. nanti Adam masaklah bila mummy takde...hhehee

ciss berlagak! masak pun membebel je.. Tapi jugak kan, lepas ni mummy goyang kaki je la... syokkk weiii!

Taraaaa Siap! Mehh rasa dulu sedap ker idak ye... " Ok mummy tapi kurang garamlahh.." Ok adik tambahlah garam.. Perghhh gaya kalah chef hotel lah..hahhaa :P


Siap!

Tapi kannn.. dah siap bukannya dia  pi makan.. ntah kat mana dia upload pic dia masak.. tengok kat facebook dia takde,  siap dia sebut nak upload jap ngan tajuk " My first cook .. Ikan Masak Pindang "  Adoii anak mummy sungguh! hahahah :p

Hamboiii suka hati hang ja, dok tempat mummy na.. hish! Port best untuk upload pic kat facebook.. Ciss! nak kena hulur tiket parking kat hero kecik nampaknya ni..:P


Ok hero kecik sedang menikmati hidangannya.. Siap makan dia datang dekat ngan mummy sambil berbisik.. Sebelum dia tanya aku soal dia dulu... 

 " Apalagi ni dik. lemas arr mummy , asyik mengomel je " 

Mummy .. Mummy .. esok jangan lupa ajaq Adam masak Ayam pulak ea.." 
Perghhh ada budak dah excited nak belajar masaklahh...

Hahahahha.. Baik anak oiii.....! Nak masak apa pulak ea esok..? ermmmm

5 minit kemudian...

"Mummy! Adam lapoo lahh.. " 
Sambil senyum simpul.. 

Apa????

Cisss dia pekena mummynya lagi...hahahha :p
Thanks for reading! Wassallam..

Autopublish 5 Jun 2016/ 11.00 am

27 comments:

  1. Adammm oooo adammmm... Lain kali... Jangan cakap lapo... Cakap terus nak makan beefstik ke ayam golek ke... Pengsan mummy nak ngajo... Kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... matiklahhh mummy kalo ada tukaq ajaq lagu ni.. keh keh keh :p

      Delete
  2. Pasni ajor masak tom yam lak ye mummy... Senang mummy dah ada kaADAM... Adoiii laaaa penderaaan sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macamana tau ni.. baru plan nak ajaq hero kecik masak tom yam.. heheheehhehee..

      hahaha memang kena dera sungguh aihh!

      Delete
  3. alaaa comel la adam bila masuk dapur =D...nanti boleh jd chef la pasni...kasi mummy rehat plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi kembang la Adam kena puji..

      Masak je rehat, kemasnya idok.. hehhee :)

      Delete
  4. salam mummy ..
    hahah come sangat hero kecik mummy !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Yana.. Hero kecik je.. mummy??? keh keh keh :p

      Delete
  5. tapi baguih la di dah minat masak , pape nantii boleh tolong mummy masak buka puasa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minat bila lapo je.. kalo kenyang takdenya nak masak dapo.. kikiki

      kalo suh masak tuk buka takut makannya waktu sahur je.. kikiki :p

      Delete
  6. mana hero besaq ? ka orang terlepas cerita ni... adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hero besaq ngan daddy dia. cuti sekolah kan. Hero kecik ni pulak suka dok bawah ketiak mummy.. hehehe :)

      Takde terlepas pun.. hehehe :)

      Delete
  7. ala comelnya si kecik dah pandai masak <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhah... kannn comel lah sgt.. hehee

      Delete
  8. nak datang berguru dgn mummy jugak la cmni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaah satu resepi 50 hengget.. keh keh keh :p

      Delete
  9. patutlah SADO..kuat mkn rupanya hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah rahsia badanku sado.. kikiki

      Delete
  10. baguslah ajar camtu..lapo je g masuk dapur masak sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa memang baguih.. hbs kontang lah dapo.. setiap sejam lapo.. kikiki

      Delete
  11. jam 10.30 mmlm masak singgang? hahaha lapo betul tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari -hari lapoo.. bila masa tak lapo pun mummy tak pasti. hehehe :)

      Delete
  12. pas dah tumis terus bubuh ikan? waktu bila masukkan air..JM baru nk copy resipi mummy ni ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahaha.. lupa nak tulis la tu. Masuk air tu kira kita guna skill magic sikit., lagu marvellous masakan tu.. hehehe :p

      Delete
  13. ahaks..adam..adam...mmg penglipur lara tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa kadang2 penglipur lara, kadang2 penyiksa jiwa.. hahahhaa :p

      Delete
  14. nampak nau jun itu hari kita bizi...

    tak sempat baca entri ni...

    adam ooo adam... selalu bagi auntie gelak tak kering gusi ...

    ha ha ha

    ReplyDelete