Monday, 20 June 2016

Resepi : Roti Jala

Assallamualaikum..

Hari ni jenuh bergaduh dengn hero kecik. Sebab mummy pesan jangan sesiapa pun pergi Pasar Ramadhan sebab mummy akan  masak macam biasa.. Makan je apa yang ada, dan jangan membazir. Sebab ada satu hari tu, semua dok pakat membeli last-last ada dua tiga jenis kuih tak habis. Sakit pulak hati mummy sebab kena jadi tukang habiskan.. huhuhu 

Tapi waktu mummy masak pulak dia sibuk ke padang bermain ngan kawan-kawan. So kawan bercekau kat dapur arini hanyalah hero besaq. 

Bila hero kecik balik je, dia tuduh mummy pergi pasar ramadhan sebab nampak Roti Jala ni.. Yelahh mummy memang jarang masak kuih muih sebab kurang mendapat sambutan sebab masing-masing hantu nasi. Tapi takdelah alasan kata mummy tak reti.. perghh sentap maknyahhh.. hehhe

Jenuh la dok bercekau mulut tapi bila dia pergi dapur ..  " ooo mummy masak ea..." hah! baru nak percaya mummy masak . Kejam tau! Menuduh tanpa niat ni.. sob sob sobsss... 

Namun disebabkan oleh pujian hero besaq dan bertambah-tambah hero-hero makan. Mummy share resepi roti jala ok. Tapi kalau korang masak tak sedap jangan marah mummy.. lain tangan , lain kuali, lain orang.. lain la kot hasilnya.. hehehee :)

Resepi Roti Jala

 

Bahan-bahannya

Tepung gandum satu cawan
Air satu cawan
Santan 1 cawan
Telur satu biji
serbuk kunyit satu sudu besar
garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya

Masukkan tepung, air, santan , telur , serbuk kunyit dan garam kedalam satu bekas. Blend sampai sekata.

Masukkan dalam acuan roti jala.

Panaskan kuali. 

Bulat-bulatkan  corak roti jala dalam kuali. Tunggu sampai masak. Kemudian gulung. 

Siap!

Makan pulak dengan kari ayam. Perghhh!! 

Senang je nak masak roti jala ni. Antara rajin dan tak rajin je. Hehehe..  Kari Ayam tu korang mesti pandai buatkan. hehehe Tak yah resepi okay. Selamat Mencuba. 

Thanks for reading! Wassallam.. 

18 comments:

  1. lain tangan , lain kuali, lain orang.. lain la kot hasilnya.. Part ni klakar ;)

    ReplyDelete
  2. Dapat berapa ketul roti jala satu adunan ni, mummy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak tak sempat kira.. dalam 10 ketul lebih kot.. sbb semua dah berlumba ngap! hehehe

      Delete
  3. Roti jala lawan sama kari,...
    Yummyyyyyyyy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo ada kuah durian.... lagi wow

      Delete
    2. ooo boleh makan ngna kuah durian ea.. baru mummy tau.. nanti nak cuba jugaklah..

      Delete
  4. mata melekat dekat kari tu.. ohoi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaahha.. pakai gam apa tu sampai melekat.. :p

      Delete
  5. hoi hoi nampak gambo roti jalan pepagi buta. btw senangnya resepi tu. tapi orang kata bab menjala tu yang susah ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa senang je.. ala takat menjala senang je.. hahhahaa.. padahal mummy buat pun try ngan error.. dah nak last last tu baru cantekk.. hehehe :) Tapi serius takdelah susah sgt pun.. :)

      Delete
  6. Sedap ja nampak roti jala tu Mummy... ini kena salin resepi..ahahha...sebab lah ni asyik dok beli roti jala je kt bazar... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah ngan mummy selalu belu kat bazar.. aritu masak, hah! puas hati makan.. hehe :)

      Delete
  7. memang terangkat lah roti jala makan dengan kari ayam ... superb kan

    ReplyDelete
  8. memang kejam tau heo-hero ni tuduh mummy dia beli hehe :p

    ReplyDelete
  9. feveret ni weh.. hehe lagi2 kalo serve ngan kuah durian.. nyummeh..

    btw Mummy.. selamat hari raya.. maaf zahir batin =)

    ReplyDelete
  10. hihihihihi dekat link resepi roti jalan deh :P

    ReplyDelete