Wednesday, 22 June 2016

Tak Pedas Pun Maggi Ramen ni ..

Assallamualaikum...

Maggi Korea / Hot Chicken Samyang Ramen ni korang pernah dengar tak? Hah ni lah maggi yang menjadi viral di media social. Ianya datangnya  dari Korea yang telah membuatkan sapa saja yang memakannya berlinang-linang ayaq mata dan juga ayaq hidung.. Katanya jugak ianya tersenarai antara maggi yang terpedas didunia.. Eh betui ka?  Dan kerana maggi ni lah mummy didesak dan digoda saban hari tuk membelinya.. Adoii sadis betui tau nasib mummy ni...!

Ikutkan hati nak beli je secara online... tapi arghhh tak jadi la. Rasa macam membazir je layan maggi ni sampai nak suh pos bagai kannn.. Lagipun hero-hero bila tengok mummy ignore , lama kelamaan dia pun ikut diam la,  cuma sekali sekala bila ada orang post kat Facebook dan dia tertengok.. Mulalah la dia mintak balik....huhuhu


Nak dijadikan cerita , kebetulan semalam mummy keluar lunch kat Dataran Pahlawan ni.. Saja je cuci mata. Benak asyik dok dalam bilik je sepanjang bulan ramadhan ni. Nak update entry malas macam la pulak.. hehee

Jalan -jalan punya jalan kat pentas utama Dataran Pahlawan tu terdapat la gerai-gerai kecik yang menjual baju raya dan kuih raya. Hah! Mata aku tiba-tiba tertumpu pada sebungkus beg plastik berwarna merah.. 

" Eh tu bukan maggi Ramen ker " Bisik hati aku...

Apalagi depan pantasnya terus teringat hero-hero mummy.... Apalagi sambar 2 bungkus la. Sebungkus RM 7 hengget..! Mak aiii mahainya.. So beli dua je la... share 3 beranak.. 

Waktu amik kat sekolah transit. Punyalah excited hero kecik bila mummy dah cakap, mummy dah beli maggi ramen.  Tulah jadi mummy ni... hati lembut je bila ingat anak-anak nak makan . 

Katanya nak makan lepas terawih budak-budak ni..Tapi bila balik , masing-masing sibuk ngan aktiviti masing-masing. Lupa agaknya pasal maggi ramen ni. Aku pulak dah tertido. Lagi dorang lupa lagi aku suka.... hahaha #gelakjahat .Sebab mummy pun risau gak , bulan-bulan puasa ni dorang makan benda yang pedas-pedas. Meragam perut tu nanti satu hal pulak mummy nak dok melayan.

Tapi keesokkan harinya.. Bangun pagi dan selesai kemas dapur , check phone tengok ada video dorang makan maggi. Sah projek malam tadi waktu aku tengah tido..  Waktu makan sahur takde pulak tanda-tanda kekenyangan . Relax je .  Sorang sepinggan habis makan nasi. hehehe :) 

Ni hah video " Tak Pedas pun"



hahahha.. sebenarnya mummy dah tak larat nak dok ulang tayang balik video ni dua tiga kali  , drama habis.... hahaha  Macam tu kat dalam video , macam tu jugaklah dia  kat rumah. Jenuh nak dok melayan. Akai panjang katanya .hehehehe.. Lepas ni sapa nak panggil berlakon bole email..hahha :p

Apa-apa pun buat korang yang nak makan maggi ni,  bole je makan tapi makan la dengan kadar yang sedikit, sebelum korang sakit perut.Pedas sebenarnya maggi ni sebab hero-hero ni memang makan pedas. So kiranya maggi pedas tahap gaban la kan. Hero besar cakap pedas dia sampai merah-merah bibir. Hah ! Nak makan sangat kan. Rasakann....

Berani dorang nak komplain ngan mummy.  Tapi hero-hero ni share berdua maggi ni, sorang separuh sebab mummy dah warning awal-awal. Jangan pandai-pandai nak amkan sorang sebungkus , just amik rasa je . 

Nanti janganlah pulak korang berbuka pulak dengan maggi ni. Ada beraya kat hospital kang..hehehhee. Untuk status halal Maggi ni bole klik Facebook Blogger Farah Lee : Farah Lee

Thanks for reading! Wassallam

54 comments:

  1. haha..comel je..ida pun lum rasa lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhehe. kebetulan je Nurul.. terjumpa terus terbeli terus termakan.. hehhe :)

      Delete
  2. Saya dah rasa magi ni, Mummy. Siapa yg tahan makan pedas memang akan rasa orait je...kan hero kecik? Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. habis tak Farah makan.. mummy pun tak berani nak makan lagi.. Takut perut meragam .. tggu hujung minggu baru nak tesr..

      Hero kecik sampai sekarang dia kata tak pedas.. hehehe :)

      Delete
    2. pedas.. tapi pedas yang boleh makan lagi lah bagi kitee

      Delete
    3. wahhh Siti memang hantu pedas ni.. hehehe :)

      Delete
  3. ritu makan nasik goreng kat n9 rasa tak boleh habeskan. ni boleh lg la coba2.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahhha... ala takat maggi, confirm bole habis.. Gud Luck! hhehhee

      Delete
  4. Memang viral betul meggi ni hah. Nani ni tak pernah merasa lagi. Hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn sebab viral la mummy terbeli..hehehe :p

      Delete
  5. tips dia.. jangan bagi kena bibir.. kalau kena bibir tu yang merah tu.. hek2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh ! lupe pulak.. hari tu time makan, memula memang bagi kena bibir.. memang rasa pedas dia.. lepas tu, try bagi tak kena bibir.. kurang sikit rasa, tapi lambat la.. hahaha

      Delete
    2. ooo ye ker...? ok nanti mummy nak try la.. Yeahh macehh for the tips..hehhe :)

      Delete
  6. ingatkan betul2 x pedas.. drama betul.. HAHA

    ReplyDelete
  7. i memang tolak lah, sebab perut x tahan pedas.. jenuh ulang alik ke toilet lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala tak pedas mana pun.. besa besa ja..

      Delete
  8. belum rasa lagi, first seram dengan kepedasan yang digembar gemburkan. second, seram dengan harga. maklumlah biasa beli maggie 5 pack= R< 4.85 je. ni kalau sebungkus rm7 tu seram je ahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa.. tulah mummy pun seram gak mula2 , tapi oklah benda makan kannn.. pejam mata je.. :)

      Delete
  9. pedas teruk eh mommy? xpernah lg cuba..kemain famous lagi ramen ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy makan biasa je, takdelah pedas sangat... tulahh sebab pemeslah nak try.. sedap ker idok.. Hehehe :)

      Delete
  10. SS dah lama nak cari mende alah ni taw... Tapi tak tercari... Asik lupa jek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaa... Tulahh byk yg jual online, tapi mummy jumpa kebetulan kat Dataran Pahlawan ni.. apalagi rembat je.. kalo nk beli online memang idok lerrr... hehhee

      Delete
  11. Sebungkos 7 hengget?????????? Seyes????

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa sebungkuih 7 hengget.. seyes!

      Delete
  12. Nakkkk carikkk laaaa.. Ha Ha Ha... Kat jusco kot ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila Sila.. aaa Adik mummy pun kata ada... tapi tak pasti la spicy remen noodle ni ker idak. heheh :)

      Delete
  13. Ada yer jual kat sni...bolih coba nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow senang la bunda.. nanti cuba ek...

      Delete
  14. Replies
    1. hahahhaha.. silalah tertry nanti . :p

      Delete
  15. bijak anak bujang ni..ada bakat belakon sebab nampak tak kekok langsung depan kamera.. ni mummy dia ajaq baik punya tak malu kot.. good !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha.. budak ni memang bijak, bijak mengomel .. kikiki..

      Anw Tq!

      Delete
  16. Hehee pandai hero akak vblog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh sebenarnya dia nak post kat group sekolah dia , tapi mummy ni pi post kat blog ngan fb . Dia tak tau pun., hahahaa :p

      Delete
  17. Memang tak berani nak try la yg pedas ni..kang sakit perut asyik ulang toilet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo yang tak tahan pedas , baik takyah cuba. Kalo yg tahan pedas mcm mummy wajib cuba... hhehe :)

      Delete
  18. Hihihihi.. aina tak try lagi ramen ni kak. Maklum la perut tak tahan pedas.! Kemain lagi hero akk vblog ye. Tak nampak kekok.... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala Aina kalo tak tahan pedas baik takyah cuba.. nanti sakit perut kang, nak nak bulan puasa ni.. hehhee

      Delete
  19. ingatkan dah komen entri ni belum lagi rupanya...

    nak kena cuba juga maggi ni...

    pandai dia berlakon tak pedas ya

    Selamat hari raya aidilfitri mummy julia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhahhaa... Ingat ingat lupa namanya tu.. :p

      Sila sila Arz...Tulah pasal, mulut kata tak pedas, tapi otak kata pedas pedas pedas oiii.. hahahaa

      Selamat Hari Raya jugakk Arz.. Raya nanti jemput mai umah na.. :)

      Delete
  20. hmm tak try lagi. adehhh ketinggalan sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha.. Nanti cuba ek Zuan.. :)

      Delete
  21. hahaha, tak pedas lah sangat kan ... hero hero mummy pun nak join video viral lawan makan ramen pedas nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pegaruh viral sangat.. hehehe :p

      Delete
  22. actually datang singgah sini nak wish ... selamat hari raya buat mummy dan hero-hero ... mohon maaf zahir dan batin kalau ada terkasar bahasa sepanjang komen kat sini kay mummy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Zie.. Samalah ngan mummy. Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin..

      Delete
  23. memang idoklaaaa nak try makan Mummy ooi.. tidaklaaa hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaha... khas Buat pencinta makan je bole try.. :)

      Delete
  24. mahainyaaa !! haha kalo beli 10 peket da lepas duit AA pegi Langkawi haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oit oittt.. Ingat travel je ea.. hahhahaa :p

      Delete
  25. Hahahaha...comel gile adam....

    ReplyDelete
  26. comel hero2 ni.. tak makan lg maggi ni

    ReplyDelete
  27. boleh g ujibakat jadi pelakon kanak-kanak ni

    ReplyDelete