Thursday, 15 September 2016

7 Tips untuk Beginner Travel

Assallamualaikum..

Berjalan atau menjelajah ke negara orang yang tak pernah kita jejak adalah satu pengalaman yang cukup mengujakan bukan. Terutamanya melihat benda -benda baru seperti budaya , masyarakat , keadaan sekeliling , cuaca , dan lain-lain lagi. Namun disebabkan sikap kita yang adakalanya terlampau mengambil mudah tanpa membuat persiapan yang secukupnya.. keseronokkan itu akan menjadi sementara dan adakalanya bakal menjadi mimpi ngeri buat seseorang. 

Disini mummy ada menyediakan beberapa tips bagi mereka-mereka yang first time hendak menjejakkan kaki ke negara orang. Moga lepas ni takdelah mimpi ngeri.. malahan mimpi indah-indah je muncul ye. hehehe

8 Tips Untuk Beginner Travel

1.  Pelan

Bawalah teman yang ada pengalaman melancong. Kalau bole biarlah yang sekepala. Kang asyik bergaduh je sepanjang pun susah jugak. Biarlah pengalaman melancong tu menjadi pengalaman yang menyeronokan. Malahan kalau bawa teman ni adakalanya mampu membantu kita disaat kecemasan dan sebagainya. 

Sumber gambar : Mr Google

2. Carian

Pilih negara yang dekat terlebih dahulu. Yelahh pertama kali buat pasport, pertama kali naik kapal terbang, pertama kali ke bumi asing dimana sekeliling kita nanti tu belum tentu paham atau mampu bercakap dalam bahasa inggeris mahupun bahasa melayu.


Sumber Gambar : Mr Google

3. Tempahan

Rancang awal untuk membeli tiket kapal terbang. Ada sesetengah manusia ni jenis tak pernah ambil tahu yang sesetengah syarikat penerbangan suka sangat untuk memberi tawaran harga yang menakjubkan secara kita membuat tempahan awal. Bukan takat tiket kapal terbang.. bilik hotel pun boleh dapat murah. Kann untung disitu. Duit lebih bole pergi shopping! yeahh! 

Sumber Gambar : Mr Google

4. Luggage

Susunan barang dalam luggage pun menjadi salah satu benda penting sewaktu melancong / menjelajah ke negara orang. Dicadangkan gulunglah baju -baju tu bagi menjimatkan ruang didalam beg. Kalau nak mudah  korang boleh pasang-pasang baju dan seluar (contoh) siap-siap . Senang tak perlulah korang punggah satu beg nanti. Jimat masa jimat ruang!

Sumber Gambar : Mr Google
5. Duit Poket

Budget. Sebenarnya ianya lebih bergantung kepada tujuan kita. Nak melihat negara orang ataupun nak membeli belah.  Yelahh kat luar negara tu pun banyak tempat murah. Dah la sekali sekala datang?.. ish rugi pulak tak beli... hehehe

Sumber Gambar : Mr Google

6. Peta dan buku panduan

Sediakan Itinenary. Ini memudahkan pergerakkan kita agar ianya lebih tersusun dan dapat membahagikan masa dengan sebaik-baiknya. Contohnya macamana nak sampai hotel, pukul berapa nak keluar, kemana hendak dituju, berapa kos dan lain-lain. Kan mudah kalau semuanya itu dapat kita compilekan dan letak dalam satu itinerary. 

Sumber Gambar : Mr Google

7. Pasport dan juga Visa

Buat dan semak passport korang tu. Pastikan dokumen tu masih sah  dan masih boleh digunakan sepanjang korang berada disana. 

Semoga tips-tips yang dishare ini dapat membantu dan juga memudakan perjalanan korang. Have a nice day and happy journey!  Bak kata orang Jauh Perjalanan , Luaslah juga pemandanganya. Tak giteww..  

Sumber Gambar : Mr Google

// Sumber Info  : Majalah Backpakers


Thanks for Reading! Wassallam
Love , Mummy JA

10 comments:

  1. Asalam wah tips travel sangat bagus ni..terima kasih ya Mummy

    ReplyDelete
  2. Bagus tips ni, memang berguna sangat untuk orang macam Nani ni hah. Kadang2 suka sangat plan last minute ha lepas tu kalau bab luggage semua benda nak bawak. Hahah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhaaha.. Nani samalah ngan mummy. suka plan last minit. hehhe :D

      Delete
  3. 8. Jangan lupa bawa SABAR... He He He...

    ReplyDelete
  4. Pertama kali SS travel dulu... memang bodoh giler... ha ha ha...

    ReplyDelete
  5. hahahaha.. nice info utk beginner. yg plan tu mmg patut buat dlm
    itinerary. skrg dh ada geng blogger yg suka travel. senang mummy.

    ReplyDelete
  6. pertama kali travel ke luar negara tahun 2010..pergi ikut pakej ke Beijing...balik dari Beijing until now...JM cannot stop travel..melihat kecantikan ciptaan Allah

    ReplyDelete