Thursday, 27 October 2016

Black ! Jelmaan Pirana

Assallamualaikum... 

Hah! Kalo baca tajuk je mesti korang ingat penyanyi Black tu ikan Pirana kan.. Tapi bukan Black tu la .. ni ha.. Ikan Pirana berekor yang telah dibawa pulang oleh hero kecik beberapa bulan yang lepas.. Adehhh! Hero kecik ngan hero besar ni memang tahap gaban pencinta kucing.. Habis semua anak, mak pak kucing-kucing dijalanan dia amik bawak balik suh mummy bela.. " Apa hang ingat rumah kita ni rumah tempat pemeliharaan kucing -kucing terbiar ker?? 

 
Mummy , Pirana.., Hero Kecik

Memanglah pada mulanya telinga mummy akan berasap! Mata mummy akan merah menyala macam nak makan orang, Tapi bila tengok kucing ni mengiaw kelaparan.. automatik CAIR! Hadoiii memang kucing sungguhlah kucing ni... Belalah mummy dekat berat hati pada mulanya... Yelahh makan sendiri pun adakalanya kena catu, inikan pula nak bela anak bujang dan anak dara orang kan.. huaaaa.. Tapi selalu je mummy cakap dalam hati " setiap makhluk Allah kat bumi ni mesti ada rezeki dia masing-masing.. so bertabahlah.. 

Tapi dulu ada  jugak beberapa kali mummy sabotaj Black ni, kurung kat luar bagi dia pi balik cari mak dia.. tapi hampehh.. mummy bangun subuh je, dia dah balik salam depan pintu.. #tepukdahi..  Dia nak jugak mummy jadi mak tiri dia.. Nampak sangat gorgegouskan mummy ni.. hahahah :p

 
Memang susah betui nak amik gambaq si Black ni, Ni je cara dia . Kasi kejap itu punya genggaman. heheheh .Habis selfie jenuh kena tokak.hahaha ;p

Lagipun dah selalu sangat hero2 bawak balik anak kucing tapi hayatnya tak panjang.. bukan tak cukup makan.. bukan tak bawak pi klinik.. tapi dah lumrah.. " Anak dan Mak " berpisahnya tiada.. 

Serius berlainan pulak ngan Black ni.. Eh! Panjang pulak usia dia.. makan tak memilih, frieskies abam Panda dan Comel dia telan macam Ikan Pirana tanpa toleh kiri dan kanan.. Lahap!! Mungkin itu perkataan yang paling sesuai mummy bagi kat si Black ni.. Bukan takat frieskies abam2 tu je dia telan.. apa je la yang kitaorang makan semua dia nak.. Memang takde can la kitaorang nak makan dengan aman.. Dimana ada makanan disitu ada Black.. Parohh!


Si Comel yang lemah lembut kununnya. Tido pun nak pakai bantal.  

Hingga kini, Black, Panda dan juga Comel lah yang menjadi hero-hero yang lagaknya tak ubah macam Avengers.. Sekoq Iron Man, Sekoq Captain America dan sekoq lagi Pirana Man.. hahahhaa.. Bukan menyelamatkan rumah mummy.. menelingkupkan rumah mummy lagi adalah.. kalo takde benda yang pecah bukan doranglah tu.. hahhha.. 

Sekarang ni pegang mop hari-hari pun dah rasa macam.. ahh! Takpelahhh aku berkorban sikit tuk dorang yang acapkali memeriahkan hidup aku walaupun adakala lebih kepada huru hara. Bak kata orang alah bisa tegal biasa.. tak gitewww. Buat yang suka spesis Pirana berekoq macam ni mesti dah faham kan.. 

Telatah Black yang mummy suka??? Dia penghibur yang bukan dipentas yang memegang mikrophone tapi  telatah dia yang suka menyorok ditepi-tepi tembok untuk menyergah sesiapa je yang lalu.. tak kiralah besar mana pun orang tu.. gergasi , dinasour... " Black cakap do I care!!" Hahaahahha.. Disergahnya ! Dikejarnya tak cukup tanah! Ditokak , digigit tangan ker kaki orang tu sampai lunyai.. tapi takde la sampai luka bagai.. ala tokak-tokak manja kata orang utaqa.. hhhehe


Panda yang bijak. Kebijaksaan dia luar biasa.Nanti free-free mummy citer hokay...hehehe 

Kalo mummy tengok tv, pusing kanan .. ehh! Dia tengok samalah... Kalau tengah lipat baju .. ehh! Dia landing baik dalam baju sambil ngap tangan kita.. Tengah basuh-basuh baju.. ehh! Dia dalam basket dok tolong pilih... " Mummy basuh baju ni dulu.. baju tu takyah"  begitulah lagaknya walaupun sepatah haram mummy tak paham apa yang dia ngomelkan.. heehhehee Tu belum lagi bab tolong siang ikan, tolong buangkan  lemak-lemak ayam ... hahhaaa.. adoiii memang mencuit hati sungguh.. 

Ishh tengah-tengah hujan lebat kat sini.. Apalah Black tengah buat kan.. sapu sampah ker? Main kejar-kejar ker? Tido mungkin atau tengah tampal kaca kat pasu bunga mummy yang telah pecahkan pagi tadi.. Hopefully Black Si Pirana Man mummy dok baik-baik aja. Tak sabo nak jumpa dia tengah dok skodeng mummy celah langsir menanti kepulangan mummy.. hhehhe

Thanks For Reading! Wassallam..
Love , Mummy JA

29 comments:

  1. Murni pon baru sebulan setengah bela dua ekor bulus..mula2 tak suka sangat just ikutkan kehendak suami dan anak2..tapi loni murni dah start sayang dah kat mereka..mereka pon kemain manje...kaler black sama ngn kale Tiqa..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai je yg rasa mcm Murni rasa.. tapi lama -lama mesti suka si bulus ni. Dah la comel ... and the best part kadang2 dia paham ada yg kita cakap., ehhehe

      Delete
  2. Replies
    1. Kucing ni best friend mummy.. hehehe

      Delete
  3. alaa rindunya membela kucing ni . tapi dorang ni memang penghibur di kala sepi. dulu zaman putus cinta, dok peluk kucing je lah . hahahah. macam paham je bercakap dengan dorang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn.. memang best bela kucing.. pernah gak mummy try tak bela.. hish ! Taklehh tahan.. rindu kat keletah dorang.. hehehe

      Delete
  4. Pencinta kucing ni anak anak mummy. Heheh :)

    ReplyDelete
  5. seronoknya ada orang dok main agah2.. pandai lak main nyorok2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa .. memang best kalo kaki kena ngap.. tapi keletah dia main nyorok2 tu memang comel gilosss

      Delete
  6. alolo manje manje ye kucing mummy julia :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa manja-manja dan nakal-nakal jugak., hehehe

      Delete
  7. hahahaha ikan piranha ber-ekor :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.. satu je kat dunia ni.. hahhaa :p

      Delete
  8. Hi mummy...lama tak singgah - sorry... bloglist kita hilang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe.. mummy pun dah lama tak pi ronda.. busy nau.. hehe

      Delete
  9. nanti kita buat come back kat belog pink mummy ni ye...
    bila2 kita free sket.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh.. mummy sedia menunggu. Hehehe

      Delete
  10. orang yang sayang kucen ni penyayang.

    dan ada orang masuk syurga hanya sebab bagi haiwan minum.

    Insya Allah.

    moga ada kebaikan buat mummy sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe Insya Allah.. Mudah-mudahan.. Amin

      Delete
  11. Haha betul sgt..mkn sendiri pun dicatu inikan nk beli tiap bln makanan dia..rezeki dia la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann.. catu catu jugak.. tapi still jugak nak bela.. Tu la masalah bila dh sayang ni., hehehe

      Delete
  12. Kalo yang pandai buang kt toilet tu boleh nk consider bela..kalo tak..memang ngamuk nk cuci najisnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua memang pi toilet.. tapi kadang2 terkucil jugak.. hahahaa.. Tapi mummy ok je.. Dah macam rutin harian. Bangun tido pegang mop... hahahaha

      Delete
  13. Replies
    1. Kannn.. ikut tuan dia kunungnya.. hahahhaa meowwwww.. keh keh keh :p

      Delete
  14. Sedap tidoq atas bantai... ha ha ha

    ReplyDelete
  15. Bestnya dapat bela kucing..hehhee kita takle nak bela mummy asyik alah ngan bulu kucing ni takle.huhuhu..

    ReplyDelete