Thursday, 5 January 2017

Kisah Hari Pertama Persekolahan

Assallamualaikum...

Dua tiga hari ni memang news feed kat Media Social penuh dengan kisah-kisah mak bapak yang excited dengan telatah serta ragam anak-anak ke sekolah, especially yang masuk Darjah Satu dan Tadika. Ada yang nangis , ada yang excited , ada yang pegi sekolah rupa lawa yang ampun.. tapi balik dah tak rupa orang... hahaha ,  ada jugak yang anaknya so so je.. Tapi yang aku pasti ,  kebanyakkan anak pompuan yang ke sekolah tu semuanya membawa bag berwarna  pink.. tak kisah lahh pink biru ker, pink hijau ker, pink kelabu kerr.. yang pasti pink pasti akan menyelit.. hahhahaha...! Oh tipikal mak pak zaman la ni.. Pompuan dan pink berpisah tiada.. keh keh keh Eh! Tercakap tuk diri sendiri pulak.. hahhahhaa

Oklahh asyik dok kutuk anak orang je , meh sini mummy nak throwback 1 st day anak-anak mummy ke sekolah....

Hero Kecik 

Hah! Ni gambar hero kecik masuk Tadika Anika ( Aliran Cina) di usia 5 tahun. Keding je anak mummy.. almaklumla lasak tahap gaban.. hehehhe bak kata Pak Ngah dia.. 

" Bila gangster kecik masuk sekolah.... confirm huru hara" 
hahhahahaa... 

Lawak tu memang lawak la.. sebab hero kecik ni memang brutal perangainya tapi tak sangka pulak bila masuk tadika,  dia punya boleh perangai boleh bergegar satu Melaka... adoii!

Actually dia okay je, cuma dia tak nak mummy dia yang comey lote ni ( erkk jangan pitam..hahhahaa)  jangan hilang dari pandangan. Yelahh anak mummy kot.. dok berkepit duploh empat jam ngan mummy.. Kalo mummy bawak kete mesti nak dok sebelah, takpun atas riba.. takleh berenggang.. adoiiilahh anak..! Boleh dikatanya memang nak mummy je aje.hhehe

Apa dia buat waktu 1st day kat school ?? Nak dijadikan cerita mummy kena masuk office awal on the 1st day school tu, sebab mummy tak amik cuti , almaklum la sebelum ni mummy pernah je masukkan dia ke Taska.. DIA OK! .. Siap jadi cip lagi kat taska.. Dikumpulkan budak2 kecik yang lain dan dia ajar ABC dan 123... Berangan nak jadi teacher la tu.. hahhaa .. so tak sangka pulak jadi macam ni..

Tapi bila mummy masukkkan kat Tadika yang proper .. adeh!!! Melaung weiii.... Terpaksa teacher kena tutup semua pintu sebab dia dok ligan mummy nak ikut balik, apalagi diketuk -ketuknya pintu macam nak pecah.. nasib baik tak pecah, kalo tak,  jenuh mummy nak ganti... Tulah kisah gangster kecik masuk sekolah menangis... hahhahahha 

 Hero Besar

Ok! Ni pulak kisah hero besar masuk darjah satu...  Waktu ni mummy masukkan dia darjah satu kat sekolah aliran cina so petang dia kena transit la kan kat After School Care. Sapa nak jaga kan,  sebab dah separuh hari daddy temankan kat school. So petang kenalah berdikari. Apalagi bila petang menjelma.. Handset mummy berdering sakan... 

 " I nak tanya U ada amik anak u tak? Adam Mukhriz .. 
Sebab cikgu pergi sekolah datang nak ambil dia  , dia takde..."

Arggh! Jenuh.... Dua tiga kali cikgu cari tak jumpa.. Apalagi, mummy pun call daddy suh pi cari, cari punya cari.. hah! Dia menyorok kat tepi toilet tunggu daddy  datang dan takmo pi sekolah petang.. Bila dia nampak cikgu Transit terus dia nyorok.. hahahhaa Adeh la anak..! Ni lahh masalah anak daddy.. Duploh empat jam nak ikut daddy...  Kiranya dua tiga hari la daddy teman, baru dia ok.. huh! Ngada-ngada sungguh perangai sorang-sorang.. Bertabah jelah.. hhahahah

Apa-apa pun tulah dia memori yang tak dapat dilupakan... Jangan disangka nampak brutal pi sekolah ikut brutal , padahal pi sekolah nangis.. hah! Huru hara jadinya.. keh keh keh.. 

Sekarang semua dah makin membesar dengan jayanya.. Bukan jaya belajar.. jaya dengan saiz badannya.. kah kah kah.. Hero kecik dah 12 Tahun dan hero besar dah 14 tahun.. lip lap.. dah besooo anak mummy kan... Tapi kenapa mummy tak besoo-besooo ni.. ? Hahahha. Apa -apa pun mak pak yang nak sekolahkan anak tu.. lex lex sudah..biarkan dia berdikari ..lama-lama oklah tu...

Apa-apa pun enjoylah dengan ragam anak-anak 1st kat sekolah tu... Ambil gambar , print dan jadikan moment paling indah. Nanti dorang dah besar citer balik tau. Pasti dorang gelak sakan..

Thanks for Reading! Wassallam..

20 comments:

  1. kih kih kih... memang lawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheheh Ragam budak2 baru nak up memang macam ni.,

      Delete
  2. adik tu - dalam hati ada taman tau... cia cia cia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa sikit punya besooo taman bunga dia.. kikiki

      Delete
  3. hehehe sangat lucu..nanti depa besar depa baca coretan ini mesti depa gelak2..hahaha

    ReplyDelete
  4. Hehehe cepat mereka membesar.. Ni kalau mereka baca, mau segan nih kena bahan.

    http://www.reenri.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhahaha.. Skrg citer pun dorang tak percaya.. bila dh besar jenuh gelak je la jadi bahan.. hehhe

      Delete
  5. hahah.. sorang anak mummy, sorang lagi anak daddy.. haih !

    ReplyDelete
  6. selamat kembali ke sekolah!!

    jemput jenguk sini dan komen . tq :D http://www.yayacendana.com/2017/01/31-days-challenge-by-jdt-blogger-day-3.html

    ReplyDelete
  7. anak mummy masih sekolah cina ke semua nyer., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik je sekolah cina.. abg dah sekolah men. Hehehe

      Delete
  8. Replies
    1. Mestilah ada.. tapi cikgu lawoo selalunya kena buli.. kikiki

      Delete
  9. WAh..nostalgia sgt teringat zaman anak masuk sekolah..skrg dah tak sanggup nk hadap hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh tgk org up citer anak2 sibuklah mummy ni throwback bagai.. heheheh

      Delete
  10. Rasa mcm dah follow mummy aritu..ni kena follow sekali lagi..knp yek..ritu tak update kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkk memang.. ala kadang2 begong gak widget follower ni.. kadang2 ok, kadang2 tak.. hehhe

      Delete