Wednesday, 31 May 2017

Buffet Ramadan "The Heritage Flavours" Di Philea Resort and Spa

Assallamualaikum...

Sempena Ramadhan 1438 yang telah tiba ni, pelbagai cafe, restoran dan juga hotel-hotel mengambil peluang untuk mengadakan pakej berbuka puasa  bagi memudahkan mereka-mereka yang diluar sana , yang sibuk berkerja dan  tiada masa untuk memasak dirumah. Malahan peluang ni juga dapat diambil bagi meluangkan masa bersama keluarga mahupun mencipta kelainan.

Philea Resort dan Spa juga tidak terlepas dalam menyediakan menu-menu yang menarik bagi kepuasan pengunjung yang ingin berbuka puasa disitu. Malahan Philea juga ada mengedarkan 7000 pek bubur lambuk sejak 8 tahun yang lalu bagi diedarkan pada penduduk setempat seminggu sebelum menjelang ramadhan.

"Ramadhan Heritage Flavour" merupakan tema bagi pakej berbuka di Philea bagi tahun ini. Apa yang lebih menariknya berbuka puasa disini adalah , suasana Philea itu sendiri yang berkonsepkan "Nature and Green". Sambil menikmati hidangan , pengunjung juga boleh menghirup udara yang segar memandangkan terdapat lebih 3000 batang pokok yang telah ditanam bagi mendapatkan suasana semulajadi yang menyamankan.

Apa yang menariknya disini? 

Sebenarnya banyak menu menarik yang dihidangkan di Philea ini , antaranya menu bercitarasakan Asia. Ada Redang Tok, Pajeri Nenas Johor, Gulai Kepala Ikan Utara, Kambing Masala, Bubur Lambuk, Kupang Masak Lada, Nasi Beriyani dan pelbagai lagi.


Masing-masing sedang menunggu masa untuk makan.

Hah! Tu baru citarasa Asia belum lagi citarasa tempatan. Antara citarasa tempatan yang dihidangkan adalah  Sup Kambing Mamak , Asam Pedas Ikan , Daging Gulai Kawah , Daging Panggang bersama Sarawak Black Pepper Sos,  Braised Lamb with Chinese Herbs dan dan lain-lain lagi.

Gerai-gerai bersaiz kecil juga  turut disediakan bagi memberi lebih banyak pilihan  selain daripada menu-menu utama yang mummy sebut tadi.  Antaranya Bukhara Lamb Carcass, Seafood Tempayaki, Pasta, Dim Sum , Tandoori Chicken dan juga makanan tempatan yang lain seperti Kajang Satay, Nasi Ayam dan Itik, Penang Asam Laksa dan lain-lain lagi.



Bukan itu sahaja Phile Resort dan Spa juga ada menyediakan pelbagai dessert-dessert yang sedap-sedap belaka. Sesungguhnya ini adalah favourite mummy paling heaven giteww.... Aritu mummy sempat rasa Tiramisu Cake... dahhh ummpppphhh sedapnya. Apatah lagi dessert yang lain kan. Tapai Pulut , Tapai Ubi , Dodol, Kurma , Kuih Lapis, Puding , mousse , kek , ice cream dan buah-buahan. Huaaa jenuh nak makan...

Malaysian Top Favourite Dessert pun ada jugak tau, ha! Ais Kacang , Ais Krim Goyang , minuman panas dan juga minuman sejuk dalam pelbagai pilihan.

Kari Ayam

Sup Kambing Mamak

Nasi Beriyani

Bubur Lambuk

Ada satay Ayam dan Satay Daging

Lemang dan Serunding


Rendang Tok

Kari Kepala Ikan

Nilah  chef-chef yang telah memasak menu-menu yang sedap tu

Ok. Apa yang menariknya lagi di Buffet Ramadhan di Philea Resort dan Spa ni adalah Sup Gear Boxnyalah. Hadoii tak payah-payah nak pi Batu Pahat.. kat sini pun ada. Sup Gear Box tak perlu kita cedok sendiri dalam mangkuk, tetapi bila rasa nak makan, pergi je order kat Gerai Sup.. Nanti dorang hantar ke meja korang. Panas-panas weiii , dia kasi siap sekali dengan Cili Kicap tu.. pergh Marvellous.. Isi pun lembut so nak suap kat anak-anak korang pun takde masalah.

Buah-buahan
Cake Tiramitsu yang telah menggoda hati mummy makan sampai licin..hahhaha Habis diet tau!

Buffet Ramadhan "The Heritage Flavours" ni dibuka setiap hari  bermula dari 27 May sehingga 23 Jun 2017 dan bertempat di Oasis Square.

Harga Buffet
RM 98 nett per person -Dewasa
RM 58 nett per person-Kanak-kanak/ Warga Emas
(4-11 Tahun / Warga Emas 60 tahun keatas )

Surau ada disediakan

Untuk Tempahan Buffet Ramdahan
Ramadhan Buffet Online Hotline :
06-232 8336 
atau email : fb@phileahotel.com

Malahan bukan itu sahaja yang ditawarkan, The Resort juga mengadakan Exclusive Ramadhan Pakej  bermula dari 27 Mei- 23 June 2017. Dengan harga RM 380 nett korang akan dapat satu penginapan jenis Pavillion Room dan juga breakfast / sahur untuk 2 orang. Sekiranya korang berminat, dengan penambahan Harga RM 140 nett , korang boleh menikmati Ramadhan Buffet di Oasis Square The Philea Resort and Spa.


Untuk Tempahan Ramadhan Pakej  ( Penginapan)
Ramadhan Pakej : 06-289 3399
atau email :
resv@phileahotel.com

Pavillion Room, besar kan.. Tapi kalau nak upgrade ke bilik jenis lain pun boleh. Special Price akan diberikan..

Apalagi cepat-cepatlah  buat tempahan, ala bukan selalu pun kan.. Harga pakej tu paling meletops mummy rasa. Sebab harga asal bilik tu RM1000++, hah! Waktu ni la masa yang sesuai untuk membuat tempahan, habiskan lah bersama kawan-kawan, keluarga dan anak-anak tersayang. Sambil menikmati pemandangan yang indah di Philea Resort and Spa ni. Mengenai bilik , nanti mummy cerita kat next entry ok...

Thanks for Reading! Wassallam..
Love, Mummy JA

Tuesday, 30 May 2017

Resepi Gulai Tempoyak Ikan Patin

Assallamualaikum...

Korang puasa tak arini? Mestilah puasakan...kan..kan.. Dah plan nak masak apa untuk berbuka nanti. Ni hah! Mummy nak share resepi istimewa kegemaran hero kecik, bukan setakat hero kecik mummy pun suka tau. Dia ni memang peminat setia Ikan/ayam Masak Lemak Cili Padi. Boleh berpingan-pinggan dia makan.  Asal tanya je nak makan apa.. ni lah jawapan dia.. Tapi kali ni mummy jadikan dia Gulai Tempoyak Ikan Patin, style masak dia sama je dengan masak lemak cili padi, bezanya santan tu digantikan dengan tempoyak. Resepi dia ringkas je. Semua bahan-bahan ni confirm ada dalam peti ais korang, kecuali tempoyak tu je la kan.. Ikut musim. Kebetulan masih dalam Musim Durian..so agak mudah untuk mendapatkannya.

Resepi Gulai Tempoyak Ikan Patin


Ikan Patin 
Halia
Bawang Merah
Kunyit Hidup
Serbuk Kunyit
Serai
Garam
Daun Limau Purut
Cili Padi ( 7 batang)
Cili Merah ( 3 Batang)
Tempoyak
Daun Pegaga
Kentang 1 biji

Bahan-bahan yang diperlukan

Ikan Patin yang telah dicuci bersih. Kalau rasa masih bau hanyir , ikan ni boleh dicuci menggunakan asam keping mahupun asam jawa.

Kentang tu boleh dipotong dadu. Kenapa nak letak kentang? Tujuannya bagi memekatkan kuah masak lemak tempoyak tulah. Tempoyak tu boleh letak dalam  4 atau 5 sudu besar.

Ok bahan-bahan tuk menumis tu, seperti bawah merah, cili padi, cili merah, halia, kunyit hidup tu mummy gunakan chooper yag dibeli dilazada bagi melumatkannya. Takyah penat-penat nak bawak keluar lesung batu tu.. 


Cara-Cara Memasak

Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali, lebih kurang dalam 3 , 4 sudu besar.. Masukkan bahan -bahan yang ingin ditumis.. goreng sampai garing. Masukkan pula Daun limau purut, serai yang telah diketuk, dan juga tempoyak. Gaul sampai rata ye..

Setelah semua bahan itu digaul rata, masukkan sedikit  3 cawan air. Pastikan ianya mendidih.. kemudian masukkan ikan patin yang telah dibersihkan. Gaul ikan yang telah dimasukkan tadi bagi rata. Lembut-lembut tau gaul sebab ikan patin ni jenis mudah hancur. 

Setelah rata.. masukkan 2 sudu kecil garam, daun pegaga dan juga serbuk kunyit. Sesudah mendidih... tapi jangan rasa pulak. Puasa kan! Amik bau je, kalau rasa harum..Insya Allah semuanya sesedap rasa. Tu yang mummy praktikkan untuk sebelum-sebelum ni. Dah siap apalagi hidangkan ke dalam mangkuk. Bagi menambahkan umph! Gulai Tempoyak Ikan Patin ni cukup sesuai dimakan bersama nasi panas-panas  , sambal belacan dan juga ulam-ulaman.



Untuk pengetahuan korang Chooper yang mummy guna ni boleh di beli dan didapati di Lazada. Memang cukup memudahkan kerja mummy. Nak nak mummy ni seorang yang bekerja.. balik balik pun masa untuk memasak jadi suntuk. So dengan adanya Chopper kerja memasak mummy jadi ringan. Dan  yang penting mummy tak perlu mengusung lesung batu untuk menumbuk bahan tumisan. Lenguh jugaklah kalau nak menumbuk bulan-bulan puasa ni kann..hahhaa

Sebenarnya kat Lazada semua bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak ada dijual. Periuk ni pun mummy beli kat Lazada.  Termasuklah barang-barang dapur untuk memasak. Hah! tak pernah tengok ?!.. meh meh sini mummy tunjuk. Yang ni untuk Bazaar Ramadhan yang lebih kepada bahan-bahan didapur. 

Untuk barang -barang dapur Diskaun sehingga 60% okay..

Semua da.. Planta, Kiub Knorr, Pasti Sedap Knorr, Serbuk kunyit pun ada jugak tau!

Yang ni pula dibahagian  Delicious Ramadhan  untuk Pekakas didapur . Seperti Kuali, periuk, belendar dan lain-lain lagi. Harga Chopper kat Lazada  pun memang murah .


Periuk , kuali, belendar semua ada dijual di Lazada dengan pelbagai jenama yang boleh dipercayai.  So sempena Marhaban Ya Ramadhan by Lazada ni, korang bukan sahaja boleh mendapatkan barang yang ingin dibeli , malahan terdapat pelbagai barangan berjenama yang dijual dengan diskaun sehingga 90%. Tempoh Promosi ni sehingga 15 Jun 2017 tau. Untuk Riang Ria Raya Sale pula berakhir pada 30 Jun 2017. Apalagi cepat-cepatlah ke website Lazada. 


Website Lazada : http://www.lazada.com.my/

Thanks for Reading! Wassallam.
Love, Mummy JA

Monday, 29 May 2017

Food Truck Melaka Mall , Melaka

Assallamualaikum...

Salam Ramadhan.. Bukak apa tu ? Selesai sudah puasa kita yang ketiga. Mesti bekepuk-kepuk menu penuh meja kann..  Serang Bazar Ramadhan lerr tu.. hahaha.. Takpe mummy paham.. Dulu mummy mula-mula sambut ramadhan pun macam korang jugak... 😛😛 hahhaha

Ni mummy nak habaq mai.. Sebenarnya tak semua orang mampu berbuka puasa dengan meriahnya.. Ada je yang sambut sorang-sorang kat kedai secara bujang.. ada jugak yang sibuk berbuka puasa didepan komputer, sibuk kejorr dateline katanya.. hahaha Ok mummy memahami.. so mummy nak suggest kat sini la.. Mana? Food Truck Melaka kat depan Melaka Mall tu. Nak pi sorang pun boleh, ramai-ramai pun boleh.

Ni muka baru lepas tengok wayang " King Athur" kat Melaka Mall dengan Geng Projek Travel dan Gaya Travel. Mummy pun 1st time datang situ. Sebelum ni datang takde pulak.. Baru bukak lah tu..

Sempoi je... Cuma kalau hujan jenuh jugaklah sebab takde bumbung.. Tapi suasana di sini sempoi je.. Banyak pilihan tak kiralah nak minum mahupun makan. So kalau nak berbuka puasa sorang-sorang, family atau kengkawan pun boleh.

Terdapat lebih dari 10 buah food truck dengan pelbagai menu yang menarik dan sesuai untuk korang nikmati. Tak kiralah pada bulan puasa mahupun bulan tak puasa.

Antara Food Truck yang terdapat disitu..
 Lepak-lepak sambil layan halwa telinga dengan busking

Melaka Food Truck di Melaka Mall

Lokasi 
Melaka Mall Ayer Keroh Melaka 
(Hadapan Jaya Jusco Ayer Keroh) Melaka

Masa
6.00 petang -1.00 pagi

Tarikh 
Dibuka setiap hari

Rasanya lah kalau sempat, nak sahur pun boleh kan.. 1.00 pagi kot tutup.. hehehe Apa-apapun wahai orang Melaka datanglah beramai-ramai memeriahkan Food Truck kat Melaka Mall ni.. Angkut sekali family.. Lagi ramai ,lagi meriah. hehhee

Thanks For Reading! Wassallam

Sunday, 28 May 2017

"Bazar Buka Puasa" -Buffet Ramadhan The Settlement Hotel Melaka.

Assallamualaikum...

The Settlement Hotel ini merupakan sebuah hotel yang mewah dengan budaya. Memaparkan  konsep tradisional dengan elemen Baba Nyonya di setiap perincian hiasan dalaman keseluruhannya. Hotel ini mementingkan evolusi budaya dan hospitaliti dalam perkhidmatan kepada tetamunya. So kepada sesiapa yang datang kesini akan dapat melihat keseluruhan konsepnya iaitu Peranakan Baba Nyonya yang juga merupakan salah satu Masyarakat yang terdapat di Melaka ini

Sempena bulan yang mulia ni , The Settlement Hotel Melaka  ada menyediakan buffet Ramadhan aka Bazar Buka Puasa yang berkonsepkan  "Kampung" Style . 

Terdapat pelbagai menu tradisional seperti Udang Lemak Nenas Nyoya, Daging Kawah Utara , Daging Salai Masak Lemak Cili Api dengan Mangga Muda , Lala Kam Yeong , Ayam Percik , Ikan Jelawat Tempoyak , Char Kuey Teow , Nyonya Assam Pedas , Ketupat dan Lemang  dan pelbagai lagi menu termasuklah pelbagai jenis kerabu . 

 Sup Ekor
 Dessert
Sagu dan Gula Melaka
Masakan Kampung yang berbagai pilihan
Mummy di booth Roti John

Bukan setakat itu sahaja , pelbagai gerai-gerai kecil yang berkonsepkan "panggang " seperti Pak Isa Roti John , Laksa Jonker Baba Nyonya , Bincang Petang Goreng-goreng dan juga  Sup Ujong Pasir Korner.  Setelah enak menjamu dengan pelbagai menu yang terhidang korang juga boleh menikmati pelbagai jenis dessert tradisional seperti Sagu Gula Melaka , Bubur Jagung , Leng Chee Kang dan lain-lain lagi..

Ulam -ulaman
Bazar Buka Puasa 

Masa : 6.30 petang-10.00 petang 

Tarikh : 3 Jun hingga 23 Jun 2017 

Harga : RM 68++ per-person 
RM 40++ per person for kids ( 4 tahun-12 Tahun)
( Early Bird  RM 62 net-15% diskaun)

Nota : Surau Disediakan..

Lokasi : No.63, Jalan Ujong Pasir , World Unesco Heritage City Melaka , 75050 Melaka , Malaysia.

Tempahan : Tina ( 012-3561448)
Tel No: 06-2921133
Fax : 06-2924700


Thanks for Reading! Selamat Berpuasa dan Selamat Mencuba..

Thursday, 4 May 2017

DIY Cara Membuat Kasut Lama lebih Menarik Dengan Doodles

Assallamualaikum....

Setiap orang mempunyai minat/hobi... tak telepas jugak dengan mummy. Seharian menghadap komputer adakalanya membuatkan mummy cepat bosan dengan segala gadget teknologi zaman kini. Adakalanya boleh rasa mual hadap lappy mahupun phone.. Sebab tu kalau kawan-kawan message  mahupun whatsApp , mummy mengambil masa yang agak lama nak reply....Kalo reply awal tu ada la benda nak buat,  dan sama sekali tak boleh nak elak..hahhaha 

So antara salah satu hobi mummy adalah melukis.. Walaupun mummy bukan seorang yang pakar dalam melukis figure seseorang manusia , alam semulajadi dan lain-lain lagi... Conteng adalah pilihan yang paling mudah untuk melukis ataupun dalam istilah lain berkarya.. Tapi nama yang lebih sedap didengar pada zaman kini bagi menggantikan conteng adalah doodle.. Ala macam nama glomour giteww..hah! ingat korang je ada nama glamour.. hahaha :P

Kali ini projek menconteng/ doodle  mummy adalah diatas kasut hero kecik yang dah lama tak boleh pakai.. Memandangkan tumbesaran saiz kaki dorang yang tak dapat dijangka akan tumbesaranya..Pantas sekali dalam setahun..  Dari saiz 37 telah merebak ke saiz 42 kini dalam tempoh beberapa bulan sahaja.. Serius mummy memang tak paham macamana kaki dorang boleh membesar dengan pantasnya.. Tapi yang untungnya opcoz la mummy.. dapat songlap kasut dorang dan melukis.




Projek DIY kasut lama ke Kasut Doodles

Bahan-bahan yang diperlukan

1.Kasut lama / kasut baru
Yang ni mummy amik kasut hero kecik brand Angry Bird saiz 37 ( 5)... hahahaa ( Ala pakai kat kaki bukan orang baca pun brand apa) #adaakukisah



2. Color Acrylic ( Pelbagai Warna)
Mummy suka pakai color acrylic sebab ianya cepat kering , mudah meresap, warna menarik. Tapi kalo nak pakai Dye Fabric pun boleh jugak.. Sebab ianya pun mempunyai fungsi yang sama. Ianya juga boleh dibeli /didapati di kedai-kedai buku yang berhampiran korang.



3.Pen Artline.( 0.2, 0.4, 0.5, 0.6,0.8)
Pen ni mempunyai mata yang pelbagai saiz.. ada besar dan juga kecik. Semuanya terpulang kepada jenis kanvas dan texture kasut korang tu sendiri.. Ada kasut canvasnya jenis kasar..so boleh pakai mata pen yang kecil.. kalo tak jenuh jugak nak serap dakwatnya nanti. Tapi kalau brand lain pun boleh jugak yang penting ianya waterproof dan juga pigment  ink.


Ni mummy skecth dulu pakai pencil sebab mula-mula tu takde idea nak lukis apa.Dah masuk kasut kedua , ketiga mummy terus pakai pen je..



4.Pencil
Bagi yang dah biasa melukis boleh je terus lukis pakai pen artline ,tapi kalau yang tak biasa tu lukislah pakai pencil light light.. tak perlu detail..comot kang... 

5. Giltter
Ok hat ni option ye.. nak guna boleh, tak nak guna pun boleh..terpulang. Mummy guna sebab mahukan kelainan.. Dan biasalah jiwa perempuan  yang suka sangat bling bling dan glomourous gitewww.. hahahah

  
Taraaa.. siap! Doodle monster jadi pilihan tuk mummy kali ni.. Dicolorkan dengan warna merah bagi dari jauh nampak kaki mummy je ha...Boleh je pakai dengan baju kurung mahupun jeans dan t-shirt. Tapi jangan  korang pakai dengan baju kerja ..Tak sesuai.. tak sesuai...! Kalo nak pakai jugak pakai lah color yang cool sikit.. macam hitam, biru mahupun hijau.. Mungkin boleh dipertimbangkan..  Apalagi selamat mencuba na..!

Thanks for Reading! Wassallam..
Love , Mummy JA