Monday, 12 June 2017

Cara Membuat Cermin Dinding Yang Murah dan mudah

Assallamualaikum...

Ahad! semalam la.. Hari gotong royong. Excited je mummy pesan ngan Hero kecik, adik arini kita gotong royong tau.. Nanti adik tolong mummy kemas rumah okay..

"Ala mummy kita dah gotong royong la ritu.. kan kita dah kemas bilik kita . Kita bersihkan kipas, angkat semua medal ngan piala susun dalam bilik. Kira kita dah gotong royonglah kan. So arini mummy gotong-royong sorang-sorang okay.." 

Pastu hero kecik jalan masuk bilik , layan movie kat You Tube..

Adoi laaa.. sabaq.. sabaq..

Tapi mummy selalu je buat macam tu kat Hero Kecik. Bila dia istyiharkan gotong royong , mummy busy dengan benda.. Panjat Gunung la , buat keje opis la , buat design la.. Hah! Padan muka mummy..Kan dah kena balik.. hahahah :P

So dok sorang-soranglah mengemas.. Dari ruang tamu , dapur , bilik tidur , ruang sidai baju , sampai la ke bilik air.. Habis semua  mummy punggah dan kemas..! Hahhaaha Amacam Rajin tak? :P

Bila punggah.. biasalah macam-macam la yang muncul. Kemas-kemas almari dapur jumpa lambakkan sudu plastik , baki dari birthday Party Adam bulan februari aritu.. Adoi   la semak mata memandang..!

Apalagi bila sel-sel otak sedang berhubung ... Bermulalah operasinya

Keh keh keh 😝

Sumber : Mr Google ( Spoon DIY Mirror)

Cara Membuat Cermin Dinding secara murah dan mudah
Bahan-bahan yang diperlukan
Glue Gun ( stick tu satu paket mummy guna - ada dalam 5 batang)
Cermin ( beli kat DIY-RM 2.50)
Sudu plastik ( 3 plastik bag -RM 1.80 sebungkus)

Cara-cara membuatnya

Panaskan Glue Gun, sambil -sambil tu ...bolehlah pecahkan frame cermin tu.. 

Amik cermin je tau ( berhati-hati ye , takut cermin tu sumbing)

Potong sudu ( yang ni sepatutnya di buat pada awalprojek.. amik bahagian sudu je , pemegang dia takyah)

Susun sudu di bahagian belakang Cermin dan gam kan ia. Buat berhati-hati ye , Glue Gun tu panas.. kena tangan .. Nangis!

Gamlah Sudu tu di sekeliling cermin.

Sampailah habis sudu tu.. 

Taraaaa.. Siap! Tapi mummy susun bertabur sikit... Salah teknik. Hahaha..:P

Nant korang buatlah cantik-cantik lagi ye.

Kalau yang rajin dan ada budget lebih , boleh lah spraykan dia.. Tapi pastikan cermin tu ditutup dengan masking tape .. Kalo tak sia-sia! comot bagai.. 

Bila dah siap , spray . Gantunglah ia di tempat yang korang suka.. Mummy plan nak letak kat opis, color pulak warna pink bertona. Tapi kann.. Office mummy still bocor lagi , tak pasal-pasal habis kena air hujan.

Nangis tak berlagu mummy nanti.. So nanti mummy fikirkan tempat lain yang lebih sesuai.

Apa-apa pun Selamat Mencuba ye.. boleh buat hias raya tuk Aidilfitri yang bakal tiba ni.. 

Thanks for Reading! Wassallam

7 comments:

  1. amat lah rajin & kreatif!
    berlambak ada kat umah aida sudu tu, MJ.
    tahniah tau. sebab u r so hardworking :) ha ha ha...
    not like me ~ M.A.L.A.S !

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHhaha.. Thanks Aida. Mummy ni rajin bermusim. Wah syok tu banyak sudu..Lekas buat... :D

      Delete
  2. Serius cantik berseniiiiiii! Kagumlah! Saya part nak patahkan sudu tu yang jadi berat dan malas tuh!

    ReplyDelete
  3. Betul ker buat sendiri ni kreatif nya cantik....

    ReplyDelete
  4. Wow kreatif nya.. boleh ambil idea nibtp mama org nya x rajin hihi

    ReplyDelete
  5. dah jumpa tempat gantung belum mummy?

    ReplyDelete