Thursday, 23 March 2017

Starbucks Malaysia Promosi RM 10 ( 23 -24 Mac 2017)

Assallamualaikum... Selamat Hari Khamis Uols!

Starbucks Malaysia sekarang ada buat promosi tau , RM 10 untuk  Golden Sesame Caramel Crunch Frappuccino and Nutty Peppermint Mocha Frappuccino sahaja. Sah untuk hari ini dan esok . 23 Mac- 24 Mac 2017 ( 2 hari sahaja) . So sapa-sapa yang merasakan dia tu penggemar coffee bolehlah dapatkan segera di Starbucks yang berhampiran. Untuksyarat dan terma mummy dah senaraikan dibawah ye...
 
Valencia Orange Cocoa Cappuccino

Oh ! Lupa nak cakap sekarang Starbucks ada memperkenal beberapa perisa baru seperti Tahitian Vanilla Mocchiato , Valencia Orange Cocoa Cappuccino dan juga Coconut Water Espresso Shakerato .  So Selamat Mencuba ye...

 

ENJOY SELECTED FRAPPUCCINO AT RM10 ONLY

Terms and Conditions:
  1. Only applicable on 23 & 24 March 2017 only.
  2. Promotion only applies to Golden Sesame Caramel Crunch Frappuccino and Nutty Peppermint Mocha Frappuccino.
  3. RM10 promotion is valid for Tall size only.
  4. RM1 will be charged for each upsize.
  5. Not valid with any other promotions or discounts.
  6. Not entitled for Starbucks Card reward.

30% OFF SELECTED MERCHANDISE WITH A PURCHASE OF A GRANDE BEVERAGE

Terms and Conditions:
  1. Only applicable on the 23rd March - 7th April 2017, or while stocks last
  2. Not valid with any other promotions or discounts.

GET A COMPLIMENTARY STARBUCKS TRAVEL TAG WHEN YOU ACTIVATE/RELOAD A MINIMUM OF RM100 INTO A STARBUCKS CARD

Terms and Conditions:
  1. While stocks last.
  2. Applicable for in store activation/reload only.
  3. Not valid with any other promotions and discounts.

FREE UPSIZE FOR ANY HANDCRAFTED BEVERAGE

Terms and Conditions:
  1. Only applicable on the 23rd of March 2017.
  2. Payment must be made with Starbucks Card or Mobile App.

Thanks for Reading! Wassallam

Wednesday, 22 March 2017

Molten Chocholate Cafe Melaka

Assallamualaikum..

Hari jalan -jalan kat Dataran Pahlawan ternampaklah satu kedai ni.. Rasa-rasanya macam baru bukak kot.. Atau mummy yang tak pasan.. Almaklum la mummy kan jalan tunduk je.. pemalu katanya.. Hahahhaa Puiiiiih 😝😂

Kena pulak ada yang nak belanja hari tu, adoii langkah kanan sungguh . Terima kasih buat Tukang belanja , Pn Rohimin Omar.. Moga murah rezeki hendaknya Amin. 

Mummy ni 1st time masuk kedai yang dihidangkan dengan semua benda berasaskan coklat. So agak peghaq kat situ ( dalam istilah lain " jakun" ) hahahha Cian mummy kan... 😂😂

Molten Chocolate Cafe

Sebenarnya terdapat pelbagai menu kat dalam ni , dari waffle , dip dip , lava cup cake dan pelbagai lagi menu yang boleh membuatkan korang rasa macam nak order semua la..hahhahaa  Tapi jangan la order semua sebab harga menu ya ampun.. #kelip kelip mata.. 

Lokasi 
Dataran Pahlawan Melaka 
(Bersebelahan dengan MarryBrown dan 
berhadapan dengan Watson)


Mummy memang suka coffe Hazelnut so order tu je la... tapi terlupa pulak nak makan coklat , jawabnya lepas makan muak...hheehehe


"All We Need is Happiness " adalah tagline kat Molten ni.. so sesuai sangatlah dengan sifat coklat yang bila dimakan boleh menenangkan dan menghilangkan stress...  Tapi janganlah makan lebih-lebih..mau kembang dibuatnya..hehehe




Fettucini Crepe.. Harga lupa.. hhhhehehe biasalah dah kenyang semua lupa.

 

Rasa dia..? hah macam lempeng korang potong halus-halus pastu taburkan coklat atas dia, pastu makan dengan ice cream dan strawberry. Satu plate ni pun tak larat nak habis sebab muak.. banyak nau coklatnya..hhehehe

Sebenarnya banyak menu lain yang korang boleh pilih seperti Sushi Banan Crepe,  Flakes Fruits Crepe, Cinnamon Roll,  Molten Nuts Crepe , Strawberry Crepe dan pelbagai menu yang membuatkan korang rasa macam nak test semua menu...hhehehhe. Okay buat peminat coklat di Melaka bolehlah ke kedai ni dan mencuba segala menu yang ada .. So buat korang Selamat Mencuba ye..!

Thanks For Reading! Wassallam
 

Tuesday, 21 March 2017

Taman Tasik Taiping Perak. Apa yang menariknya?

Assallamualaikum..

Apa yang menariknya Taman Tasik Taiping selain daripada lanskap rimbunan pokoknya yang cantik tu..? hah! Hari tu Mummy and The Geng telah ke Taman Tasik Taiping dari Pulau Pinang. Ianya mengambil masa lebih kurang 45 min je.. So dari Penang ke Taiping takdelah jauh sangatkan. Taiping ni sebenarnya bandar kecil je...yang terkenal dengan tasiknya yang unik, kilang pembuatan kopi secara manual dan tidak lupa juga dengan Kilang Arang yang terdapat di Kuala Sepetang tu.

Tapi lawatan Mummy dan The Geng bukanlah nak buat lawatan dan meninjau-ninjau tapak..Ni hah! Nak jogging dalam air je..HHAHAHAAHHA... Sebelum nak cerita pasal jogging dalam air Mummy nak ceritakan sedikit serba sedikit mengenai Tasik Taiping ni.

Kisah di Sebalik Taman Tasik Taiping? 
Tasik Taiping tu bukan sebenarnya nama tasik tu, Nama tasik itu sebenarnya dinamakan sebagaiTasik Duyung yang pada asalnya dikenali sebagai " Bougainvilla Point " . Pada suatu masa dahulu kompleks yang terdapat di tepi tasik  ini dipenuhi dengan deretan pokok bunga kertas yang telah ditanam  oleh Majlis Perbandaran Taiping ( MPT) pada tahun 1997. Pembinaan Kompleks ini juga bertujuan digunakan sebagai aktviti dan rekreasi air sekitar Taman Tasik Taiping. Kini Tasik Duyung turut mejadi salah satu daya tarikan utama pelancong ke Bandar Taiping.

Aktiviti Menarik yang terdapat disini?


Terdapat pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan sekiranya korang datang ke sini antaranya menaiki basikal, menaiki sampan  dan juga beberapa aktiviti air lain seperti  menaiki Twin Paddle Boat. Disini mummy senaraikan harga tiket:-

Waktu Operasi : 
10.30 pagi- 7.30 petang ( Isnin -Jumaat)
9.00 pagi -7.30 petang ( Jumaat , Sabtu , Ahad dan juga Cuti Umum)

HargaTiket

Twin Paddle Boat per Ride 
( Max 2 Dewasa + 1 Kanak-kanak below 3 yrs Old)
RM 12.70 ( 30 min)

Swan Paddle Boat 
( Max 4 Orang )
RM 21.20 ( 30 Min)

Battery Operated  Sampan/ Oriented Boat for 4, Water Bike , Water Roller ,  Sampan Kampung , Water Tricycle , Solar Boat ( SEMUA NI OUT OF SERVICE)

Bicycle for Rent - TAKDE HARGA
 ( Nanti kalau nak sewa tanya je kat kaunter tiket tu)

Selepas beli tiket korang boleh pilih life jacket untuk keselamatan.Semua saiz ada.
 
Sebelum naik bot kita posing duu
Hero-hero dah excited nak mengayuh sakan dalam air dengan mummy
 
  Mummy dipilih swan boat untuk dikayuh.. Dapatlah merasa dalam 30 min mengayuh tu pun rasa macam nak separuh mati kayuh. Nampak cam senang..tapi penat ya ampun!

   Dah penat-penat mengayuh , apalagi kitaorang mengambil peluang untuk bergambar disekitar tasik Taiping yang cantik landskapnya ni.

 
Hampir satu jam jugak kitaorang lepak-lepak kat Taman Tasik Taiping ni.Lepas tu terus balik Penang. Mama pun terkejut aik dah balik dah..hahhahhaa..Ala Taiping Penang je pun..takdelah jauh mana. Nanti korang datanglah.. Tapi Taiping ni takdelah besar mana.Cowboy Town katakan.. hehhehee

Thanks for Reading! Wassallam

Monday, 20 March 2017

Lokasi Baru Mee Besen Ori Melaka

Assallamualaikum...

Ramai pulak yang tanya ..eh! eh! Mee Besen dah pindah lokasi ea...? Kat mana? Kat Mana? Lupa pula mummy nak habaq..Ni hah..


Lokasi Baru
Mee Besen Ori Melaka
No.17, Jalan PNDD 1,
Pusat Niaga Durian Daun,
75200 Melaka 

No.Tel : 010-2737895

Waktu Operasi : 3.30 petang - 10.00 malam
 ( Isnin Cuti )

 
Kedai Baru Mee Besen Ori
 
Bagus jugaklah Mee Besen ni tukar lokasi sebab meja makan kat kedai lama tu... boleh kira dengan jari..Kesian orang yang datang jauh-jauh perlu tunggu berjam-jam untuk makan kat situ..

Apa yang menariknya disini menunya iaitu Mee Soya yang dimakan bersama dengan kuah sup , yang diletakkan didalam besen yang besar. Mee Besen ni terdapat didalam 3 saiz iaitu saiz S, M , Superbig dan Jumbo . Tapi dunt worry ada disediakan mangkuk-mangkuk yang kecil  untuk menikmati hidangan tersebut. Selain menu baru juga diperkenalkan di 3 lot kedai Baru Mee Besen Ori Melaka ni

Tingkat Bawah sekali :
 Mee Besen, Talam Western, Cendol Aiskrim Durian  D24 dan juga Shellout

 Pelbagai jenis minuman

 Mee Besen
 
  Talam Western

Tingkat Atas : 
Restoran Mulut Besau (Pizza Besar , Mee Goreng Lambak dan lain-lain lagi menu yang menarik )

 Nasi Goreng Seafood Lambak

 Shellout

 Aglio Olio Spaghetti

 Pizza

Senarai Harga  Mee Besen 
Saiz S RM 6 ( 2 Orang)
Saiz M RM 10 ( 4 orang )
Saiz Superbig RM 15 ( 4@ 5 Orang)
Saiz Jumbo RM 30 ( 7@ 8 Orang)
 
Talam Western
Mini Talam Rm 17.50 ( 2 Orang )
Talam Western RM 35 (3 @4 Orang )

Cendol Durian D24 (RM 5)

Menu-menu lain
 Pizza Besar RM 69.90
Shellout RM 35 ( 2 pax)  
Free air dan nasi -Air boleh refill 
Spagetti Aglio Olio Seafood RM 30 (4 Orang)
Nasi Goreng Lambak Seafood RM 20 ( 5 Orang)

Facebook 

Cuma nak maklum kan aje... kat sini tiada reservation , semua pengunjung walk in sahaja.So korang datang kenalah beratur macam orang lain. Antara sabar dan tak sabar aje...hehhehee..So buat orang Melaka korang datanglah hari biasa...bagi orang luar Melaka je yang menikmatinya di musim cuti sekolah ni. Walaupun hero-hero mummy dah sibuk tanya bila kita nak makan kat sini lagi.. Makan boleh....beratur tu je yang tak sanggup..hahhaha
Thanks for Reading! Wassallam..

Sunday, 19 March 2017

Tempat-tempat Menarik dan Terbaru di Melaka

Assallamualaikum...

Melaka sememangnya terkenal sebagai destinasi weekend gateway mahupun destina percutian bila tibanya musim cuti sekolah terutamanya bagi pelancong dari Negeri Singapura , Johor , Kuala Lumpur , Selangor malahan negeri-negeri dibahagian utara juga..

Antara lokasi wajib yang selalu menjadi tumpuan ramai sudah semestinya Banda Hilir denga tinggalan bangunan bersejarah dan juga muzium-muzium disekitarnya. So bagi pelancong dari luar Melaka mahupun dalam Melaka , disini mummy ada senaraikan antara tarikan terbaru yang terdapat di Bandar Melaka ini.

1. A Famosa ( Safari , Old Town , Water Theme Park , Freeport Outlet Melaka )
A Famosa diambil nama sempena kubu peninggalan penjajah  Portugis yang cukup terkenal yang dibina pada adab ke-16. Ianya juga dikelilingi dengan bukit dengan pemandangan yang hijau yang mempunyai keluasan 520 hektar yang telah direka oleh artikek padang golf yang tesohor daripada Australia iaitu Ross.C Watson. Selain daripada Cowboy Town iainya juga terkenal dengan Animal World Safari , Taman Tema Air, Resort Hotel , Condotel dan juga Villa.
Harga Tiket : 
Korang boleh klik pada setiap link yang diberi untuk 
maklumat lanjut bagi setiap tempat di A Famosa Resort 

Waktu Operasi :
 Bergantung kepada lokasi

Alamat : 
A’FAMOSA RESORT
Jalan Kemus, Simpang Empat
78000 Alor Gajah, Melaka, Malaysia
Tel.No:   06-552 0888

Website /Facebook/ Untuk Booking  : 


My Experience / Detail bagi setiap lokasi

Water Theme Park A Famosa: 

Safari Wonderland A Famosa :

Cowboy Town :

FreePort Outlet Melaka

Penginapan :

2. Muzium Kapal Selam Melaka

Dibina pada tahun 1979, kapal selam yang bernama SMD Ouessant Agosta 70 dari Perancis seberat 1,200 tan ini dibawa ke Malaysia dan dijadikan sebagai Muzium Kapal Selam. Muzium ini mempamerkan mengenai ruangan kawalan kapal, bilik berehat, dapur dan sebagainya. Lebih menarik lagi muzium ini mengekalkan ruangan sebenar dalam kapal untuk para pelancong.

Harga Tiket : 
Dewasa RM 5 , Kanak-kanak RM 3

Waktu Operasi :
 9.00 pagi - 5.00 petang ( Dibuka setiap hari)

Alamat : 
Dataran 1 Malaysia,
Klebang , Melaka

Tel.No:  06- 2826526

Website /Facebook : 


3. Muzium Hang Tuah 
Hang Tuah Centre yang terletak di Perkampungan Duyong, Melaka mempunyai 6 buah bangunan iaitu Pusat hang Tuah, Rumah Hang Tuah, Rumah Hang Lekir, Rumah Hang Lekiu, Rumah Hang Kasturi dan juga Rumah Hang Jebat. Muzium ini dilengkapi dengan persembahan visual memaparkan mengenai Hikayat Hang Tuah. Selain itu, muzium ini turut menyediakan permainan visual mengenai Hang Tuah yang dapat menguji minda pengunjung. Hang Tuah Centre turut menyediakan cara untuk mempelajari silat melalui persembahan visual yang ditayangkan.

Harga Tiket : 
Dewasa RM 5 , Kanak-kanak RM 3

Waktu Operasi :
 9.00 pagi - 5.00 petang ( Dibuka setiap hari)

Alamat : 
Hang Tuah Centre,
Duyong , Melaka

Tel.No:  06- 2826526

Website /Facebook : 

4. The Shore Sky Tower

Sky Tower ( Kredit Pic :  Sky Tower Melaka)

Lokasi ni memang cukup sesuai pada mereka yang sukakan pada ketinggian dan juga satu cabaran untuk mereka yang ingin melawan perasaan gayat pada ketinggian. Terletak didalam satu bangunan dengan Toy Museum , Oceanarium , Sky Deli  adalah amat memudahkan korang bergerak , malahan lebih menjimatkan masa. Ianya terletak di tingkat 42 bangunan The Shore ini. 

Dari atas bangunan The Shore Sky Tower ini juga dapat kita dapat melihat keseluruhan Bandar Negeri Melaka dan juga Laut China Selatan. Apalagi buat korang yang suka kan cabaran telah semestinya menjadi lokasi wajib buat korang.

Harga Tiket : 
Dewasa RM 18 , Kanak-kanak RM 15

Waktu Operasi :
 10.30 pagi -9.00 malam setiap ( Last masuk jam 8.00 mlm)

Alamat : 
The Shore Sky Tower Sdn Bhd
Tower 1, 42 & 43F, The Shore Shopping Gallery,
193, Pinggiran @ Sungai Melaka,
Jalan Persisiran Bunga Raya,
75100 Melaka Tengah, Malaysia

Tel.No:  06 - 288 3833

Website /Facebook : 

5. Toy Museum Melaka ( The Shore)
Sebenarnya lokasi asal Toy Museum ni adalah diBukit Baru tetapi disebabkan oleh lokasinya yang tak berapa nak strategic ianya telah berpindah di The Shore.Terdapat hampir 10k koleksi permainan yang  "Limited Edition". Antara koleksi yang menarik terdapat  di Toy Museum adalah seperti Iron Man , Star Wars , Superman  dan pelbagai lagi yang menarik. Malahan tidak semua toy yang dipamerkan dimasukkan ke dalam showcase, ada juga yang dipamerkan tanpa showcase bagi memudahkan pengunjung bergambar bersamanya.

Harga Tiket : 
Dewasa RM 30 , Kanak-kanak RM 20

Waktu Operasi :
 10.30 pagi -9.00 malam setiap ( Last masuk jam 8.00 mlm)

Alamat : 
Level 1, The Shore Shoppping Gallery,
193 Pinggiran Sungai Melaka
Jalan Persiaran Bunga Raya,
75200 Melaka

Tel.No:  06-282 3733

Website /Facebook : 

6. Bayou Lagoon
Di Bayou Lagoon hanya terdapat dua papan luncur air yang mencabar jika hendak dibandingkan dengan Water Theme Park yang lain , ini lebih memberi ruang kepada ibu bapa untuk memantau anak-anak dengan lebih mudah. Mummy suka pergi ke sini jika hendak dibandingkan dengan Water Theme Park yang lain sebab ianya lebih selesa, ruang yang luas serta terdapat kolam renang untuk kanak-kanak dan dewasa yang bukan sekadar untuk berendam sahaja.

Harga Tiket : 
Dewasa RM 22, Kanak-kanak RM 16
Cuti Sekolah / Public Holiday : Dewasa RM 28 , Kanak-kanak RM 20

Waktu Operasi :
9.00 pagi - 7.00 petang

Alamat : 
Bayou Lagoon Park Resort,
Jalan Wakaf Utama, Bukit Katil , 75450 Melaka

Tel.No:  +06-233 0888 / +6013-286 8750

Website /Facebook : 

My Experience :

7. Upside Down House
Bukan setakat di Sabah sahaja ada rumah terbalik, Melaka pun dah ada tau.. Ianya terletak dibelakang Hotel Seri Costa Melaka membuatkan ianya mudah untuk dikunjungi oleh para pengunjung luar dan dalam Melaka. Terdapat beberapa bahagian didalam bangunan dua blok ini antaranya ruang tamu, bilik tidur , bilik air , dapur dan pelbagai lagi. Tapi ruang bangunan ni takdelah besar mana ye... hah! Apalagi nak rasa keunikan semua barang dalam rumah terbalik.. jom jom..

Harga Tiket : 
Dewasa RM 15, Kanak-kanak RM 10

Waktu Operasi :
 10pagi-7.00 malam (Isnin-Khamis)
9.00 pagi - 9.00 malam (Jumaat-Ahad)

Alamat : 
G12 & G14 Jalan PM 7,
Plaza Mahkota , Banda Hilir Melaka

Tel.No:  011-1072 2260/ 06-282 6019


Website /Facebook : 

My Experience :

8. 5D Art Studio Melaka
5D Art Studio Melaka ini merupakan sebuah bangunan 2 tingkat dan mempunyai 44 ruang yang menempatkan 77 buah lukisan berdimensi bagi membolehkan pengunjung berimaginasi umpama sebahagian daripada lukisan tersebut .  Nampak macam kecil je bangunan ni , tapi lukisan-lukisan yang ditonjolkan cukup memukau mata dan menimbulkan perasaan teruja  untuk berposing sakan . Malahan mummy telah  dibantu oleh kakitangan 5D studio yang seramai  4 orang itu.

Harga Tiket : 
Dewasa RM 25 , Kanak-kanak RM 20

Waktu Operasi :
 10.30 pagi -7.00 petang

Alamat : 
39, Lorong Bukit Cina 
( Bersebelahan dengan Capitol Satay Celup) , 
75100 Melaka.

Tel.No:
013-3875555 / 017-992 6665/016-207 1010 

Website /Facebook : 

My Experience :

9. Ocenarium
Bagi peminat hidupan laut, pastinya tidak akan terlepas untuk menyaksikan pelbagai jenis dan spesis hidupan laut yang terdapat disini. Bukan sahaja kanak-kanak yang seronok melihatnya malahan orang dewasa juga akan ikut teruja.

Bukan sekadar melihat, kanak-kanak  juga dapat melakukan beberapa aktiviti yang dapat menambahkan ilmu pengetahuan seperti soalan kuiz dan juga dapat merasai sendiri rupa bentuk dan tekstur dengan memang hidupan laut itu sendiri seperti tapak sulaiman.

Harga Tiket : 
Dewasa RM 35 , Kanak-kanak/ Warga Emas RM 25

Waktu Operasi :
 10.30 pagi -9.00 malam setiap ( Last masuk jam 8.00 mlm)

Alamat : 

Tel.No:  06-282 9966

Website /Facebook : 

My Experience

10. Pasir Klebang

Sebenarnya Pasir klebang ini menjadi tarikan setelah terdapat longgokan pasir yang terbiar hasil projek tambak laut di Pantai Klebang. Disebabkan ianya kerap menjadi tarikan para photografer untuk mengambil gambar wedding ianya telah menjadi popular secara tidak langsung dan menjadikan tarikan secara tidak langsung kepada pengunjung luar dan dalam negara.

Selain daripada bergambar ada juga yang melakukan aktiviti luncur pasir bagi menambahkan lagi keseronokan bermain diatas pasir.

Harga Tiket : 
FREE tapi kena bayar duit parking je RM 2

Waktu Operasi :
Anytime ( Elakkan waktu senja la.. )

Alamat : 
Dataran 1 Malaysia,
Klebang , Melaka

Tel.No: -

11. Mamee Jonker House
Mamee Jonker House ini telah dibuka pada 8 Ogos 2013 setelah berada didalam dunia perindustrian  Mamee hampir 40 tahun. Bangunan yang digunakan kini untuk Mamee Jonker House telah mengambil masa hampir 3 tahun untuk kerja-kerja baik pulih setelah mendapat kelulusan daripada pihak UNESCO.

Dibahagian dalam Mamee Jonker House ini telah dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti kafe, Jualan Souverniar , dan dibahagian atas pula terdapat Lil Monster Kitchen dimana terdapat sesi workshop selama 90 min pada hari Sabtu dan Ahad ( 11.00 pagi, 1.30 tgh dan 3.30 petang ) .Untuk tempahan awal boleh menghubungi Charlotte 012-618 0778.

Harga Tiket : 
FREE

Waktu Operasi :
 10.30 pagi -5.00 petang (Isnin-Khamis)
10.00 pagi - 7.00 petang ( Jumaat, Sabtu, Ahad)

Alamat : 
No.46 & 48 Jalan Jonker Street ,
Melaka

Tel.No:  06-286 7666

Website /Facebook : 

12. Illusion 3D Art Museum Melaka
Illusion 3D Art Museum Melaka ini terletak di tingkat 2 Dataran Pahlawan yang bersebelahan dengan Mr DIY dan juga Toy Rus'. Terdapat 38 jenis lukisan 3D  bagi merasai sendiri suasana atau gambaran berada di angkasa lepas, kutub utara,  hutan belantara mahupun didalam dasar lautan. Malahan lebih menariknya ia bukan sekadar lukisan malahan ianya dapat dirasaikan didalam bentuk video . 

Harga Tiket : 
Dewasa RM 33 , Kanak-kanak RM 16.50

Waktu Operasi :
 10.30 pagi -9.00 malam 

Alamat : 
F2-29,F2-30, F2-32, F2-33 & CA-1, 
Dataran Pahlawan Megamall, 
Jalan Merdeka, Bandar Hilir, 
75000 Malacca, Malaysia

Tel.No:  60 6-221 3002

Website /Facebook : 

13. The Pirate Adventure Melaka
Ianya merupakan sebuah penjelahan  yang meransangkan pancaindera kerana korang akan mengalami kehidupan harian seorang lanun dan menjelajah semula ke zaman silam. Dimana ianya mengusai segala-galanya. 

Alamilah rasa lautan yang bergelora didalam bahtera dan mengumpul segala keberanian menempuhi segala rintangan yang muncul dihadapan anda.Sehingga korang berjumpa dengan harta karun yang diimpikan. 

Harga Tiket : 
Dewasa RM 20 , Kanak-kanak RM 15

Waktu Operasi :
Isnin - Khamis
10.00 pagi -7.00 malam
Jumaat - Ahad & Cuti Umum
10 .00 pagi- 9.30 malam

Alamat : 
THE PIRATE ADVENTURE
Melaka Alive , Jalan Parameswara, Banda Hilir, Melaka
( Berhadapan Memorial & A Famosa -Belakang Dataran Pahlawan)
GPS : N2.191 261 E102.250 725

Tel.No:  012-266 9374/  012-266 9461   / 603-7877 2828

Website /Facebook : 

My Experience

14. SkyTrex  Adventure Melaka
Perjalanan ke Skytrex Adventure Melaka ini mengambil masa 5 min daripada Tol Ayer Keroh. Ianya terletak di Taman Botanikal Melaka. Pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan mengikut umur mahupun secara  berkumpulan . Terdapat pelbagai jenis pakej yang ditawarkan antaranya Little Dino, Pahlawan Thrill  , Extreme Warrior dan lain-lain lagi.Untuk maklumat lanjut mengenai pakej yang ditawarkan oleh downlod Broucher lengkap mengenai Skytrex  ini. http://www.skytrex-adventure.com/pdf/melaka-brochure.pdf
Harga Tiket : 
RM 55 per person ( book online) Pahlawan Thrill
RM 65 per person ( book online) Extreme Warrior

Waktu Operasi :
 9.00 pagi ( Setiap Hari)

Alamat : 
Taman Botanikal Ayer Keroh , 
Hang Tuah Jaya,
75450 Ayer Keroh , Melaka

Tel.No:  018-909 5679

Website /Facebook : 

15. Melaka Thousand Tales Of Adventures Melaka
" Now Anyone Can Be Hero " hah! Tagline Melaka Thousand Tales Of Adventure dimana ianya merupakan sebuah pengembaraan dalam bentuk 7D.  Korang hanya perlu memulakan pengembaraan bersama Sinbad iaitu merupakan pelayar 7 lautan yang gagah perkasa dan kapten terunggul didunia. Dimulakan dengan melalui  lembah kaktus dan haruslah melepasi cengkaman tengkorak didalam penjara  dan pelbagai halangan sehingga ke penghujungnya... 

Harga Tiket : 
Dewasa RM 25 , Kanak-kanak RM 20

Waktu Operasi :
 10.00 pagi - 7.00 petang ( Isnin-Khamis)
10.00 pagi- 9.30 malam ( Jumaat, Sabtu , Ahad / Cuti Umum)

Alamat : 
No. G-30, 1-30, 2-30, 3-30, Jalan PM 9, Plaza Mahkota
Melaka 75000

Tel.No:  010-9788805 / 06-2922070

Website /Facebook : 
https://melaka1001.com.my/en/home/


16. Muzium Penjara, Banda Hilir Melaka
Muzium Penjara Banda Hilir....Mesti rasa korang nak tanya seram tak masuk muzium penjara ni..? hhhehehehehe ada la sikit-sikit. Tapi kalau masuk beramai-ramai bole dikategorikan ala-ala suam-suam kuku la seram dia..hahahahhaa. 

Ianya merupakan penjara kedua yang tertua terdapat di Malaysia. Dibina di Zaman pemeritahan British yang menempatkan pesalah jenayah dan penentang kerajaan.Pada tahun 27 ogos 2010 , Jabatan Muzium Penjara Malaysia telah meluluskan sebanyak 1.5 million bagi kerja-kerja menaiktaraf penjara dan pada 25 Jun 2010 semua banduan/ pesalah jenayah  yang ditempatkan disitu  telah dipindahkan ke Penjara Baru Sungai Udang Melaka , Masjid Tanah untuk memberi laluan bagi kerja-kerja naik taraf sebagai Muzium Penjara yang pertama di Malaysia.

Harga Tiket : 
Dewasa : RM 3.00  , Kanak-Kanak : RM 1.00 

Waktu Operasi :
9.00 pagi - 5.00 petang

Alamat : 
Muzium Penjara Malaysia
Jalan Parameswara ,
75000 Melaka

Tel.No:  +606 2813548

Website /Facebook : 
https://www.facebook.com/pages/Muzium-Penjara-Bandar-Hilir/257642947615463

My Experience
https://notachentamummy.blogspot.my/2013/08/my-heritage-learning-curve-muzium.html

Apalagi jomlah ke Melaka . Terdapat pelbagai produk-produk pelancongan terbaru yang terdapat disini, malahan bukan itu aje... terdapat juga tempat-tempat yang bersejarah yang wajib di lawati seperti Kota A Famosa, Bukit St Paul, Muzium Istana, Masjid Tengkera (Masjid Tertua di Melaka ) , Masjid Kampung Hulu , Muzium Pulau Besar , Bangunan Stadhuys  dan lain-lain lagi. Zoo Melaka, Taming Sari , River Cruise , Taman Rama-Rama, Taman Burung , Wonderland Melaka , Taman Buaya , Taman Mini Malaysia dan lain-lain lagi tidak terlepas sebagai salah lokasi yang korang lawati...

Thanks For Reading! Wassallam